Corpul fizic de Scarlat Demetrescu publicat la 25.07.2011
Corpul fizic
     Trupul este partea cea mai dura a corpului nostru fizic, fiind învelitoarea exterioara a fiintei noastre reale, a entitatii spirituale. Format dintr-un complex de celule orânduite în organe, reunite în sisteme, grupate la rândul lor în diferite aparate, trupul desfasoara diverse functii biologice. Fiecare celula este alcatuita din molecule si acestea din atomi. Atomul se comporta în lumea fizica precum o fiinta vie, fiind capabil sa duca o viata independenta. Ca orice fiinta, atomul are o constiinta proprie, extrem de redusa, dar nu mai putin reala; forma de constiinta pe care noi, pamântenii, nu o putem aprecia. Cum toate organele, toata materia gazoasa, lichida sau solida a trupului nostru, sunt formate din asocierea acestor elemente chimice, trupul s-a mai numit si corp chimic. Pentru a servi cât mai bine spiritului, suntem chemati sa procuram trupului alimente din cele mai apropiate de natura, fara sa fie prelucrate printr-o serie nesfârsita de procese fizice si chimice. Aceste alimente trebuie sa formeze, prin absorbtie si asimilare, un vehicol sensibil, bun reflector în exterior al vointei spiritului, si bun receptor al impresiilor lumii fizice si astrale.

     Pentru ca trupul sa raspunda la interventiile lumii astrale si sa redea fidel si integral manifestarile duhului, trebuie hranit cu alimente vegetale si produse lactate în proportii si sub forme cât mai asimilabile. Vom evita carnea, dulciurile, bauturile alcoolice, tutunul si cafeaua. Aceste substante, introduse în corpul nostru fizic, îl întuneca, facându-l nesimtitor la vibratiile eterice, venite din lumea invizibila sau de la entitatea spirituala aflata în interiorul sau, devenind astfel un rau interpret al vointei spiritului. Se impune eliminarea alimentelor de origine animala din viata noastra, sau macar consumarea lor în cantitati cât mai reduse. Evident ca în regiunile reci, unde vegetatia este foarte saraca, sau în zonele cu un regim climateric variabil, în timpul iernii când vegetatia doarme, omul va fi nevoit sa consume si alimente de origine animala.
     S-ar parea ca viata este imposibila fara alimente de origine animala, dar cu toate acestea, sute de milioane de oameni traiesc în diferite regiuni ale pamântului, fiind deplin sanatosi si inteligenti, hranmdu-se cu vegetale. Este doar o problema de obisnuinta. In fiecare particula de aliment exista viata, cu atât mai vie, mai puternica, cu cât fiinta din care provine alimentul respectiv apartine unui regn mai înalt pe scara evolutiei. Celulele animale au o individualitate mai puternica decât cele vegetale si incomparabil mai vibranta decât particulele minerale. Aceasta facultate de individualizare a celulelor animale face ca alimentul de origine animala sa fie greu digerabil si asimilabil, necesitând o mare cheltuiala de energie si fiind asimilat numai partial. Dar ceea ce contribuie la îngreunarea asimilarii alimentelor de origine anim toate înclinarile vietuitorului din care au provenit, toate tendintele si brutalitatea sa. Poate ca, asemenea plantelor, si omul va avea facultatea de a se hrani numai cu substante minerale, pentru ca ele poseda o foarte mica energie vitala, motiv pentru care sunt usor supuse prefacerilor. Atunci am consuma mai rar si în cantitati mai mici decât acum, când având un regim alimentar de origine animala suntem nevoiti sa mâncam mult si de multe ori pe zi. Poate ca va veni odata vremea când omul se va hrani cu alimente concentrate, de natura minerala, chimica, sub forma de pastile, care nu vor cere timp atât de îndelungat pentru digestie, absorbtie si asimilatie, ramânând organismului un mare spatiu de timp pentru odihna sau alte preocupari. Intrebuintarea unui aliment de origine animala are ca urmare introducerea în trupul nostru a prea multe elemente chimice - fosfati, carbonati si sulfati - care, purtati de sânge în toate celulele, se depun în peretii vaselor sanguine, si din elastice le fac rigide. Aceste elemente chimice, ca si altele, create în trupul nostru prin diferite combinatii chimice - urati si oxalati - navalesc în tesuturile organelor si astfel, încetul cu încetul, organismul întreg îsi pierde plasticitatea, vigoarea de mai înainte, devine rigid, îsi reduce activitatea; ca urmare, parul cade, dintii se cariaza, pielea se zbârceste, muschii devin flasci si activitatea totala a organismului se încetineste.

