Romanovii de Lelia Mihail publicat la 14.10.2011
Romanovii
     Ia sa vedem cum a fost si cu romanovii.
Andrei Kobyla este stramosul acestei familii, mai curind modesta desi a incercat sa-si faca un arbore genealogic ilustru.
Acest boier a fost mentionat în cronici contemporane doar o singura data, în 1347, ca boier la curtea Marelui Duce Simeon Mândri de la Tver.
Se pare ca venea din Lituania.
     Unul dintre fiii lui Kobyla, Feodor, un boier în Duma de Stat, a fost poreclit Koshka (pisica).
Urmasi sai au luat numele de familie Koskin, apoi l-au schimbat in Zakharin, familie care mai târziu s-a împartit în doua ramuri:
Zakharin-lakovlev si Zakharin-Yuriev (care in timplul lui Ivan IV si-au schimbat numele in Romanov).
     Nebunia de la batrinete a lui Ivan IV il lasa fara mostenitori, caci pe fiul sau iubit Ivan, il omoara intr-o criza de gelozie.
Sotia lui ultima, Irina, il aduce la curte pe Boris Godunov, ruda ei.
Dupa moartea lui Ivan cel Groaznic se declanseaza lupta intre Romanovi, si Godunovi.
Partida lui Godunov castiga si acesta se instaleaza tar al Rusiei. Romanovii pleaca in exil.
Liderul familiei, Feodor Nikitich Romanov, a fost exilat la Manastirea Antoniev Siysky si fortat sa ia voturile monahale cu numele Filaret.
     Dinastia Godunov cade in 1605. Urmeaza diversi pretendenti care incearca sa convinga cum ca ar fi din dinastia Riuric.
In 1613 este urcat pe tron Mihail Romanov, fiul lui Filaret in virsta de 16 ani.
A condus sfatuindu-se mereu cu boierii fapt care l-a facut placut tuturor.

     A fost urmat la tron de fiul sau Alexei care a avut mai multi copii. Copiii lor au fost:
Tareviciul Dmitri Alexeevici (1648-1649)
Tsarevna Yevdokia Alexeevna (1650-1712)
Tsarevna Marfa Alexeevna (1652-1707)
Tareviciul Alexei Alexeevici (1654-1670)
Tsarevna Anna Alexeevna (1655-1659)
Tsarevna Alexeevna Sofia (1657-1704)
Tsarevna Ekaterina Alexeevna (1658-1718)
Tsarevna Maria Alexeevna (1660-1723)
Fiodor III (1661-1682)
Tsarevna Feodosia Alexeevna (1662-1713)
Tareviciul Simeon (1665 - 1669)
Ivan V (1666-1696)
Tsarevna Yevdokia Alexeevna (1669-1669)

     Alexei s-a recasatorit la 1 februarie 1671,cu Nataliya Kyrillovna Naryshkina. Copiii lor au fost:
Petru I (1672-1725)
Tsarevna Natalia Alexeevna (1673-1716)
Tsarevna Fiodora Alexeevna (1674-1677)
A doua tarina avea vederi pro occidentale, si si-a educat si copiii la fel. Era fiica unor mici boiernasi.
     La moartea lui Alexei, a existat o perioada de lupte dinastice intre copiii de la prima sa sotie ( Feodor III, Sofia Alexeevna, Ivan V ) si fiul sau de a doua sotie Nataliya Kyrillovna Naryshkina, viitorul Petru cel Mare.

     Petru a produs multe schimbari in Rusia, pe care le cam stim, dar a introdus si dreptul de mostenitor al tronului pentru femei.
Petru cel Mare a avut doua neveste cu care a avut paisprezece copii. Copilul cel mai mare si mostenitorul sau, Alexei, a fost suspectat de a fi implicat într-un complot de a rasturna pe împarat. Alexei a fost judecat si condamnat la moarte. Dar pana sa semneze Petru decizia, Alexei moare in inchisoare din cauza ranilor pe care le avea in urma torturilor.
In 1724 se casatoreste cu Caterina(Marta Helena Skowronska, de origine letona modesta).
Catherine si Petru a avut doisprezece copii; toti acestia au murit în copilarie, cu exceptia Annei si Elizabetei.
Marea Ducesa Anna Petrovna 1708-1728
Yelizaveta Petrovna 1709–1762

     Dupa moartea lui Petru, Caterina devine Imparateasa Rusiei. Prima femeie in aceasta functie in Rusia.
Dupa moartea Caterinei I, prin interventia rudelor lui din strainatate, nepotul lui Petru, Petru II, fiul lui Alexei, a fost urcat pe tron in 1727.

