Forta Sexuala sau Dragonul inaripat - Partea III de Omraam Michael Aivanhov publicat la 18.06.2007
Dragostea spirituala,un mod superior de a te hrani
     De ce se cauta femeile si barbatii? Foamea este cea care îi împinge. Le e foame si vor sa manânce. Întradevar, dragostea e o forma de hrana, o bautura; e comparabila pâinii, apei, vinului... A iubi este exact ca si cum a se hrani: sunt aceleasi legi, aceleasi procese. De aceea v-am tot spus, daca nu ati înteles procesul nutritiei, nu-l veti întelege nici pe cel al dragostei. Cât timp veti considera ca trebuie sa mâncati numai pentru a hrani corpul vostru fizic, pentru ca va e foame sau ca va place sa mâncati, fara a face nici o munca pentru a capta particolele eterice ale hranei, nu veti fi capabili sa captati aceste particole eterice ale barbatilor si femeilor despre care va vorbesc; veti fi obligati sa faceti cu ei schimburi grosiere: veti fi obligati sa va hraniti ca o omida în loc sa va hraniti ca un fluture.
     Da, priviti lectia pe care ne-o da natura prin metamorfoza omizii în fluture. Omida este urâta, umflata, se deplaseaza cu greu si nimeni nu doreste sa o vada. Ca fiecare creatura, bineînteles, ea are nevoie de hrana, si iata ca are un mare apetit pentru frunze! Ei nu i plac nici florile nici fructele, ci frunzele care sunt indispensabile arborelui, pentru ca ele transforma lumina soarelui. Deci, mâncând frunzele, omida aduce prejudicii arborelui care nu mai poate produce nici flori nici fructe, si de aceea oamenii fac totul pentru a o distruge, pe câmpuri si în gradini. Iata, deci, viata unei omide...
     Dar într o zi, nu se stie de ce, omida începe sa si dea seama ca aceasta viata nu e atât de grozava. Ea vede trecând pe cer fluturi atât de frumosi, colorati, usori, fata de care ea se simte urâta si dezgustatoare; ea întelege de asemenea ca e daunatoare si ca acesta e motivul pentru care oamenii vor sa o distruga. Atunci, se decide sa se schimbe, sa devina ceva bun si intra în meditatie... Ea începe sa si pregateasca un adapost, pentru ca are nevoie sa fie linistita, si pentru aceasta ea secreta un lichid care, solidificându se, devine un fir rezistent... si iata matasea! Matasea e un produs al omidei, si daca este asa pretioasa, este pentru ca a fost pregatita într o stare meditativa si spirituala!... În tot cazul, vesmintele de matase sunt o buna protectie împotriva fluidelor rele, ca si vesmintele de in.

     Deci, omida intra într o meditatie profunda... atât de profunda ca adoarme. Si iata ca în subconstientul ei—pentru ca ea are de asemenea un subconstient— toate fortele si energiile încep sa lucreze asupra acestei imagini care a impresionat o atât de mult, imaginea fluturelui.
     Pentru ca adevaratele transformari nu sunt niciodata realizate de gândire, în constient, ci prin fortele subconstientului; de aceea când vreti sa obtineti realizarea unei dorinte trebuie sa stiti cum sa coborâti în subconstientul vostru pentru a depune imaginea pe care doriti sa o realizati, daca nu, nu se stie cât timp va trebui pentru aceasta realizare. Numai fortele subconstientului au o foarte mare putere asupra materiei. Iata ca dupa câtva timp, din coconul unde s a închis omida iese un fluture! Trebuie sa des¬cifram tocmai acest fenomen pentru a întelege ce ne învata Inteligenta cosmica prin aceasta meta¬morfoza din omida în fluture. Pâna la o anumita vârsta, si aceasta poate sa dureze sute de încarnari, omul este ca o omida care are nevoie sa manânce frunze: îsi satisface apetitul în defavoarea altora, îi murdareste, îi sfâsie.
     Dar în ziua în care, dezgustat de el însusi, decide sa se schimbe pentru a deveni mai bun, începe sa se concentreze, sa mediteze si mai ales sa si pregateasca un cocon pentru a se proteja... si acest cocon este aura.
