Apostolul Andrei si miscarea New Age de Lelia Mihail publicat la 01.10.2009
Apostolul Andrei si miscarea New Age
     Carlos Castaneda este fondatorul miscarii cunoscuta sub numele de New Age.
Totul incepe la Ixtlan, Mexic.
In Mexicul catolic, orasul Ixtlan este sub obladuirea Sfantului Andrei.
Catolicismul nu bate moneda pe Sfantul Andrei si totusi a fost ales ca patron al orasului. Putem presupune ca cetatenii orasului l-au ales ca patron.

     Am putea ajunge la concluzia ca Andrei, apostolul, este un protoparinte al miscarii spiritualiste New Age.
Stiu ca asa idee poate avea doar un necatolic si nici memebru al miscarii N.A. Acesta e si cazul autoarei acestor randuri.
Din ce cauza se intampla asa? Simplu. Persoanele care fac aceste asociatii de idei nu sunt inregimentate nici religios nici in diverse miscari. Nu au tabu-uri.
     Sa mergem mai departe pe firul acestei gandiri...
De ce l-au placut indienii pe Andrei?
Stim ca indienii au doar un crestinism de suprafata. Si mai stim ca majoritatea populatiei apartine triburilor amerindiene, cu toata masiva colonizare facuta de spanioli.
Ceva ii atrage pe acesti oameni la apostolul Andrei. Ce anume?
In Biblie nu gasim mare lucru despre acest apostol. Nici in alte lucrari.
Sa insemne asta ca amerindienii aveau in cultura lor ceva referitor la aceasta persoana?

     Stim ca civilizatiile amerindiene erau mult superioare celei crestine, spaniole.
Atractia celor din Ixtlan pentru Andrei devine incitanta. Mai ales pentru noi, romānii, care facem mult caz de acest apostol.
     Daca vechii indieni, l-au indragit pe apostol ca persoana, ne intrebam cum a ajuns el in Mexic, din Scitia.
Ori cu autopropulsia (merkaba) ori cu OZN. Probabil asa s-a facut ascultat de amerindieni a caror cunoastere spirituala era mult mai vasta decat ce cunoastem noi din religia crestina propovaduita in prezent.
Ce le-a spus Andrei, ce noi sigur nu stim, de s-a facut nu numai ascultat ci si apreciat?
Desigur ceva mult mai substantial decat povestioarele servite noua.

     Si in prezent indienii fac ample serbari populare de ziua apostolului Andrei.
     Sau poate ca nu au fost impresionati de persoana apostolului, ci doar fac placerea autoritatii catolice. Dar sigur i-a atras spusele acestui trimis, spuse care sunt cuprinse si in cultura lor religioasa si spirituala.
Ce le-o fi spus Andrei? Probabil ce le-a zis si dacilor zamolxieni, nemuritorilor, celor care nu dadeau doi bani pe viata fizica, la fel ca si amerindienii.
     Se contureaza clar ideea ca spusele lui Andrei nu au mai nimic in comun cu ceea ce citim noi in scrierile noastre crestine actuale.
     Personal cred ca la inceput aceste scriei crestine contineau ceva mult diferit de vreme ce au "prins" la oamenii acelor timpuri, mult mai civilizati decat noi, cei de acum.
Vor fi unii care ma vor contrazice vehement, aceia care cred ca civilizatie inseamna: sapun lichid, detergenti, automobile si televizor. Putem dota toate grajdurile cu asa ceva si nu vom transforma animalele in oameni.
Aceste randuri sunt destinate doar celor care stiu ce inseamna civilizatie.
     Citind despre ceea ce-l invata Don Juan pe Carlos Castaneda aflam cate ceva din ceea ce stiau indienii din vechime si ce stiu indienii de acum. Seamana teribil de tare, cu ce spun scrierile ezoterice gasite in pesteri, si cu scrierile gnosticilor. Faptul ca folosesc vocabular diferit nu schimba cu nimic continutul. De altfel Castaneda explica toti termenii care pot crea probleme de intelegere.
     Amerindienii ,ca si indienii si ca oricare cultura care "vede", au povestiri care noua ni se par fantastice, pline de tot felul de entitati "ciudate".
Celelalte scrieri, mai accesibile mentalului nostru, sunt un produs al gandirii, al rationalului.
Ori pentru a sti mai mult si a ne apropia de divin trebuie sa simtim cu sufletul, sa vedem, nu sa rationam.
Rationalul este si el foarte bun in alte domenii, in viata de zi cu zi, in treburi simple si...stupoare: tocmai aici suntem irationali.
Dar despre aceasta trasatura aiuristica a omului zilelor noastre se vorbeste destul si peste tot. Asa ca nu voi scrie despre asta aici.
     Ma intorc la Andrei. Era apostolul lui Iisus. Dar in prezent stim cat de diferite sunt invataturile lui Iisus fata de ce avem acum.
Tot ce avem vine din gandirea lui Pavel, din intelegerea si mai ales din interesele lui.
Sa nu uitam ca era adversar ideologic a lui Hristos, chiar daca i-a folosit numele pentru a fi primit in miscare.
Asa deci: ceea ce numim Noul Testament este lucrarea lui Paul, si asta rastalmacita in timp, dupa interesele mai marilor vremii.
Istoric vorbind, Andrei nu l-a intalnit pe Pavel, deci nu cunostea nimic din "tendinta vremii", cum se numesc acum rastalmacirile. El a spus ce stia de la Iisus. Meditati asupra simbolului apostolului Andrei-"X". De ce crucea lui difera de cea cu brate drepte? Meditati. Steagul din fotografia de mai jos era al imparatului Constantin.

     Si ce stia Andrei le-a convenit de minune dacilor, a fost o reconfirmare a celor stiute de ei de la Zalmoxe (crucea dacilor era zvastica), motiv pentru care Andrei n-a prea avut nimic de facut prin Dacia.
Dealtfel se si spune ca el i-a crestinat pe sciti, nu pe daci. Sciti erau numiti acei traci din zona Zaporoje din actuala Ucraina, carora, mai tarziu, tatarii le-au spus in deradere "kazaci". Kazac era un peiorativ pentru saraci, barbari...in acceptiunea tatarasca despre saracie si barbarie.
Si intrucat multi sciti proaspat crestinati au fugit de ceilalti in Dobrogea, e normal ca multi urmasi ai lor sa fie in estul Valahiei, fapt pentru care se bate atata moneda la Bucuresti pe "cel crestinism de la Andrei".
     Sa me intoarcem la Ixtlan. Daca privim imaginea din timpul sarbatorii, observam niste "animale ciudate" pentru aceea zona si acele calduri din Mexic.
Observam si cat de "subtire"e crestinismul mexicanilor daca fac o asemena serbare in fata catedralei sub "nasul" preotilor catolici, care numai de toleranta nu pot fi acuzati.
Daca e sa "intindem putin coarda", vechea cunoastere a indienilor din Mexic se cam potrivea cu ce spunea Andrei.

     Daca citim vechile scrieri ingropate la Qumram si invataturile lui Don Juan si ce stim de la Zalmoxe....cam se aseamana.
Mai in gluma, mai in serios, putem considera pe Andrei ca protoparintele gruparii New Age.
Desi aceasta grupare nu are caracter religios ci mai degraba sociologic, daca il consideram pe Andrei ca fondator de fapt al New Age, atunci o putem numi si religie.
Atractia pe care o exercita aceasta miscare asupra neindienilor, rataciti (cum le ziceti voi cei cu "dreapta credinta", oricare este aceea, tot dreapta, ca e a vostra), ar putea sa va dea mult de gandit.
Repet, nu fac propaganda nici unei miscari. Incit doar la meditatie pe aceasta tema a credintelor. Ei nu sunt "rataciti", lor nu le mai e deajuns ce afla, vor mai mult, nu mai corespunde adevarului lor. Nu-i mai blamati. Cine ridica sabia, moare de sabie.

     Dragi pelasco-daco-rom%acirc;ni, indoctrinati religios pana in dinti, nu trageti in pianist! Gandirea nu e un pacat dragilor, dar gandirea proprie, nu gandurile si interesele altora preluate pe tava si care va trimit sa va consumati energia de viata in lupta pentru apararea credintei.
Credinta nu poate fi aparata ca nu e un obiect, nu poate fi ascunsa, sau furata ori stricata. E un rezultat al gandirii, care e in permanenta schimbare si adaptare la noile adevaruri.
Viata nu e batuta in cuie, revelatia nu s-a sfarsit acum 2000 de ani.
Daca ar fi fost asa, noi n-am mai exista acum pe pamant, n-ar mai avea rost sa fim aici, am fi fost mutati in alte locatii sa invatam alte adevaruri divine.
Nu se poate lupta nici pentru, nici impotriva credintei. Lasati armele, nu o ameninta nimeni dinafara. Ea e "amenintata" din interiorul omului, atunci cand nu mai corepunde cu noul lui adevar.
Si de puterea adevarului nimic nu poate fi aparat. Iar Dumnezeu e "cel mai tare", ca de asta e dumnezeu. DUMNEZEU ESTE ADEVAR! Nu noi il aparam, noi suntem pusi sa aparam niste interese foarte lumesti ale unora care traiesc foarte bine pe socoteala noastra.
In pauza dintre doua lupte, "iesiti din transee" si ganditi cu mintile proprii si simtiti cu sufletul, ca de asta il aveti, se usuca in voi daca nu-l folositi. Uneltele sunt facute pentru utilizare nu pentru a fi incuiate pe un raft in magazie. Decat sa se uzeze pana la distrugere in ambalaj, mai bine sa se rupa de multa utilizare.
Va doresc spor la lucru, dragi "pretini"! Pana veti intelege ca suntem cu totii FRATI. Inca sper ca pana la urma veti intelege acest adevar elementar.