Craciunul - Partea III de Omraam Michael Aivanhov publicat la 23.12.2008
Aspecte simbolice ale Craciunului
     Când copilul Hristos se naste în sufletul discipolului, spiritele celeste se pun în slujba sa. Este Copilul Regal, întreg Cerul este aici, pentru a-l admira si a-i oferi tot ceea ce are nevoie.
Ceea ce s-a scris în Evanghelii despre nasterea lui Iisus nu este adevarat din punct de vedere istoric, dar este perfect adevarat din puct de vedere simbolic si ezoteric. Ori de câte ori copilul Hristos se naste într-un suflet, steaua se afla acolo, îngerii cânta, iar magii vin sa-i aduca ofrande. De mai multe ori în cursul istoriei s-a produs acest fenomen, când a venit pe lume un salvator al omenirii.
     Nu toata lumea accepta neprevazutul, mai ales ca, în cazul nostru, lucrurile trebuie explicate într-o desfasurare logica si clara. Aceasta este viata: mereu lucruri neprevazute.
Iar când nu gândim astfel, sa putem face fata unor lucruri teribile, spunându-ne "aceasta este viata", atunci trebuie sa ne spunem: "trebuie sa rezistam, sa acceptam si astfel vom putea avansa". Dar majoritatea oamenilor nu gândeste astfel. Oamenii gândesc mereu ca drumul le este presarat continuu cu flori, ca vor fi mereu gratulati, ca nu vor exista niciodata critici, accidente, nenorociri; iar când li se întâmpla ceva, ei clacheaza repede..., nu îsi imagineaza ca viata este plina de surprize.
     . Craciunul este o sarbatoare al carui sens nu a fost înteles de foarte multi crestini. Craciunul reprezinta nasterea Copilulu Divin, al lui Iisus, Copilul Regal. Dar, ce mister se afla în spatele acestei nasteri!... Sta scris: "Daca nu va veti naste din apa si din foc, nu veti intra în Împaratia Domnului". Aici se subîntelege a doua nastere, fiindca Iisus vorbind astfel în fata lui Nicodim, l-a mirat foarte mult pe acesta, care l-a întrebat: "Cum sa ne mai nastem înca o data, când suntem deja vârstnici?"
El nu a înteles foarte bine spusele lui Iisus... Conferinta care trata acest subiect concluziona ca trebuie sa se nasca în noi acest copil care este Hristos si care poate face minuni, fiind singurul care înseamna cunoastere si puritate. Dar crestinii nu se prea gândesc la acest subiect, cum sa ajungem sa ne nastem a doua oara.
     Da, au existat Initiati înaintea venirii lui Iisus, fiinte trimise de Cer, pentru a crea religii noi; ei s-au nascut a doua oara. Cum s-au nascut ei pentru a doua oara? Cel care nu se naste a doua oara, nu poate face lucruri celeste, extraordinare, ceva pentru binele omenirii. Daca si crestinii doresc acest lucru, daca doresc sa se asemene lui Iisus, ei trebuie neaparat sa se nasca pentru a doua oara.
Acum, doriti sa stiti daca Iisus s-a nascut a doua oara?... Ei bine, da. Când? În cel de-al 30-lea an al vietii sale, când a venit din Himalaia, din India si când a fost botezat în apa Iordanului de catre Ioan Botezatorul, moment în care asupra lui s-a coborât Duhul Sfânt. Aici este a doua nastere a lui Iisus. Se mentioneaza în carti ca, atunci s-a auzit o voce din cer care spunea: "Acesta este Fiul Meu preaiubit, în care Îmi gasesc placerea". Apoi Iisus a început sa faca lucruri extraordinare, divine.
     Cum sa îi facem acum pe crestini sa priceapa ca noi toti avem aceeasi misiune, de a ne naste a doua oara?
Nu, nu ne gândim la asa ceva, citim, facem orice, numai eforturi si renuntari nu dorim sa facem ca sa ajungem aici. Exista foarte putini oameni, considerati nebuni, buni de puscarie, care totusi se gândesc la aceste lucruri. Da, Craciunul înseamna a doua nastere. Indiferent ca ea se produce într-o iesle, cu un bou într-o parte si un magar într-alta; eu v-am explicat ca a doua nastere se face în plexul solar, da, în plexul solar se gaseste ieslea.

