Din cronica Akasha - Partea V de Rudolf Steiner publicat la 20.02.2009
Viata pe saturn
     Dupa cum diferitele vârste prin care trec oamenii nu numai ca se succed, dar totodata se si suprapun, la fel se întâmpla si cu diferitele stari de constienta. Batrânul, barbatul adult sau femeia adulta, adolescentul etc., toate aceste trepte pe care omul le parcurge în timpul vietii, coexista în acelasi timp una lânga alta. La fel si pe Saturn, nu erau prezenti numai stramosii omului ca fiinte dotate cu o constienta obscura saturniana, ci alaturi de acestia se mai aflau si alte fiinte care dezvoltasera deja stari superioare de constienta.
Înca de la începutul evolutiei saturniene, erau prezente entitati care aveau o constienta solara, altele erau înzestrate cu o constienta imaginativa (constienta lunara) si altele chiar, a caror constienta se asemana cu aceea pe care, în prezent, o avem noi, oamenii - Inceputuri( Arhai ). Mai participa la viata lui Saturn o a patra categorie situata la nivelul constientei de imagini constienta de sine (psihica), o a cincea, la nivelul constientei de obiect constienta de sine (metapsihica) si, în sfârsit, o a sasea, care avea constienta creatoare (spirituala).
Dar sirul fiintelor nu se opreste aici.
Dupa stadiul Vulcan omul va continua sa evolueze mai departe si va cunoaste stari de constienta înca si mai înalte.
Asa cum ochiul exterior poate privi pâna la mari departari, la fel ochiul interior al clarvazatorului scruteaza vastele spatii ale spiritului si descifreaza acolo înca alte cinci stari de constienta, pe care, însa, acum ne este imposibil sa le descriem.
Putem, deci, vorbi de un total de douasprezece stari de constienta. Cele cinci stari superioare de constienta pot fi numite oarecum, astfel: 1) Starea de constienta proprie „Spiritelor Formei“- Puteri
2) Starea de constienta proprie „Spiritelor miscarii“- TĂrii
3) Starea de constienta proprie „Spiritelor întelepciunii“-Domnii
4) Starea de constienta proprie „Tronurilor“
5) Starea de constienta proprie „Heruvimilor“.
Omul va putea accede la aceste stari de constienta într-o alta evolutie.
     Omul saturnian avea în jurul sau alte unsprezece categorii de fiinte.
Primele patru categorii, cele mai înalte, îsi îndeplinisera misiunea în etape de evolutie cosmica anterioara vietii de pe Saturn.
Când viata a început sa se manifeste pe Saturn, aceste fiinte erau la o treapta atât de înalta a propriei lor evolutii, încât urmau sa-si continue existenta în sfere situate cu mult dincolo de regnul uman.
De aceea, acum nu este nici posibil si nici util sa vorbim despre ele.
Celelalte categorii de fiinte, adica sapte în afara de fiinta omului saturnian, iau, dimpotriva, parte si contribuie la dezvoltarea fiintei umane. Ele apar si se comporta ca puteri creatoare si îsi aduc contributia într-un mod pe care îl vom prezenta în urmatoarele capitole.
     Cele mai sublime dintre aceste fiinte erau acelea care, la începutul evolutiei pe Saturn, dobândisera un grad de constienta pe care omul îl va avea abia dupa ce va fi trait pe Vulcan, adica o constienta superioara creatoare (metaspirituala).
Si aceste fiinte „creatoare“ trecusera, la rândul lor, cândva, prin treptele umanitatii, evolutie ce avusese loc pe planete anterioare lui Saturn.
Legatura lor cu evolutia umana a mai continuat însa pâna catre mijlocul vietii saturniene.
Din pricina corpului lor radiant fin si sublim sunt denumite în stiinta oculta „Vieti stralucitoare“ sau „Flacari stralucitoare“.
