Cele 12 nopti sfinte si ierarhiile spirituale de Serghei O. Prokofiev publicat la 21.07.2008
Cele 12 nopti sfinte si ierarhiile spirituale
     ,,Daca examinam perioada celor 12 nopti sfinte in cadrul careia emana in aceasta perioada misterii profunde pline de intelepciune privind evolutia omenirii, ele parca ne spun: resimtiti intreaga profunzime a acestei sarbatori a lui Christos!
Totodata insa imbibati-va si patrundeti in emanatia acestor 12 nopti sfinte intrucat in ele sunt cuprinse cele mai sacre misterii ale cosmosului. Una din ele este legata de aceasta lume universala, cosmica a zodiacului prin care Christos a coborat pe Pamânt."

     Exista doua coloane majestuoase care parca stau in fata templului ce pazeste cele doua mari sarbatori hibernale: Craciunul si Epiphania; aceste sarbatori constituie o chintesenta a nasterii fiintei umane si totodata a nasterii Dumnezeirii în sfera terestra ilustrata prin nasterea omului primordial in lisus, ca un nivel al celei mai inalte fiinte spirituale a cosmosului nostru insusi fiului divinitatii, Christos.

     Între aceste doua sarbatori apare imaginea puternica a unei scari cosmice care ne conduce, înaltându-ne în cele 12 nopti sfinte, ca o ascensiune de la o constienta universala umana la o constienta de înalta spiritualitate care uneste umanul cu cosmicul.
,,De la lisus la Christos" prin aceste cateva cuvinte se poate sintetiza si caracteriza intreaga semnificatie a acestei grandioase treceri, a acestei inaltari de la nivelul unei fiinte umane trecand prin 9 grade ale celor 9 entitati ierarhice spirituale, toate actionand pentru dezvoltarea Terrei spre nivelul superior al spiritului sfânt si al fiului divin din Christos; aceasta actiune se dezvaluie in limitele cosmosului nostru, adica cuprinse intre frontierele celor 12 sfere zodiacale.

     In acest sens, calea de la Craciun la Epiphanie poate deveni in acelasi timp ascensiunea in marile ,,Taine ale Universului" prin care Christos a trecut si a coborat pe Pamant.
Aceasta cale ne conduce in timpul celor 12 Nopti Sfinte sa traversam toate cele 12 regiuni ale lumii stelare, plecând de la regiunea Pestilor in care noi mai pastram amintirea originii existentei umane, urcand pana la regiunea Balantei, traversand portalul prin care in trecut Christos a patruns in Cosmosul nostru fiind cea mai inalta sfera macrocosmica din cercul zodiacal, al Tatalui.
     In cadul expunerii care urmeaza se va trece la o descriere a acestei cai bazate pe rezultatele investigatiei stiintei spirituale contemporane care ne-a fost dezvaluita de cercetarile lui Rudolf Steiner, astfel încât traversând cele 12 regiuni ale diferitelor cercuri zodiacale, se va avea in vedere actiunea tuturor ierarhiilor corespunzand fiecarei zodii in parte.
De la acest punct se va descrie caracteristica cu care diferite ierarhii spirituale impregneaza si sferele de influenta ale fiintei umane, astfel incat sa putem avea o privire majestuoasa asupra grandioasei actiuni care se desfasoara permanent in aceasta evolutie a fiintei umane, a Eului sau si pe care Christos l-a impregnat in coborarea sa treptata spre sfera Pamanteasca cu noi forte de dezvoltare.
     Primul loc de confluenta reciproca intre regiunea zodiacala a Pestilor si entitatea insasi a fiintei umane ne poate fi mai de inteles, daca vom pleca de la consideratiile de mai jos. Nivelul de evolutie la care omul se gasea in perioada evolutiei sale, situata la mijlocul epocii hiperboreene cand soarele a parasit Pamantul, era legat tocmai de aceasta imagine a Pestilor. In acest moment Soarele nu mai stralucea in mod spiritual in interiorul fiintelor terestre, intrucat el ilumina din exterior.

     In zodia Pestilor, Rudolf Steiner descrie acest stadiu in urmatorii termeni: ,,vine apoi un moment in care Soarele se retrage din Pamant.
El se separa, iar lumina sa va cadea acum asupra Pamantului, din exterior. In interiorul omului apare insa o intunecime.