Discipolul care constientizeaza puterea aurei si lucreaza asupra ei se transforma în fluture, adica în Initiat. El înceteaza sa mai „manânce” fiinte, asa cum omida înceteaza sa mai manânce frunze, si începe sa se hraneasca cu nectar si polen, adica cu emanatiile lor subtile. Vedeti, sa fii un om obisnuit sau un Initiat corespunde la un fel diferit de a se hrani.
     Evident, pentru multe „omizi”, aceasta metamorfoza nu este înca posibila. Ele va vor spune ca lucrurile trebuie sa ramâna asa, ca na¬tura le face asa de miliarde de ani. Ele nu stiu ca ar putea deveni fluturi, fiinte înnaripate, ca s ar putea hrani cu elementele cele mai pure.
Bineînteles, va trebui sa ne hranim etern, dar exista hrana si hrana, si diverse feluri de a ne hrani. În loc de a face cu creaturile schimburi grosolane, inestetice, dezgustatoare chiar, putem face schimburi subtile, ca si fluturele, fara a murdari sau a distruge nimic: sa ne daruim reciproc multa iubire, dar fara a coborî, fara a mânca frunzele.
     Câti tineri baieti si fete vin sa mi se destainuie ca dupa anumite experiente pe care le au facut, nu mai este ca înainte, se simt îngreunati, traiesc greu... Atunci iata ce le spun: „Nu va mirati, dar starea voastra interioara este exact a unuia care a mers pe mai multe drumuri: v-ati atins si v-ati murdarit vesmintele eterice, astrale, mentale.”
Da, aceste experiente au lasat în subconstientul lor amprente, invizibile desigur, dar reale, si când vor sa faca un efort în plan spiritual, ei se simt împiedicati, supraîncarcati, retinuti în spate. Înainte ei se simteau usori, dilatati, fericiti, aveau încredere în ei însisi, în timp ce acum sunt un pic chirciti si rusinati. Si toti spun: „Nu stiam ca va fi asa. Daca as fi stiut!” Ei da, în lumea întreaga baietii si fetele nu stiu ce i asteapta daca se lanseaza în anumite experiente. Dar nici nu-i intereseaza sa stie. Ei vor numai placeri, sa guste senzatii, sa fie fericiti, cum se zice; si iata ca nu i asteapta tot timpul fericirea, ci rusinea, regretul, ceva apasator, obscur. Si aceasta este una din cele mai mari tristeti ale omenirii: ignoranta în care traieste tineretul.
     Apoi, când acesti tineri vin aici în Fraternitate, ei înteleg ca trebuie sa cunoasca unele adevaruri, ca trebuie sa respecte unele legi, si se decid sa nu mai traiasca ca înainte. Da, dar cum sa elimine urmele a ceea ce au trait? Trebuie ca în fiecare zi sa se spele, sa se purifice, sa lucreze cu lumina, sa se roage, sa mediteze, sa se lege de Cer. Dupa un anumit timp, nu prea repede, ei încep sa vada totul mai clar si încep sa avanseze.
Cu cât tineretul accepta sa fie luminat, instruit si bine povatuit de Initiati, cu atât nu se grabesc sa se arunce în experiente inutile si periculoase! Iar apoi, Cerul le va trimite tuturor baietilor si fetelor pe aceea sau acela care le convine. În orice caz, nimeni nu ma acuza ca duc tineretul în eroare!
     Priviti în ce stare se afla toti acesti baieti si aceste fete care au facut atâtea experiente premature! Ei ar vrea sa fie veseli si voiosi, dar se prefac numai. Simtim ca nu mai au aceeasi inspiratie, ca ceva s a spart în ei.
Ar fi trebuit sa o stie: cine provoaca în sine eruptii vulcanice, nu ramâne fara consecinte. În unele parti ale structurii fizice a fiintei se produc explozii, rupturi, cheltuieli formidabile a unei chintesente de valoare inestimabila.
Veti spune: „Dar nu trebuie sa ne bucuram, nu trebuie sa avem nici o placere?” Ba da, dar trebuie sa stiti când si în ce fel. Totul poate deveni minunat si magnific când stiti cum sa întelegeti si cum sa actionati. De câte ori v am spus: forta sexuala e o energie pe care putem sa o comparam cu petrolul. Ignorantii si neîndemânaticii sunt arsi— aceasta forta le arde chintesenta—în timp ce acei care stiu sa o utilizeze, Initiatii, zboara în spatiu. Vedeti, idiotii sunt arsi si inteligentii zboara în spatiu! Nici o imagine nu rezuma asa de bine aceasta problema a fortei sexuale. Atunci de ce sa nu zburam în spatiu pâna la stele si sa cunoastem totul, în loc sa fim tot timpul arsi?
     Nu am negat niciodata ca sunt lucruri bune în dragostea fizica. De vreme ce Inteligenta cosmica a facut lucrurile asa, eu nu o voi critica. Nu, dar Inteligenta cosmica a prevazut de asemenea o evolutie pentru umanitate în toate domeniile.
Oamenii din epoca noastra sunt din ce în ce mai indignati împotriva unor anumite manifestatii de violenta si de cruzime care erau considerate normale acum câteva secole; acum sunt declarate nedemne de om.
Atunci, de ce sa nu existe si o evolutie în domeniul dragostei? Pentru cei ce stiu sa citeasca, aceasta evolutie este înscrisa într o pagina a marii carti a naturii vii: în povestea omizii si fluturelui. Si nu este singurul exemplu. Studiati si viata albinelor.

     S-a scris mult despre albine, despre organizarea societatii lor, despre moravurile lor, dar despre ce reprezinta din punct de vedere simbolic, nu se cunoaste mare lucru. Albinele culeg nectarul si polenul florilor din care ele prepara o hrana delectabila, mierea. Simbolic, aceasta munca este cea a Initiatilor sau a discipolilor avansati care iau de la fiintele umane pe care le frecventeaza elementele cele mai pure, mai subtile pentru a face o miere care va hrani îngerii. La fel cum albina nu manânca flori, Initiatul, în loc sa ma¬nânce oameni, cum fac majoritatea oamenilor, nu ia de la ei decât ce este mai spiritual. Gratie cunostintelor sale alchimice, el prepara în inima sa, în sufletul sau, o chintesenta, o hrana, un parfum delicios pe care îngerii vin sa le culeaga.
     Iata ce reprezinta albina: un Initiat. În fiecare suflet uman, chiar si în cele criminale, Initiatul gaseste elemente divine, si din toate aceste chintesente produce mierea spirituala. O fiinta care stie sa transforme, sa sublimeze, sa ilumineze totul, prepara mierea. E o albina, stupul e în el, el face mierea din elementele cele mai pure, cele mai subtile care se degaja din el: emanatiile sale. Toate fiintele umane sunt chemate sa extraga aceasta chintesenta pentru a o transforma în interiorul lor. Trebuie sa învete sa o faca, si pentru aceasta trebuie sa lucreze cu intelectul, inima si vointa, pentru ca,cu aceste trei elemente putem realiza orice în alambicul interior. Iata adevarata alchimie.
     Marii Initiati, care sunt adevarati alchimisti, nu învatau decât aceasta: cum sa devii ca o albina, cum sa extragi ceea ceea ce e mai bun din tot ce se gaseste în natura si mai ales în fiintele umane; ei îi privesc, ei le vorbesc, fiecare fiinta umana este o floare pentru ei. Da, e minunat, si aceasta filozofie este scrisa în natura. Acolo au descoperit-o Initiatii. Bucuria, adevarata bucurie nu se gaseste în relatiile fizice.
     Priviti, de exemplu, doi îndragostiti la început: ei nu s au îmbratisat înca, dar ce bucurie, ce inspiratie traiesc! Ei se scoala si se culca numai cu gândul ca celalalt exista, ca îl va întâlni, ca îi va vorbi, ei devin poeti. Ei îsi scriu un pic, îsi dau petale de trandafiri care sunt ca niste talismane pentru ei...
Dar când încep sa se îmbratiseze, sa se culce împreuna, s-a terminat cu toate aceste subtilitati, nu se mai bucura asa ca înainte, nu se mai gândesc unul la altul ca înainte, si iata ca apar dificultatile, reglarile de conturi. Înainte, erau în paradis. Atunci de ce nu au prelungit aceasta fericire mai mult?
