Egregorul porumbelului libertatii - Partea IV de Omraam Michael Aivanhov publicat la 17.05.2009
Economia
La ora actuala, oamenii au tendinta de a da economiei un loc preponderent, si in aparenta au dreptate, caci este foarte important de a asigura in cel mai bun mod posibil productia si repartitia bogatiilor in lume.
Greseala lor consta in a nu vedea ca, in realitate, economia depinde de factori situati intr-un plan mult mai inalt, sau a nu tine seama deloc de ei.
Latura economica este o latura moarta: nu se poate nici deplasa, nici actiona, nici exprima, sunt alte elemente care decid s-o deplaseze aici sau acolo, si dupa cum intelepciunea sau nebunia o fac, rezultatele sunt cu totul diferite. Cind mintea care trebuie sa decida este bolnava, la sfirsit, ea, economia, va fi ruinata.
Iata deci nemultumirile, grevele, revolutiile...

Este pacat ca oamenii se lasa aruncati in materie pe punctul de a uita ca nu ea este cea mai importanta, ci factorii care actioneaza asupra ei.
Sa ne inchipuim ca aveti capitaluri si arme: va simtiti foarte puternici.
Numai ca sunteti stupizi si iata ca se iveste cineva mai inteligent decit voi. Va poate distruge, pentru ca dispune de un element superior la tot ceea ce posedati : inteligenta.
Da, inteligenta triumfa adesea peste toate mijloacele materiale. Fiecare eveniment care se produce in planul material depinde de fenomene care au loc mult mai sus, in lumea invizibila a gindurilor si sentimentelor, si atit timp cit nu se vad aceste elemente invizibile care actioneaza asupra materiei pentru a o influenta in bine sau rau, nu vom avea decit o vedere gresita a lucrurilor. Realitatea este ca, nu exista nimic economic, tehnic, industrial care poate functiona de unul singur.
Cind dorim sa reprezentam anatomia fiintei omenesti, ne servim de planse reprezentind diferite sisteme din care este alcatuita: sistemul osos, sistemul circulator, sistemul muscular, sistemul nervos etc. Nici una dintre aceste planse nu reprezinta omul in totalitate, ci numai un aspect.
Ceea ce nu stim, este ca in afara sistemului nervos exista multe alte sisteme necunoscute inca stiintei oficiale. Nimeni nu mentioneaza sistemul auric insotit de curentii sai de lumini si culori, si totusi el este cel care conduce sistemul nervos, exact cum sistemul nervos conduce sistemele circulator, respirator etc.
Nu s-a studiat inca totalitatea fiintei omenesti.
Acordind pondere mai mare domeniului economic, oamenii arata ca s-au limitat la sistemul osos, muscular, circulator. Nu au ajuns inca pina la sistemul nervos, si cu atit mai mult pina la sistemul auric, si aceasta explica de ce lasa la o parte anumite reguli, anumite legi, anumite virtuti care corespund acestor sisteme.
De aceea conducatorii care pun, in principal, accentul pe economie, sunt pe cale de a provoca decaderea lumii intregi.
Pentru a fi tot timpul mai puternic si mai bogat decit vecinul, esti obligat sa comiti actiuni care nu sunt totdeauna cele mai oneste. Da, este fatal.
Deci, in timp ce de o parte opulenta creste, de cealalta parte respectul legilor divine se diminueaza, si aceasta va aduce catastrofe mari.
Eu stiu bine ca nu se poate accepta ceea ce spun: pentru ca nu se poate vedea. Nu se vede ca, pentru a obtine succesul in planul economic esti obligat sa comiti fara incetare lucruri incorecte si crime. Este ca in politica sau spionaj: totul este permis.
Se pretinde a se lucra pentru tara ta. Da, dar... celelalte tari?...
Interesele economice distrug intotdeauna morala. Cind li se da prioritate, toate calitatile se sterg si sunt inlocuite de egoism, violenta, viclenie, lipsa de scrupule.
Viata economica este indispensabila, bineinteles, dar ea trebuie sa fie stapinita pentru a asculta de alte necesitati, de alte puteri care ii sunt superioare. Altfel, cele mai bune aspiratii sunt batjocorite pentru ca egoistii sa se poata imbogati.
Trebuie inceput a gindi, pentru a vedea clar ca pe primul loc trebuie pusa lumea divina, si ca tot restul este la dispozitia ei.
Adevarul este ca oamenii au confundat scopul cu mijloacele. Ei stiu ca exista totdeauna un scop de atins si mijloace pentru a reusi. Dar ceea ce nu au observat, este ca sunt pe cale de a lua ca mijloace toate facultatile si darurile cele mai minunate pe care Cerul le-a dat, pentru a atinge scopul cel mai pamintesc cu putinta.