     In modul acesta, trupul nu mai corespunde cerintelor spiritului, acesta fiind nevoit sa-l paraseasca. Daca am cauta sa introducem în trupul nostru numai alimente cu rol de întretinere si reparare al organismului - care se uzeaza prin însasi functionarea sa - alimente care nu-i fac rau, nu-i distrug tesuturile si nu-i întaresc organele, vigoarea s-ar mentine multa vreme. Este necesar ca atâta timp cât stam pe pamânt, sa fim pe deplin sanatosi, pentru a culege cât mai multe învataminte, prin intermediul carora spiritul sa se lumineze, sa evolueze din ce în ce mai mult, iar constiinta noastra sa se ridice si sa devina cât mai clara. Deoarece nu exista aliment, fie de origine vegetala sau animala, care sa nu contina elemente ce solidifica si întaresc tesuturile, se cere - mai ales în a doua jumatate a vietii - ca macar apa pe care o bem sa fie cât mai saraca în saruri minerale, în special carbonati de calciu. Dar regimul ideal este cel al fructelor si semintelor. Ele contin apa curata, substante zaharoase usor asimilabile si albumine, sub forma cea mai simpla, usor de descompus si asimilat de organism.

     Fructele si legumele sunt alimente care contin proportiile cele mai ridicate de materii nutritive si cea mai scazuta proportie de substante solide. Mierea de albine este înca un aliment excelent pentru organism. Cei care au luat cunostinta de existenta lumilor invizibile, stiu ca animalele sunt fratii nostri cei mai tineri si ca spiritul lor va anima, în veacurile viitoare, corpuri umane. Se cade sa nu chinuim, ucide si mânca pe fratii nostri mai mici, ci, dimpotriva, sa-i ajutam în existenta lor terestra, dupa cum si noi suntem ajutati de fiinte superioare noua, ca sa ne urmam mai usor evolutia pe pamânt. Putem consuma produsele obtinute de la animale - laptele si preparatele lactate (brânza, smântâna, untul) - pentru ca acestea sunt alimente ideale, natura punând în ele, într-o forma cât mai asimilabila, tot ceea ce este necesar micilor urmasi ai acestor vietuitoare. Laptele se obtine prin însasi actul vietii lor, fara a provoca animalelor suferinte fizice sau spirituale. Incorporând alimente usor asimilabile, înlesnim formarea în trupul nostru de celule noi, care le vor înlocui pe cele uzate, generând în decurs de sapte ani organe noi, total schimbate, cu totul noi fata de cele avute cu sapte ani în urma. în acest mod, începând cu substanta moale a sistemului cerebrospinal, si pâna la tesutul osos compact ce alcatuieste scheletul, toata fiinta noastra fizica este supusa unei necontenite primeniri. Asadar, în timpul vietii terestre, la intervale de sapte ani, trupul nostru se topeste si se reformeaza de mai multe ori. Cu toate aceste transformari, noi ramânem aceeasi. Materia cerebrala se reînnoieste, schimbându-se complet, dar gândirea persista si împreuna cu ea memoria îsi pastreaza amintirile unui trecut ce depaseste sapte ani, si la care actualul nostru trup nu a participat. Tocmai acest fenomen dovedeste existenta în noi a unui principiu deosebit de materia fizica, a unei forte invizibile, care persista în mijlocul prefacerilor fizice. Prin urmare, facultatile noastre spirituale n-au nimic comun cu materia fizica. Inteligenta, judecata si vointa sunt însusiri abstracte, pe care nu le putem confunda sau presupune ca se nasc din materia sistemului cerebral sau a substantei sanguine. Spiritul persista, este acelasi chiar daca dispare materia fizica pe care o conduce. La terminarea vietii terestre, când se va dizolva pentru ultima oara aceasta materie fizica, ramâne spiritul nepieritor. Fizica si chimia ne spun ca materia nu se pierde, ci se transforma. De asemenea, cunostintele stiintifice de azi ne spun ca energia nu piere nici ea, ci se transforma. Spiritul - forta care a condus corpul fizic - va parasi la moartea biologica trupul, haina carnala sau instrumentul de care nu se mai poate servi, ramânând însa acelasi ca înainte si ducându-si mai departe, sub o forma eterica, noua sa viata.
