Egregorul porumbelului libertatii - Partea V de Omraam Michael Aivanhov publicat la 28.06.2009
Imparatia lui Dumnezeu
     Atât timp cât oamenii nu îsi vor schimba filozofia, nu se vor produce ameliorari adevarate: vor exista totdeauna, undeva în lume, razboaie si mizerii.
Daca Împaratia lui Dumnezeu nu a venit înca, este pentru ca toti lucreaza pentru o politica inspirata de personalitate. Da, când analizez scopurile politicii, vad ca ele sunt totdeauna mediocre.

     Ah, evident, ele sunt prezentate în culori trandafirii si ornate pentru a uimi galeria. Dar în realitate, adesea, aceasta înseamna: scoala-te, ca sa ma asez eu în locul tau. Toti la fel.
Dar încet-încet se va observa ca nu se pot face viori din orice lemn, ci trebuie gasit lemnul convenabil.
Da, oamenii politici trebuie sa fie pregatiti, instruiti în Scoli initiatice, în caz contrar, ei vor continua sa antreneze popoarele spre catastrofa.
Toti aceia care sunt acolo, care vorbesc, gesticuleaza, în discursuri sforaitoare, oare ce intentii ascunse au în realitate?
Lumea da navala pentru a-i asculta si cum nu exista deloc clarviziune, se ambaleaza, îi aplauda si îi urmeaza. Astfel, orbii sunt condusi de alti orbi. Dar stiti ce se spune: "Orbii condusi de alti orbi se pravalesc împreuna în prapastie.” Din nefericire, întotdeauna este prea târziu când se realizeaza aceasta orbire generala: catastrofele au si aparut. Priviti pe Hitler, Stalin si atâtia altii: ce calai, ce monstri, si multimi întregi îi urmau si aclamau...
Eu, de asemenea, lucrez pentru o politica, dar pentru o politica care nu este inspirata de personalitate. Ceea ce este trist, este ca exista foarte putini oameni care sesizeaza aceste idei. Mergeti si vorbiti-le de o politica inspirata de individualitate, generozitate, dezinteres, lumina: nimeni nu va va urma.
Dar vorbiti-le despre a distruge si incendia, aceasta va place imediat miilor de oameni. De aceea, scuzati-ma ca v-o spun, oamenii trebuie înca sa sufere.

Da, nu exista o alta explicatie: oamenii trebuie înca sa sufere, si într-o zi, din cauza acestor suferinte, vor gasi drumul.
     Credeti ca n-am mila? Nu, sunt nefericit ca v-o spun, dar oamenii trebuie sa sufere pentru a întelege. Dovada, atunci când se prezinta un trimis al Cerului care îi poate lumina si ajuta, credeti ca-l asculta? Nu, si nu numai ca nu îl asculta, dar îl închid, îl ard sau crucifica.
Dar când un monstru îi face sa sufere, îl primesc cu bratele deschise, îl aclama si îi dau ei însisi toate puterile pentru a-i distruge.
Studiati istoria si veti vedea ca oamenii cauta pe aceia care îi fac sa sufere. Analele Stiintei initiatice raporteaza ca multe civilizatii omenesti au disparut si ca, unele dintre ele, cum ar fi rasa Atlantilor, de exemplu, aveau o cultura si o tehnica mult mai avansate ca ale noastre.
Daca ele au disparut, este din cauza acestei tendinte a personalitatii care împinge fiintele sa doreasca a domina si a subjuga prin violenta.
Si, ceea ce este o prevestire rea pentru viitorul omenirii, este ca se vede aceasta tendinta manifestându-se din ce în ce mai mult în lumea actuala. Peste tot state sau partide care vor sa domine si sa zdrobeasca pe ceilalti, peste tot fabricarea de arme din ce în ce mai numeroase si aducatoare de moarte.
Daca exista o industrie care nu someaza, este aceea a armelor: fiecare tara le fabrica pentru propria-i folosinta si pentru a le vinde altora. Acum Africa este plina de arme, care i-au fost vândute de alte tari!
Acestea sunt multumite, s-au îmbogatit, dar de ce nu se gândesc ca vor suferi consecintele catastrofice ale acestor vânzari într-o zi?
     Inteligenta cosmica, care traieste în eternitate, nu este legata de o omenire aparte. Atâtea au disparut, încât daca dispare si aceasta prin propria-i greseala. Ea nu va fi tulburata prea mult: cu cei câtiva indivizi care vor ramâne, va pregati o alta.
Depinde de noi sa nu ne distrugem. Daca ne încapatânam sa facem tot pentru a ne distruge, Inteligenta cosmica va ramâne imperturbabila, nu va interveni, ne va lasa s-o facem.
Omenirea a ajuns la un înalt grad de dezvoltare, este evident, si aceasta dezvoltare o datoreaza intelectului. Prin el însusi, intelectul este neutru, nici bine, nici rau orientat, dar când este condus de Personalitate ceea ce se întâmpla în majoritatea cazurilor el poseda mijlocul cel mai eficace de a-si atinge proiectele cele mai daunatoare.
Gratie dezvoltarii extraordinare a facultatilor intelectuale, personalitatea reuseste, din ce în ce mai mult, sa-si manifeste cele mai rele tendinte: sa acapareze tot si sa elimine ceea ce îi rezista.
