Andorra & Navarra de Lelia Mihail publicat la 15.09.2012
Andorra & Navarra
     Numele "Andorra" probabil provine de la cuvântul navarez andurrial, care inseamna tara acoperita de tufe
De fapt Andora este una din provinciile Cataloniei cu capitala la Barcelona. Din Catalonia mai fac parte si Navara, Valencia, Insulele Baleare, Tara Bascilor, Franja de Ponent(district din Aragon).
AICI TRAIESC CEI CARE LE-AU FACUT SI LE FAC MEREU PROBLEME SPANIOLILOR. SI CARE IN PREZENT CER SA FIE STAT INDEPENDENT. Nu ne miram deci de intrarea masiva si in mare forta a masonilor si iezuitilor.

     Conform traditiei, Carol cel Mare a acordat andoranilor o carta cu libertati, în schimbul ajutorului lor în luptele contra maurilor.
Stapânul feudal al teritoriului a fost Contele de Urgell şi apoi episcopul romano-catolic al diocezei Urgell.

     Wilfred Hairy(870-897) a introdus mostenirea ereditara a titlului de conte de Urgel. El e primul conte din casa de Barcelona si a preluat titlul de la carolingieni.
In 988, Borrell al II-lea, conte de Urgell, a dat vaile Andorrei diocezei de Urgell în schimbul unor pamânturi în Cerdanya. De atunci, episcopul de Urgell, cu catedrala în Seu d'Urgell, a fost stapânul Andorrei.
     Inainte de 1095, Andorra nu avea niciun fel de protectie militara si episcopul de Urgell, care ştia ca, contele de Urgell doreşte sa revendice din nou vaile Andorrei, a cerut ajutorul si protectia nobilului din Caboet.
In 1095, aceştia au semnat sub juramânt o declaratie prin care se proclamau ambii simultan stapâni ai Andorrei. Arnalda, fiica lui Arnau de Caboet, s-a casatorit cu vicontele de Castellbò si ambii au devenit vicont;i de Castellbò si Cerdanya.
Dupa ani, Ermessenda, fiica lor, s-a casatorit cu Roger Bernat al II-lea, contele francez de Foix. Ei au devenit Roger Bernat al II-lea si Ermessenda I, conti de Foix, vicont;i de Castellbò si Cerdanya,si co-suverani ai Andorrei (împreuna cu episcopul de Urgell).

     In secolul al XI-lea, au aparut dispute între episcopul de Urgell si contele de Foix. Contele de Foix era simpatizant al catarilor si chiar le-a acordat azil. Ne dam seama "ce a spumegat" episcopul de Urgell. Conflictul a fost rezolvat în 1278 prin medierea Aragonului, cu semnarea primului paréage care stipula suveranitatea comuna asupra Andorrei între contele de Foix(al carui titlu avea apoi sa fie transmis şefului statului francez) si episcopul de Urgell, din Catalonia.
Astfel, principatul şi-a capatat forma teritoriala si politica.
     De-a lungul anilor, co-titlul francez asupra Andorrei a trecut la regii Navarrei.

     Regatul Navarei, initial Regatul Pamplona, a fost un stat feudal din vestul Europei, de o parte si de cealalta a Pirineilor, în partea de Vest, pe coasta Oceanului Atlantic.
Regatul a fost format când un lider local basc, Íñigo Arista, a devenit rege de Pamplona si a condus cu succes o revolta împotriva autoritatii Imperiului Francilor.
Jumatatea de sud a fost absorbita în 1513 în Regatul Castiliei si astfel a devenit parte componenta a Regatului Spaniei în cadrul caruia formeaza actualmente Comunitatea autonoma Navarra. Jumatatea de nord a ramas initial independenta, dar ulterior a intrat într-o uniune personala cu Regatul Frantei, în 1620 fiind incorporat în acesta, pastrând un anumit nivel de autonomie pâna în 1789.
Actualmente acest teritoriu face parte din departamentul Pyrénées-Atlantiques.

