Aura de Omraam Michael Aivanhov publicat la 31.03.2007
Aura
     Tot ceea ce exista, oamenii, animalele, plantele, si chiar pietrele, emit particule, produc emanatii, si aceasta atmosfera fluidica, subtila, care înconjoara orice lucru, o numim aura. Evident, ea nu este vizibila, cu exceptia clarvazatorilor, multa lume nici nu stie ca exista. Aura este deci acest fel de halou care înconjoara fiecare fiinta umana, cu diferenta ca la unii este vasta, luminoasa, puternica, poseda vibratii intense, în timp ce la altii, din contra, e mica, stearsa, urâta.
Putem compara aura cu pielea. Cunoasteti importanta pielii pentru corpul fizic. Ea are numeroase functii. Mai întâi, are o functie de protectie, e un scut, o carapace: protectie împotriva socurilor, contra substantelor nocive, contra diferentelor de temperatura, etc... Apoi, o functie de schimb, pentru ca pielea absoarbe, respira si elimina. În fine, pielea este un organ de simt, pentru ca prin intermediul ei simtim temperatura, contactul, durerea, etc... Dar, nu ma voi opri la aceste functii, nu e domeniul meu, daca vreti informatii detaliate, le veti gasi în cartile de anatomie si fiziologie.
     Ceea ce ma intereseaza e sa fac o paralela între piele si aura. Aura poseda aceleasi functii ca si pielea. Putem spune ca este pielea sufletului, ea este cea care-l îmbraca, care îl protejaza, care îi da sensibilitatea, si, în fine, ea e cea care permite sa lase sa treaca curentii cosmici care permit schimburi între sufletul uman si toate creaturile, pâna la astre, între sufletul unei creaturi si Sufletul universal.
Putem, de asemenea sa comparam aura cu atmosfera care înconjoara pamântul. Da, e extraordinar! Pamântul poseda o perdea de protectie, pielea sa. Ea e un pic mai îngrosata ca a noastra, e adevarat, dar joaca exact acelasi rol. Gratie atmosferei sale, pamântul evita multe pericole în cursa sa prin spatiu! Toate corpurile ce vin din spatiu si care ar putea produce catastrofe daca ar ajunge pe pamânt, sunt obligate sa intre mai întâi în contact cu atmosfera unde sunt, în general, dezintegrate. Atmosfera ne protejaza de asemenea de alte pericole cum ar fi anumite radiatii cosmice, care ar fi mortale pentru noi, dar care traversând atmosfera sunt neutralizate de elementele chimice cu care e impregnata.
     Prin intermediul aurei noastre se produce un schimb neîntrerupt între noi si fortele naturii. Toate influentele cosmice, planetare si zodiacale care se deverseaza constant în spatiu, vin pâna la noi, si dupa calitatea aurei noastre, dupa sensibilitatea sa, puritatea si culorile sale primim o anume forta sau nu. Aura reprezinta, deci, antenele noastre, e un aparat care capteaza mesaje, unde, forte care ne vin din univers.
Sa presupunem acum ca exista în lume anumite influente nefaste. Daca aveti o aura foarte puternica, foarte luminoasa, aceste forte nu pot trece si ajunge la constiinta voastra pentru a va atinge, a va zdruncina, a va vatama. De ce? Pentru ca, înainte de a va atinge, ele trebuie, mai întâi, sa întâlneasca aura voastra. Aceasta este o o bariera, un zid, sau ca o vama la frontiera, si la aceasta vama se gasesc angajati care nu lasa sa treaca nimeni, fara sa verifice ce are în bagaje, în masini. Acesti vamesi actioneaza în exteriorul constiintei noastre, dar ei pot sa ne avertizeze. Diferentiem functiile aurei, dar în realitate ele sunt legate: sensibilitatea, schimbul si protectia, toate se fac în acelasi timp.
     Acum, ce factori actioneaza pentru formarea aurei? La fel ca la formarea pielii. Exista piele ordinara, zgrunturoasa, uscata, si altele, din contra sunt suple, fine, placute... Aproape oricine, e capabil ca dintr-o privire sa judece calitatea unei pieli. Si de ce depinde aceasta calitate? De tot organismul, de buna functionare sa fiziologica si fizica. Omul e cel ce îsi formeaza pielea. Da, pielea poate sa ne dezvaluie multe lucruri. Daca ea e fina si spirituala, înseamna ca omul e spiritual, pentru ca nimeni nu-si poate forma o piele care nu-i corespunde. Inconstient, omul lucreaza asupra pielii sale, si, daca stie cum sa si-o faca, poate chiar sa o schimbe. Evident, e foarte greu, dar e posibil si este foarte important. Întreg destinul omului depinde de pielea sa, pentru ca relatiile sale cu oamenii si lumea exterioara depind de ea. Va spun acestea pentru a reflecta. Fiecare detaliu al pielii are o semnificatie. Chiar si consistenta sa (lucioasa, supla, dura, flasca, moale) reflecta calitatile, caracteristicile esentiale ale unei fiinte: rezistenta sa, vointa sa, activitatea sa, sau, din contra, slabiciunea sa, lenevia sa si deficientele sale.
     Destinul omului, succesele sale, esecurile sale, totul este în piele. Strângând mâna cuiva, spunându-i: “Buna ziua! Ce mai faceti?” putem descoperi calitatile sale esentiale. Daca cunoastem corespondentele, strângând mâna cuiva, putem sa ne facem o idee despre calitatile si defectele sale. Dar cum mâinile se strâng automat, fara a da atentie la ceva... nu descoperim nimic.