Si pentru ca substanta din care erau compuse corpurile lor are o asemanare cu ceea ce, pe departe, ar fi vointa umana, ele mai sunt numite si „Spirite ale vointei“. Aceste spirite sunt, de fapt, creatorii omului saturnian. Ele emit din corpul lor substanta care a putut sa devina suport al constientei saturniene a omului. Perioada de evolutie în timpul careia a avut loc acest proces reprezinta primul ciclu mic al lui Saturn (în limbajul literaturii teosofice, „prima ronda“).
Corpul substantial pe care îl primeste omul în felul acesta constituie primul germen al viitorului sau corp fizic; putem spune, cu alte cuvinte, ca germenul corpului fizic uman a fost depus în timpul primului ciclu mic saturnian de catre „Spiritele vointei“.
În acel moment, acest germen avea deja starea de constienta saturniana, obscura.
Dupa acest prim ciclu saturnian urmeaza înca alte sase cicluri mici.
În cadrul acestora, omul nu va avea o stare de constienta de un grad mai înalt, dar corpul substantial pe care îl primise cunoaste o continua si progresiva elaborare.
La acest proces participa, în felurite moduri, celelalte categorii de fiinte mentionate mai sus.
     Dupa Spiritele vointei, intra în actiune o categorie de fiinte dotate cu o constienta creatoare (spiritala), asemanatoare cu ceea ce va avea omul, în viitor, pe planeta Vulcan.
Aceste fiinte sunt numite „Spirite ale întelepciunii“. Stiinta oculta crestina le numeste „Dominatii“, „Domnii“ (în greceste Kyriotetes), în timp ce Spiritele vointei sunt numite si „Tronuri“ .
Aceste entitati si-au continuat propria lor evolutie în timpul celui de-al doilea ciclu saturnian, actionând totodata asupra corpului uman, inoculându-i o „organizare plina de întelepciune“, o structura rationala.
Privind lucrurile mai de aproape, cu mai multa exactitate, actiunea acestor entitati asupra omului a început imediat în a doua jumatate a primului ciclu (mic) si s-a terminat aproximativ la mijlocul celui de al doilea.
     Cine cunoaste cu adevarat învatatura crestina stie ca ea include si reprezentari ale acestor entitati spirituale care se afla situate cu mult deasupra omului. Numai ca, de câtva timp, aceasta învatatura s-a pierdut într-o doctrina religioasa exterioara.
Cine aprofundeaza cu adevarat aceste probleme si le priveste cu seriozitate îsi da seama ca, în ceea ce priveste crestinismul, nu exista nici cel mai neînsemnat temei de a combate stiinta oculta, ci, dimpotriva, trebuie sa recunoasca faptul ca aceasta este în deplin acord cu crestinismul real.
Daca teologii si doctrinarii religiosi ar dori sa-si dea osteneala, din fidelitate chiar pentru crestinismul lor, sa studieze stiinta oculta, ar putea recunoaste în aceasta cel mai eficient sprijin si ajutor în prezent.
Dar numerosi teologi au, din pacate, o gândire extrem de materialista si este foarte semnificativ faptul ca, astazi, pâna si într-o scrierea de popularizare care are scopul sa favorizeze cunoasterea crestinismului se pot citi afirmatii ca aceasta: „Îngerii exista numai pentru copii si guvernante“.
O asemenea afirmatie rezulta dintr-o totala necunoastere a ceea ce este adevaratul spirit crestin
. Si numai cine s-a îndepartat de adevaratul crestinism, însusindu-si o asa-zisa „stiinta“ evoluata, poate face o asemenea afirmatie.
Dar va veni o vreme când o stiinta superioara va spulbera aceste afirmatii puerile, care, astazi, sunt la ordinea zilei.

