Alchimia sau Cautarea Perfectiunii - Partea VIII de Omraam Michael Aivanhov publicat la 13.01.2009
Sublimarea fortei sexuale
     Dumnezeu a pus întreaga gradina a Edenului la dispozitia Evei si a lui Adam. El le-a interzis doar sa guste din fructele Arborelui Cunoasterii Binelui si Raului. De ce?
Într-un anumit fel, Paradisul era un laborator alchimic, si primii oameni erau alchimisti care studiau proprietatile elementelor, simbolizate prin copacii gradinii. Si daca Dumnezeu le-a interzis sa manânce din Arborele Cunoasterii Binelui si Raului, acesta era din cauza ca el continea elemente pe care ei nu erau înca pregatiti sa le suporte, trebuiau sa mai astepte.
     Dar, iata ca Eva, mai curioasa decât Adam, observa aceste fructe cu mare interes fara a îndrazni sa le atinga. Dar în acel moment, sarpele care se afla în spatele ei s-a trezit, caci era foarte cald, si serpii se trezesc si devin foarte agili la caldura.

     Ori, în acea zi, era foarte cald în Paradis... bineînteles ca toate acestea sunt simbolice!... si sarpele ascuns în sira spinarii Evei s-a trezit si i-a spus: "Încearca, gusta din acest fruct, de ce te temi?
Daca vei mânca vei deveni asemenea Domnului, si tocmai de aceea El ti-a interzis".
     Era adevarat ca din cauza acestui fruct Eva va deveni asemeni lui Dumnezeu, dar numai dupa miliarde de ani de suferinta, de peripetii, de reîncarnari succesive. Deci Eva a mâncat din fructul interzis si i-a dat si lui Adam. Dar organismul lor nu-l putea suporta

    . Dumnezeu spusese: "Daca veti mânca din acest fruct, veti muri". Si într-adevar au murit, au murit în sensul ca în ei s-a produs o schimbare de constiinta.
Înainte erau liberi, fericiti, usori, luminosi si ei au murit pentru aceasta stare superioara; au murit pentru bucuriile si luminile Cerului si au prins viata pentru suferintele pamântesti.

     Sarpele din Geneza este deci un simbol: simbolul fortei sexuale care s-a trezit în om si careia i-a cazut victima. Sarpele se trezeste la caldura si adoarme la raceala. În toate pasiunile veti întâlni caldura: o caldura care distruge si care consuma totul în interior. În padurile ecuatoriale unde domneste o caldura puternica, traieste cel mai mare numar de fiare salbatice. Cel care se aventureaza adesea la ecuator (stomac, sex) se izbeste de pasiuni (fiare) care încep sa se înmulteasca în el. Sarpele este considerat expresia raului în om, cu toate ca în realitate simbolismul sau nu este exclusiv negativ: din contra, sarpele este considerat si simbolul întelepciunii. Aceasta dubla semnificatie este foarte bine reprezentata prin Caduceul lui Hermes.

     Pentru Initiati, primul sarpe al caduceului reprezinta forta sexuala, cauza raului iar al doilea sarpe este simbolul transformarii acestei forte într-o alta energie, foarte puternica care este întelepciunea si clarviziunea.
     Iata pentru ce faraonii vechiului Egipt sunt adeseori reprezentati cu un sarpe mic care iese dintre cei doi ochi. Aceasta semnifica ca ei au transmutat forta sexuala ridicând-o pâna la creier. Aceasta forta transmutata le da Initiatilor posibilitatea de a arunca o privire asupra subtilitatilor lumilor supraterestre.
Anumite religii ale Antichitatii aveau un cult pentru serpi si acestia erau folositi ca oracole; la Delphi de exemplu, se spunea ca Pythia savârsea oracole sub inspiratia unui sarpe Python. Înteleptii care cunosc legile si mijloacele de a transforma puterea care dormiteaza în fiecare om, devin "serpi", adica fiinte întelepte, prudente.
În India, înteleptii sunt numiti "nagi" adica serpi, pentru a arata ca fortele raului pot deveni benefice daca omul stie sa le transforme. Sarpele din noi se afla în coloana vertebrala. La baza coloanei dormiteaza puterea sarpelui Kundalini, si Kundalini poate face minuni în Initiatul care stie cum sa-l trezeasca.