     Strângem mâna cuiva pentru a stabili un contact, a face un schimb cu o alta persoana si, în acest schimb, trebuie sa dam ceea ce avem bun, iar celalalt, la rândul sau, trebuie sa faca la fel. Daca acest gest nu aduce nimic, mai bine sa nu-l facem. Dar, sa revenim la aura. Cum v-am spus, ea e constituita din emanatii, dar nu numai ale corpului fizic, pentru ca acestea nu sunt suficiente pentru a forma aura. Aura, e mai complexa, e o combinatie a tuturor emanatiilor a tuturor corpurilor subtile, si fiecare dintre ele, prin emanatiile sale, adauga noi nuante.
Corpul eteric al omului formeaza o aura care penetreaza aura corpului fizic si aceasta aura a corpului fizic si eteric ne arata sanatatea si vigoarea sa.
Corpurile astral si mental, prin activitatea lor - sau inertia lor -, calitatile - sau defectele - lor, adauga alte emanatii, alte culori la aura de mai sus, dezvaluind astfel natura sentimentelor si gândurilor omului.
Si daca corpurile cauzal, budhic si atmic sunt trezite, ele adauga alte culori, mai luminoase, alte vibratii, mai puternice.
     Emanatiile celor trei corpuri superioare formeaza corpul de slava, pe care apostolul Pavel l-a mentionat în Epistolele sale. V-am mai vorbit despre acest lucru. Îl numim de asemenea corpul nemuritor, corpul luminii sau corpul lui Christos . Când, în momentul schimbarii la fata pe muntele Tabor, Iisus a aparut cu Moise si Ilie discipolilor Petru, Iacov si Ioan, era atât de luminos si radios ca ei nu au putut suporta aceasta stralucire si au cazut la pamânt. “Fata sa stralucea ca soarele, spun Evangheliile, vesmintele sale au devenit albe, ca si lumina.” Aceasta transfigurare era o manifestare a corpului de slava.
     Corpul de slava, ca si aura, este o emanatie a fiintei umane, dar în timp ce aura exprima totalitatea fiintei - defectele ca si calitatile - corpul de slava este expresia vietii spirituale cele mai intense. De aceea, corpul de slava se manifesta numai la mari Maestri. Gratie acestui corp, cu adevarat pur si luminos ei vindeca bolnavii, aduc binecuvântari pe oriunde trec si calatoresc prin spatiu. Aura este deci fuziunea tuturor emanatiilor fiintei întregi. De aceea, când un Initiat vrea sa cunoasca o persoana, el nu observa anume aparenta sa exterioara: fizionomia, gesturile, limbajul sau; nu, ci el se straduie sa-i simta aura. Toate culorile, fortele si emanatiile fluidice care omul le raspândeste în jurul sau, si pe care nu le poate ascunde, nici controla, iata, ce observa Initiatul!
Anumite persoane sunt adevarati artisti în camuflaj: ele îsi stapânesc perfect gesturile, privirea, vocea, limbajul. Ceea ce nu stiu, este ca ele nu au nici o putere asupra manifestarilor subtile ale vietii lor interioare. Gândurile lor, sentimentele lor, creeaza forme, culori pe care ele nu au nici o putere sa le schimbe sau sa le ascunda. De aceea, pentru un Initiat, totul este clar: daca fiintele sunt în armonie sau în dezordine, daca emana din ele ceva constructiv, benefic, luminos, o atmosfera care te întareste sau te purifica, sau, din contra, te îmbâcseste, el simte imediat. Si chiar si sanatatea este vizibila pe aura, starea ficatului, a plamânilor, a creierului, etc... toate acestea sunt vizibile în aura. Aura reprezinta deci o carte, dar o carte atât de subtila, încât e dificil sa-ti faci o idee. Si asa cum nu exista doua creaturi cu aceleasi amprente digitale, nu exista, de asemenea, doua creaturi care au aceeasi aura, pentru ca aura reprezinta totalitatea fiintei umane.
     Atmosfera pamântului e impregnata de emanatiile oamenilor, animalelor, plantelor, pietrelor, apelor, muntilor si a tuturor fortelor care vin de la planete si stele. La fel e si aura umana; e o sinteza vasta, foarte bogata a tot ceea ce exista în om. De altfel, mineralele, plantele si animalele au de asemenea o aura, dar o aura numai fizica. Mineralele, metalele si cristalele proiecteaza anumite forte care formeaza în jurul lor un fel de mic câmp magnetic, colorat.
La plante, corpul eteric adauga vitalitatea, nevoia de a creste si confera o aura mai intensa, de vitalitate mai mare decât cea a mineralelor.
La animale, aura e si mai bogata pentru ca ele au deja un corp astral, corpul dorintelor. În general, ele nu au început sa-si dezvolte corpul mental, în timp ce la unele animale, cum ar fi câinele, calul, elefantul, maimuta... biologii gasesc un început al facultatii de a gândi. E o gândire rudimentara, desigur, dar în vecinatatea oamenilor, corpul lor mental începe sa se dezvolte, pentru ca oamenii, ocupându-se de animale, iubindu-le, îngrijindu-le, contribuie mult la evolutia lor.
