Evanghelia dupa Omraam - Partea I de Omraam Michael Aivanhov publicat la 27.03.2009
Vin nou in burdufuri vechi
     Ce semnificatie au cuvintele "burdufuri vechi, burdufuri noi, vin nou"? La ora actuala vinul se pune in cuve. In trecut se foloseau burdufuri - piei de animale cusute in forma de saci - si daca nu se putea pastra vinul nou in burdufuri vechi, aceasta se intimpla pentru ca in vinul nou se produceau fermentatii si degajari de gaze care ar fi distrus burdufurile uzate si vinul s-ar fi scurs.
Se punea deci vinul nou in burdufuri noi, valabile sa reziste la presiuni foarte mari.
Cind Iisus spunea: "Ci vinul nou il pun in burdufuri noi si se pastreaza amindoua". El compara invatamintul Sau cu vinul nou, caci acest invatamint trebuia varsat in fiinte solide, rezistente, capabile sa suporte toate schimbarile care, obligatoriu, s-ar fi produs in ele.

     Caci la fel cu vinul, un invatamint initiatic nu este un lucru mort; din contra, el traieste, si viata sa antreneaza tot felul de consecinte.
Burduful reprezinta fiinta omeneasca si in acest burduf se afla inca, daca se poate spuna asa, alte feluri de burdufuri: capul, plaminii, stomacul... Inima, intelectul, sufletul, sint de asemenea burdufuri, si daca nu sintem atenti la ceea ce introducem in ele sau daca neglijam intretinerea lor, rezultatele sint deplorabile.
"De cind incerc sa urmez Invatamintul Fraternitatii Albe Universale ma simt jenat ca si cum o fermentatie ar fi inceput sa se produca in mine. Cu adevarat acest Invatamint nu imi convine."
Ei nu inteleg ce se petrece in ei si in loc sa evolueze normal ei se lamenteaza, se descurajeaza si dau inapoi.
Ce inseamna oare aceasta ?
Ca sint burdufuri vechi in care este prematur inca sa se verse vinul nou !
Observati-va pe voi insiva, observati-i pe altii, si veti constata ca acceptind un Invatamint, fie el cel mai divin, la capatul unei luni, sase luni, un an (aceasta depinde de fiecare), fiintele cad in cele mai mari contradictii; ele devin irascibile sau depresive, si in loc sa se intensifice in ele latura pozitiva, munca lor nu face decit sa dezvolte latura negativa pentru ca fiecare gind nou, fiecare sentiment nou produce fermentatii in interiorul lor.
Nu poti primi o filozofie noua fara sa te armonizezi in prealabil cu aceasta filozofie, fara sa-ti fortifici si sa-ti pregatesti stomacul,capul, plaminii si intregul organism pentru a rezista la tensiunea produsa de noile energii pe care le vei primi.
     Sa nu va imaginati ca noile energii de iubire si lumina vor fi usor de suportat. Din contra, se poate spune ca oamenii sint mult mai bine pregatiti pentru suferinte, griji si deceptii decit pentru bucurie inspiratie si stari elevate.
Deseori chiar se poate spune ca le place sa plonjeze in complicatii, si daca intr-o zi vor primi o inspiratie s-ar spune ca fac totul pentru a se debarasa de ea.
De ce fac acest lucru?