Si când ascult discursurile anumitor reprezentanti ai partidelor politice sau sindicatelor, îmi spun: "Dumnezeule, dar ce îsi închipuie ei? Niciodata activitatile lor nu vor da rezultate. De ce? Pentru ca ei nu sunt exemple, modele, au ambitii, interese, si personalitatea lor îi conduce. ” Veti spune ca sunt foarte inteligenti, ca stiu sa vorbeasca... Bineînteles, dar aceasta nu este de ajuns. Ei cunosc politica, istoria, economia, dar sunt condusi de personalitatea lor.
Când Individualitatea lor va veni sa conduca, atunci da, vor putea realiza câte ceva. Dar au ei, oare ,idee ca exista în ei o natura superioara care trebuie sa ia totul în mâini?
Nici un om nu poate deveni un bun sef de guvern atât timp cât va avea impulsivitati, proiecte dictate de ambitie, interes, vanitate sau dorinta de razbunare... În aceste conditii, niciodata nu va putea aduce fericirea poporului sau. Oh, bineînteles, pentru a arunca praf în ochi, înainte de a li se vedea adevaratele mobile, toti vor gasi fraze minunate unde se vorbeste despre salvarea tarii, fericirea oamenilor, adevarata dreptate, si asa mai departe.
Dar ei nu pot sa spuna realitatea: daca s-ar prezenta, sincer, asa cum sunt, cu poftele lor nemasurate si dorintele lor de dominare, va dati seama ca nimeni nu i-ar accepta. Ei o stiu, si de aceea înseala, mint, trag pe sfoara.
     În trecut, oameni ca Genghis Han, Attila, Tamerlan puteau obtine tot ceea ce doreau, chiar daca se aratau asa cum erau. Erau alte epoci, alte mentalitati, si cu cât un sef se arata crud, injust, implacabil, cu atât mai mult avea sanse de câstig.
În timp ce astazi nu se mai poate: trebuie sa te disimulezi în spatele unor scopuri acceptabile, rezonabile, generoase iar, daca nu, esti pierdut.
De aceea, se lucreaza astazi la atingerea unor maniere convenabile pentru a produce un efect bun în fata publicului, înainte de a atrage victimele, care odata atrase, sunt înghitite.
Este usor. Aceste victime nu au nici intuitie, nici inteligenta, nici cunostinte. Cu câteva metode si putin timp, chiar si un om necinstit poate convinge pe aproape oricine, cu conditia de a nu îsi arata adevaratele intentii.
Pentru a gasi fiinte care au, într-adevar, scopuri dezinteresate, trebuie sa te adresezi marilor Initiati care au dat dovezi, care s-au purificat, care au suferit, dar care au învins si triumfat. În alt fel, este mai bine sa nu avem încredere.
Daca natura superioara din om a învins natura sa inferioara, puteti avea încredere în el, dar niciodata înainte. Înainte, indiferent ce v-ar spune un om, sa nu aveti încredere. Nici eu nu va spun sa aveti încredere în mine si sa ma urmati. Va spun numai: "Veniti sa traiti lânga mine, veniti sa verificati...” Si, dupa ce m-ati observat timp de luni sau ani, veti gândi ca puteti avea încredere, atunci veti fi liberi de a ma urma. Eu nu v-am cerut niciodata sa ma urmati din prima zi.
     Bineînteles, când se asculta conferintele mele si când te gasesti la curent cu toate evenimentele care se produc, actualmente, în lume, te întrebi de ce subiectele despre care vorbesc eu nu au nici o legatura cu actualitatea. Va spuneti: "Dar ce ne povesteste el. Daca ar sti macar ce se petrece în Polonia, în Liban sau chiar în Franta, nu ne-ar întretine cu lucruri atât de nesemnificative.”
Si iata ca nu ati înteles nimic, caci ceea ce va dau eu este, dimpotriva, esentialul: sunt metode, mijloace, chei pentru a rezolva toate problemele existentei.
Daca ar trebui acum sa va vorbesc despre evenimente, la ce ar servi aceasta? Sunt atâtia oameni care vorbesc fara a aduce solutii. Nu sunt decât constatari, statistici, reglari de conturi, care nu vor servi niciodata a schimba ceva si numai Dumnezeu singur stie daca sunt exacte. Deci, las toate aceste probleme altora, iar eu ma ocup de esential, de ceea ce va ramâne valabil pentru eternitate.
     Fiinta omeneasca având un corp fizic, o vointa, o inima, un intelect, un suflet, un spirit, întrebarea care se pune este: cum va trebui sa lucreze cu aceste elemente de care se va lovi mereu ? Da, pentru eternitate, indiferent de evenimente, fiinta omeneasca se va afla în fata acelorasi probleme: cum sa gândesti, sa simti, sa actionezi, sa iubesti, sa creezi...
Eu am ales, deci, subiectul cel mai important: fiinta omeneasca. Altii nu vad aceasta importanta, îsi pierd timpul si energiile în povesti pe care lumea le va uita imediat.
Da, este extraordinara aceasta tendinta pe care o au oamenii de a se interesa de lucrurile trecatoare. Un nou guvern, de exemplu, iata de ce se ocupa cu ardoare... Dar cât timp va dura acest guvern? Câteva luni, dupa aceea va fi schimbat si va apare un altul în vizor. Si partidele politice... Unele apar, altele dispar sau îsi schimba numele, si daca nu cunosti numele lor si pe cei care sunt la conducere, esti vazut rau.