     Cât despre oameni, ei dezvolta corpul lor mental într-un mod prodigios; ei nu o fac tot timpul în sensul favorabil, dar cei ce stiu sa se conduca si sa-si desavârseasca gândirea, îsi întaresc enorm aura.

     Cât despre sfinti, profeti, Initiati, prin adorarea si iubirea lor pentru Creator, ei îsi dezvolta corpul lor cauzal, corpul lor budhic si corpul lor atmic care formeaza o aura de o splendoare extraordinara cu culori într-o continua miscare, ca focurile de artificii. Aura lor este, de asemenea, foarte vasta, se povesteste ca aura lui Budha se întindea pe mai multe leghe. Da, marii Maestri sunt capabili sa-si mareasca aura pentru a putea cuprinde o întreaga regiune sub protectia lor si sa penetreze în acelasi timp aura tuturor oamenilor ce locuiesc în acea regiune pentru a le insufla o viata noua. Ei nu au alta dorinta sau scop decât de a-si largi aura pentru a se întinde si a prinde sub aripile lor, cum se spune, un numar cât mai mare de creaturi. Iata idealul lor! E grandios, e sublim. Prin aura lor, ei purifica atmosfera în jurul lor, o înfrumuseteaza, ilumineaza si reînvie creaturile. Prin aura lucreaza, de asemenea asupra grânelor si vegetatiei si schimba curentii atmosferici. Da, aura Initiatilor este ceva divin!
     Gratie acestei aure imense, care le permite sa atinga nenumarate regiuni ale universului, Initiatii ajung la o întelegere profunda a lucrurilor, care nu este o întelegere intelectuala. De aceea, voi trebuie, de asemenea, sa opriti intelectul vostru sa aiba preocupari care nu va aduc nici viziuni celeste nici beatitudine si sa va avântati, gratie unei aure puternice, luminoase, spre regiuni sublime unde veti învata cum a creat Dumnezeu lumea si ce a scris prin intermediul stelelor, muntilor, lacurilor, pasarilor, animalelor, plantelor. Pentru a creste intensitatea, puritatea si puterea aurei, esential este sa avem un ideal înalt de a munci asupra noua însine, sa îndeplinim acte nobile si juste, sa avem gânduri si sentimente pure.
Acei care gasesc ca natura actelor, gândurilor si sentimentelor lor nu are nici o importanta pentru ca morala si religia sunt acum ceva perimat, de care trebuie sa ne debarasam, îsi urâtesc aura si nu produc decât culori spalacite si murdare, vibratii haotice si dizarmonioase, pe care altii, în mod inconstient, le simt si se îndeparteaza. Nu iubim decât ceea ce este pur, luminos, armonios, si cel care vrea sa fie iubit trebuie sa înteleaga ca nu trebuie decât sa lase sa intre în el forte pure si luminoase.
     Pentru acei care cauta dragostea, puterea, sau lumina, nu exista alta metoda decât cea de a lucra asupra aurei lor, pentru a înlatura culorile sterse care distrug, prin vibratiile lor, tot ceea ce este bun în altii. O stiti, cineva sta abia cinci minute aproape de dumneavoastra, apoi va cautati în zadar inspiratia, bucuria, credinta în Dumnezeu. Totul a disparut... Altii stau cinci minute cu voi si sunteti revigorati, vechile voastre celule au disparut si din nou aveti credinta, din nou aveti elan. Cauza acestor schimbari, trebuie sa o stiti, este aura lor. Din acest motiv, aura este ca un instrument magic în mâna Initiatilor. Cum ea face parte din ei însisi, oriunde merg, ei îmbunatatesc regatul mineralelor, plantelor, animalelor si oamenilor. Si aceasta nu se opreste aici. Prin aura sa, un Maestru ajuta chiar si desîncarnatii, care sunt miliarde si miliarde în spatiu... Da, aura sa cauta sa se întinda, chiar si acolo, în cealalta lume.
     Un Maestru amelioreaza destinul a numeroase fiinte din lumea astrala si din lumea mentala; daca pe pamânt el nu se ocupa decât de un numar mic de oameni, pe de alta parte, este, fara îndoiala, în contact cu o multitudine de creaturi care vin sa se încalzeasca, sa se lumineze la aura sa si sa primeasca un pic de vitalitate pentru a evolua.
Da, munca veritabila a marilor Maestrii nu este aici, printre oameni; pe partea cealalta munca lor e mult mai intensa, chiar daca nu vedem nimic. Marii Maestrii, care au realizat din toata inima lor, din tot sufletul lor, din tot spiritul lor acest ideal de a-l servi pe Dumnezeu, au trezit corpurile lor cauzal si budhic, ale caror vibratii ating chiar si creaturi care traiesc pe alte planete. Si în acelasi fel, Maestrii care traiesc pe alte planete ating creaturile terestre, si astfel se face un schimb, nu numai în sistemul solar, dar în întreg cosmosul. Dumnezeu n-a stabilit limite, nici frontiere în univers, si daca se spune ca dragostea este atotputernica, este pentru ca ea poate traversa spatiul pentru a atinge astrele, planetele si a atinge entitatile cele mai îndepartate.