Pentru a-si satisface poftele lor cele mai joase, vor sacrifica ce exista mai bun in ei, si chiar Domnul trebuie sa se inchine vointei lor pentru a-i ajuta in debuseurile si nebuniile lor.
Si credeti ca si-au dat seama de situatie ?
Nicidecum. N-au nici macar timp sa se intrebe: "Dar cum arat? Ce caut eu?"
Eh, nu, trebuie sa apara un intelept care sa le si spuna: "Dar priveste, batrine, care este scopul tau. Infernul.
Si mijloacele? Ei bine, ai luat ca mijloace pe Domnul, pe ingeri, Stiinta, arta, religia..."
Da, iata de ce se servesc pentru a atinge infernul!
Este adevarat ca progresul material, industrial aduce cite ceva. Intrind acum intr-o casa nu poti sa nu fii uimit de tot ceea ce vezi: incalzirea, aspiratorul, masina de spalat rufe sau vesela, televizorul, telefonul...

Dar atunci, pentru ca au totul, de ce oamenii nu au fost niciodata mai nemultumiti, revoltati, bolnavi?
Dar chiar in fata acestui esec evident ei continua sa caute in aceeasi directie.
Nu vor sa inteleaga ca, pentru a fi cu adevarat fericiti, trebuie cautat intr-un alt plan: da, a cauta dragostea, intelepciunea, adevarul, si diminuata putin certitudinea ca tupeul si comoditatile le aduc totul. Lenea, egoismul, slabiciunea, iata ce aduc aceste facilitati.
Si din nefericire, aceasta este ce se doreste: lenea, placerea... sa nu faci nimic si sa ai totul.
Cand aveti toate facilitatile materiale, va bucurati de placerile vietii obisnuite; cind veti reveni intr-o urmatoare incarnare, nu veti mai avea nimic si veti fi obligati sa traiti in mizerie si privatiuni. Nu veti sti faptul ca daca ati fost foarte bogati in trecut si acum sunteti in mizerie, este pentru ca ati pastrat totul pentru voi fara a face nimic bun pentru altii.
Cite creaturi nu vin pe lume intr-o stare cu adevarat deplorabila fara a sti macar de ce
Aceasta problema nu a fost bine lamurita nici de catre psihologie, nici de medicina, pedagogie sau psihanaliza... nici chiar de catre religie. Ea nu poate fi lamurita decit de Stiinta initiatica.
Deci, daca doriti sa pregatiti conditii bune pentru urmatoarea incarnare, indiferent ce veti intreprinde, intrebati-va intii sincer:
"Caut lumina, caut iubirea, caut forta... Le voi obtine facind asta sau asta ?"
Si Cerul, care va asculta, va va da raspunsul.
Cind o societate este prea preocupata de interesele ei economice, urmeaza pentru ea tot felul de dezechilibre si inconveniente pe care nu a avut intelepciunea de a le preveni.
Priviti, se doreste exportul cu orice pret pentru ca este extrem de avantajos, si treptat se vind arme, avioane de lupta unor popoare care, prin lupte continue, risca sa compromita pacea si securitatea intregii planete.
Unele dintre aceste popoare abia stiu sa citeasca si sa scrie, dar li se servesc arme perfectionate. Bineinteles, se vor cistiga bani multi, dar se va plati foarte scump, intr-o alta maniera, pentru toate acestea.
Oh, Doamne, ce orbire. Si iata cum o economie fara scrupule va fi ruina mai multor tari.
Da, dragii mei frati si surori, nici o alta problema nu este mai importanta ca economia, cu aceasta sunt de acord.
Insa un lucru nu l-au inteles oamenii, nu aici, jos, se studiaza problema pentru a o rezolva, ci sus, caci tot ceea ce este jos este o reflectare a ceea ce se afla sus.
Societatea este asa de bine organizata pentru a oferi totul, incit oamenii au devenit foarte neglijenti! Ei stiu ca vor gasi mereu ceva sau pe cineva sa ii scoata din incurcatura.
Ei pot merge la ski si sa se lanseze imprudent pe pirtie: daca isi vor rupe piciorul, vor merge la spital si il vor pune in ghips.
Daca vor lucra pe o scara, de ce sa verifice daca este bine asezata? Daca vor cadea, vor fi luati pentru a fi ingrijiti.
Si de ce sa aiba grija de dintii lor? Vor merge la dentist.
