Copiii lui Stefan cel Mare de Lelia Mihail publicat la 13.09.2011
Copiii lui stefan cel mare
     Sa luam povestea de la inceput, adica de la Bogdan I Descalecatorul, voevod al Maramuresului. ( vedeti ce vechi si ce puternic este acest teritoriu!?)
Bogdan I se casatoreste si are 2 baieti si o fata.
Pana aici nimic interesant.
Fiii, Latcu si Costea au fost domnitori ai Moldovei.
Costea se insoara cu SORA LUI, Dona si are printre alti copii pe Roman I.
Si parca nu era destul, Roman se insoara cu vara lui, fiica lui Latcu, Anastasia.

     Nu putem spune ca n-au pastrat "linia dinastica pura", dat vai ce incarcatura genetica, grea, coplesituoare putem spune!!!
     Roman are 2 fii, Alexandru cel Bun si Bogdan, si o fiica Ana, pe care o casatoresc in Valahia.
Alexandru are multe neveste si amante dar copii nu. Doar un fiu ilegitim, Petru Aron III, a incurcat treaba o vreme in Moldova, ucigand de fiecare data pretendentul oficial. Tot el l-a ucis si pe tatal lui Stefan cel mare.
Fratele lui Alexandru, Bogdan, n-a domnit, dar fiul sau, Bogdan II a fost unicul mostenitor legal la moartea lui Alexandru cel Bun.

     Stefan se naste in 1433, din relatia lui Bogdan II, in virsta de 21 ani cu Maria Musata in etate de 15 ani. Relatia se legalizeaza in 1439, cand Stefan avea deja 6 ani.
La moartea tatalui avea 18 ani si a avut grija sa scape tara de "verisorul" Petru Aron.
Deci Stefan este "copil din flori", copil cu noroc si protectie divina.
     Stefan a fost casatorit de multe ori si a avut si concubine, dupa obiceiurile vremii.
Ar fi fost "deplasat"a nu fie asa, dar exista si multe fabulatii.
Iar copii a avut chiar putini.
In 1457 ii moare sotia, Maria (Maruska), cea care i-a fost alaturi in pribegie. In 1464 se casatoreste cu Evdochia Tverskaya cu care este casatorit timp de 3 ani pana la decesul acesteia.
Are cu ea o fiica Elena. Aceasta se casatoreste cu un print din familia Riurikovici.Are o soarta trista, caci este sotia lui Ivan (1458 - 1490), fiul lui Ivan cel Groaznic. Au un fiu Dimitri. Dar asta se stie de la istoria Rus'. http://www.vavivov.com/art.php?id=616
Dupa doua casatorii are doar o fiica ceea ce era inacceptabil pentru un voevod si virsta de 34 ani. In 1472 se casatoreste cu Maria de Mangop care moare dupa 5 ani in 1477 si cu care are doar o fiica, Maria. Maria era din familia imperiala Paleolog, ceea ce vorbeste de la sine despre importanta Moldovei in secolul XV.

     Dar se pare ca era indragostit deja de prizoniera sa, Voichita(1460 - 1511) si dupa anul de doliu, se casatoreste cu ea.
Stefan avea 45 ani, tocmai bine cat sa se indragosteasca de el o copila de 18 ani.
Basaraba, fiica lui Radu cel Frumos a fost mai rezistenta si a reusit sa-i faca si copiii necesari, in special pe Bogdan, singurul fiu legal al domnitorului.

     Acesta este cunoscut in istorie sub numele de Bogdan III cel chior, nascut in 1479. Si destul de tirziu, in 1490, se naste Maria Cheajna, care se casatoreste cu Fedor Korybut-Wisniowiecki, fiul ducelui de Lituania.
     Se pare ca Stefan s-a indragostit de Maria Raresoaia dupa nasterea lui Bogdan si relatia cu Voichita s-a "racit" iar in 1487 se naste Petru.
Se vede treaba ca atunci cand era indragostit, Stefan producea flacai.
Asa ca povestea cu numarul urias de copii este atit: o poveste.
     Concluzia care se poate trage este ca Moldova era un stat important in acele timpuri, devreme ce toate capetele incoronate au voit sa se incuscreasca cu Stefan si cu copiii lui. Si daca doar inainte cu un secol se incuscreau "in familie" dupa doar 100 ani erau niste partide serioase. Cu o tarisoara "cat palma" s-au impus in toata Europa ortodoxa si chiar in cea catolica atita vreme cat toti asteptau de la el sa tina in friu puhoiul turcesc in plina ascensiune.
Sa nu credeti ca era lipsa de copii, dar situatia europeana era destul de apasatoare in secolul XV, cand peste nesinceritatea curtilor regale catolice si vadita reaintentie si foame de putere a Vaticanului, apare si urgia turceasca.

     Asa se percepea atunci situatia, dar acum, din pozitia noastra actuala, putem spune ca puhoiul otoman a fost salvator pentru aceasta parte a Europei care a ales sa evolueze altfel decat in confuzia catolica.
Am platit greu aceasta supravietuire, si i-am mai ajutat si pe cei din vestul Europei sa se elibereze de cucerirea "pagana".
Inca din secolul XV s-a vazut marea slabiciune a popoarelor vestice, deruta totala a acelor natii care nici nu mai aveau constiinta de neam si de tara, ei erau doar catolici. Si daca biserica nu-i indemna la lupta, si n-avea interesul s-o faca, nimeni din acele natii (care azi se bat cu pumnul in piept) nu au "miscat un deget".