"Biblia stiintifica" - Partea II de Anonim publicat la 26.03.2014
"Biblia stiintifica" - Partea II
  5. Ajutoarele planetare
Acesti serafimi mentin cartiere generale pe capitalele sistemelor si, cu toate ca sunt strins asociati cu cetatenii adamici care locuiesc acolo, ei sunt in principal atasati serviciului Adamilor Planetari, innobilatorii biologici sau fizici ai raselor materiale pe lumile evolutive. Munca de slujire a ingerilor capata un interes tot mai mare pe masura apropierii lor de lumile locuite, a apropierii de problemele efective cu care se confrunta barbatii si femeile timpului care se pregatesc de incercarea de a atinge telul eternitatii.

  Ajutoarele planetare au fost, in marea majoritate, retrase de pe Urantia dupa caderea regimului adamic, iar supravegherea serafica a lumii voastre a fost atunci transferata intr-o mai mare masura administratorilor, slujitorilor de tranzitie si pazitorilor de destin.
Cu toate acestea, ajutoarele serafice ale Fiilor vostri Materiali nedesavirsiti servesc inca Urantia in urmatoarele grupuri:
Vocile Gradinii. Cind cursul planetar al evolutiei umane atinge nivelul sau biologic cel mai inalt, aparitia Fiicelor si a Fiilor Materiali, Adamii si Evele, survine intotdeauna pentru a face sa avanseze evolutia raselor prin aportul efectiv al plasmei lor vitale superioare.
Cartierul general planetar al unui Adam si al unei Eve se numeste, in general, Gradina Edenului, iar serafimii lor personali sunt adesea cunoscuti sub numele de Voci ale Gradinii.
Ce destept si intuitiv e rominul!!! In gradina cu flori multe, se sterge mindra pe frunte. Nu se sterge de asudata, se sterge de siparata. Ca pleaca badea in armata.
Acesti serafimi aduc servicii inestimabile Adamilor Planetari in toate planurile lor de inaltare fizica si intelectuala a raselor evolutive. Dupa esecul lui Adam pe Urantia, unii dintre acesti serafimi au fost lasati pe planeta si acordati succesorilor lui Adam in autoritate.
Ce noutate....! Mie imi spui, neica?
Spiritele Fraternitatii. Atunci cind un Adam si o Eva sosesc pe o lume evolutiva, este evident ca stabilirea unei armonii rasiale si a unei cooperari sociale intre diversele rase reprezinta un tel important.
Este rar ca aceste rase de culori diferite si naturi variate sa accepte de bunavoie planul fraternitatii umane.
Acesti oameni primitivi nu ajung sa realizeze intelepciunea asocierilor pasnice decit dupa ce s-au copt in experienta umana si datorita slujirii fidele a spiritelor serafice de fraternitate. Fara munca acestor serafimi, eforturile Fiilor Materiali de a armoniza si a face sa progreseze rasele unei lumi in evolutie ar fi fost mult intirziate, iar daca Adamul vostru ar fi respectat planul originar de avansare a Urantiei, spiritele de fraternitate ar fi produs deja transformari incredibile in rasa umana.
Tinind cont de greseala lui Adam, ramine remarcabil ca aceste ordine serafice au reusit sa intretina si sa realizeze chiar si gradul relativ de fraternitate care exista in prezent pe Urantia.
Nu exista nici un om actual normal care sa se mai indoiasca de acest adevar!!!
Sufletele Pacii. Primele milenii de eforturi ascensionale ale oamenilor evolutivi sunt marcate de numeroase lupte. Pacea nu este starea naturala a domeniilor materiale. Mai intii, prin intermediul sufletelor serafice ale pacii, oamenii realizeaza sensul "pacii pe pamint si al bunavointei printre oameni".
Cu toate ca acesti ingeri au fost in mare masura zadarniciti in incercarile lor initiale de pe Urantia, Vevona, seful sufletelor pacii in epoca lui Adam, a fost lasat pe Urantia, si el este acum atasat statului major al guvernatorului general rezident.

  Si tot acelasi Vevona este acela care, actionind ca sef al ostirilor ingeresti, a proclamat lumilor, pe parcursul nasterii lui Mihail, "Slava lui Dumnezeu in Havona si pe pamint, pace si bunavointa printre oameni".
In epocile mai avansate ale evolutiei planetare, acesti serafimi contribuie la substituirea vechii idei de ispasire cu conceptul de acordare divina ca filozofie a supravietuirii muritorilor.
Spiritele Increderii. Suspiciunea este reactia inerenta oamenilor primitivi; luptele de supravietuire din timpul primelor epoci nu genereaza in mod natural increderea.