     Pentru ce s-au reprezentat sfintii cu o aureola în jurul capului? În trecut, exista o întreaga stiinta a culorilor care a explicat ca fiecare virtute se exprima prin intermediul unei culori particulare si aura e formata din culorile produse de aceste virtuti. Sfintii au fost fiinte de o mare puritate, care voiau sa se apropie de Dumnezeu, sa se topeasca în El pentru a-L cunoaste si a deveni asemenea Lui, si în aceasta dorinta de cunoastere, ei ajungeau la o anume penetrare, o anume întelepciune si o culoare galbena de aur tâsnea din profunzimea fiintei lor, învaluindu-i. Exista tot felul de nuante de galben, de la galbenul cel fin, delicat, pâna la galben de aur. Fiecare nuanta are o semnificatie, si se pot spune multe despre acest subiect care atinge o problema alchimica: cum sa transformi toata materia în aur fluidic.
     Daca discipolul nu-si dezvolta anumite calitati si virtuti pentru a se proteja, inamicii intra în el, iar el nu mai poate sa scape de ei. Atunci, cum sa ne protejam? Lucrând asupra aurei, asupra puritatii si grandorii sale. Fiecare dintre aceste caracteristici depind de virtutile asupra carora omul a lucrat.
Daca omul este pur, aura sa devine limpede si transparenta.
Daca e inteligent, aura este din ce în ce mai luminoasa.
Daca traieste o viata intensa, ea vibreaza mult.
Daca are vointa puternica, ea devine foarte puternica.
Daca se concentreaza spre probleme spirituale, ea se largeste, se amplifica si devine imensa
. Si frumusetea, adica frumusetea culorilor, depinde de armonia între calitati si virtuti. Aura mai are multe nuante, dar v-am spus esentialul. Deci, cei care au tot timpul gânduri bune, credinta, speranta, bunatate, puritate, sunt beneficiarii tuturor bogatiilor naturii si ceea ce este rau nu poate sa-i atinga, sa intre în ei.
Astfel, ei sunt protejati, ca de un scut. Scutul pe care îl poarta cavalerii în povesti nu e nimic altceva decât simbolul aurei. Si sabia cavalerului? Acestea sunt proiectii de lumina care ies din om.

     Vedeti, sunt doua simboluri. Aura, aceasta incinta care ne înconjoara, reprezinta principiul feminin; si gândirea pe care omul o proiecteaza, sau spiritul sau care se lanseaza în spatiu, reprezinta principiul masculin, activ, dinamic. Aceste doua simboluri, al scutului si al sabiei, care vin din antichitate, reprezinta, deci, cele doua principii: principiul feminin, aura, si principiul masculin, activ, gândirea sustinuta de vointa, care zboara ca o sageata.
De altfel, sabia, sageata, lancea au reprezentat întotdeauna principiul masculin, activ.

     În astrologie, Sagetatorul, care trage sageti cu arcul, este simbolul Initiatului care proiecteaza gândirea sa. El trage cu arcul pentru a proteja orasul Initiatilor, pentru ca nici un inamic sa nu poata intra.
     Priviti cum, în plan fizic, oamenii au stiut sa perfectioneze unelte si aparate cu care trebuie sa lucreze sau sa se apere. Aspiratoarele au înlocuit maturile, tractoarele au înlocuit carutele, tancurile, rachetele au înlocuit sagetile, lancile si baionetele.
Dar, în plan spiritual, oamenii ramân saraci, dezarmati. Si totusi, exista tot felul de mijloace si arme. Tot ce am putut gasi în plan fizic are echivalentul sau în plan spiritual. În planul fizic, pielea si vesmintele ne protejeaza corpul fizic, în planul spiritual aura joaca acest rol.
Nu exista protectie mai eficace decât o aura pura si luminoasa. Desigur, toate obiectele, figurile si formulele magice mentionate de traditia ezoterica au ratiunea lor de a fi, toate au un sens profund, dar nici o formula, nici un talisman nu e asa puternic ca aura. Înainte de a ne adresa spiritelor, si mai ales spiritelor infernale, un Mag traseaza un cerc pentru a înscrie, în interior, numele lui Dumnezeu sau simboluri; acest cerc este o reprezentare a aurei. Nu putem sa ne impunem dând ordine spiritelor tenebroase daca nu avem în jurul nostru un cerc protector, o aura puternica. La modul general, putem spune, de asemenea, ca nu vom obtine rezultate spirituale daca nu avem în jurul nostru un cerc de protectie, adica aura compusa din virtuti si forte divine care simbolizeaza numele Domnului înscris în cerc.
     Dar multa lume se amesteca în practicile magice fara sa cunoasca originea simbolurilor pe care le utilizeaza, fara a întelege sensul a ceea ce fac. Ei se multumesc sa se conformeze ritualurilor indicate în carti, fara sa se gândeasca ca în interior trebuie, de asemenea, sa traseze un cerc si sa înscrie numele Domnului, adica sa dobândeasca virtuti care sa formeze o aura de puritate, sfintenie, de lumina si de dragoste. Ei ignora toate acestea, de aceea, în ciuda cercului, ei sunt vulnerabili. Acest cerc nu se traseaza în exterior, iar în interior ei nu sunt în regula, deci nu sunt protejati.
Când se spune ca magul, tinând în mâna o bagheta sau o sabie, se plaseaza într-un cerc si citeste formule dintr-o carte, este exact, dar pentru Initiat, fiecaruia dintre aceste detalii îi corespunde ceva care trebuie sa posede în interior. Initiatul trebuie, mai întâi, sa aiba bagheta magica în interior, sabia în interior, si cartea de asemenea, în interior. Initiatul citeste, si cartea reprezinta cunoasterea tuturor fortelor si tuturor spiritelor naturii. Bagheta magica, sau sabia, reprezinta vointa cu care trebuie sa lucreze.
