Alchimia sau Cautarea Perfectiunii - Partea II de Omraam Michael Aivanhov publicat la 05.01.2009
ARBORELE UMAN
     Avem unele organe ale caror functii nu vi se par nici spirituale, nici estetice, nici prea curate si care totusi sunt deosebit de necesare, caci fiecare celula, fiecare organ al nostru este legat de alte celule si de alte organe în acelasi fel în care radacinile unui copac sunt în legatura cu ramurile, frunzele, florile si fructele.

     Si daca omul taie aceste radacini, adica suprima organele care sunt fundamentul existentei sale, decurg de aici consecinte teribile. Este drept ca aceste organe pot provoca câteodata evenimente dramatice, dar noi trebuie sa le lasam sa traiasca încercând sa extragem din ele forte pe care apoi sa le transformam. Ni se întâmpla sa ne miram citind biografiile unor oameni celebri - barbati sau femei - si constatând ca multi dintre ei aveau comportamente anormale, tendinte monstruoase sau chiar criminale. Necunoscând structura omului, nu putem întelege cum de era posibil asa ceva. În realitate este foarte simplu: din cauza tendintelor lor inferioare cu care trebuiau în mod continuu sa lupte pentru a le domina, acesti oameni reuseau, constient sau inconstient, sa realizeze grefe în profunzimile fiintei lor. Cu cât pasiunile lor (radacinile lor) erau mai puternice si mai înfocate, cu atât dadeau fructe mai gustoase, opere remarcabile. În timp ce multi altii, care nu aveau nici unul din acele defecte, au ramas sterili, n-au dat nimic omenirii si au trait o viata cu totul neînsemnata si mediocra. Prin aceasta nu vreau sa le gasesc o scuza sau sa spun ca trebuie sa ne cultivam tendintele negative, nu, dar trebuie sa întelegem aceasta sublima filosofie care ne învata cum sa utilizam fortele raului pentru a produce creatii marete. Cu cât trunchiul si ramurile se ridica mai mult spre cer, cu atât radacinile se înfunda mai adânc în pamânt.

     Cel care nu întelege aceasta se sperie vazând cât se întinde raul. Nu trebuie sa ne fie frica: totul în natura este construit dupa legi foarte întelepte. Daca nu avem radacini adânc înfipte, nu vom putea fi capabili sa extragem din sol elementele hranitoare de care avem nevoie si nici sa rezistam la intemperiile vietii. Sa analizam acum mai profund aceasta analogie între om si arbore. Radacinile corespund stomacului si sexului. Da, omul este înradacinat în pamânt datorita stomacului care îi permite sa se hraneasca si sexului care îi permite sa se înmulteasca. Trunchiul sunt plamânii si inima, adica sistemul respirator si cel circulator cu curentii arteriali si venosi. În trunchi curentul descendent transporta seva preparata care hraneste copacul, în timp ce curentul ascendent transporta seva bruta în frunze unde este transformata. La fel se petrec lucrurile si în noi cu circulatia sanguina; sistemul arterial poarta sângele curat, iar sistemul venos pe cel viciat. Cele doua curente lucreaza împreuna pentru conservarea arborelui uman.