     Navara era populata de vasconi în momentrul în care a fost cucerita de romani. Teritoriul a facut parte dintr-o serie de provincii romane, iar la destramarea Imperiului regiunea a fost cucerita succesiv de suevi, vizigoti si arabi, dar nici unii dintre ei nu au ajuns sa controleze total regiunea.
In 778, regiunea este cucerita de Franci sub domnia lui Carol cel Mare, care încearca astfel sa stavileasca influenta maurilor, mai exact al Califatului de Cordoba care ameninta constant trecatorule din Muntii Pirinei.
Expeditia lui Carol este descrisa în Cântecul lui Roland, una dintre cele mai vechi opere literare franceze. Imparatii franci a trebuit sa faca fat;a unor serii de revolte ale populatiei, atât crestine cât si musulmane, ce doreau independenta nationala si nu respectau autoritatea religioasa impusa de acestia.

     In 824, o rascoala condusa de Íñigo Arista reuseste sa înfrânga definitiv armata francilor, acesta devenind rege de Pamplona
. In 887 dieta de la Trebur recunoaste independenta regatului, iar acesta este extins succesiv de catre urmasii lui Arista.
La moartea lui Sancho III cel Mare (1035),regatul sau, care cuprindea majoritatea nord-estului Spaniei, este impartit în trei regate: Navara, Castilia si Aragon.
Sancho VI este antrenat în conflictele dintre Franta si Anglia, în urma caruia pierde Bayonne si Labourd. La moartea acestuia regatul intra sub influenta Regatului Aragonului pentru urmatorii 6 de ani, dar în 1134 îsi recapata independenta.
Sancho VII participa la Batalia de la Las Navas de Tolosa, o victorie importanta a trupelor crestine din perioada Reconquistei, în urma careia influenta musulmana în peninsula iberica a fost redusa semnificativ.
La moartea fara mostenitori a lui Sancho VII, în ciuda pretentiilor Regilor Aragonului, coroana îi revine lui Teobald al IV-lea de Champagne, fiul sorei lui Sancho, Blanche de Navara. Acesta conduce o expedit;ie în Ţara Sfânta, dar aceasta se termina fara urmari importante.
La moartea lui Henric I în 1274, teritoriul este atacat de majoritatea vecinilor sai, regenta, Blanche de Artois, se refugieaza în Franta împreuna cu mostenitoarea tronului, Ioana I de Navara.

     Regele Frantei, Filip al III-lea din Dinastia Capetienilor preia regenta si în 1276 restabileste ordinea în regat.
Ioana se casatoreste cu fiul si mostenitorul tronului Frantei, Filip IV în 1285, unind astfel pentru prima data cele doua regate.

     In toata aceasta perioada pretentiile regatului de Aragon asupra Navarei nu au încetat.
La moartea lui Francisc I în 1483 tronul îi revine surorii sale minore, Ecaterina. Regele Ferdinand al II-lea de Aragon a încercat sa o ceara de sotie pentru fiul sau cel mai mare, dar a fost refuzat în favoarea lui Ioan de Albert, conte de Perigord si cumnat al lui Cesare Borgia.

    
La moartea Elisabetei I, Ferdinand se recasatoreste cu Germaine de Foix prin intermediul careia spera sa poata pretinde la tronul Navarei, dar planurile sunt dejucate de moartea copilului comun
. In timpul Razboaielor Italiei Ferdinand cere sprijinul navarez împotriva Frantei iar când acesta este refuzat, Ferdinand cere excomunicarea lui Ioan pentru a justifica o invadare a Navarei. Papalitatea refuza excomunicarea, dar în 1512 Ferdinand invadeaza Navara iar parlamentul navarez este obligat sa accepte suveranitatea aragoneza, în conditiile pastrarii autonomiei si identitatii proprii.
     Ioan si Ecaterina se refugieaza în nordul Pirineilor, Ioan încercând de doua ori, în 1512 si 1516 sa recucereasca întregul regat. Domeniul controlat de acestia din nordul Pirineilor, Basse-Navarre si Béarn va continua sa poarte titlul de Regatul Navarei.