Ca nu cunosti nimic din lumea divina, aceasta nu are nici o importanta, dar a nu cunoaste certurile conducatorilor politici, ceea ce si-au spus la televizor, iata ceva grav...
Dar este mizerabil, lamentabil, ce pot aduce bun aceste istorii oamenilor, pentru adevaratul lor viitor, pentru pacea, lumina, imortalitatea lor?
Veti spune: "Dar dorim sa ne ajutam tara! “ Nu se poate gasi ajutor în felul acesta, nu s-au putut ajuta niciodata oamenii asa. Numai ne imaginam ca îi ajutam... Nu, nu aceste discutii si certuri politice pot sa-i ajute. Toate acestea nu au adus nimic, numai nemultumiri, furii, greve, revolutii.
Ce a adus bun politica?
Spitalele sunt pline de bolnavi, tribunalele pline de procese, si va trebui, în curând, sa existe câte un politist la fiecare locuitor.
Veti întâlni mii de oameni în lume care pun politica pe primul loc. Zi si noapte nu se ocupa decât de aceasta, dar ce solutii gasesc ei? Nici una, în afara apartenentei la un partid.
Deci acest lucru, de a apartine unui partid, este fantastic, glorios. Dar acest partid va rezolva el, oare, problemele? Se afla el pe drumul adevarului? Nu intereseaza pe nimeni lucrurile acestea.
Odata înscris în acest partid, te simti mândru, puternic, sigur de sine. Dar adesea aceasta mândrie nu dureaza, caci daca partidul nu obtine victoria, membrii sai se dezumfla. Toata gloria lor n-a fost decât un balon de sapun.

     Dar sa stiti ca toate tendintele care se manifesta în acest moment nu sunt, mai mult sau mai putin, decât tendintele anarhiei. Daca oamenii si-ar putea da seama cât de departe sunt de adevar.... Dar lor le place sa se însele, le place sa aiba iluzii, chiar daca aceasta nu serveste la nimic, se agita pentru a da impresia ca fac ceva. Cel putin se misca, nu ramân inactivi. Este drept, trebuie sa fii activ, dar ei trebuie sa aleaga cea mai buna activitate.
     Vorbiti despre politica oriunde, în strada, sau în tren, veti observa tinerii si batrânii, toti va vor spune punctul lor de vedere.
Dumnezeule, traiesc o viata asa de limitata, asa de personala, ce idei pot avea ei? Si daca veti asculta pe sefii partidelor politice, veti auzi ca fiecare îl acuza pe celalalt de a duce la ruina natiunea si ca face rau concetatenilor, în timp ce el nu se gândeste decât la patrie, nu traieste decât pentru patrie.
Sunt ei sinceri, vorbesc oare în interesul tarii lor si al compatriotilor, sau numai pentru ei, pentru a fi alesi? Odata alesi, vom vedea ce se va întâmpla!... Din nefericire nu vom vedea decât ceea ce am mai vazut.
Aceasta pentru ca nimeni nu pricepe ca lânga acest interes al "tarii” exista atâtea partide, al caror numar este în crestere.
Dar la ce oare servesc aceste divizari?
Trebuie vazut ansamblul, un singur scop de atins, si nu a se opri asupra unui punct particular si a se bate pentru obiective care vor fi înlocuite curând de altele. Eu nu va spun ca toti se înseala, nu, fiecare din punctul lui de vedere are dreptate. Dar vis-a-vis de ansamblu, toti comit greseli.
Un egoist care nu se uita la cei din jur, îsi aranjeaza lucrurile pentru a-si satisface nevoile si poftele, si fatalmente ceilalti îi reproseaza. Si el nu întelege, pentru ca vis-a-vis de el însusi totul parea în regula, perfect si logic.
Cam la fel se petrec lucrurile cu partidele politice. Tot ceea ce spun ei este absolut adevarat, logic, din punctul lor de vedere, dar raportându-ne la punctul de vedere al totalitatii, cel universal, nu mai este adevarat.
     Când un copil doreste ceva, este convins ca are dreptate si este uimit ca parintii sai se pot opune dorintelor sale. Dupa gradul de întelegere al copilului, ceea ce doreste este absolut logic si legitim. Si iata ca vede cum altii rai, neîntelegatori, îi pun obstacole, si el se revolta.
La fel se petrece cu lumea întreaga. Fiecare îsi trage plapuma peste el: "Dupa mine este asa, dupa mine este asa si asa...” Da, dar acest "dupa mine” este asa de limitat. Trebuie acum sa ne marim inteligenta, sa devenim capabili nu numai de a judeca lucrurile dupa sine, dupa propriul punct de vedere si nevoile individuale, dar si de a ne introduce în situatia altora pentru a modifica si completa acest punct de vedere. În acest moment veti descoperi adevarul si veti vedea ca toti au dreptate, fara a avea dreptate: adica au dreptate la nivelul lor de întelegere, dar nu din punctul de vedere al colectivitatii cosmice.
     Atât timp cât omul nu poseda o constiinta suficient de vasta si impersonala, el vede lucrurile dupa el însusi, si adevarul "sau” nu este decât o bucata de adevar.
Deci, toate partidele politice se înseala pentru ca fiecare nu vede lucrurile decât din punctul lui de vedere. Daca ar putea vedea realitatea, nu ar mai fi asa de mândri de ei însisi.
Toti cei care nu încearca sa ajunga la un punct de vedere universal se înseala, si într-o zi sau alta, viata însasi le va dovedi ca s-au înselat. Eu nu sunt împotriva politicii, dar o înteleg în alt fel.
