Cine suntem noi? - Partea II de Lelia Mihail publicat la 05.02.2011
"Navalirile barbarilor"
     Sa lamurim lucrurile.
La finele antichitatii cand au cazut toate imperiile, au ramas diverse grupuri de oamenii de pe intinsul fostelor imperii care au fost nevoite sa se descurce singure. Erau mici ginte care, in functie de teritoriul pe care locuiau si de cultura pe care o aveau- daca au fost mai aproape de centrele de cultura - au format mici colectivitati agricole( sate) sau au devenit vinatori nomazi. Cam asta era situatia in prima jumatate a mileniului I al erei noastre.
     In aceasta situatie, primii care si-au dat seama de foloasele pe care le pot avea, au fost preotii si fostii militari ai imperiilor.
Pentru preoti a fost mai usor dat fiind faptul ca oamenii erau deja oarecum intoxicati religios, cei sedentari fiind tentati cu ritualuri pentru protectia culturilor, sanatatea animalelor si bunastare in general. Sperietoarea Iad si povestea cu pacatul nu erau inca necesare. Oamenii pierdusera forta si indemanarea de a se descurca singuri dupa 6000 de ani de sclavie in imperii.
Militarii au avut mai mult de lucru, dar, cunoscandu-se intre ei, au reusit sa uneasca gintele din care faceau parte, mai ales ca intre timp se autonumisera conducatori ai gintei respective.
Aceste uniuni de ginte facute pe comuniune etnico-lingvistica erau conduse mult mai agresiv decât comunitatile facute de preoti, si au devenit, la rindul lor, triburi mult mai agresive.
Traind in zone mai putin prielnice vietii sedentare, au inceput sa migreze dupa vinat si pasuni pentru animale.
Sa fie clar: ele nu au pornit sa cucereasca teritorii si neamuri pentru ca nu erau capabile sa le domine si sa le conduca. Si nici nu s-au departat prea tare ci atit cat sa-si asigure cele necesare.

     Turanienii sunt o familie etno-lingvistica de popoare care include ungurii, grupul uralic( popoarele finice si ale Siberiei de vest) si grupul altaic ( turci, mongoli, tungusi, coreeni, japonezi). Turanieii sunt popoare indigene din Eurasia care au o bogata si veche mostenire culturala. http://www.hunmagyar.org/turan/turan.html
Hunii au fost un popor nomad de origine turcica, probabil si uralica. Adesea insa au fost confundati cu alanii, care au fost inclusi in confederatiile tribale hune (din care au facut parte si câteva popoare germanice, intre care gepizii). Se presupune ca zona primara de locuire a acestui popor, compus probabil dintr-o uniune de triburi altaice, a fost China sau teritoriile nordice vecine. Aceasta populatie pare sa fi fost identica cu triburile mentionate intre secolele IV i.Hr. si I d.Hr. de izvoarele chineze sub numele Hsiung-nu. Aceste triburi au intemeiat imperiul omonim de mare extindere, primul mare han cunoscut (exclusiv din surse chineze) fiind Mao-tun (Mao-dun, Motun; pe turceste Mete han), care a domnit dupa anul 209 i.Hr
Ungurii (numele lor corect este "ugri") au descins din Scitia, trecând prin trecatoarea Ugorscoe (trecatoarea ungurilor) in Ucraina, sub conducerea primului lor duce numit de ei Almus, pe numele lui adevarat Altmutzes, seful a trei triburi de cabari din marele neam al turcilor chazari si a sapte triburi de ugri (unguri) denumiti de unii cercetatori "Hetumagher" (Cei sapte maghiari), dar care in realitate înseamna "het" - sapte si "mag", citit "mog" - samânta, adica cele "sapte semintii"(triburi). Scitia era o tara foarte mare, care atunci se numea Dentumager (Den-Don, mag-samânta), adica semintiile de lânga Don si care se intindea spre rasarit si nord si nu spre apus. Popoarele scitice din care faceau parte si ungurii erau popoare nomade, ele nu aveau "locuinte lucrate printr-un mestesug", ci numai corturi lucrate din pânza. Se hraneau cu carne, peste, lapte si miere si se imbracau cu blanuri de samur si alte animale salbatice.

     Primul lor rege a fost Mogog (de unde li se trage si numele de moger), din a carui vita se trage Attila, crudul conducator al unei "confederatii hunice" din care faceau parte hunii (de neam turanic), chazarii (de neam turcic), alarii (de neam iranian) s.a. si care, intre anii 434 si 451, au atacat Panonia, fiind invinsi in anul 451 de catre generalul roman de origine dacica în luptele de la Câmpiile Catalaunice, in urma acestei infrângeri confederatia destramându-se.
Se vede, deci, ca Attila nu a fost ungur, iar arogarea de catre unguri a descendentei din acest rege de o cruzime si o barbarie fara seaman are ca scop crearea impresiei ca migrarea ungurilor in Panonia in anul 896 ar fi o revenire in tara locuita de pretinsii lor stramosi huni, care ar echivala cu un "descalecat", ceea ce nu are nici un temei, deoarece era imposibil ca o perioada atât de indelungata (între anii 451 si 896) Panonia sa nu fi fost locuita de nimeni, lucru pe care Anonymus il demonstreaza fara echivoc in Cronica sa. De altfel, acesta pune plecarea (descinderea) ungurilor din Scitia pe seama conflictelor permanente dintre pecinegi (de origine turcica) si unguri (de origine ugro-finica), pecinegii fiind cei mai mari dusmani ai ungurilor, pe care i-au impins din Urali in Atelcuz (Etelkoz) si apoi în Panonia, de unde in anul 956 au patruns in voievodatele românesti din Transilvania, Banat si Crisana, pe care le-au cucerit si supus in urma luptelor purtate cu ostile lui Gelu, Glad si Menumorut. http://www.crisana.ro/

     Tatarii de pe Volga sunt turcici desi sunt descendenti ai bulgarilor care sunt iranieni. http://en.wikipedia.org/wiki/Tatars
Marea majoritate a triburilor tatare locuiesc in Rusia aproximativ 5.5 milioane, Turcia, Uzbekistan, Kazahstan, Ucraina, Tadjikistan, Kirgizstan, Turkmenistan, Azerbaidjan. La inceput tatarii locuiau in podisul Gobi dar in sec. 9 cand a fost cucerit de chinezi, tatari au emigrat spre sud.
In sec. 13 au fost subjugati de mongoli sub conducerea lui Gingis -han. In Europa au fost asimilati de populatiile locale.
Spre vest au migrat 3 grupuri de tatari: tatarii de pe Volga, tatarii Lipka si tatarii din Crimeea. Despre slavi...si mai ceaţa. Popoare indo-europene - citeste nu stim nimic sau nu vrem sa spunem nimic. Se agata de faptul ca vorbesc limba slava si ii amesteca pana si pe bulgari.

     Bulgarii apar in istorie cand au format un trib sub conducerea lui Kurt din Kubrat(605-642). Acesta a avut 5 fii care au format 5 hoarde. Doar doua au supravietuit, una s-a alipit de kazari alta a coborit in muntii Balcani.
Asta stim din istoria oficiala despre nomazi. Daca ati inteles ceva, ma bucur.
     Comunitatile sedentare au avut nenorocul de a ramane fragmentate datorita lacomiei preotilor si a dorintei lor de dominare totalitara.
Pe de alta parte, nobilimea s-a retras pe vastele ei domenii impreuna cu cete de razboinici si cu cateva sate care inconjurau domeniu, promitindu-le protectie. Ca sa nu se plictiseasca, au inceput sa se lupte intre ei pentru putere.
Preotimea a profitat imediat si a inceput cu intrigile ca sa-i slabeasca si sa-i imputineze pentru a-si asigura dominatia ideologica totala.
Incep "celebrele botezuri" ale somitatilor vremii. Si ca sa se separe de "pagani" si-au delimitat teritoriile lor crestine, in general sub denumirea de DUCAT in vestul Europei si CNEZAT in Europa de est.
Fiecare Ducat purta fie numele ducelui, fie al locului sau al unui riu sau munte din zona.
Preotii au profitat din nou si au notat in cronicele lor, ca doar ei aveau privilegiul sa invete carte, ca populatia respectiva apartinea neamului (tribului) X.
Ducii ca si cnezii au inceput sa se inrudeasca intre ei si au format diverse aliante de suzeranitate/vasalitate pentru ajutor reciproc.
Preotilor nu le-au convenit aliantele care, in ciuda intrigilor, functionau si pentru ca populatia nu era prea multa si nici nobilimea prea puternica pentru a duce razboaie, au inventat cruciadele. Dar asta in milenul IIe.n.
     Sa revenim la primul mileniu.
S-au dus imperiile...dar au lasat o samanta care a incurcat multe planuri.. Imperiul Roman de Rasarit cu capitala la Bizant( Constantinopole).

     Initial preotimea din vest a rupt relatiile cu cea din est care, fiind unita sub mina imparatilor, le strica planurile celor din vest care, si ei, s-au unit sub titulatura de CATOLICI(totalitari), condusi de un loctiitor al lui Dumnezeu.
Cei din Bizant au zis ca ei respecta "litera cartii" si s-au botezat ORTODOXI(dupa invatatura). Cartea era Biblia si pentru unii si pentru ceilalti. Fiecare si-a gasit legitimitatea in "litera" aceleasi carti.
Adevaratii conducatori ai Bizantului erau tot preotii care-i manevrau si ucideau pe imparati dupa cheful lor.
     Pana in secolul 7 cand au preluat grecii conducerea imperiului, nu era nici urma de navalitor.
Din ce cauza?
Pentru ca:
- gotii nu au existat fiind doar "o greseala de scriere"
-getii nu navaleau ei fiind imparatii Bizantului pana in secolul 7
-hunii erau mercenari angajati ai imperiului.
Bizantinii au fost cei care i-au adus in sud-estul Europei; n-au navalit si aici au ramas.

