Puterea prezentului - Partea IV de Eckhart Tolle publicat la 25.11.2008
Dizolvarea corpului-durere
     Atâta timp cât nu puteti accede la puterea Clipei de acum, fiecare durere emotionala pe care o traiti lasa în urma un reziduu dureros, ce continua sa traiasca în sinea dvs. Se contopeste cu durerea trecutului, care era deja acolo, si se fixeaza în mintea si în corpul dvs.
Ea include, desigur, si durerea pe care ati suferit-o în copilarie, provocata de inconstienta lumii în care v-ati nascut. Aceasta durere acumulata este un câmp energetic negativ, care va locuieste corpul si mintea.
Daca o considerati un fel de entitate invizibila cu drepturi proprii, începeti sa va apropiati destul de mult de adevar.
Este corpul-durere emotional.

Starea de activitate a corpului-durere poate fi declansata de orice eveniment, mai ales daca rezoneaza cu un tipar al durerii din trecut.
Unele corpuri-durere sunt neplacute, dar relativ inofensive, de exemplu, ca un copil care nu vrea sa renunte la o cerere sâcâitoare.
Altele sunt niste monstri viciosi si distructivi, adevarati demoni. Unii sunt violenti fizic; dar mult mai multi sunt agresivi din punct de vedere emotional.
Unii ataca persoanele apropiate sau pe cele din împrejurimi, în timp ce altii va ataca chiar pe dvs., gazda lor.
Cautati orice semn de nefericire, în orice forma — el poate semnala trezirea corpului-durere. Trezirea aceasta poate lua forma iritarii, a nerabdarii, a proastei dispozitii, a dorintei de a rani, a enervarii, a furiei, a deprimarii, a nevoii de a declansa un moment dramatic într-o relatie personala etc
Surprindeti corpul-durere în momentul în care se trezeste din starea de latenta.
Corpul-durere vrea sa supravietuiasca, precum orice alta ititate vie, si nu poate supravietui decât daca va determina va identificati inconstient cu el. Atunci se poate ridica, poate pune stapânire pe dvs., poate trai prin dvs.
Are nevoie sa-si procure „hrana" prin dvs. si poate sa va determine sa va identificati cu el. Se hraneste cu orice experienta ce rezoneaza cu propriul sau fel de energie, cu orice lucru ce creeaza o durere noua, indiferent sub ce forma: furie, dorinta de a distruge, ura, pierdere, drama emotionala, violenta si chiar boala.

Durerea nu se poate hrani decât din durere.
Durerea nu se poate alimenta din bucurie. O gaseste cu totul indigesta.
Examinati-va cu atentie si veti descoperi ca gândirea si Comportamentul va sunt proiectate în asa fel încât sa faca durerea sa continue, atât în ceea ce va priveste pe dvs., cât si pe altii.
Supravietuirea sa depinde de identificarea dvs. inconstienta cu el, ca si de frica inconstienta de a înfrunta durerea ce traieste în dvs. Dar, daca nu o înfruntati, daca nu o aduceti la lumina constiintei, veti fi fortat sa o retraiti de nenumarate ori.
Corpul-durere vi se poate parea un monstru periculos, la care nu suportati sa va uitati, dar eu va asigur ca este o fantoma lipsita de substanta, care nu poate învinge puterea prezentei dvs.
Asa cum nu puteti lupta cu întunericul, tot asa nu puteti lupta cu corpul-durere. Incercând sa faceti acest lucru, ati crea un conflict interior, si astfel si mai multa durere. Observarea este suficienta. Observarea lui implica acceptarea lui ca parte a ceea ce este în momentul dat.