Daca nu are aceasta bagheta, aceasta înseamna ca nu poseda vointa si nu va putea conjura spiritele. Si acum, cum sa lucram asupra aurei? Putem sa o facem în doua maniere. Mai întâi, prin vointa constienta, adica concentrându-ne asupra culorilor, imaginându-ne ca înnotam în culorile cele mai pure, cele mai luminoase.
     Pentru a avea o idee exacta asupra celor sapte culori, trebuie sa va serviti de o prisma. Culorile pe care le vedeti în natura, ale florilor sau ale pasarilor nu sunt exact cele ale luminii solare. În timp ce, cu ajutorul prismei vedeti exact ce sunt cu adevarat rosul, portocaliul, galbenul, verdele, albastrul si violetul. Apoi, puteti face face un exercitiu imaginându-va cum culorile ies din voi si se propaga în spatiu, ca sunteti scufundat în aceasta lumina, în aceste culori, ca sunteti înconjurati de o sfera luminoasa si ca trimiteti în tot universul dragostea voastra. Acestea sunt exercitii foarte placute, se poate sa nu mai vreti sa va opriti, facându-le!
     A doua metoda este de a munci asupra virtutilor: puritate, rabdare, indulgenta, generozitate, bunatate, speranta, credinta, smerenie, dreptate, dezinteres. Aceasta a doua metoda este cea mai sigura. Lucrati asupra virtutilor si virtutile formeaza aura. Evident, puteti aplica ambele metode, e si mai bine.
Prin virtuti aceasta se face natural; prin vointa constienta aceasta se face de asemenea, dar e mai putin eficace. Deoarece, sa presupunem ca va concentrati în fiecare zi asupra aurei, dar în acelasi timp traiti o viata ordinara, calcând legile divine: pe de o parte construiti, dar pe de alta parte distrugeti. De aceea e mai bine sa îmbinati cele doua metode: sa traiti o viata onesta, pura, plina de iubire, si în acelasi timp sa lucrati constient asupra aurei, prin imaginatie.
     Cum v-am spus, pe masura dezvoltarii sale, aura va va permite sa comunicati cu toate regiunile spatiului. Studiati planetele sistemului nostru solar: le separa milioane de kilometri, dar în realitate ele se ating, fuzioneaza si formeaza o unitate. Da, numai în aparenta sunt separate. Sa luam exemplul Pamântului: continentele au o anumita întindere, dar apele sunt în mai mare proportie decât continentele; la rândul sau, atmosfera gazoasa care înconjoara planeta ocupa de mai multe ori olumul sau; apoi, deasupra atmosferei, Terra are un corp eteric, un corp astral si un corp mental, înca si mai vast... Pentru ca Terra e o creatura vie, inteligenta, care are de asememnea suflet si spirit. Si cum e la fel si pentru alte planete, atunci, vedeti, totul se întrepatrunde. Corpurile lor fizice sunt îndepartate, dar aura lor, emanatiile lor se ating, fuzioneaza.
Astfel putem explica, în astrologie, influentele planetare; gratie aurei lor, planetele se întrepatrund si actioneaza unele asupra altora si asupra creaturilor care le locuiesc.
     Multe lucruri despre aura nu sunt înca explicate, dar esentialul este sa învatati sa va ocupati de aura voastra, asa cum va ocupati de piele. Faceti bai, o îngrijiti, nu-i asa?...

     Dar, evident, pentru aura e putin mai greu: nu putem sa-i aplicam lotiuni, creme... sau biftecuri, pentru a o îndulci! De altfel, chiar si pentru piele, remediile nu sunt grozave. Exista femei care nu se spala pe fata, spunându-si ca nu vor sa-si strice pielea. Dar nu exista nimic mai minunat decât apa! Lasati toate aceste lotiuni si creme care sunt chiar periculoase: nu stiti ce va patrunde prin pori.
     Umanitatea de acum e obisnuita sa îmbunatateasca numai aparenta, dar în viitor se va insista asupra avantajelor aspectelor partilor interioare, si, în loc sa alerge la toate institutele de frumusete terestre, femeile vor intra în propriul lor institut de frumusete spiritual, adica vor lucra asupra aurei lor. Acesta e un veritabil institut de frumusete.
O aura intensa, luminoasa înfrumuseteaza... si, cel putin, e o frumusete durabila! Pe când, o femeie care iese dintr-un institut de frumusete este vesela pentru 24 de ore... dar poimâine, ce tablou vechi! Ei da, aceasta e pentru ca îmbunatatirea nu vine din interior, iar tot ceea ce nu vine din interior, nu dureaza.
     Particulele emanate de un mare Maestru sunt datatoare de viata, intense, luminoase, puternice. Penetrând aura noastra, aceste particule intra în structura noastra si transforma fiinta noastra. Aceia care au primit cu dragoste aceste emanatii, vor începe, într-o zi, sa gândeasca ca si maestrul lor, sa se poarte ca el, sa devina liberi ca el. Desigur, aceasta nu se întâmpla decât dupa ani de zile, dar se întâmpla. Din pacate, oamenii nu se opresc niciodata asupra acestei parti invizibile. Ei nu se bazeaza decât pe ceea ce le putem arata, sau pe ceea ce pot atinge. Partea invizibila o neglijeaza. Si totusi, e atât de importanta!
