Donatio Constantini de Dumitru Manolache publicat la 11.11.2007
Donatio Constantini
Pentru noi, românii, sarbatoarea are o semnificatie aparte deoarece Imparatul Constantin a fost de origine daca.
Prin Edictul de la Milan, din anul 313, el a acordat libertate crestinilor, iar mama sa, Elena, a descoperit in Tara Sfanta cele mai importante locuri referitoare la viata si faptele Mantuitorului.
Pe o piatra de deasupra mormantului sfantului a fost descoperita o profetie a acestuia care, in mare parte, a fost adeverita de istorie.
De numele acestui imparat este legat un celebru document, intitulat ``Donatio Constantini`` „Dania Imparatului Constantin cel Mare“, care timp de 600 de ani a servit drept argument al primatului papal asupra lumii crestine.
Istoricul Nikolaus von Kues (1401-1464), celebru la vremea sa, a demonstrat ca, de fapt, acest document este un fals realizat pe la anul 760.

     Ajuns imparat al Romei, asa dupa cum istoriseste episcopul Eusebiu, duhovnicul sau, Constantin este nevoit sa poarte un razboi cu Maxentiu.
Plecand in intampinarea dusmanului sau, imparatul se ruga la Dumnezeu ca oastea sa sa castige.
Si asa, deodata, in amiaza mare, a aparut stralucind pe cer o cruce luminoasa pe care scria cu slove alcatuite din stele „Prin acest semn vei invinge“.
In noaptea care a urmat a vazut in vis pe Insusi Domnul Iisus Hristos apropiindu-se de el si indemnandu-l sa-si faca steag ostasesc cu semnul Sfintei Cruci pe el.
Sub acest indemn si sub acest semn l-a biruit pe Maxentiu in batalia de la Milvius din anul 312.
In anul urmator, a semnat „Edictul de la Milan“, dand libertate deplina crestinilor.
Mai tarziu a mutat capitala la Constantinopol, in Bizant.

     Marele imparat a fost de origine daca, iar faptele lui o confirma. Pentru noi, romanii, sarbatoarea are o semnificatie aparte, deoarece primul imparat crestin, Constantin, este de origine daca sau, mai sigur, dupa cum crede cercetatoarea Aurora Petan, de origine „moeso-daca“.
Constantin s-a nascut in sudul Dunarii, la Naissus, in actuala Serbie.
Asa cum spune dr. Aurora Petan, „in anul 325, in vremea consiliului de la Niceea, la Naissus este atestat un episcop care isi spune «Dacus».
Prezenta dacilor in sudul Dunarii, atat inainte de cucerirea Daciei, cat si dupa aceea, este incontestabila.
Desi nu stim in ce fel dacismul sau (al lui Constantin, n.n.) i-a influentat actiunile, stim sigur un lucru: el este cel care, la doar doua secole dupa cucerirea Daciei, spoliaza monumentele din splendidul for al lui Traian“.
Cateva fapte ale acestui imparat vin sa argumenteze ipoteza ca acesta era constient de obarsia daca, pe care si-o asumase.
Avem in vedere in primul rand spargerea in bucati a frizei din piatra, de 30 de metri, a lui Traian, a treia ca marime din antichitate.
Apoi, stergerea figurii lui Traian din reprezentarile reliefurilor. Si, nu in ultimul rand, scoaterea a opt grandioase statui de daci, inalte de trei metri, care impodobeau forul lui Traian, si montarea lor pe impunatorul Arc al lui Constantin.

     „Ce logica sa aiba dislocarea unor statui colosale de daci si plasarea lor pe un monument al unui imparat roman, daca nu faptul ca acesta era nascut in tara dacilor?
Cu siguranta, Constantin avea o mare pretuire pentru stramosii sai. Documentele ne spun chiar ca ar fi incercat sa aduca Dacia sub stapanirea sa si a refacut podul de peste Dunare“, mai spune Aurora Petan, care avanseaza si ipoteza distrugerii de catre Constantin a scrierii de capatai a lui Traian, despre cucerirea Daciei si a altor scrieri „ce ralateaza acest eveniment dramatic din istoria dacilor“.
     Profetia de pe mormantul Sfantului Constantin cel Mare Imparatul Constantin cel Mare a murit la 22 mai 337, in ziua de Rusalii, la Nicomedia, astazi in Turcia.
Mai tarziu, fiul sau Constantin i-a mutat ramasitele pamantesti la Constantinopol, in Biserica Sfintilor Apostoli.
Cu 13 ani inainte de caderea Constantinopolului, adica la anul 1440, Ghenadie Scolasticul, din porunca imparatului grec Ioan Paleologul, a descifrat o ciudata inscriptie care se afla pe piatra de deasupra mormantului Sfantului Constantin cel Mare, care s-a dovedit a fi o adevarata profetie.
Iata ce scria pe aceasta piatra:
     „La intaiul idiction al imparatiei lui Ismail, Mahomed va infrange neamul Paleologilor si cetatea de sapte munti (Constantinopolul) o va lua si inca va imparati.
Si va rasturna multe neamuri si insule va pustii pana la Pontul Euxin si pana in vecinii ei de la Istru va fi hotarul si se va opri.
Si in al 8-lea idiction va cuceri Peloponezul.
Iar in al 9-lea idiction, asupra Crivatului se va osti.
Si in al 10-lea idiction, pe dalmati va supune si iarasi se va intoarce dupa un timp la dalmati cu razboi mare; si pe uni va zdrobi.
     Multimea neamurilor cu cei de la miazanoapte pe mare si pe uscat la razboi se va aduna si pe Ismail vor birui si pe un stranepot al lui va lasa sa imparateasca scazut si mic.
Iara neamul cel plavit, cu celelalte puteri in unire, pe Ismail vor zdrobi cu desavarsire.
Apoi razboi mare se va face de catre toate neamurile, cu cruzime pana la al 5-lea ceas, si glas de sus va striga: stati, stati cu frica; alergati cu multa sarguinta catre partea cea dreapta a cetatii si veti afla un barbat minunat si viteaz, pe acela puneti-l imparat, ca iubit imi este Mie si pe el primindu-l voia Mea veti implini».
     Evenimentele istorice ulterioare descifrarii profetiei aveau sa confirme, aproape in intregime, faptele descrise pe piatra de deasupra mormantului lui Constantin cel Mare.

     www.gardianul.ro