Si hainele, de ce sa fie atenti sa nu le pateze? Sunt atitea produse de curatatorie peste tot.
Se plimba in padure si arunca o tigara aprinsa: de ce sa-i doara capul daca ea va provoca un incendiu? Vor veni pompierii sa-l stinga.
In acest fel atentia, perspicacitatea, discretia, intelepciunea, inteligenta diminueaza din ce in ce mai mult.
De ce sa se dezvolte cind societatea ofera atitea mijloace de a repara prostiile comise de diferiti insi?
Toti cercetatorii, tehnicienii sunt acolo pentru a-i ajuta pe oameni.
In realitate, nu ii ajuta, caci oamenii devin din ce in ce mai lenesi, slabi si rai. Ei sunt, poate, mai instruiti ca inainte, dar mai neglijenti si nepasatori.
Problema acum se pune nu in a opri progresul material, dar de a putea lucra, de asemenea, in domeniul interior pentru a exersa atentia, prudenta, stapinirea. Caci trebuie, de asemenea, sa ne gindim case pot produce evenimente care vor priva omenirea de toate aceste comoditati la care ea s-a obisnuit, si iata inca un factor de dezordine si conflict.
Priviti ce se intimpla cu petrolul: s-au sapat puturi, s-a imprastiat energia fara discernamint, crezind ca petrolul va exista mereu, usor de obtinut, si iata acum cite probleme politice au aparut din cauza acestui petrol. A devenit o arma teribila in mainile celor care il poseda, si din cauza lui, acum, pacea lumii este, fara incetare, amenintata.
Este magnifica economia, dar ar valora mai mult pentru oameni sa incerce sa cunoasca si sa accepte adevarurile susceptibile de a ameliora intai viata lor psihica, caci viata lor exterioara va suferi, mai devreme sau mai tirziu, consecintele slabiciunilor lor interioare. Sunt, probabil, singurul care intelege corect economia
. Se vorbeste despre economie, se studiaza stiintele economice, eu nu cunosc nimic dintre acestea, dar stiu ca economia nu se afla acolo unde oamenii o cauta.
Vreti sa practicati veritabila economie, sa aveti bogatii, comori pe care le puteti apoi cheltui pentru a ajuta pe altii? Ei bine, trebuie sa deveniti atent, luminat, propriul vostru stapin, rezonabil. Iata adevarata economie.
Nimeni nu o cauta acolo, vedeti, si cele mai mari cheltuieli care duc la mari ruine sunt cauzate de catre economisti.
Toti sunt pe cale de a se ruina spiritual, moral, intelectual, si chiar material, pentru ca nu au inteles cu adevarat natura economiei.
Adevarata economie incepe acolo unde niciodata nu ati avut ideea sa o cautati: in atentie.
Esti stupefiat de a vedea numarul de mijloace si de produse care apar acum pentru a repune in functiune tot ceea ce a fost distrus, spart sau murdarit, si nu numai obiecte ci oameni pur si simplu.
Este incredibil, o jumatate din omenire munceste sa repare pierderile cauzate de cealalta jumatate.
Ei bine, iata un punct care ar trebui sa preocupe pe economisti, dar oamenii contind prea mult pe mijloacele exterioare isi spun: "De ce sa ne spargem capetele pentru a atentiona, deoarece sunt atitia tehnicieni si muncitori care repara tot ceea ce am scufundat noi, chiar si pe noi insine !
Cu cit exista mai multe facilitati, cu atit mai putin se dezvolta atentia si, in acest mod, o economie ajunge la pamint: pentru ca esti obligat sa cheltuiesti prea mult pentru a o repara.
Dar eu stiu ca acest punct de vedere nu este cel al economistilor.
Caci nu numai ca ei nu au vazut problema in acest fel, dar au o filozofie diametral opusa: trebuie produs din ce in ce mai mult, si pentru ca aceasta productie sa se scurga, trebuie ca oamenii sa consume cit mai mult. Sunt impinsi deci la consum, si chiar la risipa: cu cit vor cumpara mai mult, cu atit va fi mai bine.
Atunci ei devin neglijenti, sparg masina si celelalte aparate ale lor, nu e nimic, vor cumpara altele... Daca nu sunt rezonabili si isi macina sanatatea, este foarte bine de asemenea, vor imbogati industriile si laboratoarele farmaceutice.
Bineinteles, in acest mod, afacerile unor persoane si anumitor tari vor prospera, dar pentru ansamblul omenirii, pentru echilibrul, sanatatea, fericirea sa, aceasta conceptie a economiei este ruinatoare si catastrofala.

