Puterea prezentului - Partea II de Eckhart Tolle publicat la 25.06.2008
Adevarul din noi
     Aceasta carte reprezinta esenta activitatii mele, atât cât poate fi ea exprimata în cuvinte, cu indivizi si grupuri mici de persoane interesate de dezvoltarea spirituala, din Europa si America de Nord.
Cu o profunda afectiune si apreciere as vrea sa le multumesc acelor fiinte exceptionale pentru curajul si disponibilitatea lor interioara de a îmbratisa schimbarea, pentru întrebarile lor provocatoare si dorinta lor de a asculta. Aceasta carte nu ar fi aparut fara ei.
Cred ca aceasta carte îsi va gasi drumul catre aceia care sunt pregatiti pentru o transformare interioara radicala si va actiona ca un catalizator în acest scop. Sper ca îi va îmbogati si pe multi altii, care vor considera continutul ei demn de luat în seama, chiar daca nu vor fi gata, poate, sa îl traiasca sau sa îl puna în practica în totalitate.
Este posibil ca, mai târziu, samânta plantata la citirea acestei carti sa fuzioneze cu samânta iluminarii pe care fiecare fiinta omeneasca o poarta în sine si sa germineze, iesind brusc la lumina.

     Veti descoperi ca, de la prima pâna la ultima pagina, dialogul alterneaza continuu între doua niveluri diferite.
La un nivel, va atrag atentia asupra aspectelor false. Va vorbesc despre natura inconstientului uman si despre disfunctiile sale, cum ar fi cel mai des întâlnite manifestari comportamentale, de la conflictele din relatiile personale pâna la razboaiele dintre triburi sau natiuni.
Aceste informatii sunt vitale, pentru ca, daca nu învatati sa recunoasteti falsul drept fals — ca un lucru strain de dvs. — nu va putea sa apara nicio transformare de durata si veti sfârsi întotdeauna fiind trasi înapoi în iluzie sau într-o anumita forma de durere.
La acest nivel, va arat si cum sa nu faceti din ceea ce este fals în sinea dvs. o caracteristica sau o problema personala, pentru ca tocmai acesta este modul în care se perpetueaza falsul însusi.
La un alt nivel, va voi vorbi despre o transformare profunda a constiintei umane — nu ca posibilitate viitoare, îndepartata, ci ca schimbare posibila chiar în acest moment — indiferent cine sunteti si unde va aflati.
Va voi arata cum sa va eliberati din sclavia mintii si sa intrati în aceasta stare de iluminare a constiintei pe care sa o prelungiti si în viata de zi cu zi. La acest nivel, cuvintele nu urmaresc întotdeauna comunicarea de informatii, si de multe ori au scopul de a va atrage în aceasta noua constiinta în timp ce cititi.
     In mod repetat, voi încerca sa va iau cu mine în aceasta stare atemporala de prezenta constienta intensa în clipa prezenta, pentru a va face sa simtiti iluminarea.
Pâna când veti reusi sa traiti lucrurile despre care va vorbesc, s-ar putea ca aceste pasaje sa vi se para întru câtva repetitive. Totusi, imediat ce veti reusi acest lucru,cred ca va veti da seama ca ele contin o mare putere spirituala si pot deveni pentru dvs. cele mai placute parti ale cartii.
Mai mult, deoarece fiecare om poarta în el samânta iluminarii, de multe ori ma voi adresa cunoscatorului din sinea dvs. care se afla în spatele gânditorului din sinea dvs., ma voi adresa sinelui mai profund, care recunoaste imediat adevarul spiritual, rezoneaza cu el si primeste putere de la acesta.
Este posibil ca si în alte locuri din text sa simtiti spontan si firesc nevoia de a va opri pentru a medita. Când veti începe sa cititi aceasta carte, sensul anumitor cuvinte, ca „Fiinta" sau „prezenta", va va fi mai putin clar.
Cititi mai departe.
Intrebarile sau obiectiile care va vor veni probabil în minte în timp ce cititi vor primi un raspuns mai târziu, într-un paragraf ulterior sau poate ca se vor dovedi lipsite de importanta când veti patrunde mai adânc în aceasta învatatura — si în sine.
Nu cititi doar cu mintea.
Observati daca nu simtiti vreo „reactie de raspuns" în timp ce cititi sau un sentiment de recunoastere din interior.
Nu va pot împartasi niciun adevar spiritual pe care în adâncul sufletului sa nu-l cunoasteti deja.
Tot ce pot face este sa va amintesc ceea ce ati uitat într-un aseme¬nea moment, în fiecare celula a corpului dvs. este activata si eliberata cunoasterea vie, veche si totusi mereu noua.

     Mintea vrea mereu sa clasifice si sa compare, dar aceasta carte va va ajuta mai mult daca nu veti încerca sa comparati termenii folositi aici cu cei întâlniti în alte lucrari; altfel, probabil ca veti ajunge la o stare de confuzie.
Eu folosesc cuvinte ca „fericire", „minte" si „constiinta" în moduri care nu corespund neaparat altor abordari. Nu va fixati asupra cuvintelor. Ele sunt doar trepte ce trebuie lasate în urma cât de repede. Când citez ocazional cuvintele lui Isus sau ale lui Buddha din Cursul miracolelor sau din alte lucrari, nu o fac pentru a compara, ci pentru a va atrage atentia ca în esenta exista si a existat întotdeauna un adevar spiritual unic, desi acesta ni se prezinta sub atâtea forme. Unele forme, ca, de exemplu, vechile religii, au acumulat atât de multe elemente straine, încât esenta lor spirituala a fost aproape în întregime acoperita. De aceea, în mare masura, sensul lor profund nu mai este recunoscut si puterea lor de transformare s-a pierdut.
     Citez din vechile religii sau din alte învataturi pentru a va revela întelesul lor adânc si pentru a restaura astfel puterea lor de transformare, mai ales pentru cititorii care apartin acestor orientari religioase. Eu le spun: nu este nevoie sa cautati adevarul în alta parte.
Lasati-ma sa va arat cum sa ajungeti la un nivel mai profund al învataturilor pe care le aveti deja.
Totusi, în mare, m-am straduit sa folosesc o terminologie cât se poate de neutra pentru ca mesajul meu sa poata ajunge la cât mai multi oameni

    . Putem considera volumul de fata o reformulare adecvata pentru epoca noastra a învataturilor spirituale perene ce formeaza esenta tuturor religiilor. Ele nu deriva din surse externe, ci din singura sursa autentica, libera de orice teorie sau speculatie — sursa interioara.
Vorbesc din experienta proprie si, daca uneori devin prea categoric, fac aceasta pentru a razbi prin învelisul dur al rezistentei mentale si pentru a ajunge la acel loc din interiorul dvs. în care cunoasteti cu adevarat, la fel de bine ca si mine, si în care adevarul este recunoscut atunci când este auzit. In acele momente apare un sentiment de exaltare si de traire intensa, ca si cum ceva din dvs. ar spune: „Da, stiu ca este adevarat".