Deci, decideti-va sa lucrati asupra aurei si veti întelege multe lucruri. Când sunteti furiosi sunteti înconjurati de culoarea rosie ca focul, dar un rosu întunecos, murdar, foarte diferit de rosul trandafiriu ce corespunde dragostei. Si daca nu aveti credinta, pace, albastrul aurei voastre este sters, urât; pe masura ce credinta voastra creste, culoarea albastra din aura seamana cu albastrul cerului.

     În fiecare zi faceti acest exercitiu. Luati o prisma, orientati-o în lumina soarelui, si priviti cum, traversând-o, lumina se descompune în sapte culori. Dupa ce ati contemplat adevaratele culori, închideti ochii si imaginati-va ca sunteti înconjurat de violet, apoi de albastru, de verde. si asa mai departe... Sau, începeti cu rosul, mergând spre violet, pastrând câteva minute fiecare culoare în jurul vostru.
Practicând în fiecare zi acest exercitiu, va veti purifica aura, o veti întari si va veti simti atât de bine, încât va veti mira. Iar când cineva din familia voastra sau dintre prietenii vostri va fi bolnav, sau nefericit, descurajat, daca veti vrea, cu adevarat, sa-l ajutati, faceti acelasi lucru asupra lui, trimiteti-i cele mai frumoase culori ale prismei.
Da, câte exercitii putem face cu aura si culorile sale! Toate aceste exercitii cu culorile le puteti face dimineata mergând la rasaritul soarelui. Privind soarele, vizionând aura cu care este înconjurat si cum tâsnesc culorile din el si se propaga în spatiu spuneti: “Eu, de asemenea, vreau sa-mi înconjur fiinta proprie cu lumina de aur, albastra, violeta...” Si scaldati-va îndelung în aceasta splendoare, în aceste culori, contemplati-le, imaginati-va ca merg foarte departe, ca toate creaturile se misca în aceasta atmosfera minunata, ca înnoata în aceasta lumina, ca sunt impregnate de aceasta lumina... si aura voastra va deveni pentru ele o binecuvântare. Puteti sa mergeti oricât, nu exista limite.
Oamenii sunt cei care îsi creaza tot timpul limite. Trebuie sa avem o ambitie nesfârsita pentru bine si sa spunem: ”Voi merge pâna acolo!” Un Maestru, un discipol evoluat, trimit dragostea lor întregii creatii, întregului univers, si aceasta dragoste merge mai departe decât astrele... Da, pentru unii, e o realitate! Ei îsi trimit dragostea lor pâna la astre si ca un val, dragostea astrelor revine si se revarsa asupra lor, iar ei înnoata în dragoste, traiesc în iubirea cosmica.

     Una din functiile aurei este de a asigura schimburile între astrele exterioare si astrele care sunt în noi. Daca aura noastra e impura, întunecata, nu numai ca nu poate sesiza curentii benefici, dar ea îi capteaza pe cei malefici. Spunem ca exista planete benefice si planete malefice. Dar atunci, de ce aceeasi planeta actioneaza favorabil asupra unora si defavorabil asupra altora? E simplu: acela care nu primeste decât influentele proaste nu e pregatit sa le capteze pe cele bune. În realitate, toate planetele sunt benefice, dar actiunea lor asupra omului depinde de aura sa.
Daca în aura se gasesc elemente care nu permit ca influentele benefice ale unei planete sa intre în om, curentii pe care aceasta planeta îi trimit se altereaza, se sparg si produc efecte nocive. În schimb, daca aura sa e pura, puternica, toate influentele, chiar si cele proaste, devin bune pentru el.
     Omul este o reflectare a cosmosului, toate planetele exista de asemenea în el, ca si în univers, ele se rotesc în jurul soarelui lui interior. Se pot spune multe lucruri despre acestea. Aceasta stiinta a fost cunoscuta în trecut, acum e aproape pierduta, dar în viitor ea se va fi din nou învatata. Marte, Saturn, Uranus, Pluto sunt considerate malefice; în realitate, ele sunt asa pentru creaturile care nu lasa sa treaca virtutile lor. Calitatile bune a lui Marte sunt vointa, cutezanta, dorinta de a învinge dificultatile, de a atinge scopul fixat; si cele rele sunt evident cruzimea, violenta, nevoia de a distruge. Calitatile bune ale lui Venus sunt bunatatea, farmecul, iar cele rele sunt senzualitatea, frivolitatea, infidelitatea.
În om se manifesta aspectele bune sau rele ale acestor planete, dupa cum aura sa este pura sau obstructionata de elemente care, prin afinitate, atrag influentele bune sau rele. Aceste legi sunt valabile de asemenea pentru celelalte planete. Calitatea aurei noastre este cea care atrage virtutile lui Saturn (rabdarea, stabilitatea, dorinta de a cunoaste) sau defectele sale (tristetea, încapatânarea, acrimea), virtutile lui Jupiter (grandoarea, generozitatea, bunatatea, clementa) sau defectele sale (ambitia, vanitatea, dorinta de a domina pe altii, de a-i strivi chiar).