Daca se da puterea cuiva care nu cunoaste structura fiintei omenesti, nici modul cum este legata ea la toate puterile cosmice, cum vreti ca aceasta persoana sa aduca ceva cu adevarat bun tarii sale?
Cum el n-a realizat aceasta legatura în el însusi, cum sa o realizeze pentru o întreaga natiune? Cum poate un nestiutor sa îi instruiasca pe altii, un slab sa suporte greutatile lor, sau un impur sa-i purifice? Este imposibil. Ei bine, este imposibil, de asemenea, ca politicienii sa aduca fericirea altora daca nu au fost instruiti într-o Scoala Initiatica: acolo, li se va spune ca, pentru a fi un adevarat om politic, trebuie mai întâi sa dobândesti o cunostinta aprofundata a omului si a naturii, sa respecti legile divine si sa nu ai nici o ambitie, nici o pasiune personala.
     Toti vorbesc de servirea patriei, dar, adesea acestea nu sunt decât cuvinte. Se gândesc numai la buzunarul lor, la prestigiu, la putere, posedând încaltari, ghiare, dinti, pentru a-si curata drumul si a obtine primul loc. În timp ce altii, mai competenti, dar care nu au nici aceste încaltari, nici aceste ghiare, ramân în umbra.
Eu nu sunt împotriva politicii, dar pentru mine singura politica valabila este aceea a Initiatilor care au studiat natura omeneasca, fortele sale, slabiciunile, nevoile si conditiile spirituale, afective, morale, si economice în care poate ea sa se desfasoare. Atât timp cât nu poseda aceste cunostinte, politica nu poate duce decât la înfruntari sângeroase.
Priviti-l chiar pe Karl Marx, care este atât de glorios, slavit, urmat, ei bine, el va claca peste putina vreme, împreuna cu toata suita sa. Da, pentru ca nu se rezolva problemele oamenilor prin lupta de clasa, colectivizarea mijloacelor de productie etc.
Ca a fost un geniu Karl Marx, aceasta este sigur, nimeni nu o poate nega, dar ca nu a prevazut totul, ca nu a trait o viata divina, ca nu a fost un Initiat, este la fel de sigur.
Recunosc ca trebuie sa existe oameni calificati în fiecare domeniu al vietii economice si sociale, dar înainte de toate trebuie la conducere Initiati care poate nu stiu nimic din toate acestea, dar cunosc esentialul. Sunteti uimiti? Dar luati cazul meu, de exemplu. Nu exista un om pe pamânt care sa fie mai ignorant decât mine în domeniul organizarii, economiei, finantelor.
Eu nu stiu nimic. Si ce stiu? Ei bine, un singur lucru, dar esential: cum sa curga apa, atât. Iar apa, dupa aceea, îsi va gasi drumul. În acel moment o întreaga cultura va apare si va urca. Plante, animale, oameni... Trebuie sa faci sa curga apa fara a te ocupa de rest.
Este ceea ce fac, aici în Fraternitate, de multi ani: ma ocup sa fac apa sa curga, si voi, ca si plantele, pasarile, arborii, animalele, oamenii, veti gasiti, fiecare, locul vostru.
Nu este de datoria mea de a va gasi un loc, eu nu trebuie sa ma ocup de aceasta. De aceea nici nu am spirit organizatoric. Eu nu ma ocup decât cu apa, caci daca exista apa, lucrurile se organizeaza ele însele. Si aceasta apa este dragostea, este viata!
     Atât timp cât oamenii politici cred ca pentru a ameliora situatia trebuie constituita o organizatie puternica, create institutii noi, structuri si posturi noi, nu vor ajunge la nimic, caci au uitat apa. Tot ceea ce vor putea organiza în exterior se va dovedi ineficient atât timp cât nu se vor ocupa de a face sa curga apa.
De aceea, este necesar sa existe în frunte o fiinta care poseda aceasta apa, aceasta dragoste, caci în acel moment toate ramificatiile diferitelor activitati vor sti cum sa se descurce pentru a contribui la succesul întreprinderii.
Ce bine se poate observa acest fenomen în viata cotidiana!
Nu stiti cu exactitate cum sa faceti sa reusiti ceea ce doriti, dar o doriti cu ardoare, o doriti mult, si atunci veti reusi datorita acestei iubiri, pentru ca aceasta iubire, ea, stie sa se descurce. Dar daca nu aveti aceasta iubire, orice ati încerca, nu veti reusi. Se observa ca unele femei citesc carti de bucate si folosesc cele mai bune ingrediente, dar mesele pe care le pregatesc sunt de neatins pentru ca nu le place sa gateasca. În timp ce altele, fara a citi macar o reteta si cu câteva ingrediente simple, reusesc meniuri delicioase. Iata deci, iubirea.

   De altfel, eu nu sunt un copil pentru a nu întelege cât de complexa este organizarea unei tari.
Da, dar pentru ca tot ansamblul sa mearga, trebuie o lumina, o iubire, trebuie ca apa sa curga, si în acel moment toti vor fi inspirati si vor gasi ceea ce trebuie sa faca.
