Povestea Porcului de Lelia Mihail publicat la 08.09.2006
Povestea Porcului - de Ion Creanga selectie si analiza
de Lelia Mihail
publicat la 8 Septembrie 2006
A fost odata ... un mos si-o baba ... albi ca neaua si tristi ca nu aveau copii.

De ce i-a apucat tocmai la batrânete tristetea?
Sau de ce in centrul basmului nu statea o pereche tânara?
De ce basmul acesta, ca si multe altele insista asupra perechii batrâne care nu are copii?
De ce basmele vorbesc mereu despre infertilitate? Si noi spunem ca basmele sunt destinate copiilor ...
Clar fiind ca batrânetea cuplului este subliniata cu scop, sa vedem care este acesta.
Pai, fiind un basm pentru adulti, este un basm initiatic. Perechea batrâna este perechea primordiala . Saturn si Gea. Deci ne aflam la inceputul timpului.
Perioada de manifestare a lumii pe planeta Pamânt este de 14 Manvantare. Povestea ne aduce la manvantara actuala numita Sweta Varaha Kalpa -Ciclul Mistretului Alb. Si din aceasta, in civilizatia hiperboreana. Aceasta este sub semnul Mistretului Alb, al treilea avatar al lui Visnu. In acele timpuri Visnu se manifesta pe Pamânt in forma de animal. Batrânii nostrii stiau acest lucru si de aceea baba il trimite pe mos in padure sa gaseasca o jivina care ii va iesi in cale, caci e trimisa de Dumnezeu. Mosul reuseste sa prinda pe cel mai pricajit purcelus al unei scroafe, care nu a putut fugi fiind prea innamolit in noroi. Porcul e bineinteles un mistret.
Apare din nou un element care se repeta in toate basmele de aceasta factura. Fiinta pricajita, bolnava etc. De ce? Pentru ca Avatarul nu-si consuma nicidecum energia pentru a-si constitui un trup viguros. Are alte scopuri in aceasta lume si nu-si risipeste energia decât atât cât este necesar pentru supravietuire. Avatarul a coborât pe axa N-S Cer - Pamânt in lume. Cei care-l asteptau l-au luat sa-l protejeze. .... Si poveastea merge mai departe.
Ajungem in civilizatia atlanta, care nu mai statea sub semnul Septentrionului ci sub semnul soarelui. Omenirea a mai facut un pas in jos, s-a mutat pe orizontala axelor, pe directia E-V.
Intr-o zi, Imparatul acelei lumi hotaraste sa-si marite fiica. Dar nu oricum ci doar cu acela care va reusi sa faca un pod care sa lege casa lui de palatul imparatului. Cererea imparatului era absurda pentru oamenii acelei lumi.
Scopul imparatului era sa-si salveze oamenii prin intermediul unei fiinte deosebite. Acest lucru ne atentioneaza ca am ajuns deja la finalul erei atlante. El stia ca exista un avatar intrucât cunostea cel mai bine gradul de decadere al societatii pe care o conducea. Si, intr-adevar acesta face imediat un pod prin simpla lui respiratie de foc. Podul era chiar asa cum ceruse imparatul, cu pomi si flori pe margini si cu pasari cum nu se mai vazusera pe acea lume, care cântau niste cântece nemaiauzite.

Daca pâna acum aveam indoieli asupra cunoasterii situatiei reale de catre imparat, acum este clar. El stie perfect cum stau lucrurile si cere si marturii suplimentare ale originii divine a ginerelui, pasari - ingeri si plante care nu apartin acelei lumi. Deci pe un reprezentant important al lumii ceresti il voieste imparatul, care sa stapâneasca natura. Ori asta o poate face Marele Avatar, Mistretul Alb. Ginerele preschimba bordeiul batrânilor intr-un palat si mai frumos decât al imparatului. Isi aduce nevasta in casa lui. Deci restabileste axa N-S. Ramâne de vazut cine poate sa traverseze acel pod, care, de fapt, este scara lui Iacob.

Porcul, noaptea isi scotea pielea si ramânea un Fat Frumos, fiu de imparat. Avatarul nu poate suporta lumea noastra cazuta decât ascuns in piele de animal (animalele sunt copiii planetei).

Printesa pleaca in vizita la parinti si le povesteste acestora situatia. Tatal sau, care stia despre ce este vorba, o sfatuieste sa nu iasa din cuvântul lui. Mama, dinpotriva , o sfatuieste sa-i arda pielea de porc SA FIE IN RÂNDUL LUMII . Tocmai de ceea ce incerca sa o salveze tatal. Bineinteles ca fata isi asculta mama si arde pielea de porc. In acea clipa dispare podul, palatul in care locuia, iar sotul o incinge cu un cerc de fier peste pântec si o anunta ca nu va putea naste pruncul pe care il purta in pântec pâna nu-l va gasi pe el la Manastirea de Tamâie - Manastirea Alba.
Omenirea are de traversat era de fier, cea mai intunecata a ciclului civilizatiei. Acum incepe urcusul spre pol, spre Centrul Primordial, spre Acasa . Incepe urcusul pe scara lui Iacob.
Printesa, incaltata cu opinci de fier si sprijinita intr-un baston, tot de fier, pleaca fara directie sa-si caute sotul. Bineinteles ca nimeni nu cunostea locul, nici nu auzise de asa ceva. Sotia porneste dupa instinct in cautatea Manastirii de Tamâe.
... Si merge ea asa (câteva epoci) pâna ce ajunge la o casa.