     Eu stiu ce îmi veti spune: ca nu putem la nesfârsit sa ne hranim în doze homeopatice cu surâsuri, cu cuvinte, ca avem nevoie de ceva mai substantial.
Bun, dar mai departe sa nu fiti suparati si sa nu faceti reprosuri nimanui: mâncati ciorba pe care v-ati preparat o, asta e tot. De vreme ce nu vreti sa traiti în lumina si poezie, de vreme ce va trebuie ceva mai substantial, eu nu sunt contra, dar va avertizez de ce va asteapta.
Eu nu fortez pe nimeni, ma multumesc sa explic. Învatatura mea e ca o masa pe care am pus tot ce exista ca fructe, legume, peste, brânza... Toate alimentele pamântului sunt aici, dar aceasta nu înseamna ca fiecare trebuie sa manânce din toate. Da, sunt obligat sa va prezint toate adevarurile, toate metodele, toate solutiile, dar fiecare trebuie sa aleaga ce îi convine stomacului sau.
     Am fost des întrebat des daca e preferabil sa traiesti în castitate sau, din contra, de a avea relatii sexuale. În realitate, nu asa trebuia pusa întrebarea; e imposibil de a spune într un fel general ce este bun si ce este rau... Totul depinde de persoana. A trai în castitate, în abstinenta, poate sa dea rezultate foarte proaste, dar de asemenea rezultate foarte bune. Abstinenta poate sa i faca pe unii isterici, nervosi, bolnavi si pe altii puternici, echilibrati, si sa le priasca.
     A da frâu liber instinctului sexual le poate face bine la unii si le poate face rau la altii. Nu trebuie sa clasam lucrurile spunând: „Acesta e bun... acesta e rau.” Binele si raul depind de un alt factor: cum utilizam fortele, cum le dirijam. Nimic nu este nici bun nici rau, dar devine bun sau rau.
Problema este de a sti de la început care e idealul vostru, ce vreti sa deveniti. Daca vreti sa faceti mari descoperiri în lumea spirituala, evident, sunteti obligati sa micsorati numarul anumitor placeri sau chiar de a renunta complet învatând sa va sublimati forta sexuala.
Dar daca nu aveti acest înalt ideal, e o prostie a te retine, a fi cast, a fi virgin, si chiar puteti sa va îmbolnaviti pentru ca eforturile voastre nu servesc la nimic.
     Nu e întelept ca în acest domeniu sa dai aceleasi sfaturi si aceleasi reguli la toti. Vine cineva sa ma vada si îmi spune: „Maestre, nu cred ca e bine pentru mine sa ma casatoresc si sa am copii pentru ca vreau sa merg pe calea spiritualitatii.” Si când ma uit la constitutia sa, structura sa, îi raspund: „Nu, e mai bine pentru d-voastra sa va casatoriti, altfel va fi înspaimântator, veti fi nefericit si toti ceilalti vor fi indispusi.” Si altul care vrea sa se casatoreasca, se întâmpla câteodata sa i spun: „Casatoriti va daca vreti, dar trebuie sa stiti ca nu sunteti construit pentru casatorie si ca veti suferi.”
Multi baieti si fete nu se cunosc si nu stiu ce trebuie sa faca. Fiecare vine pe pamânt cu un program de îndeplinit. Nu este el cel care poate sa decida asupra tendintelor si instinctelor sale.

     Explicati, de exemplu, unei pisici ca trebuie sa devina vegetariana si ca nu mai trebuie sa mai prinda soareci, ea va va asculta si va face: „Miau” adica: de acord, am înteles, e o promisiune. Dar în timp ce îi predicati, iata ca aude un mic zgomot: e un soarece care chitaie... Imediat pisica va paraseste, dar fara nici o remuscare, pentru a se arunca asupra soarecelui. Poate v-a ascultat atentionarea, poate v a facut o promisiune... Acum, revine, lingându se pe bot, si mai spune: „Miau”, adica: e peste puterile mele (da, traducere literara!) nu pot sa-mi schimb natura de pisica de la o zi la alta. Deci, cât sunt înca pisica, voi mânca soareci. Acum, acestea nu înseamna ca nu trebuie sa faceti eforturi pentru a sublima forta sexuala. Numai ca, v am explicat deja, nu veti putea lupta contra ei; daca încercati, ea va va zdrobi. Deci, iata cum trebuie sa faceti: trebuie sa aveti un asociat foarte puternic caruia sa i trimiteti aceasta forta, si el, gratie stiintei sale alchimice, reuseste sa o transforme în sanatate, frumusete, în lumina, în dragoste divina. Acest asociat este un înalt ideal, o idee fundamentala cu care traiti, pe care o nutriti, care va hraneste si ea va transforma aceasta energie, nu voi. De aceea, cel care nu are un ideal spiritual nu va reusi niciodata, si aceluia nu putem sa i dam decât acest sfat: gaseste repede pe cineva si casatoreste-te, daca nu, vei fi un pericol public, vei plictisi pe toata lumea. Vedeti, nu va îndrum în aventuri incerte, ci va prezint foarte clar problema.