     Câti religiosi din trecut considerau ca forta sexuala este o forta diabolica care trebuie înfrânta prin toate mijloacele! Si care era rezultatul? Ei nu mai aveau viata în ei, resursele lor scadeau, nu mai aveau nici elan, nici o bucurie. Îsi închipuiau ca astfel vor deveni sfinti.
     Dar sfintenia nu este asta! În trecut, generatii întregi au urmat acest drum si ce a iesit din asta?... Bineînteles, ca dintre miile de mistici, unii aveau într-adevar har, o inteligenta si o vointa iesite din comun, care le permiteau sa treaca prin aceasta uscaciune, dar nici ei nu se dezvoltau si nu înfloreau.
De ce? Pentru ca nu stiau ca forta sexuala este o energie divina pe care Creatorul a dat-o umanitatii, spre fericirea ei... si nu spre nenorocirea ei asa cum credeau ei.
     Forta sexuala este o energie care trebuie exploatata cu întelepciune: este o seva bruta care se transforma în celule si pe care spiritul o distribuie apoi în tot organismul sub forma de vitalitate în planul fizic, sub forma de dragoste si de bucurie în inima, sub forma de lumina si întelepciune în creier.
Forta sexuala este o putere enorma pe care înteleptii stiu sa o conduca: ei nu o lasa sa îi chinuie sau sa îi împinga sa traiasca tragedii, ei nu o lasa sa inunde sau sa distruga satele si orasele din ei, ci construiesc mari uzine, canale de irigatie si culeg roadele pe care aceasta forta repartizata cu întelepciune le-a produs. Cu cât suntem mai rationali în utilizarea fortei sexuale, cu atât acumulam mai multe bogatii spirituale. Forta sexuala dominata, este exact ca si apa unui mare fluviu pe care o canalizam pentru a iriga pamânturi, cum au facut Egiptenii cu Nilul, asigurând astfel prosperitatea tarii.
     Cu cât omul exploateaza mai întelept forta sa sexuala, cu atât el se apropie de Împaratia lui Dumnezeu si întelege sensul si frumusetea vietii.
S-ar parea însa ca, cu cât li se explica mai mult oamenilor problema dragostei din punct de vedere initiatic, cu atât înteleg mai putin. De ce? Pentru ca de mii de ani ei au repetat de prea multe ori mereu aceleasi practici, acelasi mod de comportament; ei nu pot întelege ca dupa ce le-a dat fapturilor o perioada de timp anumite comportamente sexuale, natura vrea acum sa le schimbe drumul, pentru a-i face sa descopere, în acest domeniu, alte moduri de manifestare, superioare, mai frumoase, mai spirituale. Când li se vorbeste despre o astfel de conceptie asupra dragostei, ei raspund ca daca nu îsi vor mai putea satisface nevoile sexuale, vor muri, caci aceasta este ceea ce îi face sa traiasca!
Da, într-adevar asta tine în viata radacinile dar florile din vârf mor. Deci, totul depinde de persoana si de gradul sau de evolutie.
     Oamenii sunt facuti pentru a evolua în toate domeniile, si atunci de ce nu ar evolua si în domeniul dragostei? Si tocmai acest stadiu superior, aceasta evolutie consista în a sublima energia sexuala, a o dirija în sus, catre cap, pentru a hrani creierul si a-l face capabil de cele mai minunate creatii.