     A treia categorie de spirite, cu o constienta de obiecte (metapsihica) constienta de sine, se numesc „Spirite ale miscarii“ sau „Spirite ale actiunii“. În stiinta oculta crestina se numesc „Tarii“ (în limba greaca, Dynamis) iar în literatura teosofica, „Mahat“. Începând de la mijlocul celui de al doilea ciclu saturnian, aceste entitati îsi leaga progresul propriei lor evolutii de contributia la actiunea de perfectionare a corpului substantial al omului, caruia îi confera facultatea de a se misca si de a actiona cu deplina forta.
Aceasta actiune ia sfârsit catre mijlocul celui de al treilea ciclu saturnian.
     Dupa trecerea acestei etape, intra în actiune a patra categorie de fiinte, pe care o cunoastem sub denumirea de „Spirite ale formei“. Aceste entitati au o constienta de imagini constienta de sine (constienta psihica). Esoterismul crestin le numeste „Puteri (în limba greaca, Exusiai).
Datorita actiunii lor, corpul substantial al omului, care pâna atunci era un fel de nor miscator, capata o forma limitata (plastica).
Activitatea „Spiritelor formei“ se termina catre mijlocul celui de al patrulea ciclu saturnian.

     Urmeaza intrarea în actiune a „Spiritelor tenebrelor“, cunoscute si sub numele de „Spirite ale personalitatii“ sau ale „Individualitatii“ (Egoism).
În acel stadiu al evolutiei lor, aceste entitati au o constienta asemanatoare cu constienta actuala, terestra, a omului si, totodata, sunt încorporate în corpul material deja conturat al omului, asa cum, în prezent, sufletul este încorporat în trup.
Ele înzestreaza, în felul acesta, corpul cu un fel de organe de simt care sunt germenii organelor de simt care se vor dezvolta, mai târziu, în cursul evolutiei terestre, în corpul uman.
Trebuie subliniat, însa, ca acesti „germeni senzoriali“ se deosebeau în mod esential de organele de simt pe care le are omul în prezent.
Cu asemenea „germeni senzoriali“ omul terestru nu ar putea percepe nimic. Si aceasta pentru ca imaginile transmise organelor de simt trebuie sa treaca în prealabil printr-un corp eteric mai fin, care nu s-a format decât mai târziu, pe Soare, cât si printr-un corp astral care îsi datoreaza existenta evolutiei lunare.
Dar, „Spiritele personalitatii“ au capacitatea sa prelucreze imaginile „germenilor senzoriali“ prin propriul lor suflet si, în felul acesta, cu ajutorul lor, pot sa perceapa obiecte exterioare, asa cum face omul în prezent, în evolutia sa terestra.
Prin actiunea lor asupra corpului uman, „Spiritele personalitatii“ îsi parcurg propriul lor „stadiu uman“. Putem spune ca, de la mijlocul ceiui de al patrulea pâna catre mijlocul celui de al cincilea ciclu saturnian, „Spiritele personalitatii“ sunt oameni. Aceste entitati implanteaza corpului uman individualitatea si egoismul.
Si pentru ca au atins abia pe Saturn stadiul umanitatii, vor ramâne înca multa vreme legate de evolutia omenirii si vor mai avea de îndeplinit o actiune importanta asupra omului, în cursul urmatoarelor cicluri de evolutie.
Actiunea lor va avea mereu scopul de a inocula în fiinta umana sentimentul propriei sale personalitati: al individualitatii. Influenta lor duce si la o degenerare a sentimentului de identitate proprie într-un egoism feroce, dar, pe de alta parte, aceste entitati sunt si initiatorii sentimentului de independenta al omului.
Fara aceasta influenta, omul nu ar fi devenit niciodata o entitate conturata, o „personalitate“.
Stiinta oculta crestina foloseste pentru aceste fiinte expresia „Începuturi“ (în limba greaca, Archai), iar în literatura teosofica li se spune „Asuras“.
     Actiunea acestor spirite este preluata spre mijlocul celui de al cincilea ciclu saturnian de catre entitati pe care le numim „Fiii focului“, care, în acel moment, erau la stadiul unei constiente de imagini obscure, asa cum era constienta umana în ciclul lunar.