Aici locuieste Sfânta Miercuri. Suntem pe teritoriul lui Mercur. Nimeni din regatul ei nu auzise de acea manastire. Printesa primeste in dar furca ce tese singura drumul. Merge iar câteva epoci si ajunge la alta casa. Casa Sfintei Vineri. Suntem pe teritoriul lui Venus. Nici aici nu cunoaste nimeni drumul. Printesa primeste in dar vârtelnita care-i deapana firele pe care le toarce fusul.

Pleaca mai departe si merge iar... vreo câteva epoci pâna intra in regatul Sfintei Duminici. Duminica era conducatoarea regatului atlant, de unde plecase fata.

Nici soarele nu stia unde se afla manastirea si nici nimeni din regatul sau. In schimb, auzind unde se duce, ii daruieste o tipsie de aur cu o closca cu pui din aur. Tipsia, discul solar, este emblema de conducator pe care Soarele o preda Mistretului, Marele Conducator care-l investise cu functia de conducere. Soarele iese la pensie. Când fata se pregatea de plecare, apare un ciocârlan schiop care cunostea drumul pâna la Manastirea de Tamâie. Pasarea -ingerul -- era schioapa deoarece drumul pâna acolo este foarte greu si cu multe pericole iar el nu era inca desavârsit. ... povestea continua .
Când ciocârlanul mergea pe sus si printesa pe jos, când invers. Daca printesa nu mai putea merge, ciocârlanul o lua pe aripioare. Drumul lor era serpuit, se intalneau doar in unele puncte. Apare ca si coloana infinitului a lui Brâncusi.

Drumul acesta il parcurg permanent in corpul uman canalele energetice Ida si Pingala. Energia noastra separata in perioada atlanta si care trebuie sa se uneasca si sa circule pe canalul central, Susumna, pentru a putea ajunge la Manastirea de Tamâie.
Dupa ere de mers pe acest drum extrem de dificil ajung in fata unei pesteri. Drumul se continua prin aceasta pestera . Drumetii patrund in pestera si, minune, era toata luminata si plina de stralucire. Pestera aceasta era Lumea Cealalta. Pornesc spre manastire.

Mai era o incercare.Proba adevarului. Fata se indreapta obosita catre Fântâna Adevarului.

In palat, impreuna cu mistretul, Fat Frumos, locuia si Talpa Iadului. Aceasta cunostea totul de pe toate lumile cu exceptia gândului omenesc.
Printesa se aseaza lânga fântâna. Când vine sluga hoastei si vede darurile pe care le avea printesa, alearga si-i spune stapâne-si. Hoasca stia ce sunt acele daruri si voia sa puna neaparat mâna pe ele ca sa aiba puterea planetelor respective. Ar fi devenit stapâna peste toate planetele interioare soarelui din galaxia noastra.
Sigur va intrebati ce cauta acolo Talpa Iadului.
Dar ce cauta sarpele in rai? Este Pazitorul Pragului, Leviatanul, heruvimul cel cu sabia de foc, pazitorul Raiului. Catre Rai are fata ingereasca iar catre lumea cazuta, terifianta.

Hoasca o pofteste la palat pe printesa si o intreaba ce vrea pentru acele odoare. Ea solicita sederea o noapte in camera printului. Hoasca il adoarme pe Fat Frumos si acesta nu afla de sosirea printesei. A doua zi, hoasca ia furca si alunga fata. La fel si a doua noapte. In cea de a treia noapte are succes si este auzita de print. Acesta o elibereaza de cercul de fier si copilul, al zecilea avatar al lui Visnu, se naste.

Hârca este legata de coada unei iepe impreuna cu un sac de nuci. Iapa o ia la goana. Si unde cade nuca, pica si bucatica. Este vorba despre disocierea atomica a celor nepregatiti sa treaca in Era de Aur - A cincea dimensiune.
Calul este animal solar. Domnia lui a trecut. Nuca este furnizoarea iodului fara de care glanda tiroida nu poate functiona. Tiroida este in corpul uman Pazitoarea Pragului. Ea blocheaza drumul intre starea de somn si cea de veghe. Calea este luminata . Nunta printului poate incepe. Sotia a fost smulsa din intuneric.

Povestea basmuieste atât despre istoria civilizatiilor cât si despre cea a omului. Este un basm initiatic. Drumul printesei este Calea Regala (alchimica) din kabala . Drumul pe care omul urca de la Malkut - lumea, la Keter - coroana, imparatia.