     Henric al II-lea de Navara urca pe tron în 1517 si este sustinut în pretent;ia la tronul Navarei de regele Francisc I al Frantei.
Henric participa la campaniile lui Francic împotriva lui Carol Quintul, mostenitorul lui Ferdinand de Aragon, distingându-se în lupta, dar nereusind sa recucereasca teritoriile de la sud de Pirinei.
In 1527 se casatoreste cu sora lui Francisc I, Margareta de Angoulême, iar fiica si mostenitoarea lor, Ioana III se casatoreste în 1548 cu Antoine de Bourbon.

     In 1556, Ioana se converteste la Calvinism, iar fiul sau, Henric al III-lea de Navara devine seful fract;iunii hughenote din Razboaiele Religiilor din Franta. In 1589 Henric devine pretendentul coroanei Frant;ei, sub numele de Henric IV, dar pretentia este recunoscuta doar în urma convertirii sale la Catolicism patru ani mai târziu
. In 27 februarie 1594, Henric este încoronat Rege al Frantei punând bazele dinastiei Bourbon care va conduce Franta pâna la Revolutie, titlul purtat de monarh fiind „Rege al Frantei si Navarei”. În 1620, Regatul Navarei, mai exact Basse-Navarre si Béarn sunt încorporata în cadrul Regatului Frantei, dar pastreaza un anumit nivel de autonomie pâna în 1789, fiind provincii de tip „Pays d'états”.

     La moartea fara urmasi masculini a lui Carol al IV-lea, coroana îi revine Ioanei a II-a de Navara, fiica lui Ludovic al X-lea în timp ce coroana franceza îi revine lui Filip al VI-lea de Valois. Astfel Navara redevine independenta în posesia casei capetiene de Évreux.
     Intre 1425 si 1479 regatul revine lui Ioan al II-lea de Aragon în urma casatoriei sale cu mostenitoarea Navarei, Blanche I, dar la moartea acestuia regatul revine Contelui de Foix, Francisc Phébus care domneste ca si Francisc I.

     Dupa ce Henric de Navara a devenit regele Henric al IV-lea al Frant;ei, el a dat în 1607 un edict prin care a stabilit ca şeful statului francez si episcopul de Urgell sa fie co-printi ai Andorrei.
In 1812–13, Primul Imperiu Francez a anexat Catalonia si a împart;it-o în patru departamente, statul andorrez a fost vremelnic desfiintat, teritoriul acestuia fiind inclus în districtul Puigcerdà, din departamentul Sègre.
     Andorra a declarat razboi Germaniei în timpul Primului Razboi Mondial, dar nu a participat la ostilitati. Starea de beligeranta s-a mentinut oficial pâna în 1957, întrucât Andorra nu a fost invitata sa semneze tratatul de la Versailles. Ce minune!!!!Nimeni n-a atacat-o nici Hitler. Ca sa vezi!!!!
     In 1933, Franta a ocupat Andorra ca urmare a conflictelor sociale dinaintea alegerilor. La 12 iulie 1934, aventurierul Boris Skossyreff a dat la Urgell o proclamatie, prin care s-a declarat „Boris I, rege al Andorrei”, declarând simultan razboi episcopului de Urgell. El a fost arestat de autoritat;ile spaniole la 20 iulie si expulzat din Spania. Intre 1936 si 1940, un detaşament francez a fost cantonat în Andorra pentru a împiedica extinderea pe teritoriul tarii a Razboiului Civil Spaniol si apoi a dominatiei Spaniei franchiste.
Trupele franchiste au ajuns la frontierele Andorrei în etapele finale ale razboiului.
In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Andorra a ramas neutra (în ciuda beligerantei sale fata de Germania, ramasa din 1914) si a reprezentat o ruta importanta pentru contrabandiştii ce transportau bunuri între Franta de la Vichy si Spania.
     Datorita izolarii sale geografice si a dimensiunilor reduse, Andorra a existat în afara istoriei principale a Europei, doar câteva tari înafara de Spania si Franta mentinând relatii cu ea. Recent, însa, turismul în dezvoltare, precum si aparitia unor rute de transport si comunicatii suplimentare, au scos Andorra din izolare.