Increderea este o noua achizitie umana datorata slujirii acestor serafimi planetari ai regimului adamic. Ei au drept misiune faptul de a insufla credinta in mintea oamenilor aflati in evolutie. Tot acest grup de serafimi a fost transferat noului regim dupa esecul misiunii lui Adam, si de atunci ei si-au continuat intotdeauna lucrarile pe Urantia. Si ei nu au esuat cu totul, caci putem vedea acum dezvoltindu-se o civilizatie care incorporeaza multe dintre idealurile lor de incredere si de incredintare.
In epocile planetare mai avansate, acesti serafimi fac ca oamenii sa aprecieze mai bine adevarul ca incertitudinea este taina unei continuitati multumitoare. Ei ajuta pe filozofii muritori sa inteleaga ca, in conditiile in care este esentiala ignoranta pentru o reusita, ar fi o greseala colosala de a lasa creaturile sa stie ce se va intimpla in viitor. Ei trezesc gustul oamenilor pentru dulceata incertitudinii, pentru spiritul romantic si pentru incintarea unui viitor imprecis si necunoscut.
Transportorii. Transportorii planetari sunt in serviciul lumilor individuale. Majoritatea fiintelor inserafimate aduse pe aceasta planeta sunt in trecere; ele doar zabovesc; si ramin sub paza propriilor lor transportatori serafici.
Exista insa un mare numar dintre acesti serafimi care sunt stationati pe Urantia. Acestea sunt personalitatile transportoare care opereaza pornind de la planetele locale, de exemplu de la Urantia la Jerusem.
Iata maniera in care sunt formate ideile voastre clasice asupra ingerilor: in clipele care preced imediat moartea fizica, se produce uneori in mintea umana fenomen de reflectare, iar aceasta constiinta vaga pare sa vizualizeze ceva din forma ingerului insotitor, iar aceasta este imediat tradus in termenii conceptelor obisnuite de ingeri continute in mintea individului.
Ideea gresita ca ingerii poseda aripi nu rezulta in intregime din ideea antica ca ele le sunt necesare pentru a zbura prin aer. Fiintele umane au primit uneori permisiunea de a observa serafimi care se pregateau sa efectueze un transport, si traditiile relative la aceste experiente au contribuit mult la determinarea conceptului urantian de ingeri. Observind cum este pregatit un serafim de transport pentru a primi un pasager pentru tranzitul interplanetar, se poate vedea ceva ce seamana cu un dublu set de aripi, plecind de la cap catre picioarele ingerului. In realitate, aceste aripi sunt izolatorii de energie - scuturile antifrictiune.
Atunci cind fiinte celeste trebuie sa fie inserafimate pentru un transport de la o lume la alta, ele sunt aduse in cartierul general al sferei unde, dupa inregistrarea cuvenita, li se induce somnul de tranzit. Intre timp, serafimul de transport se pune in pozitie orizontala, imediat deasupra polului de energie universala al planetei. In timp ce scuturile energetice sunt larg deschise, asistentii serafici de serviciu depun cu indeminare personalitatea adormita direct pe ingerul transportator, dupa ce perechile superioare si inferioare de scuturi sunt inchise cu grija si ajustate.
Apoi, sub influenta transformatorilor si transmitatorilor, o ciudata metamorfoza incepe deodata cu pregatirea ingerului de a se lansa in curentii de energie ai circuitelor universale. Infatisarea exterioara a serafimului devine ascutita la ambele extremitati si este tot mai invaluita de o lumina stranie, de tenta chilimbarie incit devine foarte repede imposibil sa se distinga personalitatea inserafimata. Cind totul este gata de plecare, seful de transport inspecteaza cu grija vehiculul purtator de viata si procedeaza la verificarile de rutina pentru a se asigura daca ingerul este sau nu incircuitat cum trebuie; apoi el anunta ca respectivul calator este bine inserafimat, ca energiile sunt ajustate, ca ingerul este izolat si ca totul este gata pentru semnalul de pornire.
Controlorii mecanici, doi dintre ei, se pun atunci pe pozitie. In acest moment, serafimul transportator a devenit o silueta de luminozitate pilpiitoare, vibranta, aproape transparenta si de forma unei torpile. Expeditorul de transporturi al tarimului convoaca atunci bateriile auxiliare de transmitatori vii de energie, de regula in numar de o mie; in acelasi timp in care anunta destinatia transportului, el se intinde si atinge punctul cel mai apropiat al vehiculului serafic care se lanseaza atunci cu viteza unui fulger, lasind in urma lui o dira de luminozitate celesta, atita cit se intinde atmosfera planetei. In mai putin de zece minute, minunatul spectacol se va pierde din vedere, chiar si pentru viziunea reintarita a serafimilor.
Rapoartele spatiale ale planetei sunt primite la prinz pe meridianul cartierului general spiritual desemnat, iar transportatorii sunt expediati din acelasi loc la miezul noptii. Este ora cea mai favorabila pentru plecarea lor si aceasta este ora standard daca nu se specifica altfel. