ACASA - centrul primordial al dacilor - Dacia de Lelia Mihail publicat la 24.01.2007
ACASA - centrul primordial al dacilor - Dacia
     Daca luam o harta a Daciei in perioada lui Decebal, care se aseamana cu harta României Mari si cautam centrul, sâmburele, acelei harti gasim portiunea cuprinsa intre Fagaras-Sighisoara: Odorheiul Secuiesc-Brasov. In centrul acestui patrat se afla localitatea Rupea. Dar alaturi de Rupea se afla satul DACIA. Aceasta zona este inconjurata de muntii Persani la est si Fagaras la sud. Satul este asezat la intersectia a PATRU CURSURI DE APA. Se prea poate ca aici sa fi fost capitala tarii, de unde a luat numele de Dacia intreg teritoriul.

     "Moldovenii" veneau spre centrul tarii traversând HAR-GÂTA, "muntenii" treceau Fagarasul iar "oltenii muntii Lotrului. Romanii au intrat prin Oltenia; s-a gasit acolo un lotru sa-si tradeze neamul, chiar din anturajul lui Decebal facea parte. Cetatea de la Gradistea era un bastion de rezistenta, un obiectiv militar. Sarmisegetuza era deci o garnizoana, nu capitala statului dac. Era o cetate de aparare. Existau temple , dar unde nu existau? Dacii erau un popor credincios iar regele dac era si Mare Preot.

     Romanii au cucerit si capitala, Dacia, altfel nu luau atatea averi cat sa refaca visteria decavata a imperiului. Doar pentru acasta avere adusa la Roma a scapat Traian cu "obrazul curat" in fata senatului.
     Dupa ce au pus mana pe tezaurul dacic n-au mai inaintat in interiorul tarii. Era periculos de trecut atatia munti. Asa ca au instalat garnizoane in zona Ardealului, Banatului si Olteniei si au plecat, cu ce au jefuit, inapoi la Roma.

     Senatul nu l-a destituit pe imparat din functie doar pentru ca a umplut visteria caci el a facut acesta campanie numai la indemnul mamei sale - nobila de origine daca - ce voia sa se razbune pe rudele ei pentru probleme personale. Desi a distrus floarea tineretului roman pentru razbunari personale, a fost iertat pentru averile jefuite. Dar stranepotii italieni l-au detronat post-mortem, si i-au coborat statuia de pe columna. Ce merita a primit. Urmasii l-au scos din istorie. Acum pe columna e cocotat Sfântul Petru, care n-are nici o legatura cu aceasta problema.

     Din punctul de vedere al daco- românilor "nici o sfârâiala". Este de datoria noastra sa stabilim partea de adevar care ne apartine, nu sa asteptam s-o faca altii.