In realitate, natura singura cunoaste si practica economia: ea stie cum trebuie facut pentru a nu pierde un singur atom. O mica urma de praf, o murdarie, totul se foloseste. Priviti: chiar deseurile si gunoaiele aruncate de oameni sunt absorbite de pamintul care le transforma in uzinele sale de jos, si devin hrana pentru vegetatie. Nimic nu se pierde, nimic nu se arunca.
Oamenii sunt departe de a poseda aceasta inteligenta a naturii: nu numai ca epuizeaza pamintul fortind productia si risipindu-i resursele, dar sunt tot timpul contrariati de problema deseurilor.
Urmariti problemele puse de reziduurile radioactive si altele extrem de toxice, carora nu li s-a gasit un mijloc de distrugere. Sunt obligati sa le indese in galerii subterane, dar exista mari riscuri pentru omenire.
Adevarata economie se gaseste deci acolo unde este cautata. Si v-as spune chiar ca adevarurile economiei constau in a nu risipi fortele, calitatile, energiile pe care Cerul ni le-a dat.
Ea incepe deci prin intelepciune, masura, atentie.
Actualmente nu vedem decit economisti peste tot. Dar niciodata omenirea nu isi va gasi fericirea cu acesti mari economisti, pentru ca ei nu vad decit partea materiala a vietii si a problemelor.
O fiinta care isi distruge si disperseaza toate energiile psihice din cauza pasiunilor, dorintelor, gindurilor si sentimentelor dezordonate, ce intelegere a economiei poate avea?
Veti spune ca nu vedeti legatura... Pentru ca sunteti orbi, foarte simplu.
Aceste doua domenii nu sunt separate. Iata de ce, acei care se afla la conducerea unei tari si care se pronunta asupra chestiunilor economice ar trebui, mai intai, sa invete anumite adevaruri care nu se gasesc in cartile de economie: cum este constituit omul, cum este legat la intreg universul, cum acest univers este ierarhizat, cum toate intreprinderile omenesti trebuie sa asculte de un model, de o idee celesta.
In acel moment, tot ceea ce vor face ei, tot ce vor ordona, va fi perfect.

Fiinta omeneasca este constituita din doua naturi (spunem aceasta pentru a simplifica): o natura inferioara pe care am numit-o "Personalitate", si o natura superioara pe care am numit-o "Individualitate".
Cind individualitatea domina in el, omul poate face un imens bine lumii intregi, in timp ce, daca se lasa condus de personalitatea sa care este egocentrica, avida, cruda, nu poate sa faca decit rau altora.
Din nefericire, peste tot in lume, personalitatea ocupa primul loc: in familiile unde se observa ca sotia isi trage plapuma linga ea in timp ce sotul face la fel... in societate, unde fiecare isi da silinta sa-si croiasca drum pe seama altora... in politica, economie, arta, peste tot nu se vede decit personalitatea exprimindu-se, impunindu-se si fulminind.
Dar oamenii nu au suficiente criterii pentru a analiza originea exigentelor si revendicarilor lor.
De cite ori n-au facut ei experienta schimbarilor si chiar a revolutiilor.
Dar situatia nu s-a imbunatatit.
Si de ce nu s-a ameliorat?
Pentru ca aceste revolutii nu au fost facute de oameni care aveau vointa de a se smulge tendintelor lor inferioare.
Si atit timp cit nu exista ameliorari in mentalitati, oricare ar fi reformele pe care le examineaza, nici o situatie nu poate cu adevarat sa se amelioreze.
Numai cind vor iesi din cercul strimt al poftelor si dorintelor lor nemasurate, schimbarile pe care le vor aduce vor fi adevarate ameliorari.
Pina aici, chiar daca toti oamenii politici folosesc din ce in ce mai mult cuvintul "schimbare", vom continua sa asistam la aceleasi eforturi incrincenate ale unei multimi de ambitiosi pentru a smulge locuri care sa le ofere mai multa putere si bani.
Ei nu se pregatesc deloc sa-si asume sarcina mareata, care le revine lor, ei nu muncesc deloc pentru a deveni mai dezinteresati, mai nobili, mai stapini de sine... modele. Aceasta nu ii intereseaza. La ce le-ar servi sa se indrepte? Nu de aceasta au ei nevoie. Ei au nevoie de locuri pentru a obtine puteri, pentru a-si satisface pasiunile lor, dorintele lor de cucerire, de dominatie, de razbunare.
Iata de ce lumea nu va gasi niciodata pacea!