     Daca nu aveti dorinta de a deveni o fiinta magnifica, un conductor al luminii, un binefacator al umanitatii, niciodata nu veti ajunge sa sugrumati aceasta forta; atunci, da ti-i o finalitate, casatoriti-va, faceti copii.
Dar daca aveti acest înalt ideal, ar fi pacat sa abandonati Cerul pentru a satisface un sot sau o sotie pe care, de altfel, nu o veti satisface niciodata, orice veti face.
Din contra, merita sa faceti efortul de a lucra pentru un ideal înalt, pentru ca aceste energii îl vor alimenta, îl vor hrani si îl vor întari.
     Da, daca la un moment dat veti simti un impuls sexual va veti concentra asupra acestui ideal, iar aceasta energie va urca pâna la creier pentru a l alimenta si, câteva minute mai târziu veti fi liber, veti avea victoria. De câte ori v-am vorbit de importanta faptului de a avea un înalt ideal! Ei bine, iata astazi înca o aplicatie neasteptata în domeniul sexual. Faceti sa convearga toate energiile spre o idee sublima si nu numai spre placere: ele va vor servi si vor contribui la realizarea acestei idei.
     De când va vorbesc de înaltul ideal nu ati înteles ce puternic transformator de energii reprezinta. Numai ca, problema este de a sti cum putem avea un înalt ideal, cum îl putem face sa se nasca si cum sa l alimentam.
În realitate, e simplu. Vreti sa va ameliorati, sa fiti mai întelept, mai stralucitor, mai pur, mai puternic?... Trebuie sa va consacrati timp pentru a dori si a vizualiza aceste calitati
Va imaginati ca sunteti înconjurati de lumina, ca emanati dragoste pentru lumea întreaga. Putin câte putin imaginile acestor calitati pe care le formati devin vii, ele actioneaza asupra voastra, ele va transforma pentru ca ele lucreaza sa atraga din univers elementele potrivite pentru a vi le infuza.
     Desigur, e necesara multa munca si mult timp pentru a ajunge la un rezultat, dar când ati obtinut acest rezultat, nu va mai puteti însela: simtiti deasupra voastra o entitate vie care va protejeaza, va instruieste, va purifica, va lumi¬neaza si care, în momentele dificile va aduce elementele de care aveti nevoie.
Trebuie mai întâi sa formezi aceasta perfectiune, mai întâi în lumea mentala, si apoi, mai departe, ea va coborî pentru a se concretiza în materie.
Întelegeti ma bine: nu sunt asa de limitat sau de fanatic cum poate credeti. Sunt larg, foarte larg. Numai ca, datorita sarcinii mele de instructor, am fata de voi datoria de a va arata ce este mai bun. „Da, dar nu putem sa va urmarim!” Nu-i nimic, veti reusi într o încarnare viitoare; nu trebuie sa va sinucideti sub pretext ca nu obtineti rezultatele pe care le doriti
     Eu trebuie sa va arat noile posibilitati, noile drumuri, sa va spun cum sa va angajati pe ele; dar daca pentru moment nu puteti, nu o sa va iau de gât pentru aceasta. Sarcina mea este sa va dau explicatii, mai departe fiecare trebuie sa aleaga, dupa natura si temperamentul sau, dupa gradul sau de evolutie. Daca Cerul mi a dat aceasta sarcina cu voi, e pentru ca stie ca sunt larg si ca nu va voi duce în eroare.