Abia în decursul urmatoarei evolutii planetare, pe Soare, ele vor dobândi o constienta umana.
Din acest motiv, activitatea lor pe Saturn are un caracter, ca sa spunem asa, inconstient, ca de vis
. Totusi, interventia lor are un efect stimulator asupra „germenilor senzoriali“ umani din ciclul precedent. Imaginile luminoase produse de „Spiritele focului“ (sau „Fiii focului“) se manifesta spre exterior, prin germenii senzoriali.
Stra-stramosul omului este promovat, în felul acesta, ca un fel de entitate luminoasa.
În timp ce viata pe Saturn era, în mod obisnuit, desfasurata în obscuritate, omul apare acum, din aceste tenebre generalizate, ca o fiinta luminoasa.
În acelasi timp, însesi „Spiritele personalitatii“ se trezesc, în aceste tenebre generalizate, la o existenta umana.
Fiinta umana propriu-zisa nu poate sa se slujeasca, pe Saturn, de luminozitatea sa. Forta de lumina din germenii sai senzoriali ar fi incapabila, prin ea însasi, sa exprime ceva, dar datorita ei alte fiinte sublime gasesc posibilitatea sa se reveleze în viata saturniana
. Folosindu-se de sursele de lumina ale acelor strastramosi ai omului, aceste entitati imprima ceva din natura lor planetei.
Ne referim acum la acele entitati sublime care fac parte din grupul de patru despre care am spus mai înainte ca treapta lor de evolutie le situeaza cu mult dincolo de orice posibila legatura cu existenta umana. Fara ca pentru aceste entitati sa existe vreo necesitate, ele emana prin „propria lor vointa libera“ ceva din esenta lor
. Doctrina secreta crestina vorbeste, în aceasta situatie, de revelatia „Serafimilor“ (Seraphim) sau „Spirite al iubirii atotcuprinzatoare“.
Acest stadiu dureaza pâna la mijlocul celui de al saselea ciclu saturnian.

     Dupa aceasta începe actiunea acelor fiinte care, în acel stadiu, aveau acea constienta confuza asemanatoare constientei pe care noi o avem în prezent în timpul somnului profund, fara vise.
Sunt „Fiii penumbrei“ sau „Spirite ale amurgului“ (în lucrarile teosofice se numesc Lunar Pitris sau Barhishdad-Pitris).
Treapta de umanitate o vor atinge abia în ciclul planetar al Lunii.
Ca si „Fiii focului“ care lucrasera înaintea lor, acum, pe Pamânt, ele au depasit stadiul de om.
Pe Pamânt, „Fiii penumbrei“ sunt fiinte superioare omului si doctrina secreta crestina le numeste „Îngeri“ (Angeloi), în timp ce pe „Fiii focului“ îi numeste „Arhangheli“ (Archangeloi).
„Fiii penumbrei“ (Îngerii) dezvolta la fiinta care este stramosul omului, un fel de ratiune, de inteligenta, dar de care, atunci, din cauza starii de constienta înca rudimentara, confuza, nu se puteau înca folosi.
Prin aceasta inteligenta se pot revela din nou alte entitati sublime, asa cum mai înainte Serafimii s-au revelat prin germenii senzoriali. Aceste entitati, numite „Cheruvimi“ (Herubim) de stiinta oculta crestina, se folosesc de corpurile umane pentru a deversa, în întreaga planeta, inteligenta.
     Catre mijlocul celui de al saptelea ciclu saturnian începe o noua activitate.
Omul este acum suficient de evoluat pentru a putea sa lucreze în mod inconstient asupra propriului sau corp material.
Datorita acestei actiuni proprii, el elaboreaza, în deplina stare de întunecare a existentei sale saturniene, primul germen al „Omului-spirit“, care abia la sfârsitul întregii evolutii umane îsi va atinge deplina sa dezvoltare.