Este, de fapt, inceputul evolutiei sale care va merge pana in momentul in care el urmeaza sa-si regaseasca lumina Soarelui sau interior."
     Apoi urmeaza perioada in care omul urmeaza sa dobandeasca aptitudini prin care va invata sa cunoasca, cu simturile sale exterioare, aspectele Pamantului.
El se dezvolta pana la acel punct in care in interiorul sau va arde puternic si va lumina eul sau superior, Omul-Spirit. Plecand de la aceasta lumina si traversand perioada de intunecime pana la aparitia acestei lumini, iata prima parte a caii parcursa de evolutia omenirii . Aceasta dezvoltare este simbolizata prin ,,Pesti".
Fortele acestei perioade corespund, de fapt, emanatiilor provenite din regiunea zodiacala prin intermediul careia au fost deversate acele influente provenite din fiinta lui Christos, in momentul in care El, impreuna cu soarele, a parasit Pamantul.
El va actiona insa din nou, atunci cand omul care va castiga aceasta lupta in întunericul fiintei sale prin sufletul individual cuprins de libertate, va incepe sa se ridice spre soarele sau spiritual interior.
Atunci cand Christos s-a unit, prin Misterul de pe Golgota, cu evolutia Pamantului, in sufletul uman a prins viata, in mod progresiv, acest soare superior. Acest lucru nu s-a putut infaptui decat ca un inceput de desteptare prin care omenirea a patruns pe aceasta cale de evolutie pentru a deveni a zecea ierarhie prefigurata in cadrul cosmosului.
Acest inceput care pica din nou in epoca noastra, cand noi suntem situati din nou sub semnul ,,Pestilor" – si anume, acum cand omenirea sub conducerea Arhanghelului Michael care a preluat conducerea acestei epoci ne va ajuta sa ne inaltam la vietuirea lui Christos in eteric si care va ilumina din nou sufletul nostru, ca soarele nostru interior ).
     De aceea simbolul ,,Pestilor" la primii crestini nu semnifica doar epoca in care Christos, impreuna cu soarele, a parasit Pamantul ci, totodata, el simboliza timpurile in care Christos se plaseaza din nou in sfera Pamantului, însa într-un mod diferit - si anume, ca un soare interior din sufletul omenesc liber si inzestrat cu forta constientei.
Atunci, insusi Christos va emana acea forta in sufletul omului, spre a-l ridica din nou spre inaltimi, pe aceasta cale care ii este destinata de a deveni a zecea ierarhie, dotat din nou cu posibilitatea cunoasterii lumii spirituale dar de aceasta data in plina constienta a eului sau.
Astfel el va putea patrunde in marea unitate ierarhica, constient de misiunea sa. In acest fel Alfa si Omega reprezentand dezvoltarea in om se gaseste in regiunea Pestilor, semn care exprima totodata si aceasta esenta a fiintei umane de anthropos.
     Este totodata clar faptul ca, plecand de la ceea ce s-a spus, si anume ca prima fiinta umana a primit in sine pe Christos pe Pamant prin invelisul lui lisus din Nazaret, avem de a face, de fapt, cu sufletul ,,natanaelic", provenind din timpurile vechii Lemurii - sufletul imaculat, constituit de fapt din vechea epoca a Pestilor, iar plecand de aici urmeaza a se realiza aceasta misiune in regiunea Pestilor.
Acest impuls transmis noua prin nasterea lui Iisus ca invelisul lui Christos, constituie, de fapt, pregatirea capacitatii omenirii viitoare pentru a putea patrunde in misterele legate de cerintele evolutive necesare devenirii sale ca a zecea ierarhie si care poate fi realizata doar in uniune cu Christos, ca autenticul soare interior al sufletului nostru.
     Aceasta este ratiunea pentru care, in scolile comunitatilor ezoterice, cunoscandu-se aceasta misiune a omenirii viitorului, unde se cautau caile de initiere pentru a indeplini aceasta cerinta, vom intalni intotdeauna simbolul Pestilor.
De exemplu, si cei mai apropiati discipoli ai lui lisus Christos erau pescari, intrucat ei trebuiau sa devina o manifestare a viitorului germen al omenirii, ca a zecea ierarhie. ,,Christos atrage spre sine tot ceea ce este in legatura cu Pestii. Aceasta este ratiunea pentru care primii sai apostoli sunt toti pescari" , spune Rudolf Steiner in legatura cu acest fapt. Insusi Christos indica acest lucru, prin cuvintele pe care le adreseaza lui Petru: ,,tu vei deveni pescar de oameni" .
In acest sens trebuie inteles si faptul care iradiaza din traditia esoterica a crestinismului si din pazitorul Graalului, care au primit numele de ,,Regele Pescar". Noi gasim in mod asemanator mentionat acest lucru si in timpurile precrestine: astfel, inca in antichitate, marele Manu este informat de un peste privind potopul care urmeaza sa vina (Mahabharata III si Matsya-Purana) si de asemenea in epopeea lui Ghilgamesh, in care Enchidu se numeste ,,fiu de peste".

     In organismul uman, Pestilor le corespund, de fapt, picioarele. Dupa forma si configuratia lor nu este posibila decat pentru o fiinta de acest gen sa se tina in picioare. Fata de acest fapt, Goethe remarca faptul ca in ea rezida de fapt diferenta fundamentala dintre corpul uman si corpul unui animal. Prin aceste picioare se aduce la implinire raportul dintre om si fortele terestre.
In timpurile antice, ridicarea omului de la Pamant a constituit cea mai importanta consecinta privind dezvoltarea mai tarziu a eului sau.
Este ca o amintire secreta foarte importanta a momentului evolutiei umane, plecand de la faptul ca omul a calcat pe o cale a peregrinarii sale terestre pe care l-au ajutat aceste picioare - Pesti.
El pastreaza in sine, intr-un anumit sens, acest profund mister al existentei fizice in calitate de om. De aceea, in genealogia lui lisus din Evanghelia dupa Luca, se trece in revista dezvoltarea omenirii pana la Adam si chiar pana la Dumnezeu, aratandu-se prin aceasta provenienta acestui corp fizic in care urma sa se incarneze Christos.
Misterul acestei proveniente a corpului fizic al lui Christos este de asemenea asigurat prin aceste picioare umane, prin care va fi posibil din nou a se ajunge la aceasta initiere a ,,Pestilor".
Insusi loan Botezatorul va fi acela care va pregati aceasta initiere, despre care Rudolf Steiner spune urmatoarele: ,,Ioan a preparat initierea ,,Pestilor", pe care Nazarineanul (lisus din Nazaret) urma sa-l posede, pentru a putea primi in sine fiinta lui Christos" . De aici provine semnul binecunoscut al pestelui pentru toti purtatorii de Christos si care era un simbol vechi cunoscut in lumea crestina. Asta, intrucat initierile care se realizaza intr-un mod misterios prin intermediul tuturor scolilor misteriale ce se desfasurau in jurul lui lisus, toate au fost initierea Pestilor ).