In realitate, societatea actuala este atit de putin luminata, incit ea incurajeaza toate tendintele inferioare ale membrilor sai. Pina si parintii sunt atit de nestiutori incit isi imagineaza sa-si educe copiii impingindu-i la obtinerea de favoruri si privilegii prin mijloace mai mult sau mai putin licite. Aceasta inseamna educatia pentru ei.
In loc sa le spuna: "Pregateste-te, daca intr-o zi vei avea responsabilitati, va trebui sa te arati la inaltimea sarcinii tale si sa nu te compromiti niciodata", nu, ei le dau sfaturile cele mai necinstite si se bucura de succesele lor chiar daca nu le merita.
Se doreste mereu reusita in planul material si cum, pentru a reusi, esti obligat sa folosesti calculele, viclenia, violenta, in final se distruge tot ce exista mai bun in caracterul fiecaruia.
Veti spune: "Da, dar daca trebuie sa urmam sfaturile dumneavoastra, daca trebuie sa ne pregatim atita pentru a deveni un model, conditiile insa, in lume, sunt de asa natura incit vom ramine undeva, necunoscuti, obscuri, in partea cea mai de jos a societatii!
Dar ce stiti voi despre marile legi spirituale, pentru a trage asemenea concluzii.
Cine veti deveni, cu adevarat, o fiinta capabila, exceptionala, cind veti deveni un model, un soare, chiar daca nu veti dori, chiar daca veti refuza, altii vor veni sa va ia de brat cu forta si sa va plaseze in virf pentru a-i dirija si conduce!
Daca aceasta nu se intimpla, este pentru ca nu o meritati: nu sunteti inca pregatiti, deci nu aveti de ce sa protestati.

Oamenii aspira la adevarata lumina, la adevarata stiinta, la adevarata putere, au nevoie de ea, o cauta, dar cum toti aceia cu care vin in contact, nu sunt modele impecabile, ei se descurca prin necinste si violenta pentru a reusi cu orice pret.
In interior, toti aspira la ceea ce este nobil, sublim, dar cum nu le intilnesc, si se vad inconjurati de hoti si nesatui, ei se descurajeaza si incep sa ii imite, adaptind aceasta filozofie atit de raspindita: "Faceti bine si veti primi rau in schimb..." "Fiti cinstit si veti muri de foame..." "Omul este un lup pentru om..." Atunci, din ce in ce mai mult, fiecare se niveleaza, se conformeaza creaturilor celor mai de jos.
Ceea ce este trist, este ca in timpul adolescentei, multi au aceasta dorinta de a lucra pentru un ideal, de a face sacrificii mari, de a se comporta cavalereste.
Dar, dupa citva timp, in contactul cu realitatea, sub presiunea anturajului lor care ii sfatuieste sa fie "rezonabili", "inteligenti", ei renunta, se niveleaza, devin ca si ceilalti.
Se observa aceasta peste tot: oamenii au dorinte frumoase, elanuri bune, numai ca nu intilnesc instructori, modele, pentru a-i sustine, sfatui si impiedica sa se intoarca iapoi, si atunci din cauza tuturor micilor inconveniente, glume, ironii, dupa putin timp devin ca fiarele care ii inconjoara.
Dar sa presupunem ca vor exista in viitor creaturi care vor lupta, sacrifica totul pentru a ajunge sa realizeze un ideal sublim, si veti vedea cit de mult vor fi ele cautate, apreciate, iubite.
Si in acest fel Regatul lui Dumnezeu poate veni pe pamint.
Daca nu a venit pina acum, este pentru ca majoritatea conducatorilor din lume nu au un ideal inalt. Ei nu sunt nici prosti, nici nebuni, intelegeti, pentru a avea asemenea scopuri sublime. Dar daca, intr-o zi, unii se vor decide sa realizeze acest ideal, indiferent de ce se va intimpla, atunci credeti-ma, aceasta va fi adevarata putere, adevarata lumina, adevarata frumusete.
Numai inteleptii, Initiatii, marii Ghizi care si-au stapinit personalitatea au putut lasa sa se manifeste natura lor divina si sa lase mostenire omenirii o opera de neuitat, eterna.
Asemenea fiinte au existat intotdeauna istoria ne-a pastrat amintirea lor ; dar sunt mult prea putin numerosi, in comparatie cu toate aceste personalitati care populeaza pamintul si dau curs liber instinctelor lor inferioare, lacomia, ostilitatea, razbunarea.
Cind asemenea fiinte au responsabilitati politice intr-o tara, nu pot face decit victime.
Iata de ce razboaiele nu se vor opri niciodata: din cauza acestei filozofii a personalitatii.