Manual de "mantuire" - Lectia I de Lelia Mihail publicat la 16.02.2009
Cerurile
Dintre toate ierarhiile, Biserica Crestina - pentru motive pe care le vom discuta alta data - s-a oprit la arhangheli, iar din aceste cete au ales doar doua: ceata lui Mihail si cea a lui Gavriil.

De mirare ca cei ce-si zic "liber-cugetatori" nu abordeaza aceasta problema. Pe parcurs au realizat ca denumirea de liber-cugetator e prea "grea" pentru ei. Un liber cugetator, gandeste liber, nu are bariere in gandire, ori ei au.
Si si-au zis atei. Fara de Dumnezei, nu fara religie. Religia e "tabu"(ce fel de libertate!?) - deci renuntam la Dumnezeu.

Liberi..liberi dar ...religia e atotputernica, uneori stat in stat, si nu e bine sa te certi cu cei "puternici".
Si mai comic este faptul ca reprezentantii bisericilor nu au nimic impotriva daca nu sunt "atinsi" la buzunar ori la orgolii. "Da birul si crezi ce vrei, fara sa faci prea mult zgomot !"
Sa ne intoarcem la "oile noastre".
Cine este dumnezeul crestinilor?
Issus -veti raspunde.
Si el ce e, arhanghel sau ce?
Ar trebui sa fie "mai sus" daca tot e seful a tot si toate. Daca e Hristosul (Cristul) inseamna ca e din lumina cristica (aurie) care e prima emanatie. Este "cel dintai nascut" al Creatorului.
De la prima emanatie pana la arhangheli se coboara multe ceruri. Acelea sunt oare pustii?
Poate vreo religie sa-l limiteze pe Dumnezeu?
Poate. Pentru ca limiteaza mintea credinciosilor ca, prin rugaciuni, acestia sa nu urce mai sus decat al doilea cer - al arhanghelilor.
Si se mira oamenii de ce nu le sunt auzite rugaciunile!

In majoritatea cazurilor rugaciunile nu ajung nici la Iisus. Din ce pricina? Rugaciunea omului este dusa de forta mintii celui ce se roaga". Si aceasta forta este tinuta doar la cerul II.
Creatorul a dat omului Liber Arbitru. Si EL il respecta.
Fiecare cer are atributiile lui , nu se amesteca peste alte ceruri.

Cerul I - cerul ingerilor - se ocupa de problemele de fiecare zi ale omului si de indeplinirea destinelor.
Cerul II - cerul arhanghelilor - se ocupa de problemele cu caracter general ale oamenilor, de natiuni, popoare, grupari mari etc
Dar nici unul dintre aceste ceruri nu se ocupa de "probleme de suflet".
Asa ca sufletul omului "se usuca" incet, incet.
Cand simte omul ca i se "usuca" sufletul se agita, cauta, trece dintr-o religie in alta, creaza o secta, devine gnostic sau ateu.
Orice "comitet ori comitie" ar face, atata timp cat lucreaza cu materialul "adversarului" nu ajunge nicaieri. Chiar religia crestina ne spune ca exista 7 ceruri(catolici) sau 9 ceruri(ortodocsi) si le numeste ierarhii ceresti(Dionisie Areopagitul).
Fiecare ierarhie are o anumita atributie in creatie.
Omul, fiind microcosmos, cuprinde in el intreaga creatie. Asa ca omului ii sunt necesare interventiile tuturor ierarhiilor.
Sarcina omului este sa fie legatura intre divinitate si Cosmos. Dar cum sa-si indeplineasca sarcina daca nu stie nimic nici despre el nici despre ceilalti?

Omenirea este inca o turma ! Dar nu are pastor ci doar magari si caini. Ca sa nu se imprastie.
Ori, fiecare om "se mantuie" pe sine insusi prin cunoasterea adevarului. Atata timp cat ramane in turma, omul nu va fi "mantuit". Va merge unde il duce pastorul. Iar pastorul ...are interesele lui. Si cand pastor e magarul..........
Asa ca fratilor!! Nu va mai suparati pe sectanti, masoni, solomonari, atei, etc (aici nu discutam despre intunecati, ei doar intra peste tot sa "spurce"- stiti vorba romaneasca: dracul nu face manastiri, doar le strica pe ale altora.) Ei doar cauta ceva ce nu gasesc in religia "oficiala".
Daca gasesc ce cauta, sau nu, e doar problema lor.
Si oricat de putin ar "gasi", au mai multa cunoastere decat cei din turma. Sunt cel putin cu un pas in fata pe drumul spre "mantuire'.
Nota:
Esoterismul crestin cu radacini in Denis Areopagitul, ucenic al Sfantului Apostol Pavel cunoaste noua ierarhii ceresti grupate in 3 clase.
Prima clasa
1. Serafimi (Spirite ale iubirii)
2. Heruvimi (Spirite ale armoniei)
3. Tronuri (Spirite ale vointei, Flacari, Vieti stralucitoare).
A doua clasa
4. Kyriotetes (Spirite ale Intelepciunii, Domnii, Dominatii)
5. Dynamis (Spirite ale miscarii, Virtuti, Puteri)
6. Exusiai (Spirite ale formei, Stapaniri).
A treia clasa
7. Archai (Spirite ale personalitatii, Inceputuri, Spirite ale tenebrelor, Spirite ale timpului, Spirite ale individualitatii)
8. Arhangeloi (Arhangheli, Spirite ale focului, Fiii focului)
9. Angeloi (Ingeri, Spirite ale crepusculului, Fiii amurgului, Spirite ale penumbrei).