Lituania de Lelia Mihail publicat la 26.10.2012
Lituania
     Marele Ducat al Lituaniei a fost un stat european in secolele 12-13 pana in 1569 cand a devenit parte a Uniunii Polono-Lituaniene, pana la 3 mai 1791 cand a redevenit stat unitar.
Ducatul a fost fondat de Lituanieni, unul din triburile din Aukštaitija. Dealtfel, numele oficial al Lituaniei, pana in secolul 13, a fost Aukštaitija.

     Prima capitala a fost la Kernave. Lituania, propriuzisa cuprindea initial Ducatul de Vilnius si Ducatul Trakai.
     In secolul 13 si anume in 1253, Mindaugas devine Regele Catolic al Lituaniei.
Treniota (ca 1210-1264) a fost Marele Duce al Lituaniei (1263-1264). Treniota a fost nepotul lui Mindaugas.
In timp ce Mindaugas s-a convertit la crestinism, in scopul de a descuraja Ordinul Livonian(leton) al Cavalerilor Teutoni si atacurile asupra Lituaniei, Treniota a ramas un pagan devotat. In ciuda convertirii lui Mindaugas, cavalerii teutoni au facut in mod regulat incursiuni pe teritoriul Lituaniei.
Dupa Batalia de la Durbe in 1260, Treniota l-a convins pe Mindaugas sa renunte la crestinism si de atac impotriva CavalerilorTeutoni.
Atacul a fost ineficient si Mindaugas a inceput sa se indoiasca de alianta cu Treniota.
Treniota a uzurpat tronul si a readus natiunea inapoi la paganism. Cu toate acestea, el a domnit doar pentru un an inainte de a fi detronat de Vaišvilkas, fiul cel mic al Mindaugas.

     Traidenis (decedat 1282) a fost Marele Duce de Lituania de la 1270 (sau 1269) pana la 1282. El este al doilea Marele Duce al Lituaniei, ca proeminenta, dupa Mindaugas, in secolul al 13-lea.
Domnia sa a incheiat o perioada de tulburari de sapte ani - dupa ce Mindaugas a fost asasinat in 1263 - si a stabilit cu fermitate Marele Ducat ca un stat pagan timp de o suta de ani.
Spre deosebire de Mindaugas, Traidenis nu s-a concentrat pe extinderea in est.
Traidenis este primul Duce Lituanian care a murit de moarte naturala. Toti cei dinaintea lui au fost ucisi ori au murit in lupte.

    
Statul multietnic si multiconfesional s-a marit in timpul regelui Gediminas si al fiului sau Algirdas.
Jogaila, succesorul lui Algirdas, a semnat Uniunea de la Kreva in 1386, aducand doua schimbari majore in istoria de Marele Ducat al Lituaniei:
conversie in catolicism si
crearea unei uniuni dinastice intre Marele Ducat Lituania si Regatul Poloniei.
Švitrigaila (ca 1370 - 10 februarie 1452;) a fost Marele Duce al Lituaniei 1430-1432
A petrecut cea mai mare a vietii sale in mare parte in pretentii dinastice luptind impotriva verilor lui Vytautas si Sigismund Kestutaitis.
Se crede ca Švitrigaila a simpatizat cu rusii, fiind nascut de o mama rusa (Uliana din Tver) si casatorit cu Anna Ivanovna de Tver.
Cand a izbucnit razboiul, in 1408 intre Vytautas si fiul sau vitreg, Švitrigaila fugi la Moscova.
Inapoindu-se in Lituania, el a fost retinut ca un tradator inveterat si un pretendent periculos si inchis in castelul de Kremenets timp de 9 ani. In cele din urma eliberat de catre Printul Daniel Ostrogski, el a fugit in Ungaria.

     Tautvilas sau Towtwil (c.1352-1355 - septembrie 1390) a fost unul din fiii lui Kestutis, Marele Duce al Lituaniei, si un puternic sprijin pentru fratele sau Vytautas cel Mare in luptele impotriva varului lor, Jogaila.
     In 1380, Jogaila a semnat Tratatul secret de Dovydiškes, cu Cavalerii Teutoni, impotriva lui Kestutis.
Acest lucru a starnit un razboi civil. Kestutis si Vytautas fiul sau au fost capturati si tinuti prizonieri in castelul Kreva.
In anul 1382 Kestutis a murit in conditii suspecte, in timp ce Vytautas a reusit sa scape si a cautat aliati in randul Cavalerilor Teutoni.
Cam in acelasi timp Jogaila l-a alungat pe Tautvilas din Navahrudak Vaidotas. Tautvilas s-au alaturat apoi luptei lui Vytautas ,fratele sau.
In timp ce-i vizita pe cavalerii teutoni, el a fost botezat Kondrat pe 21 octombrie 1383.
In 1384 Vytautas si Jogaila s-au impacat si razboiul civil sa incheiat.
     Cand Jogaila(Jagello in limba polona) a semnat Uniunea Krewo si a devenit rege al Poloniei, a lasat pe fratele sau nepopular Skirgaila ca regent in Lituania.
Vytautas a vazut acest lucru ca pe o oportunitate de a castiga putere si a inceput razboiul civil lituanian (1389-1392).
Prima lui campanie militara impotriva orasului Vilnius nu a avut succes si a trebuit sa apeleze la cavalerii teutoni pentru a doua oara. Tautvilas i sa alaturat din nou.
Fortele comune ale lui Vytautas si ale Cavalerilor au atacat Vilnius, in septembrie 1390.
Potrivit cronicilor de Wigand din Marburg, Tautvilas a fost ucis in timp ce incerca sa captureze Castelul Crooked.
Domnia lui Vytautas cel Mare a marcat atat o mai mare expansiune teritoriala a Marelui Ducat cat si infrangerea Cavalerilor Teutoni in Batalia de la Grunwald in 1410.
A marcat, de asemenea, cresterea nobilimii lituaniene.
     Dupa moartea lui Vytautas, relatia Lituaniei cu Regatul Poloniei s-a deteriorat mult, nobilimea lituaniana, inclusiv Radziwills, a incercat sa rupa uniunea cu Polonia.
Marele Ducat al Moscovei a fortat Uniunea sa ramana intacta.
In cele din urma, Uniunea de la Lublin din 1569 a creat un stat nou, polono-lituanian.

     In aceasta federatie, Marele Ducat al Lituaniei a fost mentinut ca unitate politica distincta si a avut guvern, legi, armata, si de trezorerie separate.
Uniunea a reusit sa previna pierderile teritoriale la extinderea Rusiei.
Dupa o serie de razboaie devastatoare, polono-lituaniene, Ducatul Liuaniei a fost impartit intre Imperiul Rus, Prusia si Austria in 1795.