     La fel si "rudele" lor, gepizii, pecinegii si avarii.
     In secolul 5 apar "navalitorii" cumani in zona carpatica, impinsi la rindul lor de tatari. In limba tatara, kum=nisip, pamant. Deci erau cei care lucrau pamantul erau sedentari, agricultori.
Cumanii, spun despre ei ca sunt pelasgi care au emigrat din zona Panciu -Vrancea, unii dintre cei care au "emigrat dupa potop in est.
Tot in limba tatara kazak=sarantoc, amarit.
Ajunsi in Bugeac, tatarii i-au gasit pe cazaci si pe cumani - daca n-or fi unul si acelasi trib- pe care slavii i-au numit mai tirziu(dupa scripte) gagauzi adica proprietari de pamant intrucat aveau niste documente de proprietate sau de folosinta asupra pamantului.
Si cum kazac este o porecla, este foarte probabil ca sudul Basarabiei numita Bugeac si pe care ucrainenii au numit-o Zaporoje sa fie populat doar de cumani. Se "clatina rau" si a doua serie de navalitori.

     In noua societate europeana, Bizantul nu mai putea rezista ca imperiu, fiecare nobil mai influent isi crease zona lui de putere, mai ales militarii in zona asiatica.
Preotii au inteles ca trebuie sa reia legaturile est-vest chiar daca au mentinut separarea religioasa care le convenea de minune.
Dezbina-i si condu-i!
     Am ajuns in secolul 7, secolul ultimei migratii:"slabulung". Daca in perioada respectiva nu era o problema "s-o aduca din condei", mai tirziu, lumea sceptica a inceput sa scormoneasca.
Nu le putem reprosa preotilor ca n-au stiut ca se va ajunge la cercetarea vechimii lucrurilor cu C14. Au masluit vechile cronici, tot de ei scrise dar care nu contineau migratiile, fara nici o grija, caci de constiinta sau moralitate nu e cazul la ei, astea sunt doar propovaduite fraierilor.

     .....Si au inventat triburile slave ( sclave)... care au pornit, nu se stie de unde, catre nord unde au fost luati in primire si botezati poloni, catre sud, acestia botezindu-se ucraineni, adica emigranti (u = afara; kraina = tara), sau catre vest unde au fost botezati "dupa necesitati".
Toti vorbeau limba slava -pe care n-a vorbit-o nimeni- un nou cod al preotilor dupa modelul limbii latine, la fel nevorbita de nimeni.
Adica era vorbita de autoritatile laice si de preoti pentru a nu fi inteleasa de urechile indiscrete ale spionilor catolici.
Mai tirziu a fost preluata si de cativa "mofturosi" cum fac acum cei care au preluat cuvinte din engleza.
Dealtfel, ceva a strabatut pana la noi: alfabetul kirilic a fost creat de calugarii Kiril si Metodiu.
Istoria ne spune ca la invazia bulgarilor si ungurilor slavii erau sedentari si buni mestesugari. Cam repede!!!
     Paralel cu slabirea si desmembrarea Bizantului se ridica o noua putere - turcii.
Hunii ramasi acasa creaza un imperiu cunoscut sub numele de Imperiul kazar care a dainuit pana in secolul 9 cand a fost lichidat de rusi.

     Au fugit la rudele lor , ungurii, de care se despartisera dar nu au fost agreati deoarece erau de religie mozaica iar ungurii abia se crestinasera si "nu dadea bine".
De atunci nu s-a mai auzit de neamul kazarilor dar nu pentru ca au disparut ci pentru ca s-au ocultat ca si "altii".
Deci, rusii au pus capat "invaziilor".
"Peste toata harmalaia
trece-n zbor un fluture",
..apar rusii care, ba sunt slavi, ba varegi(o ramura a vikingilor), ba vin din Asia, ba din nordul Europei.
     Si ce mai spun manualele de istorie?
Ca dupa sute de ani de teroare pagana, infloreste Europa Crestina, cu impunatoarele creatii arhitectonice in stil gotic (culmea ironiei).
Cine altii sa le fi construit?
Cei care nu faceau decat falsuri si intrigi.
Sau populatia deja cu mentalitate de rob (robi ai lui Dumnezeu).
De cand are Dumnezeu robi?
Sau mai corect: care Dumnezeu are robi?