Buda si Budestii de Lelia Mihail publicat la 22.10.2006
Buda si budestii de Lelia Mihail publicat la 22 Oct. 2006
Buda este un intemeietor de religie din Asia. Budestii sunt probabil acei oameni care sunt adeptii lui Buda, care fac parte din familia budestilor (ionestii, popestii etc).
In prezent sunt, pe intreg pamântul 1551 localitati cu numele de Buda si Budesti (variante) cu sufixele limbilor respective.
Budismul s-a impus ca religie in Asia la rasa galbena si la indieni. In rest, sunt grupari budiste peste tot.

Fara a lua in discutie localitatile din Asia cu acest patronim ne intrebam de ce exista sute de localitati cu aceste nume in restul lumii.
In tarile in care se gasesc, nu exista doar o singura localitate, ori doua trei ca sa putem presupune ca acolo s-ar fi instalat grupari budiste.
In Europa sunt aproximativ 1000 localitati cu acest nume. Ori aici se gasesc cei mai putini arabi, indieni sau chinezi.
Denumirile satelor sunt foarte vechi asa ca nu putem vorbi despre circulatia actuala a raselor.
Sa luam situatia din România unde sunt 78 de astfel de localitati. Ori aici budismul este slab reprezentat ca religie iar despre indieni sau rasa galbena nu putem practic vorbi.
Se pune intrebarea ce i-a determinat pe oamenii locului sa-si boteze satele cu acest patronim. Cele mai multe localitati - 17- sunt in Moldova.
Moldovenii sunt cei mai conservatori dintre români. Ei nici azi nu privesc cu placere pe "venetici". Oricare nemoldovean este tinut la distanta. Abia la a doua generatie, daca, este asimilat.
Stim ca moldovenii au fost impotriva unirii Principatelor in 1859, tocmai pentru a nu se amesteca cu "bonjuristii" de munteni "vânduti" obiceiurilor Europei de Vest pe care o considerau pervertita - vezi Eminescu:"bulgaroi cu ceafa groasa, grecotei cu nas subtire".
Ori in perioadele anterioare, când s-au "botezat" localitatile, nu erau mai cosmopoliti.
Tinând cont de faptul ca Moldova nu a fost parte a imperiului roman, nu a suferit nici influenta aceasta. Deci denumirile sunt mai vechi, din era trecuta.
Moldovenii sunt, cei mai multi, blonzi cu ochi albastri, ortodocsi convinsi iar in judetul Bacau sunt si multi catolici.
Tragem o concluzie rationala: nu religia budista este cauza.
Ori, stiind ca Buda este numele unei functii nu a unei persoane si ca inseamna "cel inaltat",un echivalent al unui sfânt pentru crestini, putem concluziona ca, in timpurile dacice, traiau multi sfinti pe acele teritorii, fapt pentru care au format comunitati.Sa fi fost oare cei pe care i-au numit Mosi?
Dar de ce se numeau Buda? Raspunsul logic este ca acest cuvânt BUDA FACEA PARTE DIN LIMBA DACILOR.
Pâna aici totul merge bine. Dar de ce se numesc asa si in Asia, ne intrebam acum.
Raspunsul e simplu. Cuvântul apartine limbii primordiale. Deci dacii vorbeau limba primordiala
Cercetarile stiintifice au dovedit ca, dupa potop, civilizatia arienilor a inceput in zona Carpato-danubiana. Si s-a extins in timp. De aceea sunt pe intreg pamântul denumiri ca buda, vede etc.
Sa mergem in Muntenia care a suferit mai multe cotropiri, jefuiri si colonizari in cursul celor doua milenii. Avem 7 Buda in Buzau, Prahova, Arges, Ilfov si 6 Buda in Oltenia. "Sfintenia" dacica s-a pastrat si aici in oarecare masura.
Ardealul are 7 buda in Alba, Arad, Cluj, Maramures, Bihor, Oas, Bistrita.
"Sfintenia" lipseste din zona centrala a Ardealului si din Banat. Oare s-au schimbat mai recent denumirile(ca nu aveau de ce lipsi in perioada dacica) datorita caderii profunde in profan a banatenilor?
In Ardealul de centru situatia pare a fi alta.Nu este vina populatiei magheare(ca la ei e plin de localitati Buda).
In aceasta zona se spune buda la WC. Aici putem gasi explicatia.
Evident ca nimeni nu-si boteaza locul in care vietuieste cu numele de WC.
Daca citim ceva despre sectele ezoterice din Asia de la inceputul erei noastre vom gasi mentionat faptul ca membrii lor obisnuiau sa-si ingroape fecalele in pamânt. In acele timpuri nu existau toalete, fiecare se ducea la "tufa ori la copac". Acest obicei i-a impresionat pe ceilalti care nu ajunsesera, la nivelul moral de a nu impovara pe altii cu "gunoaiele" lor.

Este consemnat in istorie ca pe vremea regelui Soare, la Luvru nu existau toalete, toti isi faceau "nevoile" dupa draperii. Pare de necrezut pentru noi dar asa este consemnat. Si asta DOAR acum câteva sute de ani.
Când au fost nevoiti sa faca toalete le-au botezat bude. Probabil ca cei din satele Buda aveau de mult toalete. Se poate ca si Banatul sa fi suferit aceeasi influenta.
In judetul Arges avem 2 "budese". "Seful era o femeie? Mergând de la Pitesti spre Dragasani intâlnim localitatea Vedea. Sa credem ca, acea "budeasa" era si vizionara? Sau ca acolo se afla centrul vizionarilor din zona?