Respiratia Constienta - Sa Reinvatam Sa Respiram de Marilil publicat la 13.10.2007
Ploaia care a venit
Viata este legata de suflu si acesta ne influenteaza toate activitatile. Este esential pentru o fiinta sa respire pentru a trai si, mai mult chiar, este esential pentru sanatatea unei fiinte sa respire corect.
Respiratia este singura functie organica pe care o putem realiza atat la nivel constient cat si inconstient , ea ofera o punte de comunicare efectiva intre mintea constienta si cea inconstienta.
     Toate traditiile spirituale pun accent pe constientizarea respiratiei ca o conditie a sanatatii fizice, mentale si emotionale a fiintei umane.
Respiratia, acest proces in aparenta simplu, a fost utilizata de mii de ani de catre cautatorii spirituali, pentru a vindeca trupul si a urca pe drumul cunoasterii.

     In crestinism de exemplu, rugaciunea inimii se rosteste corelata cu respiratia, aceasta fiind o tehnica esentiala in practica isihasta.
Taoistii,yoghinii, utilizau tehnicile de respiratie pentru a vindeca si mentine trupul intr-o stare buna de sanatate dar si pentru controlul diferitelor tipuri de energie.
Forta vietii care este preluata odata cu respiratia ii ajuta la transformarea constiintei, ii ajuta sa transforme alchimic trupul si sufletul.
Datorita tehnicilor de respiratie toti acesti initiati puteau atinge stari de constiinta modificata.
In vechime aceste secrete erau accesibile doar celor initiati. Astazi, in pragul marii treceri, au devenit cunoscute si sunt la dispozitia tuturor celor care cauta, a celor care se cauta pe sine.
     Studiile arata faptul ca omul civilizat a uitat sa respire corect, ceea ce i-a adus o multime de probleme de sanatate atat fizica, cat si psihica.
Intregul sistem nervos si prin el toate organele si glandele interne ale organismului sunt alimentate cu energie datorita respiratiei.
Prin modificarea respiratiei in mod constient putem influenta milioane de reactii biochimice, ajutand la producerea de substante relaxante cum ar fi endorfinele si la echilibrarea in organism a altora care genereaza anxietate cum ar fi adrenalina.
     Stresul, emotiile, conflictele interioare determina o reactie involuntara a muschilor pieptului si stomacului, ceea ce determina o respiratie mai rapida si superficiala.
Acest mod de a respira reduce fluxul sanguin in creier si restul corpului, fiind private de cantitatea de oxigen necesara.
Lipsa oxigenului ne determina sa fim anxiosi , irascibili si tensionati, nu mai putem gandi limpede si puterea de focalizare a atentiei este mult redusa.
Apare astfel lipsa increderii in sine, nelinistea, timiditatea, lipsa curajului.
     Prezenta constiintei in procesul respiratiei ne da posibilitatea de a asimila mai multa energie si a o directiona la vointa acolo unde avem nevoie: spre o zona dureroasa pentru a ne vindeca, pentru o mai buna concentrare mentala, pentru a depune un efort fizic mai mare.
Ea descatuseaza puterea de viata vindecatoare , deblocand tensiunile din muschi, articulatii si tesuturi; celulele beneficiaza de mai mult oxigen, deci vor fi mai vii si sanatoase.

     Atunci cand respiratia se face constient, deci este insotita de atentie, putem obtine efecte miraculoase. Daca adaugam o idee, un gand sau o imagine in aerul pe care-l inhalam, va fi preluat si transferat prin fluidul electromagnetic in substanta aerului si apoi in principiul Akasha.
Aerul astfel impregnat va juca un dublu rol: partea materiala a elementelor este destinata sa conserve corpul fizic, iar fluidul electromagnetic , incarcat cu o idee sau o imagine, va conduce informatia spre corpul astral si de aici, prin matricea mentala reflexiva spre spiritul etern care va actiona in consecinta.
Astfel dorintele noastre (cele care nu intra in contradictie cu legile universului) vor prinde viata. Fiinta umana care respira constient este mai atenta la propriul organism, la trairile launtrice.
Actul respiratiei activeaza timusul si chakra inimii, permite energiei inimii sa curga usor, producand starea de calm profund si relaxare, stare care caracterizeaza meditatia.
     Calea de a readuce echilibrul in corpul fizic dar si in cele subtile (mental si emotional) este deci tehnica respiratiei constiente, iar atunci cand respiratia se face cu concentrare in chakra inimii corpurile sunt inundate de energia luminii si a iubirii neconditionate. Stimularea timusului determina si intarirea sistemului imunitar cu rol decisiv in sanatatea fiintei.

     Asadar, cand ne trezim dimineata sa incepem ziua cu cateva respiratii adanci , dar blande si pline de iubire, ceea ce va schimba energiile pentru intrega zi.
Daca in timpul zilei intalnim probleme sau chiar provocari- sa respiram adanc!
Respiratia schimba vibratiile si dinamica , misca energiile in corpul nostru.
     Iata deci un mijloc de vindecare si transformare simplu, comod si gratuit, la indemana tuturor. Trebuie doar sa avem multa rabdare si incredere si vom fi din plin rasplatiti .