Cabala- Partea I de Rav Michael Laitman publicat la 07.09.2008
Ce este cabala?
     Înca din copilarie m-am întrebat adesea care ar fi scopul existentei mele. Astfel de întrebari ma torturau neîncetat. Uneori reuseam sa le uit, prin goana dupa placeri, dar de obicei îmi începeam zilele cu aceeasi întrebare care ma chinuia neîncetat. Nu o puteam uita, desi eram ocupat cu scopuri ne-autentice. Ani de zile m-am consacrat studiului unei profesii interesante, careia m-am dedicat, timp îndelungat.
     Eram în permaneta în cautarea unui scop demn de a trai pentru a-l realiza. Am încercat sa-l gasesc în lumea afacerilor, în politica si asa mai departe. Am încercat sa traiesc asemenea tuturor, totusi nu reuseam sa uit întrebarea interioara ‚ ’’pentru ce scop înfaptuiesc toate acestea?” Sau: „ce rost are sa fac toate acestea, oare spre a ma asemana majoritatii?’’

     Dupa cateva evenimente care mi-au zguduit viata atat sufleteste cat si din punct de vedere material si ajungand la concluzia ca nu am unde sa evadez din realitate, am hotarat în 1976 sa încerc modul de viata religios.
Credeam ca aceasta modalitate, cu valorile ei etice, îmi va da liniste sufleteasca si împacare cu problemele existentiale. Niciodata nu m-au atras studiile umaniste, inclusiv psihologia, literatura, ci credeam doar în stiintele exacte.
În 1978 am dat de o reclama privind studiul cabalei. M-am înscris imediat la acest curs, am cumparat manuale de studiu si peste scurt timp eram cufundat pana peste cap în cabala. Am început sa-mi sondez adancul inimii si sa cercetez temeinic toate problemele.
Pentru prima data am simtit ca ma aflu la locul potrivit, care ma atragea într-adevar. Pentru a transmite informatii unor persoane care nu au înca acces la spiritualitate, ne folosim de mijloacele obisnuite: scrisul, vorbirea, contactul, si exemplul personal.
Precum se stie, din descrierea întelesului literelor, este posibila transmiterea continutului interior, spiritual, dincolo de cuprinsul cuvintelor.
Totusi, cat timp lipseste simtul potrivit perceptiei spirituale, a numelor si a actiunilor , cititul cuvintelor care le descriu se poate compara cu cititul meniului în loc de a manca din farfurie portia respectiva.
     Sa nu-ti pierzi curajul cititorule daca cele citite si întelese ieri, devin azi neîntelese din nou. Sa nu dai înapoi de la un text de neînteles, ciudat, irational ; cabala nu este o stiinta teoretica si analitica, ci ea se studiaza pentru a vedea si pentru a simti. Vederea si atingerea individuala a fortelor spirituale, a Luminii si a Treptelor sunt cele care vor da rezultatul urmarit, Cunoasterea Absolutului !
     Cat timp un om nu a atins în mod personal Lumina Superioara, perceptia obiectelor spirituale, el nu poate întelege cum actioneaza si cum este construita CREATIA(ha-Briyah). Nu este nimic asemanator celor studiate, în lumea aceasta. Aceasta carte are scopul de a ghida primii pasi pe drumul spre perceperea, atingerea fortelor spirituale. E nevoie sa reflectati îndelung, nu o data, asupra celor citite, cu încapatanare, pentru a patrunde în interiorul sentimentelor Autorului. Cititi încet, savurand gustul cuvintelor, si repetati iar si iar fraza. Aceasta metoda ajuta intrarea în subiectul si în lumile studiate, prin propriile simturi, sau a trai experiente de Lipsa a senzatiilor, experienta ce reprezinta etapa vitala, care precede dezvoltarea spirituala. Cartea nu este destinata unei lecturi prin rasfoit, ci unei lecturi aprofundate, cu reactii ale sentimentelor.
Ea povesteste doar despre o singura tema: raportarea fata de Creator, raport descris în diversele ei aspecte, sub diverse forme. Astfel încat fiecare cititor va putea regasi printre randuri forma specifica, potrivita lui în mod individual, cuvantul din care va putea initia progresul spre aprofundarea celor citite.

     Desi dorintele si actiunile Egoismului sunt descrise în carte la persoana a treia, totusi, cat timp omul nu poate discerne între nivelul de sentimente ale constiintei si al egoismului propriu, omul îsi percepe aspiratiile egoismului, de parca erau ale lui proprii.
Trebuie sa repetam lectura cartii de mai multe ori, în diverse situatii, în stari de spirit diferite. Astfel se atinge cunoasterea mai profunda de sine, si reactiile la acelasi text. A nu fi de acord cu textul are însemnatate pozitiva chiar, ca si acceptarea sa. Important este de a trai cele citite.Senzatia de dezacord, are semnificatia etapei precedente(ahorayim) cunoasterii(panim).
     Perceptia lenta a simturilor, a situatiilor descrise, dezvolta simturile,”vasele”care sunt necesare pentru simtirea, perceperea fortelor spirituale. Înauntrul acestor vase, mai apoi, Lumina Superioara va putea patrunde; între timp ea se afla în jurul nostru, fara ca noi sa o percepem. Aceasta carte nu este destinata studiului pe de rost - nu este nevoie de a o învata si memora. Cititorul nu trebuie în nici un caz sa se verifice si sa se examineze în ce priveste datele. Dimpotriva, este bine ca totul sa fie uitat, iar reluarea lecturii sa para ca noua. În acest caz, întelesul acestui lucru este ca omul a umplut toate sentimentele vechi, care s-au retras, facand loc muncii: a se reumple cu noi senzatii, necunoscute pana acum. Procesul de dezvoltare a noilor organe de simt, are loc fara întrerupere.
Atingerea realitatii spirituale în aceasta lume ne lipseste doar un singur lucru : acela de a percepe Creatorul.
Astfel, omul trebuie sa vada scopul sau în aceasta lume, doar în realizarea acestui lucru, învestindu-si în aceasta toate puterile, fiindca doar perceperea Creatorului duce la salvarea omului din toate tragediile acestei vieti, precum si de la o moarte spirituala. Deci este necesar sa depunem tot efortul spre atingerea nemuririi spiritulale, spre a evita o noua reîncarnare în aceasta lume.
Metoda care conduce la perceperea (apropierea, cunoasterea, increderea in...) Creatorului se numeste Cabala.
Perceperea Creatorului se numeste a crede - acest cuvant, în Cabbala însemnand Lumina superioara, care îl umple pe om, îl conecteaza cu Creatorul, si îl face sa devina constient de aceasta legatura. Aceasta reprezinta lumina credintei sau simplu -credinta.
Credinta, lumina Superioara, confera omului conexiunea cu eternitatea, cu perceperea Creatorului, perceperea completa, clara a comunicarii cu Creatorul, sentimentul absentei oricarui pericol, sentimentul de nemurire, de grandoare si de putere.Numai în atingerea acestei perceptii a Creatorului se gaseste salvarea de la suferinta si epuizare, în urma goanei dupa voluptati trecatoare, într-o existenta limitata.
     Scopul acestei carti este de a usura drumul, trecerea prin primele trepte spre atingerea Divinitatii.
Persoana interesata în a continua drumul spre realizarea dorintei de a se reuni cu Creatorul, va putea studia mai departe cu ajutorul izvoarelor originale - Cartea ZOHAR sau a Splendorii, cu interpretarea lui „BAAL HASULAM”, scrierile asa zisului ARY si „TALMUD ESER HASFIROT” - Studiul Celor Zece Sefirot.