     Dragostea este o forta divina care vine de sus si ea trebuie respectata, pastrata si chiar sa ne gândim sa o întoarcem înapoi catre Cer, în loc sa o trimitem în infern unde este luata si utilizata de monstri, de larve, de elementali.
Atâta timp cât oamenii nu vor cunoaste modalitatile de a utiliza aceasta energie pentru lucrari spirituale de mari proportii, ei vor continua sa o risipeasca si de aceea saracesc, se abrutizeaza.
     Toata lumea stie ca forta sexuala urmeaza o anumita directie. Dar sunt foarte putini aceia care sunt constienti de faptul ca ea poate fi orientata într-o alta directie, si care se decid sa faca aceasta experienta
. Forta sexuala este resimtita de majoritatea oamenilor ca o tensiune teribila de care simt nevoia sa se elibereze. Si se elibereaza, fara sa stie ca pierd astfel ceva foarte pretios, o chintesenta care este consumata în mod stupid numai în placeri, în timp ce ea ar fi putut fi folosita pentru o adevarata regenerare a întregii lor fiinte.
     Omul trebuie asemuit unui bloc cu 50 sau 100 de etaje; se va întelege atunci ca este necesara o presiune ridicata, o tensiune mare pentru a face ca apa sa urce pâna la partea superioara a cladirii, pentru ca locatarii de la etajele superioare sa beneficieze de apa pentru a se spala, a bea, pentru a-si uda florile, etc. Fara aceasta presiune, apa nu va urca niciodata pâna sus.
Daca ei ar sti ce reprezinta aceasta tensiune, daca ar sti cum sa o foloseasca, oamenii ar ajunge sa-si adape si sa-si hraneasca celulele creierului, caci aceasta energie poate urca pâna la creier prin canale pe care natura inteligenta le-a construit special în acest scop.
     Putem compara acest sistem de canale cu cel ce se gaseste într-un arbore. Arborele cunoaste secretul alchimic al transmutarii materiei. Si atunci, daca arborele cunoaste acest secret, de ce omul nu l-ar cunoaste si el?
     Tensiunea este deci folositoare, nu trebui sa ne debarasam de ea, caci gratie ei, energia poate urca pâna sus: altfel, în loc sa se trezeasca pentru a face lucrari minunate, celulele creierului vor ramâne amortite, saracite, cloroformizate si se vor multumi sa asigure doar bunul mers al functiilor inferioare, atâta tot. Atâta vreme cât nu veti învata sa va stapâniti, va privati de toate posibilitatile de a deveni puternici si inteligenti.
     Cum sa-i faci pe barbati si pe femei sa înteleaga ca, în planurile Inteligentei cosmice, aceasta energie a fost destinata sa fie folosita pentru creatii sublime? Nu este chip! Ei cauta placerea, cauta ceea ce este usor de obtinut, ceea ce nu cere nici un efort. Ei bine, aceasta placere trebuie platita foarte scump. Ei nu stiu ca cel care face eforturi pentru a se domina, nu numai ca se îmbogateste, dar resimte si o placere extraordinara.
     Caci el este legat de manifestarile instinctelor inferioare, ci cuvintele "bucurie", "încântare", "extaz"sunt mai potrivite. Placerea nu este întotdeauna ceva de lauda, ba chiar câteodata ne este rusine, în timp ce bucuria, încântarea, extazul nu pot fi atinse decât prin declansarea fortei divine din noi. Ma adresez în special tineretului.