Acum, daca cineva nu e capabil, nu e dotat, nu e vina mea, e pentru ca nu a lucrat în încarnarile precedente, si acum are mari dificultati. Dar celor care sunt pregatiti trebuie sa le dau mijloace de a merge mai departe. Daca nu vi le dau eu, cine altcineva le va da ?
Dragostea este pretioasa, esentiala, dar pentru a o întari, a o proteja, a o face durabila trebuie sa diminati manifestarile fizice. Numai ca, trebuie sa stiti ca e foarte periculos sa renuntati la o bucurie fara a o înlocui cu o alta bucurie, pentru ca aceasta se reflecta dureros asupra sistemului nervos.
Pentru a nu suferi reactii negative, trebuie înlocuita o placere printr o alta placere, mai spirituala.
     În Stiinta initiatica se spune ca o renuntare nu e o privare ci o înlocuire, o transpunere într o alta lume. Aceeasi activitate continua dar cu materiale mai pure, mai luminoase. Când se spune ca trebuie sa renuntam, sa facem sacrificii, nu e decât un fel de a vorbi. În realitate, nu trebuie sa ne privam, nu trebuie sa renuntam, ci numai sa ne deplasam, adica sa facem sus ceea ce faceam jos: în loc sa bem apa dintr o mocirla cu microbi, trebuie sa bem apa dintr-o sursa pura, cristalina. A nu bea, e moartea.
     Un adevarat Maestru nu se priveaza de nimic: el manânca, bea, respira, iubeste, dar în regiuni, în stari de constiinta necunoscute pentru omul ordinar. Metoda pe care oamenii o practica în general pentru a se debarasa de dorinta de a fuma, a bea sau de a merge cu femei (a suprima un obicei fara a l înlocui cu altul) este extrem de periculoasa: ea îi dezaxeaza si îi arunca în vid. Lor le trebuie o compensatie, trebuie înlocuita o dorinta inferioara printr o dorinta superioara.
De aceea gânditi va bine de fiecare data când vreti sa renuntati la o nevoie care e puternica în voi, pentru ca e o decizie foarte grava. Trebuie înlocuita aceasta nevoie. Astfel, pentru a fi satisfacut veti continua sa mâncati, sa beti, sa iubiti sau sa traiti, dar într-o stare care nu va expune acelorasi pericole. Daca nu înlocuiti nevoile voastre, veti sucomba.

     Daca un Initiat nu va gasi bucuria, placerea suficient de sus, în meditatiile sale, contemplatiile sale, felul sau de a trai, dragostea sa pentru oameni, nu va putea învinge niciodata: pentru ca Initiatii sunt construiti ca toata lumea. Numai gratie dragostei lor formidabile pentru un înalt ideal pot sublima energiile lor.
     Nu luptati niciodata împotriva instinctului sexual numai prin vointa voastra. Pentru a învinge, trebuie sa apelati la fortele celeste, adica la un înalt ideal, o dragoste formidabila pentru perfectiune, pentru puritate, pentru frumusete.
Daca nu aveti acest înalt ideal, daca nu iubiti viata divina, viata perfecta, nu luptati contra fortei sexuale: veti fi înfrânt.
Refularea nu e o solutie în problema sexualitatii, pentru ca refularea nu e altceva decât refuzul de a da fortei sexuale o iesire normala, fara a avea în cap o idee, un ideal care lucreaza în planurile superioare pentru a sublima aceasta forta. Puteti avea încredere în mine, eu cunosc problema.
     Nu v am spus nimic ce nu am verificat mai întâi, si pentru ca am verificat toate aceste mari legi am dreptul sa va vorbesc. De mai mult de patruzeci de ani va dau puncte de vedere care, daca le veti întelege cum trebuie, nu va vor aduce pagube. Toata viata mea n am facut decât experiente asupra mea pentru a studia si a gasi cele mai bune metode, si gratie acestor experiente pot sa va fiu acum extrem de util. Dar daca nu aveti încredere în mine, daca va e frica ca veti fi nefericit aplicând aceste metode, nu le aplicati; eu n am nimic împotriva, dar cei care vor suferi veti fi voi. Într o zi va veti da seama cît ati fost de stupizi de a actiona cu usurinta, pentru ca nu ati vazut unde era interesul vostru veritabil.