Ce este timpul? de Lelia Mihail publicat la 25.10.2006
     Ce este timpul? Ceea ce noi numim TIMP, nu este timpul real ci timpul cronologic. Exista 3 feluri de timp: cronologic, biologic (psihologic), real.
     Timpul cronologic este cunoscut de toata lumea; este utilitar dar nu este real.

     Timpul cronologic este un produs social. Cānd timpul cronologic este luat prea īn serios, omul uita de toate. Occidentul a devenit obsedat de timp. Ceasul a devenit stapānul instinctelor, el este cel care dominī oamenii, īn special pe barbati. Ora mesei - cum poti şti cānd este cel mai indicat sa manānci sau sa dormi? Importanta nu este foamea ci ceasul. Timpul cronologic nu mai este o utilitate, ci a devenit un atribut al realitatii, dar el e fals, deci nu are nimic de a face cu realitatea.
     Mai profound este timpul biologic, ceasul din interiorul fiecaruia dintre noi. Timpul bio-psihologic este deci subiectiv. Este scurt cānd esti fericit si lung atunci cānd esti nefericit. Lungimea timpului psihologic produce multa suferinta, este resimtit ca o rana. Cei ce nu pot iubi, resimt timpul ca pe o rana. Daca timpul se opreste complet, atunci apare starea de beatitudine. Femeile traiesc si acum īn timp psihologic iar copiii traiesc īn oniric.
     Timpul cronologic curge liniar iar cel biologic curge circular. Timpul cronologic este istorie. Daca un istoric poate documenta ca data mea de nastere nu este cea adevarata, īnseamna ca eu nu exist?

     Priveste īntr-o carte de istorie si vei vedea cāte informatii si detalii stupide si lipsite de importanta aduna istoricii. Mii de oameni īsi irosesc viata cu ceea ce ei numesc cercetare. Mai sunt jurnalistii si editorii, care apartin timpului cronologic, si care cauta permanent stiri neesentiale.
     Adevarul nu este o stire pentru ca este permanent prezent. Jurnalistii sunt politicieni rataţi. Ei aduna stirile pe care le fac politicienii. De accea ziaristii sunt umbra politicienilor. De aici vin tot felul de dezbateri in media, jurnalistii īncearca sa se autoconvinga de propria importanta. Fiind frustrati fata de fratii lor, politicienii, scot īn evidenta doar hibele pe care le gasesc.

     Īn timpul psihologic exista pericolul sa te rupi de societate, de contactul cu oamenii. Dar trebuie sa-l traversam daca vrem sa traim īn timpul real! Timpul psihologic (biologic) este un pod. Pe pod nu se poate locui, el se traverseaza. Cel ramas pe pod devine psihopat.
     Teritoriul psihologic trebuie traversat cu o atentie deplina. Este un teritoriu privat. De accea tu esti singurul care īti poti analiza visele. Cei mai mari psihanalisti ai lumii noastre au redus interpretarea viselor la frustrarile lor.

     Freud la sex, Jung la religie, Adler la politica. Si doctorii sunt oameni, deci subiectivi. Fiecare are timpul lui psihologic iar visele si le construieste īn timpul sau personal, intern.
     Psihiatrul sau psihologul are probleme nerezolvate īn timp ce un Maestru nu are nici un fel de probleme. El traieste īn timp real, īn ACUM, īn etern.
     Timpul real este etern, este ACUM, el nu este un proces.ESTE ACTUALITATE. Dumnezeu este fiintarea īn actualitate : EU SUNT.

     Odata cu timpul dispar toate, deoarece lumea dorintelor, ambitiilor, sperantelor exista doar datorită perceperii gresite a timpului. Timpul este creat prin dorinta. Cum doresti ceva ai creat viitor, cum te agati de ceva ai creat trecut. Trecutul si viitorul sunt stari mentale, ele nu apartin timpului.
     Daca pierzi contactul cu timpul cronologic dar nu ajungi īn timpul real devii suspicios, trist, agitat. Dar este mai bine sa treci de buna voie prin timpul psihologic decāt sa te īmbrānceasca viata acolo. Daca te impinge viata acolo, ajungi īn lumea nebuniei si e foarte dificil sa iesi. Medicii sau psihologii te vor aduce īnapoi īn timpul cronologic. Dar viata te va impinge din nou si asa te epuizezi fara a realiza vreun progres.

     Un maestru te poate aduce īn timpul universal, real. Intrat īn realitate vei vedea viata din interior, nu te vei mai lasa amagit de aparentele exterioare. Devii om spiritual.
     Drumul spre spiritualitate este un urcus īn POMUL VIETII. Din vārful pomului vei vedea ca nimic nu īnceteaza si nimic nu dispare.
     Īn mod obisnuit noi vedem totul secvential. Cunoasterea finala este totala si absoluta. Īntr-un singur moment este revelat totul.

Articol inspirat dupa Yoga Sutra de Pantanjali comentata de Osho - ed. Ram 2001