     Este atit de rar si atit de pretios sa primesti o inspiratie divina! Daca oamenii ar sti ce ameliorari fiziologice, chimice si psihologice se produc sub influenta unei idei divine! Si exact aceasta sansa o resping!
     Cei care se tem de Spirit nu stiu prea bine de ce,dar simt instinctiv ca exista ceva de temut, ca vor fi nevoiti sa-si abandoneze vechile obiceiuri.
In realitate nu exista nimic mai frumos decit puterea de a sesiza energiile spirituale: aceasta lumina, aceasta forta, aceasta bucurie care ne vine in fiecare zi,aceasta iubire care patrunde in suflete in fiecare moment.
Daca noi vom opri aceste energii prin slabiciunile noastre, prin gindurile noastre, prin sentimente negative, inseamna ca burdufurile nu sint inca pregatite sa primeasca vinul nou.
Sint vechile burdufuri pe care va trebui sa le schimbam.
Celulele organismului nostru se reinnoiesc constant, in fiecare zi celulele uzate, bolnave sint inlocuite cu celule sanatoase. Aceste procese de reinnoire au un ciclu de sapte ani.
Din sapte in sapte ani toate moleculele si atomii corpului nostru au fost inlocuite cu altele
. Veti zice: "Deci toata fiinta noastra este reinnoita."
Nu, caci desi pe parcursul celor sapte ani toate celulele au fost inlocuite, trebuie stiut ca fiecare celula poseda o memorie sau daca vreti, obiceiuri pe care ea le transmite sub forma de amprente eterice celulelor inlocuitoare. Pe aceste amprente gindurile, sentimentele, energiile, circula ca pe niste repere bine trasate. Astfel se explica cum noile celule, luind locul celor vechi, le mostenesc memoria. Cu toate ca s-au scurs sapte ani celulele se vor gasi in aceleasi stari,deseori inferioare.
Pentru a se transforma realmente, trebuie schimbata memoria celulelor. Pe masura ce noile celule le inlocuiesc pe cele vechi, trebuie sa le impregnam cu noi ginduri si noi sentimente.
Da, daca esti constient, poti "reinnoi burdufurile" pe masura ce se varsa in ele vinul nou al unui invatamint spiritual.
Daca nu, daca se continua traiul in aceleasi dezordini, cu aceleasi obiceiuri periculoase, fermentatiile se vor produce in continuare.
De aceea, pe masura ce vom primi invatamintul spiritual, vom transforma memoria celulelor noastre, incercind sa introducem elemente noi, supraveghind puritatea alimentatiei si a bauturilor, aerul pe care il respiram si tot ceea ce absorbim, vizibil sau invizibil.
Atunci doar vom putea primi fara ezitare o noua filozofie, noi energii spirituale. Ceea ce vreau sa va spun este ca in domeniul spiritual se produc aceleasi fenomene ca in domeniul fizic.
Veti gasi invataminte, sisteme filozofice care se aseamana cu vinurile falsificate, ele sint facute cu o cantitate de elemente bizare, care nu contin in interiorul lor nimic viu sau substantial.
Odata ce ai baut din acest vin te simti ametit, ai indigestie, esti bolnav.
Decit sa mergi sa cumperi vin din orice magazin, secretul este sa-ti prepari singur vinul pe care-l bei, sa-ti pregatesti singur propriile ginduri, sentimente si actiuni.
Veti zice: "Atunci dumneata care in acest moment versi vin in burdufurile noastre, poate ca versi vin falsificat?"
Ginditi ce vreti!
Eu va sfatuiesc doar sa plantati o vita de vie in sufletul vostru, sa o cultivati, sa-i culegeti strugurii, sa-i sfarimati si sa le beti sucul.
Vinul bun pe care il preparati voi insiva il puteti bea cit vreti, pina la betie.

     Varsind vin nou in burdufuri noi se realizeaza unirea spiritului cu materia (si materia nu este doar cea din plan fizic, dar si cea din plan psihic, al gindurilor si sentimentelor).
Nu va veti putea multumi sa varsati un Invatamint in capul vostru, sa veniti sa va hraniti zilnic cu idei noi, fara sa va reinnoiti in acelasi timp intreaga fiinta fizica si psihica, prin practica unei vieti mai pure.
Daca va veti limita sa acumulati, burdufurile umflate vor exploda curind caci nu exista nici o corespodenta intre formele lor si fortele noi pe care le primesc
. Daca nu veti face nici un exercitiu de respiratie si gimnastica, daca nu va veti ruga, daca nu veti medita, daca nu veti accepta sa va hraniti si sa traiti dupa noile reguli ale Invatamintului, se vor produce in voi tot felul de anomalii.
Atunci cind fermentatia incepe, te simti atit de tulburat si iritat incit o sa contrariezi intreaga lume. Am vazut oameni care, dupa ce au imbratisat viata spirituala, au devenit exagerat de nervosi cu nevasta si copiii lor.
Un Invatamint spiritual nu trebuie sa provoace asemenea reactii, aceste fermentatii sint datorate faptului ca burdufurile erau vechi si uzate.
Transformarea fiintelor nu este posibila decit printr-o munca neintrerupta de zi cu zi.
Daca cineva va zice: "Luati aceasta formula, aceste pentacle, aceste procedee magice, ele va vor salva imediat", sa stiti ca acestea sint minciuni ale unei creaturi care are interes sa va insele.
Un adevarat Initiat va va spune: "Copiii mei, totul este posibil dar numai daca veti face eforturi: in acel moment ceea ce veti obtine va patrunde atit de profund in voi, incit nimeni nu va putea sa vi-l ia".
Tot ceea ce se obtine prin mijloace imediate, prin procedee magice nu poate fi durabil.
Dupa putin timp se pierde tot ceea ce am crezut ca posedam, caci aceste achizitii nu vin din interior prin eforturi personale.

     Cerul pregateste expedierea unor puternice energii asemanatoare vinului nou, iar burdufurile care nu sint pregatite sa suporte acest vin reinnoit nu vor putea rezista, caci lumea invizibila vrea sa umple toate burdufurile, atit cele vechi cit si cele noi.
Aceasta inseamna ca se apropie epoca in care marile mistere vor fi revelate.
Umanitatea este compusa din burdufuri vechi si noi dar indiferent, noi sau uzate, cind vinul va fi adus nu se va alege, vor fi umplute toate: cele noi vor rezista pe cind cele vechi vor exploda.
Munciti in fiecare zi sa va "reinnoiti burdufurile", munciti deci asupra voastra, asupra tuturor celulelor voastre, tuturor organelor voastre pentru a fi pregatiti sa primiti vinul nou: energii puternice si benefice pe care lumea invizibila se pregateste sa le deverse pe intregul pamint.