     Tinerii nu-si dau seama ca exista experiente care i-ar îmbogati mai mult decât acelea în care ei se aventureaza în mod obisnuit si de pe urma carora în câtiva ani îsi vor pierde prospetimea, farmecul, frumusetea, lumina.
     Tinerii vor sa experimenteze dragostea fizica, bine, înteleg, dar ei nu vor gasi fericirea prin acumularea acestor experiente; dupa câtva timp vor fi uitat toate senzatiile de placere pe care le-au resimtit si nu va mai ramâne decât ruina, regretul, întunecarea.
     Trebuie sa încerce sa faca un efort de stapânire de sine; chiar daca nu vor reusi chiar de la început, rezultatele vor veni încetul cu încetul; vor fi mândri de a fi fost capabili sa învinga si se vor simti mai puternici.
     Unii vor spune: "Dar cum sa ne exersam?" Nu este greu deloc, exista atâtea ocazii în care tinerii se întâlnesc: pe strada, la serviciu, la petreceri, în excursii, la diferite întâlniri, pe plaja... Si atunci, este firesc sa simta câteodata un elan trezindu-se în ei. Dar în loc sa faca tot ce le sta în putinta pentru a-si satisfaca cât mai grabnic dorintele, de ce sa nu ia hotarârea sa reziste si sa faca un efort de sublimare? Da, sa ia energia care s-a trezit în ei si sa o ridice pâna la Cer, pâna la Mama Divina, pâna la Tatal Ceresc...
     Facând aceste exercitii timp îndelungat, vor ajunge cu timpul sa dea acestor energii ocu totul alta orientare si sa simta ceea ce este cu adevarat dragostea spirituala.
     Amintiti-va, deasemenea, ceea ce v-am spus despre sacrificiu: ca este periculos sa renuntati la ceva: la un obiect, la o obisnuinta, la o dorinta, fara a le înlocui cu altceva, un alt obiect, o alta obisnuinta, o alta dorinta. De aceea dragostea nu trebuie niciodata refulata, ci trebuie înlocuit obiectul dragostei cu altul mai vast, mai luminos.
     Sa luam un exemplu: un barbat iubeste o femeie si crede ca nu se poate lipsi de ea. Dar aceasta femeie nu este libera, sau chiar el însusi este însurat, si deci nu pot trai împreuna fara ca aceasta sa produca mari perturbari într-o familie. Cum va putea el sa învinga aceasta dorinta? Foarte simplu, tot cu ajutorul femeilor: în loc sa se limiteze la o singura femeie, trebuie sa ia hotarârea în inima lui, în sufletul lui, de a iubi în acelasi timp toate femeile.
     Va fi atunci atât de ocupat încât nu va mai avea timp sa se tina nici macar dupa una singura si astfel toate femeile îl vor salva. Bineînteles ca aceiasi metoda este valabila si în cazul unei femei.

     Este necesar sa va deprindeti sa realizati aceasta largire a constiintei, altfel veti ramâne mereu împartiti, în conflict cu voi însiva.
Si chiar daca ati pierdut fiinta iubita, daca ea v-a parasit sau a murit... nu trebuie sa o înlocuiti cu alta, caci riscati sa o pierdeti si pe aceasta, ci înlocuiti-o cu o mare dragoste îndreptata spre ceva ceresc, divin.
     Atunci calmul, linistea se vor restabili în voi pentru ca vidul vostru interior se va umple cu prisosinta. Bineînteles ca, cu toate ca este de dorit ca toata lumea sa depuna eforturi în acest sens, nu îi este dat oricui sa poata sa stapâneasca cu adevarat forta sexuala pentru a întâlni dragostea superioara.
     De aceea, înainte de a va avânta într-o astfel de încercare este bine sa va analizati si sa va cunoasteti cât mai bine. Daca simtiti ca aveti înca mare nevoie de placerile fizice, este de preferat sa nu încercati sa renuntati brusc la ele, caci astfel va fi mai rau.
     Dar daca ati evoluat deja si simtiti nevoia de a avea trairi mai subtile, mai spirituale, de a întelege splendoarea lumii divine si de a ajuta oamenii cu dragostea voastra, puteti alege acest drum. Dar, va repet, el nu este pentru toata lumea si eu nu sfatuiesc pe oricine sa apuce pe acest drum, pentru ca eu cunosc bine toate inconvenientele care pot sa se produca.
Ce se va întâmpla, de exemplu în cupluri, daca unul din cei doi se va decide pentru a trai o dragoste mai spirituala, în timp ce celalalt nu se poate lipsi de placerea fizica si face din asta o tragedie? Bineînteles ca eu voi fi cel vinovat. Stiu ca este un mare risc sa va vorbesc asa um am facut-o, sunt obligat însa sa dau învataturi celor care vor sa evolueze si sunt constient de pericolul la care ma expun de a fi gresit înteles si de a-mi atrage ostilitati.
     Eu cer doar tuturor celor care ma asculta sa încerce sa înteleaga adevarul spuselor mele, sa înteleaga mai ales ca nu am intentia de a strica familiile, ci doar aceea de a largi din ce în ce mai mult constiinta atât a barbatilor cât si a femeilor. Daca conceptia uzuala pe care unii oameni o au despre dragoste ar da rezultate bune, n-as avea nimic de spus. Dar priviti putin cum se petrec lucrurile: drame, sinucideri, crime, divorturi...
si chiar atunci când doi sunt împreuna, deseori ei se gândesc unul la amanta, celalalt lamantul pe care îi au sau pe care le-ar placea sa îi aibe. Aparent îsi sunt fideli unul altuia, dar în interiorul lor sunt pe cale sa se însele. De aceea, chiar atunci când cineva nu se simte înca în stare sa traiasca fazele elevate ale dragostei, el trebuie totusi sa încerce sa îmbunatateasca ceva în felul lui de a iubi.
Va voi da o comparatie. Aveti în fata voastra doua sticle. Sa presupunem ca una reprezinta barbatul si cealalta femeia. Cum fiecare din ei nu conteneste sa extraga din celalalt, foarte repede ambele sticle se vor goli si nu mai ramâne decât ca ele sa fie aruncate pentru a fi apoi înlocuite. Aceasta este ceea ce se petrece în conceptia obisnuita privitoare la dragoste: se bea dintr-o sticla care are un continut limitat si când ea s-a golit, este aruncata.
     Cum trebuie facut pentru ca aceste "sticle" sa nu se goleasca niciodata?
Este necesar ca fiecare dintre ele sa fie legata la Izvorul infinit al dragostei: atunci nimic nu le va putea epuiza, ele vor fi mereu pline, alimentate pentru totdeauna de catre apa Izvorului.
Aceasta înseamna ca, în loc sa va opriti asupra a ceea ce este superficial la o femeie sau la un barbat, sa îi iubiti spiritul, sufletul si astfel sa va conectati la ceva viu, ceva ce este deja legat la Izvor, la Dumnezeu. Astfel, dragostea voastra va dura pentru totdeauna: chiar si atunci când veti îmbatrâni, ridati, veti continua sa va iubiti, caci nu ati iubit trupul, ci o fiinta care este reflectarea Divinitatii.