Pentru cel dornic sa faca studii în lumea invizibila, se recomanda regimul alimentar vegetarian, dar cu observatia ca trecerea la alimentatia vegetariana sa se faca gradat, pe cât posibil primavara sau vara. Nu se poate trece dintr-o data de la un regim alimentar de origine animala - cu care ne-am obisnuit din copilarie si pe care l-au avut mai multe generatii - la un regim absolut vegetarian, ci trebuie sa pasim treptat, pentru a da ragaz organismului sa se obisnuiasca cu noul regim, altfel riscam sa ne îmbolnavim. Organismul nostru se poate fortifica evitând cu grija alimentele ce contin prea multe materii minerale si consumând apa curata - pe cât posibil de izvor - iar pe de alta parte favorizând cât mai mult eliminarea, prin epiderma, a produselor vatamatoare din organism, facând bai cât mai dese. Iata motivul pentru care cele mai multe religii prescriu bai cât mai frecvente, pentru ca ele purifica trupul si întretin sanatatea. Baile facute cât mai des contribuie la o usoara transpiratie, ocazie cu care se elimina mari cantitati de saruri din organism. Altfel aceste saruri s-ar depune treptat prin tesuturi, iar, în plus, apa cu care ne îmbaiem contine o mare cantitate de fluide, ce vor împrospata fluidele fizice din corpul nostru fizic. Se recomanda sa frictionam tot trupul cu apa rece, pentru a produce o navalire a sângelui catre extremitati si sa provocam astfel o circulatie activa în tot trupul, antrenând sarurile catre aparatul urinar, pentru a fi eliminate. Trupul trebuie dezvoltat prin exercitii moderate pentru a-1 face flexibil si ager. Catre batrânete, aceste exercitii se pot înlocui cu plimbari usoare, dar nu prea îndepartate si obositoare: Din când în când este necesar sa nu mâncam câte o zi deloc, ca sa dam ragaz aparatului digestiv sa se odihneasca, iar organismul sa elimine toxinele. însa nu e indicat ca aceste zile de ajunare sa fie prea dese sau prelungite, deoarece atunci, în loc sa ajutam organismului, îl ruinam.

     O grija deosebita trebuie sa avem ca defecarea sa fie cât mai regulata, colonul trebuind golit zilnic si matinal. Trebuie sa acordam o atentie deosebita eliminarii excretiilor rezultate în interiorul trupului nostru. Când mâncam sa fim cu gândul la actul mâncarii, caci acest gând activeaza secretia glandelor digestive si astfel digestia va fi completa. Este bine ca laptele sau cafeaua cu lapte sa fie consumate încet, putin câte putin, pentru ca pe masura ce le introducem în stomac, sa fie atacate de sucul gastric; altfel, laptele intrat brusc în stomac, se coaguleaza în masa, formând o bula mare de brânza, greu de farâmitat si atacat de sucul gastric. De asemenea sa acordam o atentie deosebita aerului inspirat, pentru ca în aer se gasesc atomi purtatori de energie vitala. Sa evitam, pe cât posibil, incintele aglomerate - teatre, cinematografe, sali de concert, întruniri politice, deoarece acolo se gaseste un aer foarte viciat. Cât timp nu se cunostea anatomia trupului omenesc, nu se banuia sublima sa alcatuirea. Azi se cunoaste interiorul sau, structura sa intima, pâna la ultima sa celula. Luat în ansamblul sau, trupul omenesc se arata ca o opera grandioasa, a carei complexitate nu o întrece nici o masinarie terestra.
     Omul nici nu banuieste stiinta posedata de marile si glorioasele forte angelice si efortul lor depus la construirea trupului în care îsi duce traiul spiritul omenesc.