     Ce este 25 Decembrie? Este constelatia Capricornului, Soarele se gaseste în Capricorn, iar aceasta simbolizeaza mereu muntii, pesterile, subteranele si aici gasim si simbolul lui Saturn. Iar boul si magarusul sunt, de asemenea simbolurile lui Saturn; da, v-am mai spus ca acestia mai simbolizau splina si ficatul; ca, în aceste subterane, în aceste grote si iesle, în întuneric, cînd zilele sunt cele mai scurte din an, iar noptile sunt cele mai lungi, aici sub semnul lui Saturn, în Capricorn, în acest moment, Copilul Iisus a putut sa se nasca. De ce? Deoarece în timpul anului, mai ales vara, exista munca, activitatea, în timp ce iarna multe lucruri se opresc, ne gasim în rugaciune, în meditatie, în reculegere si în frig, deci avem mai multe conditii sa patrundem în profunzimea fiintei noastre si sa gasim conditiile propice nasterii copilului.

     Plecând de la 25 decembrie, zilele cresc, soarele intra în constelatia Varsatorului, care reprezinta apa, botezul, viata care curge, apar alti curenti, alte momente...
Daca ne oprim apoi asupra laturii simbolice, acest lucru ne va lua ceva timp, dar pe scurt va pot spune ca Soarele intra apoi în constelatia Pestilor, acolo unde se gaseste momentul pescuitului, când Iisus le spunea discipolilor sai ca acum sunt pescari. În Varsator, apa era cea care curgea, iar în Capricorn erau lucrurile cele mai grele, reculegerea, meditatia. Unde se gaseste Fecioara? De ce se spune ca El s-a nascut dintr-o Fecioara? Simplu, pentru ca la miezul noptii, la 25 Decembrie, în emisfera nordica, ce se gaseste pe cer? La ascendent, la orizont, se afla consteletia Fecioarei, care începe sa apara. Deci, asa se spune ca Iisus s-a nascut din Fecioara.

     Iar sus pe cer, se gaseau atunci constelatia Orion si cele trei stele care reprezentau pe cei trei magi. Daca v-as vorbi acum din punct de vedere al echinoctiilor si solstitiilor, exista cele patru sarbatori: Craciunul, Pastele, Sfântul Ion, iar toamna, Sfântul Mihail.
     Sunt lucruri extraordinare de spus în legatura cu aceste sarbatori, cunoscute din cea mai îndepartata antichitate, ele ramân mereu repere astronomice, astrologice. Ce sunt echinoctiile? Soarele se afla într-un anumit punct pe cer, iar zilele sunt egale cu noptile; acest lucru se întâmpla primavara si toamna, în zilele de 22-23 ale lunii martie, în Berbec si ale lunii septembrie în Balanta; apoi, exista solstitiile de vara (iulie) si de iarna (24-25 decembrie). Iata cum plasau Initiatii moartea si învierea, în functie de sosirea soarelui la 22 martie, când exista o încrucisare între ecliptica si ecuator, ea însemnând crucificarea, iar câteva zile mai târziu urma învierea.
Toate acestea sunt legate de latura astrologica. Daca ar trebui sa ne oprim asupra Varsatorului, fiindca acum ne gasim în aceasta perioada, de aproximativ 2140-2160 de ani, adica cât dureaza fiecare semn, fiecare grad în zodiac, având 72 de ani; astfel pentru un singur an, adica cele 12 semne ale Zodiacului, "anul lui Platon", înseamna aproape 25.000 de ani terestri; da, aceasta este semnificatia unui an solar... Dar cum ne aflam în Varsator, ar trebui sa vorbim mult pentru a afla ce înseamna aceasta: este viata, apa care curge din abundenta pentru a însufleti, pentru a stimula omenirea. În Varsator se vor produce destule lucruri, trezirea constiintei, mari descoperiri, inundatii si tot soiul de evenimente datorate lui Saturn si Uranus, care conduc acum si care sunt destul de puternice ca sa schimbe cursul lucrurilor. Ma opresc aici, deoarece mai sunt foarte multe de spus...
     Merita ca discipolul sa înteleaga bine importanta Craciunului si sa faca toate eforturile pentru a doua nastere; pentru ca rezultatele vor fi inexprimabile, nelimitate, apar posibilitati noi, extraordinare, traim o viata noua, înnotam în lumina, suntem plini mereu de iubire si bunatate, nu ne gândim decât sa-i luminam pe oameni, sa-i ajutam, sa-i încalzim. Uneori apar anumite posibilitati peste limita normala, revelatii, descoperiri, puteri, dar esentialul înseamna iubirea; toate celelalte lucruri pot veni, dar adevaratii Initiati au cautat mereu Iubirea, sursa, viata care curge; apoi pot apare înflorirea si cresterea, rezultate în toate domeniile, civilizatii si culturi care apar în jurul apei.