Priviti ceea ce se întâmpla la o reuniune unde se întâlnesc persoane pentru a hotarî asupra unui proiect. Daca aceste persoane au dragoste unele pentru altele, ele se vor întelege, si la sfârsitul reuniunii totul va fi pus la punct si proiectul se va realiza. Dar daca ele vin fara dragoste, ele nu vor gasi niciodata solutii. Este ceea ce, des, se întâmpla la multe adunari: nu exista dragoste, se reunesc o data, de doua ori, de trei ori... de zece ori, si nimic nu iese din aceste reuniuni, cu exceptia neîntelegerilor, a certurilor. Când sosesti realmente inspirat de dragoste, de iubire, îti trebuie uneori cinci minute pentru a rezolva problemele, care fara aceasta vor ramâne de nerezolvat ani de zile.
Atunci pentru ce oamenii sunt asa de orbi?... Si asteapta ceva fantastic sa-i ajute. Nu, daca nu ajung sa rezolve problemele, nu au de ce sa fie asa de mândri.
Ei bine, ei trebuie sa stie ca ceea ce îi împiedica în a gasi solutia, este lipsa iubirii.
Dar ei nu cred în puterea iubirii. Ei cred în puterea intelectului, a spiritului critic, si aici se înseala, nu trebuie crezut în eficacitatea acestor lucruri, sunt chiar periculoase.
Sa puna putina iubire în întâlnirile lor, în discutii, atât, si imediat problemele se vor rezolva. Toti vor pleca fericiti, uimiti chiar ca a fost asa de simplu.
     Ati vazut doua persoane care vorbesc. Ce fac ele? Se întrerup în discutie, vorbesc în acelasi timp, si sfârsesc prin a se omorî între ele. Da, pentru ca ele nu s-au ascultat. Fiecare dintre ele este asa de plina de ea însasi, încât nu vrea s-o asculte pe cealalta, si foarte repede, ele se enerveaza, nu se mai stapânesc si încep sa se împunga.
Cu adevarat, oamenii nu sunt nici psihologi, nici pedagogi. Daca ar fi fost inteligenti, trebuiau sa stie dinainte ce se va întâmpla si ar fi evitat de a ajunge aici.
Un om inteligent arata, de la început, multa dragoste, bunavointa, atentie la tot ceea ce i se spune, pentru a trezi în celalalt ceva bun, si în acel moment se poate rezolva totul.
     Pentru a termina, va spun ca atât timp cât conducatorii politici nu sunt instruiti în Stiinta initiatica, vor fi obligati sa comita greseli. Publicul care asista la dezbaterile lor este uluit si aplauda: "Ati vazut cum i s-a raspuns adversarului? “ Oh, la, la. Câte i-a spus. Cum l-a somat. A fost minunat!”
Dar un Initiat care vede aceste lucruri nu este uluit. Cu orbii totul poate merge, ei înghit totul, dar nu si cu Initiatii.
Atunci, nu asteptati mare lucru de la politica atât timp cât politicienii nu au studiat Stiinta initiatica. Din ce în ce vor apare dificultati, ciocniri, neîntelegeri, la care ei nu vor gasi solutii.
Ei da, sunt obligat sa va spun adevarul, chiar daca el nu place tuturor. Cât timp nu este cunoscuta aceasta stiinta privind omul, universul si pe creator, solutiile care se vor gasi vor fi partiale, momentane, pasagere, ele vor produce tot timpul inconveniente pe care n-am stiut sa le prevedem.
     Pentru ce exista actualele dezordini? Pentru ce acest gol si aceasta neîntelegere?
În ciuda a ceea ce poseda, oamenii se simt nesatisfacuti, nenorociti.
Pentru ce?... Pentru ca ei se conduc ca si cum nu ar fi decât materie, ca si cum nu ar fi decât un stomac si un sex.
Ei nu cauta sa satisfaca decât pe acestea doua.
S-ar spune ca nu au stiut niciodata ca exista în ei, de asemenea, un suflet, un spirit, o scânteie divina, ceva de o alta natura, de o alta dimensiune, de o alta intensitate, de o alta vibratie, si ale carei dorinti trebuie sa le cerceteze pentru a întelege de ce au nevoie.
Sufletul omului are alte nevoi decât corpul fizic, el vrea sa-i dea o hrana pe care sufletul nu o poate asimila, niciodata el nu îi da ceea ce sufletul îi cere.
Sufletul cere spatiul infinit, lumina stralucitoare, el cere armonia, muzica celesta, dar omul îi da totdeauna o hrana materiala, de aceea el somnoleaza, suspina, se sufoca, moare.
     Când omul va începe sa se cunoasca, când va întelege ca nu este construit numai dintr-un corp fizic, dar, de asemenea, din mai multe corpuri subtile care au fiecare, nevoie de o hrana adecvata si care trebuie sa se afle în armonie între ele, aceasta schimbare de filozofie va produce o ameliorare în toate celelalte domenii: social, economic, politic, si în acel moment Împaratia lui Dumnezeu va putea veni sa se instaleze pe pamânt.
Atât timp cât omul nu se cunoaste deloc, Împaratia lui Dumnezeu nu poate veni, caci el o cauta acolo unde nu este.
Împaratia lui Dumnezeu nu este o realizare materiala, ci spirituala, este o stare de constiinta, de aceea este esential de a schimba starea de constiinta a oamenilor printr-o stiinta adecvata.
Bineînteles, este imposibil ca aceasta schimbare sa se produca rapid în constiinta tuturor. Pentru unii aceasta schimbare nu va putea sa se produca înainte de trecerea a mii de ani.
