Arca de P. D. Uspensky publicat la 09.03.2008
Arca
     Am considerat intotdeauna acest mit ca pe o alegorie a ideii generale de ezoterism. Dar am inceput sa intelegem ca avea o alta semnificatie mai precisa: era in acelasi timp, planul oricarei munci ezoterice, dar si invatatura gratie careea puteam spera sa ne salvam in momentul diluviului.

     Pana atunci am considerat "Tabelul Hidrogenilor" ca pe un tabel al densitatilor de vibratie si al densitatilor de materie, invers proportionale una cu cealalta.
Am inteles ca densitatea vibratiilor si a materiei explica si inteligenta pe diferitele octave ale viului.
Asta inseamnna: cu cat materia este mai densa cu atat are un nivel mai redus de constienta, deci o inteligenta mai redusa.
Materia moarta e cea care nu mai are vibratii. Pe pamant nu exista asemenea fel de materie.
     Pentru a determina cu ajutorul tabelului diferitele proprietati ale lucrurilor si creaturilor, alcatuite din numerosi hidrogeni, se pleaca de la principiul ca exista "un anumit hidrogen" care este centrul de gravitatie, este hidrogenul sursa a tuturor hidrogenilor care alcatuiesc lucrul sau creatura respectiva.
     Pentru a gasi hidrogenul sursa trebuie mai intai sa cunoastem nivelul de existenta al lucrului sau al creaturii in cauza.
Nivelul de existenta este dat de numarul de etaje al masinii sale.

     Omul are 3 etaje, animalul superior(oaia) are 2 etaje, iar animalele inferioare(viermele) au doar 1 etaj.
Omul este o creatura complexa, nivelul lui depinde de nivelul creaturilor care il alcatuiesc.
     Etajul inferior este un animal inferior; etajul mijlociu este un animal superior.
In general gradul omului este determinat in functie de etajul mijlociu - oaia.
Centrul de greutate al etajului mijlociu al omului este hidrogen 96 - H96. Acesta determina inteligenta medie a omului, adica al corpului fizic al omului.
     Este esential sa determinam principiile clasificarii si definirii fintelor vii dintr-un punct de vedere al existentei lor cosmice.
Conform stiintei oculte clasificarea este stabilta dupa trasaturile cosmice
Exista pentru fiecare fiinta vie trasaturi care ne permit sa stabilim cu maximum de exactitate clasa si specia careia ea ii apartine, adica propriul ei loc in univers precum si relatia sa cu celelalte creaturi.

     Nivelul cosmic de existenta pentru orice creatura vie este determinat de mai multi factori:
in primul rand de ceea ce mananca; - omul mananca H768
in al doilea rand de ceea ce respira; - omul respira H 192
in al treilea rand de mediul in care traieste - omul traieste in H192.
Nu exista alte fiinte ca el pe planeta noastra.
Cainele, pestele si viermele se hraneste cu H1536, care nu este comestibil pentru om.
     Inteligenta materiei este determinata de creatura careia i-ar putea deveni hrana Hidrogenii unei fiinte sunt determinati de hrana sa, aerul pe care il inspira si impresiile pe care le ofera mediul in care traieste.
     Daca ordinul cosmic determina pentru fiecare fiinta, hrana, aerul si mediul, fiinta este libera in ceea ce priveste impresiile sale.
Cu cat amelioreaza calitatea impresiilor cu atat subtilizeaza hidrogenul sau interior. Subtilizand hidrogenul etajului superior al fiintei sale, omul poate trece de la H48 la H6 sau chiar H3.

     Dar mai exista si "Diagrama Tuturor lucrurilor vii" deoarece in natura totul este viu si interactioneaza. In acest caz calitatea unei entitati depinde si de cui serveste drept hrana nu numai ce ii serveste ei drept hrana.