     Sistemul sau politic a fost modernizat în 1993, când a devenit membru al ONU si al Consiliului Europei. Deşi este înconjurata de teritorii ale tarilor membre ale Uniunii Europene, în calitate de microstat, nu a dorit aderarea la Uniune, si nici UE nu si-a exprimat dorinta de a se extinde prin includerea principatului.
     Andorra este un co-principat parlamentar, avându-i pe preşedintele Frantei si pe episcopul de Urgell (Catalonia, Spania), drept co-principi. Aceasa trasatura face ca preşedintele Frantei, în calitatea sa de principe al Andorrei, sa fie si monarh electiv, deşi el nu este ales prin vot popular de catre locuitorii Andorrei.
Si-a luat si presedintele o portie din "tortul regal" caci francezii au fost si au ramas regalisti.
Politica Andorrei se desfaşoara în contextul unei democratii parlamentare reprezentative cu sistem pluripartit, în care Primul ministru al Andorrei este şeful guvernului. Pe noi vor sa ne "unifice" iar ei se tin deoparte, nu se amesteca cu sclavii.
     Actualul prim ministru este Antoni Martí din partidul Democratii pentru Andorra (DA). Puterea executiva este exercitata de guvern. Puterea legislativa o de;in împreuna guvernul si parlamentul. Parlamentul Andorrei este numit si Consiliul General.
Jumatate dintre consilieri sunt aleşi în numar egal din fiecare dintre cele şapte parohii administrative si cealalta jumatate sunt alesi într-un unic colegiu national. Unul dintre consilieri este ales în functia de prim ministru. Consiliul aproba si bugetul anual al principatului. Guvernul trebuie sa trimita propunerea de buget pentru aprobare cu cel putin doua luni înainte ca bugetul anterior sa expire. Daca bugetul nu este aprobat înainte de prima zi a noului an, bugetul anterior este prelungit pâna la aprobarea celui nou. Odata legea bugetului aprobata, sindicul general o transmite co-principilor pentru promulgare. Daca şeful guvernului nu este multumit de activitatea Consiliului, el poate cere co-principilor dizolvarea acestuia si noi alegeri.
     Andorra consta din şapte comunitati, numite parròquies, adica parohii (singular parròquia):
Andorra la Vella
Canillo
Encamp
Escaldes-Engordany
La Massana
Ordino
Sant Julià de Lòria
     Datorita amplasarii sale în Pirineii de est, Andorra este formata predominant din munti înalti, cel mai înalt vârf fiind Coma Pedrosa, iar altitudinea medie a Andorrei este de 1.996 m. Acestia sunt întretaiati de trei vai înguste, în forma de Y, ce se unesc în râul Gran Valira care curge catre Spania. Pe valea acestui râu, la frontiera cu Spania, se afla cel mai jos punct al Andorrei, la o altitudine de 840 m). Suprafata totala a Andorrei este de 468 km².
Andorra are o clima alpina si continentala. Altitudinea sa ridicata face ca, în medie, iarna sa fie mai multe precipitatii, mai multa umiditate si putin mai racoare ca vara. În medie, sunt 300 de zile însorite pe an.
     Turismul, principala ramura a economiei prospere a Andorrei, produce circa 80% din PIB.
Circa 10,2 milioane de turişti viziteaza anual tara, atraşi de lipsa taxelor vamale si de statiunile de vara si de iarna.
Avantajul relativ al Andorrei s-a erodat însa, dupa ce Franta si Spania s-au alaturat zonei de liber schimb a Uniunii Europene.
Cum oare sa plateasca ei ceva? Ei doar iau. Nu cunosc intelesul verbului a da. De ce ar fi facut astfel acest "paradis"?
Sectorul bancar, cu statutul sau de paradis fiscal, contribuie si el substantial la economie.
Productia agricola este limitata, doar 2% din suprafata tarii este teren arabil, si mare parte din alimente sunt importate.