     Frunzele, florile si fructele corespund capului. Toate gândurile sunt fructele omului, caci el fructifica prin cap. Dar trunchiul (cu ramurile) la fel ca si frunzele, florile si fructele sunt legate între ele. Sa vedem acum ce analogii putem stabili între copac si diferitele noastre corpuri. Radacinile corespund corpului fizic, trunchiul corpului astral, si ramurile corpului mental. Aceste trei corpuri: fizic, astral si mental formeaza natura noastra inferioara - personalitatea. Aceste trei corpuri sunt cele care ne permit sa actionam, sa simtim si sa gândim, dar în regiunile inferioare. Apoi, vedem ca corpul cauzal corespunde frunzelor, corpul buddhic florilor si corpul atmic fructelor. Ele formeaza trinitatea superioara - individualitatea; si datorita lor omul poate gândi, simti si actiona în regiunile superioare. De exemplu, stomacul este o uzina în care se transforma materia bruta; acolo se gasesc radacinile fiintei noastre fizice. Materia prima pe care am dat-o stomacului este apoi succesiv prelucrata în plamâni, în inima, în creier; ea devine gânduri, sentimente, iar acestea, la rândul lor, coboara în organism pentru a hrani celulele cu energia lor subtila.
NATURA SUPERIOARA
Corp atmic (Actiuni superioare) Fructe
Corp buddhic (Sentimente superioare) Flori
Corp cauzal (Gânduri superioare) Frunze
Corp mental (Gânduri) Ramuri
Corp astral (Sentimente) Trunchi
Corp fizic (Actiuni) Radacini
NATURA INFERIOARA
     Acesta este modul în care se fac schimburile permanente între fiinta noastra fizica si fiinta noastra psihica dar si între Eul inferior si Sinele superior. Fara aceste schimburi, în lipsa acestei circulatii de energii, am muri. În mod simbolic, omul reprezinta deci un arbore cu radacini, trunchi, ramuri, frunze, flori si fructe. Dar, daca este evident ca toate fiintele poseda radacini, trunchi si ramuri, majoritatea sunt copaci fara fructe, fara flori si chiar fara frunze. Bineînteles ca fiecare fiinta poate face ca în ea sa înfloreasca flori; numai ca, pentru aceasta ea trebuie sa creeze, sa detina foarte multe cunostinte si sa sacrifice timp pentru ca aceste flori sa ajunga sa se deschida, sa exhale parfumuri si sa formeze fructe. Fructele sunt operele diferitelor virtuti. În frunze, flori si fructe putem vedea dragostea, întelepciunea si adevarul. Frunzele reprezinta întelepciunea, florile dragostea si fructele adevarul. Cel a carui constiinta a coborât prea adânc în materie nu mai cunoaste nici lumina, nici caldura, nici viata. El se afla în partea grosiera a arborelui, în cele trei corpuri: fizic, astral, mental. Dar miscarea, caldura, lumina se manifesta numai în frunze, în flori si în fructe. Cel ce cauta întelepciunea, dragostea, adevarul, traieste în frunze, în flori si în fructe: în cele trei corpuri superioare.
Corp atmic (Adevar) Fructe (Viata)
Corp buddhic (Dragoste) Flori (Caldura)
Corp cauzal (Întelepciune) Frunze (Lumina)
Corp mental (Gânduri) Ramuri
Corp astral (Sentimente) Trunchi
Corp fizic (Actiuni) Radacini

     Radacinile sunt deci cele care pregatesc hrana pentru fructele care se coc în vârful fiintei, ele sunt legate de fructe; ele sunt punctul de plecare, iar fructele sunt punctul de sosire. Când fructele s-au pârguit, lucrul radacinilor înceteaza. Fructele, cu sâmburele sau semintele lor constituie viitoarele radacini ale unui nou arbore; în ele începe sa încolteasca tulpina. Faptul ca unele plante au fructele direct în radacini (tuberculi) indica tocmai existenta legaturii dintre radacini si fructe. Plantele cu tuberculi sunt cele care n-au stiut sa se dezvolte în lumea spirituala; ele au ramas sub pamânt...

     Vedeti ca exista de asemenea câte o legatura între trunchi si flori, între ramuri si frunze. Acelasi lucru se întâmpla si la om unde corpul fizic este legat de spirit, inima de suflet si intelectul inferior de corpul cauzal sau de inteligenta superioara. De aceea exista schimburi si o strânsa legatura între brute si Mari maestri, între oameni obisnuiti si sfinti, între oameni cu talent si genii.
Spirit Fructe Mari maestrii, Initiati
Suflet Flori Sfinti
Inteligenta Frunze Genii
Intelect Ramuri si muguri Oameni cu talent
Inima Trunchi Oameni obisnuiti
Corp fizic Radacini Brute
Si acum, ia sa privim: frunzele sunt cele care transforma seva bruta în seva preparata; tot asa alchimistii transformau, cu ajutorul pietrei filozofale, toate metalele în aur. Da, dar un alchimist trebuie sa fie superior unui bun chimist. Chimistul nu este obligat sa introduca în experientele sale alte elemente decât cele materiale, în timp ce alchimistul este! Iata de ce unii alchimisti, cu toate ca pregateau totul cu migala, cunoscând la perfectie formula pietrei filozofale, nu reuseau sa obtina rezultate. Ei nu erau nici buni, nici adevarati alchimisti. Un alchimist adevarat stie ca, în afara elementelor chimice pe care le-a preparat respectând formula exacta, trebuie ca din el sa mai emane o forta care sa declanseze procesul specific. Din punct de vedere intelectual, multe persoane sunt în posesia unor secrete, dar ele nu pot obtine rezultate caci nu poseda puterea si virtutile necesare. Fabricarea pietrei filozofale nu este atât un proces fizic cât este un proces psihic si spiritual. Cel care doreste sa obtina piatra filozofala trebuie sa aprofundeze virtutile si sa le realizeze în el însusi; doar în aceste conditii materia îl va asculta.