     Iata consecintele, dar esential pentru Initiati a fost apa, iubirea. Deoarece, acolo unde se gaseste iubire, se va gasi orice. Când apa curge, plantele, arbustii, insectele, pasarile, animalele, oamenii, vin sa se instaleze împrejur; când apa dispare, totul dispare..., ultimii care ramân sunt arborii, dar si ei se vor stinge încet în lipsa apei. Deseori, unii îmi spuneau ca nu merita sa-i iubesti pe oameni, ca ei sunt rai, criminali.
Eu le raspundeam ca cei care judeca asa si-au pierdut izvorul lor interior, care nu mai curgea... Deci, simbolic vorbind, ei nu mai aveau nimic: nici plante, adica gândurile cele mai bune, sentimentele cele mai bune, inspiratiile cele mai reusite, cultura si civilizatia, viata, trepidatia, un entuziasm interior, apa care curge...; oamenii care doreau aceasta aveau o filosofie deplorabila, fiindca au fost jigniti si s-au închis în ei, începând sa urasca... Ei se pedepseau pe ei, în timp ce ceilalti continuau sa manânce, sa bea; da, iar ei doreau sa-i pedepseasca pe ceilalti... trebuie sa lasam sa tâsneasca izvorul, chiar daca ni s-a facut cel mai mare rau posibil; astfel vom învinge orice. Cum se face ca oamenii cei mai eruditi, mai întelepti, mai inteligenti, nu au înteles aceste lucruri?
     Ei îsi spun ca nu merita sa fii bun, sa fii fericit si astfel îsi închid sufletul. Aceasata dovedeste faptul ca ei nu au trecut printr-o scoala initiatica, nu au avut dascali buni, nu au trait în viata binecuvântarea de a întâlni modele, exemple; ei si-au dorit sa fie proprii lor maestri si astfel s-au distrus... Daca vreti, totusi, sa învatati ceva, venind într-o scoala initiatica, trebuie sa fiti atenti la un singur lucru; v-am mai spus-o de atâtea ori, dar voi ati zâmbit, nu m-ati crezut; eu nu cunosc nici istorie sau geografie, nici anatomie sau fiziologie, nici psihologie, nici astronomie: eu cunosc numai un singur lucru. Când aveam 5-6 ani ramâneam ore întregi minunându-ma si privind apa care tâsnea din pamânt; asa ma gaseau ai mei, privind limpezimea si puritatea apei... Ce înseamna aceasta? Am înteles-o prea târziu, de-abia ieri, alaltaieri..., ca exista ceva în mine, nu întâmplator, ceva care era atras de apa care curgea... Ce sa-i faci, când esti nascut sub semnul Varsatorului, apa domina!... Iata de ce simbolul celor doua mâini prin care curge apa, este simbolul Varsatorului, iar constelatia sa va juca un rol exceptional în aceasta epoca; eu cred ca este bine sa puteti capta toate aceste emanatii în chip armonios si binefacator. Altminteri, daca nu suntem în armonie, daca nu stim sa ne acordam la acesti curenti, Varsatorul nu este de loc milos si iertator, ci va tulbura si va rasturna totul în cale... Vedeti cazul bombei atomice, ea a aparut sub semnul Varsatorului, la fel ca armele sofisticate, rachetele, avioanele, farfuriile zburatoare...

     Înainte era semnul Pestilor, când s-a reusit dominarea elementului apa, prin aparitia vapoarelor, etc.; acum, sub semnul Varsatorului, se încearca dominarea elementului aer, el este explorat si se vor face lucruri formidabile cu aerul... Dupa aceea, bineînteles, vor aparea alte elemente... Daca ar trebui sa va explic unde se gaseste Irod si cum se numeau magii, din ce tari veneau, ei bine, aceste lucruri ne vor duce departe... Dar, sa spunem totusi câte ceva... Cum se numeau cei trei magi? Sunteti la curent, nu-i asa? Deci, nu trebuie sa-i mai numesc... Ei, dar unii dintre voi se gândesc, acum, daca eu îi mai stiu?... Pentru a va dovedi aceasta, iata-i: Baltazar, Gaspar, Melchior. De unde veneau ei? Din Mesopotamia, din Persia, din Etiopia, da, trei tari... Toate evenimentele de acolo, chiar si Învierea, sunt însemnate în latura astrologica. Dar, ajunge pentru moment... Toate acestea sunt lucruri pretioase, adevarate, initiatice, nimic nu este întâmplator, totul este simbolic...
DRAGOSTEA DE DUMNEZEU REZOLVA TOATE PROBLEMELE.
Un minut de meditatie.
Rugaciune:
Doamne, nu-mi da prea mult, ca sa nu Te uit, si nu ma lipsi de prea mult, ca sa nu ma revolt.