Dar este suficient ca o minoritate de fiinte foarte evoluate sa înteleaga si sa accepte aceste idei ale Fraternitatii Albe Universale, ale Împaratiei lui Dumnezeu, ale Vârstei de Aur. Ele vor conduce, iar ceilalti vor fi obligati sa-i urmeze, exact cum coada urmeaza capul. Li se va da posibilitatea de a se integra acestei minoritati care va forma Împaratia lui Dumnezeu, iar când vor vedea noua viata care li se propune, cu o noua organizare sociala atât de benefica pentru toate creaturile, nimeni nu va protesta.
     Împaratia lui Dumnezeu trebuie, deci, sa vina mai întâi în mintea oamenilor ca inteligenta, ca lumina. Ea va intra apoi în inima ca senzatie, dragoste, si va coborî în sfârsit în planul material unde se va manifesta ca abundenta si pace. Este posibil, eu lucrez pentru aceasta. Numai ca putini oameni ma înteleg, majoritatea ramân la conceptiile lor vechi, ale trecutului si spun: "Este imposibil, nu se va putea schimba natura omeneasca si iata dovezile...” Si îmi arata toate evenimentele care se produc în lume. Evident, le observ si eu, si stiu mai bine ca oricine ca, daca aceasta stare de lucruri dureaza, Împaratia lui Dumnezeu nu va putea niciodata veni.
Dar, daca se accepta filozofia Initiatilor, totul devine posibil. Aceasta filozofie a Initiatilor este bazata pe cunoasterea fiintei omenesti. Toti cred ca o cunosc, dar în realitate nu o cunosc, de aceea toate mijloacele gasite pentru rezolvarea problemelor nu sunt decât cu eficacitate momentana.
Exista impresia ca problemele sunt rezolvate, dar iata ca, putin timp dupa aceea, aceste “solutii” aduc alte inconveniente.
Priviti în medicina, adesea îngrijind un rau, se declanseaza un altul. Si educatia... cu toate aceste ameliorari aduse în scoli, copiii se descurca mai bine în viata?
Nu, educatia este defectuoasa pentru ca ignora structura fiintei omenesti.
     De aceea, am spus totdeauna, singura stiinta care trebuie, cu adevarat, studiata si aprofundata este Stiinta fiintei omenesti. Da, ea trebuie sa se afle în centru, si toate celelalte: fizica, chimia, mecanica, astronomia, biologia... trebuie sa serveasca aceasta stiinta care a fost abandonata în avantajul lor.
Veti spune: "Da, dar anatomia, fiziologia, nu înseamna nimic?“
Sunt bazele necesare, bineînteles, dar ele nu ne învata ceea ce este, cu adevarat, fiinta omeneasca în întregul ei.
Pe viitor, va trebui schimbata chiar conceptia despre stiinta si plasata fiinta omeneasca în centrul tuturor studiilor; fiinta omeneasca cu Divinitatea care este în ea. Numai în momentul când omul va fi constient ca totul trebuie sa graviteze în jurul acestui centru divin din el, va putea rezolva problemele sale.
Iata de ce insist mereu asupra importantei acestui centru divin în raport cu care toate celulele, toate particulele trebuie sa se organizeze. Acesta este secretul: a chema toate elementele disparate care merg în toate directiile si a le face sa se roteasca precum planetele în jurul soarelui. În acest moment, da, veti putea vorbi despre ordine, fericire, pace... în acel moment veti putea vorbi despre Împaratia lui Dumnezeu: pentru ca exista un centru, un soare, un nod în jurul caruia toate celelalte elemente îsi gasesc locul, traiectoria de urmat, si nu se mai ciocnesc.
Am o încredere absoluta în filozofia Initiatilor, da, absoluta, caci odata studiata si comparata cu tot ce exista, este singura care ramâne pe propriile-i picioare, singura, celelalte toate sunt la pamânt. Vedeti, este usor de înteles acum. Înlaturati centrul din om, adica spiritul sau, sufletul sau, si el devine un cadavru, întreg corpul se descompune. Trebuie, deci, gasit acest atom central care este acolo, în noi, care traieste, vibreaza, si face sa convearga tot restul catre el, caci el singur este în stare de a mentine ordinea si pacea. De câte ori nu spun oamenii: "Mi-am pierdut capul! “ Da, ei îsi pierd mintea, nu se mai controleaza, nu mai stiu ceea ce spun sau fac. Totul se desfasoara în afara controlului lor si fac prostii ce trebuie mai târziu reparate. Bineînteles, aici capul nu este decât un simbol. Ar putea fi, la fel de bine si inima: "Mi-am pierdut inima !“ pentru ca si inima este, de asemenea, un centru.
În realitate, cuvintele nu au nici o importanta, se poate vorbi despre cap sau inima, dar ceea ce s-a pierdut, în acest caz, este acest centru divin, si astfel, dezordinea se propaga: o fuga aiurea, o deruta. Toate celulele vad ca seful, capul, nu mai este acolo, si fac ceea ce li se spune: devin dusmani pentru om si îl ameninta. Înainte, ele erau ascultatoare, dragute: toate celulele inimii, plamânilor, bratelor, picioarelor... erau în serviciul lui, dar acum vor sa-l faca sa moara, aproape. Este la pat si ele îi spun: "Ah, ah, e bine. Acum întelegi? “ Si ele se bucura. Dar daca centrul revine, adica spiritul, ele se pun din nou la lucru în mod armonios.