     Deci, problema care se pune pentru discipol este de a sti sa lucreze asupra aurei sale pentru a primi numai influentele favorabile ale planetelor. Pentru ca, contrar opiniei majoritatii astrologilor, influentele bune sau rele ale planetelor asupra unei fiinte umane nu depind exclusiv de semnul si de casa în care ele se afla, nici de aspectele care exista între ele; dupa gradul de evolutie a persoanei, aceste influente se vor manifesta diferit. De aceea se spune: “astrele predispun, dar nu dispun”.
Vedeti, problema aurei este foarte importanta. Daca aura voastra nu e pura, nu pot penetra în voi, nu numai influentele planetelor ci si binecuvântarile pe care fiintele angelice le trimit pe pamânt, din cauza tuturor straturilor groase care ascund fiinta voastra adevarata. Când norii sunt îngrosati, ei acopera soarele, care nu mai poate sa încalzeasca, nici sa lumineze creaturile.
Este la fel si pentru persoanele îngrijorate, tulburate, furioase sau pline de dusmanie: exista nori pe aura lor. De altfel, aura este de o subtilitate infinita a vibratiilor; ea e animata de miscari rapide, variaza constant dupa starea noastra de constiinta si chiar dupa starea de sanatate. Omul poseda, bineînteles, o aura care nu se schimba, care arata ceea ce este el în profunzime, dar ea are nuante care variaza de la un moment la altul.
     La fel stau lucrurile cu fata omeneasca: în timpul unei zile, trece prin tot felul de expresii, fara ca aceasta sa-i afecteze forma nasului, fruntii sau gurii. În cazul aurei, ea e compusa din anumite radiatii, din anumite culori care reveleaza adevarata natura a omului, care nu se modifica de-a lungul existentei lui, în timp ce alte vibratii vin si pleaca, exprimând stari pasagere. Deci, acei care se lasa purtati de anumite emotii sau anumite slabiciuni îsi ard fara încetare aura, si când fortele benefice vor sa patrunda în ei pentru a-si face cuib, ele sunt împiedicate de veritabile carapace de culoare stearsa si opaca.
Sa presupunem ca traiti o viata nerezonabila, haotica, aura voastra va fi atunci traversata de multe turbioane si vibratii dezordonate, si ea nu va mai putea fi un ecran suficient de puternic pentru a rezista atacurilor si ostilitatilor lumii invizibile. Apoi, schimburile pe care le faceti cu universul si cu toate creaturile nu vor mai fi armonioase. Dupa legea afinitatilor, veti atrage din univers numai ceea ce este dezordonat, haotic si sumbru, iar ceea ce este luminos, veti respinge. Deci, daca aura voastra este impura, stearsa, haotica, toate fortele armonioase, pure si luminoase vor ramâne în afara, si numai ceea ce este sters si urât se va scufunda în ea, pentru ca ea nu va lasa sa treaca decat ceea ce i se aseamana.
Deci, daca aura voastra nu e luminoasa, ea nu e o buna perdea de protectie, nici un bun aparat pentru a percepe lumea invizibila si partea ascunsa a lucrurilor, si nu veti avea nici intuitie, nici presentiment. Nu veti mai putea face schimburi cu Cerul, si fiintele din regiunile îndepartate nu vor baga în seama existenta voastra; fiintele lumii invizibile, care locuiesc foarte sus, nu va vad.
În timp ce, daca aura voastra e luminoasa, fiintele va vad. De ce? Sa presupunem ca navigati pe ocean în timpul noptii; daca vaporul nu e luminat, nimeni nu-l va vedea. Dar daca lansati semnale, proiectati lumini, veti fi zariti de îndata, si comunicarea se va face. Aceasta e o imagine, evident ca în zilele noastre exista multe alte mijloace de a stabili contacte de comunicare, dar ea va va face o idee despre ce vreau sa va fac sa întelegeti.
     Terra este ca un ocean pe care noi navigam noaptea; suntem în obscuritate, si daca nu proiectam, de jos, semnale luminoase, fiintele invizibile, îngerii, arhanghelii, nu ne vor percepe.

     Trebuie, deci, sa proiectam lumini, si aceste lumini sunt proiectate de catre aura.
Deci, cel ce poseda o aura foarte luminoasa este perceput de lucratorii Cerului si daca el îi cheama, ei se pot dirija spre el din cauza luminii sale.
Aceasta, e tot o imagine... deoarece, daca spiritele angelice vor sa gaseasca pe cineva, fiti siguri ca au mai mult de un mijloc la dispozitie.
     Din totdeauna se spune ca Terra e o vale a lacrimilor, a suferintelor si a tenebrelor. Ei da, nu e de mirare când oamenii trec neobservati când sufera, gem, se revolta: ei nu emit nici o lumina! Trebuie sa emitem semnale luminoase prin intermediul aurei. Aura va serveste, deci, la a atrage atentia acestor fiinte celeste asupra voastra. Dar ea va permite, de asemenea, sa aveti acces la regiunile unde locuiesc aceste fiinte. Pentru a putea merge în anumite locuri, trebuie sa aveti un pasaport; de îndata ce l-ati obtinut, portile vi se dechid. Asa este si în planul fizic, si în planul spiritual.