     Era un copil. La 14 ani, in 1730, moare si astfel linia masculina a lui Petru cel Mare s-a incheiat. Urmeaza la tron Anna Ivanovna, nepoata lui Petru cel Mare, fiica lui Ivan V- coregent cu Petru cel Mare la inceputurile domniei..

     Boierii Dolgoruki au vrut sa curme linia germana a Caterinei si au logodit-o pe Caterina Dolgorukina cu Petru II, insa acesta moare de variola chiar in ziua logodnei asa ca stratagema lor nu a avut succes.
Anna a fost initial casatorita cu un duce al Letoniei. Politica ei a fost cea de indepartare a marii nobilimi ruse de la curte si atragerea nobilimii germane. Tot ea a scos de la dreptul la tron pe urmasii lui Petru.
Insa dupa moartea ei, fiica lui Petru, Elisaveta Petrovna, convinge duma sa o declare imparateasa.

     A fost cea mai iubita imparateasa a Rusiei, pentru ca in timpul domniei ei nu a fost omorit nimeni, si nu a permis intrarea germanilor la curte.
Pe timpul lui Petru, Elizabeta a fost logodita cu Printul Karl Augustus de Holstein-Gottorp. Dar casatoria nu s-a facut iar ea, devenind imparateasa nu a mai gasit un sot de rangul ei. Asa ca fiind celibatara s-a ingrijit sa le gaseasca romanovilor un mostenitor.
Ea a ales pe nepotul ei, Peter de Holstein-Gottorp.
Petru a fost nascut în Kiel. Parintii lui au fost Karl Friedrich, Ducele de Holstein-Gottorp (nepotul lui Carol al XII-lea al Suediei ) si Anna Petrovna, o fiica a împaratului Petru I al Rusiei si a celei de-a doua sa sotie, Catherine I de Rusia. Mama lui a murit la mai putin de doua saptamâni dupa nastere.
În 1739, tatal lui Petru a murit, iar el a devenit Ducele de Holstein-Gottorp.
El ar putea fi astfel considerat mostenitorul-prezumtiv al ambelor tronuri ( Rusia si Suedia ).
In 1742 a fost desemnat atit mostenitorul tronului Rusiei cat si cel al Suediei.
Imparateasa Elizabeth a aranjat ca Petru sa se casatoreasca cu vara sa de-a doua, Sophia Augusta Frederica (mai târziu Ecaterina cea Mare), fiica lui Christian August, Printul de Anhalt-Zerbst si Elisabeth Johanna de Holstein-Gottorp.
Tinara printesa s-a convertit la ortodoxia rusa si a luat numele de Ekaterina Alexeievna S-au casatorit pe 21 august 1745.
Casatoria nu a fost unua fericita, dar a produs un fiu: pe viitor împaratul Pavel.

     Suedia a renuntat si astfel in 1761 devine Imparatul Rusiei. Era un tip urit si lipsit de maniere.
A intrerupt razboiul cu Prusia, a renuntat la toate cuceririle facute de Rusia asupra localitatilor prusace.
In 1762 a fost asasinat iar tronul revine sotiei lui Ecaterina cea Mare, de origine germana. A domnit pana in 1796.
Tronul l-a Preluat fiul ei si a tarului , Pavel, dar care era de fapt un bastard, copilul unuia dintre multii ei amanti.
Pavel s-a casatorit, în 1773,cu Wilhelmina Louise (care a dobândit numele rus " Natalia Alexeievna "), una dintre fiicele lui Ludwig IX , Landgrave de Hesse-Darmstadt .
Dupa ce prima sa sotie a murit la nastere, mama sa a aranjat o alta casatorie pe 7 octombrie 1776, cu frumoasa Sophia Dorothea de Württemberg , având noul nume - Maria Feodorovna.
Au acut doi fii:Alexandru si Constantin. Bunica lor, Ecaterina cea Mare il prefera pe Alexandru, pe care il pregateste pentru a prelua coroana Rusiei. In 1801 devine imparat. La varsta de 15 ani a fost casatorit cu Louise de Baden , care a luat numele de Elizabeta Alexeievna.