Daca oamenii trebuie sa înteleaga ceva într-o zi, nu despre microbi sau stele trebuie s-o faca, ci cum sa-si mentina mereu spiritul în centrul tuturor activitatilor lor. Numai în acest fel vor trai în plenitudine si pace, aceasta va fi Împaratia lui Dumnezeu.
     Nu exista activitate mai importanta si mai glorioasa pentru om decât sa faca sa convearga toate puterile intelectului sau, ale inimii si vointei sale catre realizarea Împaratiei lui Dumnezeu pe pamânt.
Din nefericire, nu se gasesc multi candidati pentru aceasta treaba, si ceea ce se observa din ce în ce mai mult în lume este, mai degraba, manifestarea unei personalitati exacerbate: orgoliul, vanitatea, pretentiile...
Fiecare îsi urmeaza telurile si ambitiile proprii, si Împaratia lui Dumnezeu este lasata deoparte. Iata de ce, este foarte important ca aici, în Fraternitate, sa formam un nucleu viu, puternic, pentru realizarea Împaratiei lui Dumnezeu. Astfel vom putea influenta alte minti, alte suflete. Si într-o buna zi, când copiii luminii vor fi uniti, în tel, chiar si în gând, ei vor apleca balanta de partea lor si vor câstiga în fata acelora care nu vor decât distrugere si haos.
Veti spune: "Dar de ce Cerul nu se hotaraste deloc sa intervina pentru a schimba lumea?“
Desigur, el poate sa o faca, dar fara consimtamântul si dorinta oamenilor va fi inutil: ei nu vor întelege, nu vor aprecia, si din nou vor distruge tot.
În timp ce, daca vointa schimbarii ar veni de la ei însisi, daca din cauza a ceea ce au suferit, a lectiilor primite, ar dori cu adevarat sa amelioreze starea lucrurilor, restul se va face automat.
     Lumea invizibila va declansa alte forte, alti curenti, alte energii, si vom asista la o schimbare extraordinara. Dar aceasta schimbare trebuie sa vina din partea oamenilor. Ei trebuie împreuna sa hotarasca sa munceasca pentru a obtine interventia fortelor cosmice. Daca nu insista, nu vor obtine nimic.
Inteligentele sublime nu vor decide niciodata sa se amestece în afacerile oamenilor numai pentru ca le-ar face placere sa se amestece. Este sarcina oamenilor sa le-o ceara.
De aceea, de fiecare data când ne reunim, trebuie sa veniti cu aceasta dorinta de a atrage fortele Cerului pentru a realiza Împaratia lui Dumnezeu.
Atât timp cât fiecare vine cu preocupari personale: casatoria, chiria, schimbarea profesiei, învingerea unei concurente etc... toate aceste dorinti si gânduri disparate nu pot forma o putere capabila de a declansa energii binefacatoare în cosmos, si nu se va reusi nimic.
Pentru a obtine aceste rezultate trebuie ca noi toti sa ne concentram spre acelasi scop.
Exista în concentrare o foarte mare putere. Concentrând razele soarelui cu o lupa este posibil sa dai foc unei paduri. Dar trebuie ca ele sa fie concentrate. Pentru ca ne reunim trebuie sa obtinem si rezultate, altfel este inutil, si chiar stupid, sa ne adunam.
Daca nu putem face nimic cu aceste forte produse de colectivitate, este mai bine sa ramânem acasa. Pentru ce trebuie sa-ti petreci viata în activitati inutile? Daca nu obtii rezultate este lipsit de sens sa continui.
Si rolul meu exact este de a va lumina, de a va orienta, de a va determina sa obtineti cele mai bune rezultate posibile. Problema este de a da tot timpul o directie activitatii spirituale, si de a spune: "Eu meditez, eu gândesc, ma rog pentru aceasta sau cealalta. “ Da, indicati motivul, scopul, pentru ca aceste forte sa nu plece aiurea. Si astfel gândurile voastre vor deveni ascultatoare, ele vor fi în serviciul vostru. Gândul este foarte greu de îmblânzit, de supus, este ca un cal naravas. Dar exersând zilnic ajungi sa-l faci docil, ascultator, supus. Si cum suntem numerosi si ne adunam adesea, fortele si energiile care le adunam, fortele si energiile care le emanam se înscriu, se înregistreaza, ele sunt adunate în rezervoare divine... Si într-o zi vor veni si rezultatele. Când? Nu este treaba noastra.
Împaratia lui Dumnezeu va veni, aceasta v-o spun, Vârsta de Aur va veni.(discursurile erau tinute in anii '60 - n.n)
De fiecare data când va rugati sincer, intens si dezinteresat, sunteti satisfacuti, dar progresiv. Procesul este continuu, el merge amplificându-se, caci ceea ce cereti nu se poate realiza într-o zi. În momentul în care va rugati, ceea ce cereti începe sa se realizeze, dar trebuie mult timp ca aceasta sa se împlineasca. Când plantati un bob, se realizeaza deja ceva. Pentru ca bobul sa se transforme în copac vor trece ani, dar deja sunteti multumiti pentru ca el creste. Daca veti cere Împaratia lui Dumnezeu si Dreptatea sa, nu o veti putea aduce în aceeasi zi, nu este posibil, este un copac urias care nu poate creste dintr-o data.