     Pentru a intra în anumite regiuni ale lumii invizibile, ne trebuie un pasaport, care e de fapt aura, cu culorile care le contine. Astfel, pentru a fi admis într-o regiune anumita, trebuie ca aura sa posede culorile acestei regiuni. Daca aveti, de exemplu, culoarea galbena, de aur, sunteti primiti în bibliotecile naturii si toate secretele va sunt revelate. Albastrul va permite accesul în regiunile muzicii si religiei, rosul în cele din care veti sorbi esenta însasi a vitalitatii. Aura e determinanta pentru a fi primit în lumea invizibila. Culorile ei sunt un fel de pasapoarte pentru regiunile carora le corespund, iar spiritele care locuiesc în aceste regiuni va recunosc si vin sa va ajute.
Starea aurei, puritatea sa, limpezimea sa, depind de felul în care traieste omul. Daca el se lasa prada trândaviei interioare, dezordinii, vicilor, aura sa începe sa se asemene cu o mlastina care emana tot felul de miasme vatamatoare pe care altii le simt. Chiar daca nu vad nimic - mai putin clarvazatorii - e dificil de vazut aura oamenilor, ei simt o atmosfera apasatoare, obscura, ca în apropierea unei mlastini. În timp ce un Initiat, un Maestru, care timp de secole, milenii a muncit sa dezvolte în el dragostea, întelepciunea, puritatea, dezinteresul, poseda o aura imensa, în care creaturile vin sa se scalde si unde se simt hranite, linistite, reînprospatate, antrenate într-o directie divina. De aceea, discipolii pot primi multe binecuvântari din partea aurei Maestrului, dar cu conditia sa fie constienti, pentru ca daca nu sunt constienti, orice ar face Maestrul lor, ei ramân închisi influentei lui.
Dar discipolul nu trebuie sa se multumeasca sa beneficieze de aura Maestrului sau; el trebuie sa lucreze asupra propriei aure, si pentru aceasta trebuie sa îsi schimbe viata. Pentru ca, daca nu face nimic pentru a-si schimba viata sa mediocra, plina de slabiciuni si stupiditati, toate exercitiile de concentrare asupra aurei pe care ar putea sa le faca, nu vor servi la mare lucru.
E exact ce se întâmpla în cazul sanatatii: daca ne multumim sa luam medicamente, fara a ne schimba modul de viata, medicamentele nu vor fi decât paleative.
     E greu sa faci oamenii sa înteleaga ca singura metoda cu adevarat eficace este de a face schimbari în modul lor de a trai. O aura pura aduce, mai întâi, ameliorari în voi însiva, dar ea transforma, de asemenea, si ambianta din jurul vostru, de aceea unii încep sa va iubeasca: fara a sti pentru ce, ei se simt bine în apropierea voastra. În realitate, ei simt prezenta fiintelor luminoase pe care aura voastra le atrage.
Entitatile celeste iubesc culorile pure, si când zaresc o fiinta înconjurata de aceasta lumina si aceste culori, ele fug spre ea, asa cum entitatile tenebroase merg dupa oamenii viciosi si rai si îi fac respingatori pentru anturajul lor.
Dar oamenii sunt atât de inconstienti, nu stiu nici de ce, nici cum atrag lucrurile bune sau rele. Aura e o lume organizata, ierarhizata. Ca si arborele vietii, ea e divizata în regiuni unde locuiesc arhangheli, îngeri, spirite ale naturii, dar de asemenea si entitati ale infernului. Aceasta depinde de viata omului.

     Acel care are binecuvântarea de a fi locuit de spirite luminoase se manifesta prin daruri extraordinare de clarviziune, clarauditie, de vindecator... face miracole! În timp ce, pentru acel care atrage entitati malefice se vorbeste de posesiune, de subjugare...
Trebuie facuta, deci, o munca de desavârsire, în ani de zile pentru a face din aura noastra o antena capabila sa atraga ceea ce este cu adevarat frumos si benefic în univers. Daca v-as întreba: “Tineti cu adevarat la sanatatea, frumusetea, pacea, fericirea voastra?” veti raspunde: “Bineînteles, nu le vrem decât pe acestea!” Si atunci, de ce nu faceti nimic pentru a le dobândi? Toate aceste binecuvântari nu pot veni de sus, prin hazard.
Cel mai bun mijloc de a le atrage este de a lucra asupra aurei: prin dragoste o umpleti de viata, prin întelepciune o faceti mai luminoasa, prin forta caracterului o faceti mai puternica, printr-o viata pura o faceti mai limpede si mai clara. Calitatile pe care vreti sa le dati aurei voastre depind de virtutile pe care vreti sa le dezvoltati.
     Nu e bine sa se creada ca dezvoltând o singura calitate, veti obtine toate binecuvântarile. Nu, fiecare lucru e determinat în univers, si fiecare virtute atrage o binecuvântare determinata. Ar fi prea lung sa va vorbesc de toate nuantele, dar puteti sa va gânditi voi însiva. Daca stiti sa observati, ar fi trebuit sa o remarcati în circumstantele simple ale vietii.
Când cineva vorbeste, se exprima cu forta si convingere, si aceasta convingere influenteaza pe altii. Dar analizati-i bine cuvintele, poate va veti da seama ca spune multe prostii. Invers, exista persoane inteligente si care vorbesc inteligent, dar nu au capacitate de convingere, nu sunt ascultate. Forta de convingere e un lucru, iar inteligenta e un altul! Sunt virtuti diferite care dau aurei diferite calitati. Trebuie sa reflectati la aceasta si sa întelegeti ca muncind zilnic pentru a va îmbogati aura cu calitati noi, veti obtine tot ceea ce va doriti.