Principala activitate agricola este creşterea oilor.
Industria producatoare se ocupa cu productia de tigari si mobila.
Resursele naturale ale Andorrei sunt energia hidroelectrica, apa minerala, lemnul, minereul de fier si de plumb.
     Andorra nu este membra a UE, dar se bucura de o relat;ie speciala cu aceasta, fiind tratata ca membru al Uniunii în ce priveşte comertul cu bunuri (scutit de taxe vamale) si ca stat ne-membru în ce priveste produsele agricole.
Andorra nu a avut pâna la 31 decembrie 1999 o moneda proprie, în tara circulând francul francez si peseta spaniola în tranzactii bancare, dupa care ambele monezi au fost înlocuite de moneda unica a Uniunii Europene, euro.
Andorra este în stadiu de negociere pentru emiterea monezilor euro proprii.
Ce gluma!!! Este conducatorul UE, nu membru. Membrii sunt doar sclavii.
Populatia Andorrei era în 2009 estimata la 83.890 de locuitori. In 1900, ea era estimata la doar circa 5.000 de locuitori.
Este ca si cum ai spune STATUL BRAILA, spre exemplu. Penibil. Localnicii andorrani reprezinta cel mai mare grup etnic din tara, dar nu sunt o majoritate (31.363 de locuitori); alte nationalitati sunt spaniolii (27.300), portughezii (13.794), francezii (5.213), bretonii (1.085) si italienii.
     Limba istorica si oficiala este catalana, o limba romanica.
Guvernul andorran doreste încurajarea folosirii limbii catalane; el a finantat o comisie pentru toponimie catalana în Andorra si ofera lectii gratuite de catalana pentru imigranti, în vreme ce posturile nationale de radio si televiziune emit în catalana.
In functie de Puterea "poporului andoran" vom avea sau nu o tara CATALUNIA.
Populatia Andorrei este predominant (90%) romano-catolica.
Sfântul protector al tarii este Maica Domnului din Meritxell. Deşi nu este religie oficiala, constitutia recunoaşte o relatie speciala cu Biserica Catolica, oferind unele privilegii speciale acestui grup religios.
Cum ar putea sa fie altfel cand masonii, mana stanga a Vaticanului si iezuitii, mana dreapta a aceluiasi Vatican"taie si spanzura" acolo. Comunitatea musulmana este formata în principal din imigranti nord-africani.
Printre alte grupari creştine se numara biserica anglicana, Biserica Reunificarii, Noua Biserica Apostolica, Biserica lui Isus Hristos si a sfintilor din ziua de pe urma, si martorii lui Iehova.
Toti sunt "ciuperci" ale Vaticanului. Exista o mica comunitate de hinduşi si de Bahá'í.
In Andorra traiesc si circa 100 de evrei.
     Andorra este locul de origine al unor dansuri populare cum ar fi contrapàs si marratxa, care înca dainuiesc în special în Sant Julià de Lòria. Muzica populara andorrana se aseamana cu cea a vecinilor sai, dar are un caracter predominant catalan, mai ales în prezenta unor dansuri cum ar fi sardana. Alte dansuri andorrane sunt contrapàsul în Andorra la Vella si dansul Sfintei Ana din Escaldes-Engordany.
Sarbatoarea nationala a Andorrei este Maica Domnului din Meritxell, sarbatorita odata cu Naşterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie.
     Pe data de 23 aprilie 1994, doua sute saptezeci de ani de la crearea Marii Loji a Angliei, dupa ce a primit toate autorizatiile din partea guvernului Andorrei, Loja Masonica, prima din istoria acestei tari, a fost infiintata ca dependenta de Marea Loja din Franta.
Sase luni mai târziu, pe 08 octombrie Marea Loja din Spania a creat o Loje secunda. Au urmat alte doua loje a Frantei, care in final s-au unit atit intre ele cat si cu Loja Spaniei.