Templierii - Partea IX - Ioan de Lelia Mihail publicat la 14.12.2008
Ioan selecţie de Lelia Mihail publicat la 13 Dec. 2006
Ioan
     Mandeenii constituie astazi unica grupare religioasa gnostica din lume. Ei cred intr-o ierarhie a zeilor si semizeilor de ambele sexe cu o sciziune fundamentala intre divinitatile luminii si cele ale intunericului.
     Semizeii sunt cei care au creat si guverneaza Pamantul.

     Fiinta suprema este numita "Viata". Aceasta a creat prima pereche de oameni atat oameni spirituali cât si oameni fizici. Exista un Adam si o Eva fizici si inca un Adam si o Eva oameni spirituali.
Mandeenii se considera descinzatori din ambele seturi de stramosi.
Pentru ei echivalentul diavolului este zeita Ruha, care este si Sfantul Duh.
Celibatul este un pacat ce obliga omul la reincarnare.
Sacramentul fundamental este botezul.

     Mandeenii considera ca religia lor exista cu mult inaintea lui Ioan Botezatorul, care era doar un invatat, ca si Iisus dealtfel, acesta din urma intrând in ratacire.
Ei afirma ca au venit in Palestina din alta regiune numita Tura d'Madai, neidentificata geografic. S-a verificat doar ca au trait in Palestina pana in secolul I en. Cercetarile genetice sustin afirmatia lor ca nu sunt de origine iudaica. Mandeenii sustin ca religia lor este asemenea cu cea egipteana.

     Evanghelia lor se numeste "Cartea lui Ioan" si povesteste acelas lucru ca si evangheliile crestine despre nasterea lui Ioan dar apoi difera radical. Ioan este cel care fuge cu parintii in Egipt unde creste sub indrumarea lui Enoh iar la varsta de 22 ani se reintoarce in Palestina si incepe activitatea de misiune devenind conducatorul mandeenilor si un vindecator de renume.
     Ioan avea o sotie numita Anhar si a trait impreuna cu familia lui pâna "i-a venit ceasul" nesuferind nici o persecutie mai insemnata sau vreo condamnare.

     Si Ioan vorbeste despre "oaia ratacita" dar referindu-se la ucenicii sai care au trecut in gruparea lui Iisus. Nu se mentioneaza nicaieri motivul sciziunii in cadrul gruparii.

     In secolul I e.n. mandeenii parasesc Palestina din cauza persecutiilor, condusi de o femeie Miriam - Maria, iudaica si considerata târfa de familia ei pe motiv ca a plecat din Palestina impreuna cu sotul ei mandeean si neiudeu.
Au trait in Haran - Mesopotamia pana in secolul Xe.n. si erau numiti sabieni de catre musulmani.
     In prezent cercetatorii Bibliei considera ca Evanghelia dupa Ioan a fost compilata dupa scrierile mandeene.
La inceput secta pe care a condus-o Ioan se numea nazoreana ori nazireana iar conducatorul ei se numea "nasurai".
Asta pare a spune ca Iisus Nazariteanul inseamna ca era ucenic al lui Ioan, nu ca era originar din Nazaret, oras care la acea vreme avea alt nume.

     Si ei folosesc denumirea de Sfantul Graal si spun ca acesta nu este un obiect ci numele doctrinei lor pe care Domnul (Hristos) i-a relevat-o doar lui Ioan cel Preaiubit !!!
Dar daca Botezatorul a fost conducatorul acestei secte inseamna ca nu era iudeu.
     Ioanitii: mandeeni, dositeni si simonieni au fost permanent vânati de Biserica Catolica, FAPT CARE I-A DETERMINAT SA SE OCULTEZE nu sa dispara. Au ramas oficial pe pozitie gnostica doar mandeenii din Iran si Iraq, restul si-au zis crestini.
     Traditia ioanita spune ca s-a creat in mod deliberat confuzie intre Ioan Botezatorul si Ioan cel Preaiubit si aceasta au facut-o compilatorii Evangheliei dupa Ioan. Cei doi Ioan ar fi de fapt unul si acelasi.
Articol inspirat din lucrarea MISTERUL TEMPLIERILOR
de LYNN PICKNET & CLIVE PRINCE,
Bucuresti, editura RAO 2004