     Trupul omului este opera cea mai grandioasa din tot universul. In el se cuprinde, în rezumat, tot ce a creat Tatal de la scânteia divina, pâna la mineralul globului nostru. In el gasim o arhitectura desavârsita, fizica si chimia pamântului realizate sub formele cele mai armonioase. Daca ai sti tu, omule, ce alcatuire sublima ti s-a încredintat de Atotputernicul, pentru a te bucura de frumusetile operei Sale, l-ai îngriji ca pe o nestemata de mare pret," ca pe un bun de nepretuit. Asadar fii atent, pastreaza-l, îngrijeste-l, dar nu uita, totusi, ca trupul este vremelnic, ca el a fost facut din pamânt si în pamânt trebuie sa se întoarca. Tu esti vesnic. Din Ceruri te-ai coborât în trup si în Ceruri, patria ta vesnica, te vei întoarce. Unul va coborî iar celalalt se va sui. Când vrem sa cunoastem compozitia minerala a unei plante, o luam si-o cântarim, iar dupa aceea o uscam. Prin caldura aerului, ea pierde toata apa trupului sau. O cântarim din nou si aflam câta apa a pierdut prin evaporare. Luam acum planta uscata si o ardem întrrun cuptor închis. Din cauza aerului fierbinte se vor degaja toate elementele volatile: bioxidul de carbon, hidrogenul sulfurat, amoniacul etc. In cuptor, în vasul de argila refractara va ramâne, din toata planta, o cenusa, un praf format din mineralele ce intra în compozitia plantei. Cântarim acest praf si diferenta pâna la planta uscata arata elementele chimice volatile. Trecem la analiza cenusei si constatam ca este alcatuita din aproximativ 12 elemente chimice - O, H, C, Ca, Ph, Mg, K, Na, CI, S, N, Mn -organizate sub forma de diferite saruri - fosfati, sulfati, carbonati, cloruri. De când s-au creat în diferite puncte ale globului crematorii pentru incinerarea cadavrului omenesc, din care ramâne doar o mâna de cenusa, s-a trecut la analiza acestei cenuse, constatându-se ca trupul omenesc cuprinde aceleasi elemente chimice întâlnite la plante, si organizate tot sub forma de diferiti compusi - cloruri, sulfati, carbonati, fosfati, oxalati. Din studiile facute de agrogeologi asupra scoartei pamântului, s-a gasit ca el cuprinde diferite minerale simple sau compuse, dar oricum ar fi, elementele lor chimice sunt Si, C, Ca, Mg, Mn, S, Na, K, O, H, Pb, Fe. Comparând seria de elemente din solul si subsolul pamântului cu seria de elemente chimice ce intra în constitutia trupului uman, se constata o identitate aproape perfecta. Acelasi material mineral intra în constitutia pamântului pe care îl calcam cu piciorul, ca si în constitutia trupului nostru. Evident, unul se prezinta asa cum a fost constituit primordial, iar celalalt se prezinta sub o forma atât de transformata, încât un nestiutor nici n-ar banui ca diferitele organe, substanta sanguina, sistemul osos sau muscular sunt una cu tarâna de pe drum. Intr-adevar, mineralele pamântului se dezagregheaza din cauza caldurii si a frigului, din cauza dilatarii si a contractarii continue si sfârsesc prin a se sfarâma si pulveriza. Apa ploilor se infiltreaza în pamânt si dizolva particulele lui, transformându-le în diferite solutii minerale - sulfati, carbonati, azotati. Pe suprafata pamântului cresc o infinitate de forme vegetale. Oricare ar fi gradul lor evolutiv, toate absorb aceste solutii minerale, le introduc în trupul lor si le prefac, gratie luminii solare, în substante organice, cu care alcatuiesc celule vegetale. Acestea prin orânduirea si diferentierea lor, vor constitui elemente reproducatoare, cu ajutorul carora specia se va înmulti si raspândi. Prin radacinile, tulpinile, frunzele si fructele lor plantele servesc drept hrana animalelor. Trupul plantei, introdus în trupul animalului sufera prefaceri, finalizate prin alcatuirea unei serii infinite de compusi chimici, ce vor constitui trupul celulelor animalului, contribuind astfel la cresterea lui sau la repararea elementelor anatomice distruse prin însasi actul vietii lor. Dupa câtiva ani, animalul va termina actul existentei sale terestre, va muri.

     Trupul îi va ramâne pe terenul unde i-a sosit moartea, fiind expus aerului, caldurii, umezelii, uscaciunii si microbilor ce-l vor napadi. Un proces lung se produce sub actiunea acestor factori, materia lui trecând din etapa în etapa, pâna nu vor mai ramâne din el decât oasele. Unele materii se prefac în gaze - pierdute în atmosfera, altele se transforma în lichide - strecurate printre particulele pamântului în fine, partile tari, oasele, se vor pulveriza sub actiunea bioxidului de carbon, a oxigenului, a caldurii si a frigului, fiind, încetul cu încetul, risipite de vânt pe întinsul pamântului si carate la distanta de apa ploilor, iar apoi dizolvate. Astfel, din bietul animal nu a mai ramas nimic. Materia ce a constituit trupul sau s-a reîntors iarasi în pamântul din care a plecat.
Fragment din Tainele vietii si ale universului - S. Demetrescu