     Tinara Elisabeta nu a suportat usor viata destrabalata si manierele de la curtea Rusiei dar s-a inteles bine cu Alexandru.
     Dupa mai mult de cinci ani de casatorie fara copii, la 29 mai 1799, Elizabeth a dat nastere unei fiice, Marea Ducesa Maria Alexandrovna. A mai avut o fiica , care a murit de mica.
Casatoria ei, la inceput buna, s-a schimbat, ambii avand relatii extraconjugale. Dupa varsta de 40 ani s-au reapropiat.

     În 1819, Alexandru I, s-a cufundat în misticismul religios. De atunci, sotul si sotia au inceput sa petreaca mai mult timp împreuna. Reconcilierea lor a fost o surpriza generala. Dar in 1825 Alexandru moare de tifos.
Tronul ii revine fratelui sau Constantin I care nu a domnit deloc, el fiind in acel timp conducatorul Poloniei. Moare si el in 1831.

     Vine la tron fratele lor mic, Nicolai, care domneste pana in 1855. La 13 iulie 1817, Nicolae s-a casatorit Charlotte a Prusiei (1798-1860), care ulterior s-a numit Alexandra Feodorovna. Charlotte a fost fiica lui Frederick William III al Prusiei si Louise de Mecklenburg-Strelitz. Au avut 10 copii dintre care au trait 8 si au mai fost si copii nelegitimi.

     Tronul revine in 1856, fiului cel mare, Alexandru II, care desi nu facuse impresia ca ar fi demn de coroana, a fost unul din cei mai luminati imparati ai Rusiei. In 1841, Maria Alexandrovna von Hassen se casatoreste cu tarul Alexandru II si fac 8 copii.

     Alexandru II are si o casatorie morganatica, dupa moartea imparatesei, cu vechea lui amanta Caterina Dolgorukina, cu care avea deja 4 copii.
Imparatul a fost asasinat printr-un atac sinucigas cu bomba. Alexandru al III-Alexandrovici a domnit ca împarat al Rusiei de la 13 martie 1881 pâna la moartea sa în 1894. Marie Sophie Frederikke Dagmar af Danmark von Glücksburg, Empress of all Russia (Danmark, Schleswig-Holstein, Glücksburg) (1847 - 1928), fiica a lui Cristian IX al Danemarcei, se casatoreste cu Alexandru III Romanov, tar al Rusiei. Ca imparateasa se numeste Maria Feodorovna Romanova. Au 6 copii. Doua dintre printese au trait pana in 1960.

     Fiul sau cel mare, Nicolae II devine Tarul rusiei, la moartea tatalui in 1894. Nicolae sa logodit cu Alix din Hesse, în aprilie 1894. Alix a ezitat sa accepte angajamentul datorita cerintei ca ea sa treaca de la luteranism la Ortodoxia Rusa si sa renunte la credinta ei.

     Alix s-a convertit la ortodoxie, în noiembrie 1894 si a luat numele de Alexandra Fedorovna, într-o încercare de a fi mai acceptabila pentru poporul rus .
     Daca, kazarii din Rusia au inceput"sa tulbure apele" si sa instige la violenta, imparatii au fost nevoiti sa ia masuri aspre impotriva lor.
Bunicul lui, Alexandru II a fost asasinat in strada de un complot al kazarilor.
Tatal sau Alexandru III a fost un antisemit fervent si a luat masuri drastice impotriva acelor provocari.
Iar in ce-l priveste pe Nicolai II stim cu totii cum a platit.