     Corpul-durere consta în blocarea energiei vitale, aceasta rupându-se de câmpul energetic total si devenind temporar autonoma prin procesul artificial de identificare cu mintea. S-a rasturnat si a devenit anti-viata, ca un animal care încearca sa-si devoreze singur coada. Când veti începe sa va detasati de identificare si sa deveniti un observator, corpul-durere va continua sa functioneze un timp si va încerca sa va pacaleasca sa va identificati din nou cu el.
Ramâneti prezent, ramâneti constient. Fiti paznicul mereu vigilent al spatiului interior. Atentia constienta si sustinuta rupe legatura dintre corpul-durere si procesele gândirii, duce la aparitia procesului de transmutare. Este ca si cum durerea ar deveni combustibilul flacarii constiintei dvs., care începe sa arda astfel mai puternic.
Pentru multe femei, corpul-durere se trezeste mai ales înainte de perioada ciclului menstrual.
Observati placerea ciudata pe care o simtiti în urma faptului ca sunteti nefericit.
Observati impulsul de a vorbi despre acest lucru sau de a va gândi la el. Rezistenta va înceta daca o veti constientiza. Starea psihologica de frica este independenta de orice pericol concret si imediat. Ea îmbraca multe forme: disconfort, grija, anxietate, nervozitate, tensiune, groaza, fobie s.a.m.d.
Acest tip de frica psihologica este legat întotdeauna de ceea ce s-ar putea întâmpla, nu se refera la un lucru care se întâmpla acum. Dvs. traiti aici si acum, în timp ce mintea dvs. se afla în viitor. Aceasta creeaza o prapastie de anxietate.
Ca urmare a naturii sale iluzorii si în ciuda elaboratelor sale mecanisme de aparare, sinele fals este foarte vulnerabil si nesigur si se considera amenintat în mod constant. Lucrurile stau astfel chiar daca, privit din exterior, sinele fals este foarte încrezator.
Amintiti-va ca o emotie este reactia corpului la activitatea mintii dvs.
Ce mesaj primeste în mod constant corpul de la sinele fals, construit de minte?
„Pericol, sunt amenintat." Si care este emotia generata de acest mesaj continuu? Frica, desigur.
Atunci când va identificati cu o pozitie mentala si gresiti, sentimentul de identitate bazat pe gândire este serios amenintat cu anihilarea. Asa ca dvs., ca sine fals, nu va puteti permite sa gresiti. A gresi înseamna a muri. Din cauza acestui lucru s-au purtat razboaie si au fost distruse nenumarate relatii.
     Odata ce ati scapat de identificarea cu mintea, pentru sentimentul dvs. de identitate nu mai are nicio importanta daca aveti dreptate sau nu; astfel, nevoia compulsiva si profund inconstienta de a avea dreptate, care este o forma de violenta, nu va mai exista Puteti afirma clar si ferm ce simtiti sau gânditi, fara a mai fi agresiv sau mânat de sentimente defensive în legatura cu aceste lucruri.
Sentimentul de identitate va deriva dintr-un loc mult mai profund si mai autentic, din interiorul dvs., nu din minte.
Urmariti aparitia oricarui fel de sentiment defensiv.
Un alt aspect al durerii emotionale, care este o parte intrinseca a mintii conduse de sinele fals, îl reprezinta un profund sentiment de lipsa sau de neîmplinire, de a nu fi întreg.

     La unii oameni, acesta este constient, la altii este inconstient. Daca este constient, forma sa de manifestare o reprezinta sentimentul nelinistitor si constant al lipsei de valoare proprie sau acela ca nu esti suficient de bun. Daca este inconstient, va fi resimtit numai indirect, ca o dorinta, o nevoie, o cerinta intensa, în orice caz, oamenii se înscriu deseori în granitele unei nevoi compulsive de gratificare a sinelui fals si cauta lucruri cu care sa se identifice pentru a putea umple acest gol pe care îl simt în ei însisi.
     Sinele fals se identifica cel mai des cu posesiunile, cu ocupatia, cu statutul si recunoasterea sociala, cu educatia si cunostintele, cu aspectul fizic, cu aptitudinile speciale, cu relatiile, cu istoria de viata personala sau a familiei, cu sisteme de credinte si apeleaza deseori la identificari politice, nationaliste, rasiste, religioase si alte identificari colective. Niciuna dintre acestea nu sunteti dvs.
Moartea ia tot ceea ce nu sunteti dvs. Secretul vietii este sa „mori înainte de a muri" — si sa descoperi ca nu exista moarte.
Nu va cautati sinele în minte.