     Prin femeie, barbatul o cauta de fapt pe Mama Divina, el se ridica pâna la ea pentru a primi energii, lumina, bucurie. Prin barbat, femeia se ridica pâna la Tatal Ceresc.. si în acest fel dragostea lor nu va lua niciodata sfârsit.
     Dar daca barbatul si femeia se multumesc sa se caute în planurile inferioare, sa nu se mire daca vor fi repede deceptionati. Este normal, cum ar putea dragostea sa dainuiasca când dincolo de trup nu mai exista nimic altceva bun si frumos de iubit?

     Priviti cum se petrec lucrurile în natura: tot ceea ce este întunecat, murdar, impur, are tendinta de a se acumula în partea de jos si ceea ce este pur se ridica deasupra. La fel se petrec lucrurile si în fiinta umana: si în el tot ceea ce este grosier se aduna în partile inferioare, în timp ce tot ce este usor, pur, luminos, urca catre cap.
De aceea ochii, urechile, gura, nasul, creierul sunt asezate în partea superioara, în timp ce alte functii sunt plasate în partea inferioara.
Acestor doua parti fizice ale omului îi corespund cele doua naturi ale sale, inferioara si superioara: personalitatea si individualitatea. pantec Dragostea manifestata de personalitate, care nu se gândeste decât sa ia, sa se ghiftuiasca, este îmbâcsita cu elemente grosiere si întunecate. În timp ce dragostea manifestata de individualitate contine elemente de generozitate, de dezinteres, este pura si luminoasa...     De acum înainte, încercati sa faceti eforturi pentru a întelege aceasta filozofie sublima, caci ea este singura care îi învata pe barbati si pe femei cum sa-si utilizeze toate aceste elanuri pe care si le dau unii altora, toata aceasta minune, fericire de a se contempla pentru a fi mereu inspirati si pentru a deveni niste genii, niste divinitati. Dar toate acestea nu le veti întelege cu adevarat decât dupa ce le veti întelege întâi înauntrul vostru prin meditatii si prin modificari interioare
. Când veti fi reusit, va veti afla în posesia tuturor bogatiilor pe care natura vi le-a pregatit, le veti putea folosi cu tot atâta precizie ca si cum v-ati afla într-un laborator: veti sti sa folositi elementele si fortele pentru propria voastra regenerare, iluminare si pentru cea a lumii întregi.