     Când veniti dimineata, la rasaritul soarelui, concentrati-va asupra Împaratiei lui Dumnezeu, doriti Împaratia lui Dumnezeu, numai aceasta, caci Împaratia lui Dumnezeu este o stare de perfectiune, de plenitudine... totul este continut în ea: sanatatea, bogatia, frumusetea, ordinea, libertatea, pacea, echilibrul, armonia, fericirea... dar mai bine decât sa enumeram acestea, este mai "economic” de a vorbi de Împaratia lui Dumnezeu, sinteza a tuturor binecuvântarilor.
Cineva spune: "Ah, daca as avea puterea!... Daca as avea bogatia!... daca as avea frumusetea! “ Dar acestea nu sunt decât aspecte particulare, atribute ale Împaratiei lui Dumnezeu.
De altfel, atentie, caci imediat ce îti doresti ceva personal, apare dezechilibrul care se instaleaza. Împaratia lui Dumnezeu este, înainte de toate, o stare de echilibru si armonie, si în momentul când începi sa insisti asupra unui lucru în detrimentul altuia, introduci deja germenele dezechilibrului.
Tot ceea ce are nevoie sufletul nostru, spiritul, inima, intelectul, corpul nostru fizic, este cuprins în realizarea Împaratiei lui Dumnezeu.
Iisus spunea: "Cereti Împaratia lui Dumnezeu si Dreptatea Sa, si totul va va fi dat pe deasupra.“ Da, pentru ca în momentul când veti lucra pentru o idee divina, deja ea actioneaza asupra voastra si va aduce tot ceea ce ea poseda. Daca aveti numai o idee, una singura, în ciuda tuturor imperfectiunilor, s labiciunilor si ignorantei voastre, aceasta idee care locuieste în lumina înaltului va va pune în comunicare cu prieteni noi, va va face cunostinta cu alte creaturi, cu alte regiuni, si astfel, dupa câtva timp, aceasta singura idee v-a adus tot Cerul
Ideea singura a Împaratiei lui Dumnezeu... si iata ca aceasta idee v-a legat de toate celelalte idei care vibreaza în armonie cu ea si veti obtine tot restul. Iata sensul frazei lui Iisus: "Cereti Împaratia lui Dumnezeu si Dreptatea Sa si totul va va fi dat pe deasupra. “ Între începutul si sfârsitul acestei fraze este un întreg spatiu de explorat.
Este aici un adevar dintre cele mai importante ale Stiintei initiatice: o idee, care prin ea însasi este limitata, poate sa va aduca alte bogatii pe care ea nu le poseda. Este adevarat, pentru ca ea va leaga de multe alte idei, care sunt în armonie cu ele. Putin câte putin toate celelalte idei fac cunostinta cu voi, si cum fiecare are un teren aici, o locuinta, vorbind simbolic, toate celelalte bogatii vin catre voi din pricina unei singure idei. Da, pentru ca sus totul este legat, nu exista separatisme, si când o idee se misca, toate celelalte o urmeaza. Din moment ce sunteti în bune relatii cu o idee, hranind-o, iubind-o, dorind s-o atrageti, ea va pune în legatura cu toate celelalte, care va trimit ceea ce poseda ele.
     Vedeti cum, între începutul si sfârsitul acestei fraze: "Cereti Împaratia lui Dumnezeu si Dreptatea Sa... si totul va va fi dat pe deasupra” exista un întreg spatiu gol pe care voi încerca sa-l umplu pentru voi. Astazi va explic ceea ce nu este scris în promisiunea din Evanghelie: cum restul ne va fi dat pe deasupra. Este posibil gratie unei afinitati speciale, magice, magnetice, între o idee sublima si toate celelalte idei care se aseamana, pentru ca o idee are întotdeauna reprezentanti pe pamânt si care sunt pusi în garda. Iata de ce veti avea tot restul. Fericiti cei care m-au înteles. Fiecare zi, aici, în colectiv, vom cere Împaratia lui Dumnezeu.
Bineînteles, se poate cere acest lucru si singur, dar singur nu poti produce efecte la fel de puternice, doar daca cunosti alte legi. Cel care este singur trebuie sa stie ca nu va face nimic daca este singur, si prin gândire el trebuie sa se alature întregii colectivitati de fiinte raspândite în lume care, fara încetare, lucreaza în acest sens.
Singur nu se poate obtine niciodata ceva, indiferent ce, în acest domeniu. Chiar daca nu putem fi mereu cu ceilalti, trebuie, cel putin, sa ne alaturam lor prin gândire si sa speram ca multe alte minti vor vibra la unison cu noi si vor raspunde la apelul nostru.
Caci adevarata evolutie merge în sensul colectivitatii. Cel care se desfasoara în colectivitate evolueaza minunat. Ceilalti, care se simt nefericiti, oprimati, si care vor sa evolueze singuri, intelectual, citind, instruindu-se, arata ca sunt condusi numai de personalitatea lor. Ei bine, nu este înca o evolutie buna. Trebuie iubita colectivitatea, sa te simti aruncat în ea ca într-un ocean unde toate sufletele vibreaza împreuna.
Da, este o evolutie de urmat: mai devreme sau mai târziu, va trebui sa învingeti anumite tendinte personale, sa le supuneti, sa renuntati la prejudecati, pentru a putea spune, în sfârsit: "Sunt o fiinta colectiva, nu mai sunt o omida, sunt un fluture!“
În acel moment veti putea parasi pamântul, putând calatori spre alte planete, spre alte stele.