În literatura teosofica, „Omul-spirit“ este cunoscut sub denumirea de „Atma“.
El reprezinta madularul cel mai elevat al acestei monade care este omul.
Dar, la acel moment, pe Saturn, acesta era complet obscur si inconstient.
Dupa cum Serafimii si Heruvimii s-au revelat, din propria si libera lor vointa, în cele doua stadii anterioare, prin om, tot asa fac acum si Tronurile, acele entitati care, înca la începutul existentei saturniene, au alcatuit corpul omenesc din propria lor esenta
. Germenul „Omului-spirit“ (Atma) este strabatut in întregime de forta acestor „Spirite ale vointei“ (Tronuri), forta pe care o va pastra apoi în decursul tuturor etapelor evolutiei ulterioare.
În acel stadiu initial, dat fiind starea de constienta obscura pe care o avea, omul nu putea, bineînteles, sa-si dea seama de existenta acestui germen, dar el continua sa se dezvolte, iar mai târziu, omul îl va vedea aparând în propria sa constienta.
     Aceasta actiune nu se încheie la finele existentei saturniene; ea continua si în primele cicluri pe Soare.
Este bine sa precizam ca actiunea spiritelor superioare, pe care le-am mentionat aici, nu coincide cu începutul si sfârsitul unui ciclu mic (al unei „ronde“), ci aceasta activitate se desfasoara de obicei începând de la mijlocul unui ciclu (mic) pâna la mijlocul celui urmator.
Punctul culminant al acestei activitati se situeaza tocmai în pauza dintre doua cicluri.
O actiune porneste ascendent de la mijlocul unui ciclu („Manvantara“), atinge punctul de cea mai rnare intensitate la mijlocul perioadei de repaus (Pralaya), ca apoi sa-si piarda din intensitate în urmatorul ciclu.
Din cele expuse mai sus, este acum de înteles de ce stiinta oculta crestina afirma ca, „la începutul timpurilor“, primele entitati care se reveleaza sunt Serafimii, Heruvimii si Tronurile.
Cursul evolutiei lui Saturn continua pâna când viata sa intra în acea perioada de repaus, reluându-si mersul, apoi, ca o noua planeta, Soarele.
     Si acum, pentru o mai usoara privire de ansamblu, sa recapitulam etapele de evolutie ale primei planete
. I. Aceasta prima planeta dezvolta o prima treapta a constientei umane, constienta obscura (o constienta de transa profunda). Concomitent cu aceasta, se formeaza primul germen al corpului fizic uman.
II. Evolutia acestei planete se desfasoara în cadrul a sapte subtrepte (cicluri mici sau ronde). În fiecare din aceste trepte, intra în actiune spirite superioare, care contribuie prin interventia lor la formarea corpului uman, dupa cum urmeaza:
1. În primul ciclu, „Spiritele vointei“ (Tronuri)
2. În al doilea ciclu, „Spiritele întelepciunii“ (Domniile)
3. În al treilea ciclu, „Spiritele miscarii“ (Tariile)
4. În al patrulea ciclu, „Spiritele formei“ (Stapânirile)
5. În al cincilea ciclu, „Spiritele personalitatii“ (Începuturile)
6. În al saselea ciclu, „Spiritele fiilor focului“ (Arhanghelii)
7. În aI saptelea ciclu, „Spiritele fiilor amurgului“ (Îngerii).
III. În al patrulea ciclu, „Spiritele personalitatii“ se înalta pâna la treapta de umanitate.
IV. Începând cu al cincilea ciclu, se reveleaza Serafimii.
V . Începând cu al saselea ciclu, se reveleaza Heruvimii.
VI. În al saptelea ciclu, se reveleaza Tronurile, creatorii propriu-zisi ai omului.
VII. Datorita acestei ultime revelatii, în al saptelea ciclu al primei planete se formeaza germenul care va duce la „Omul-spirit“ (Atma).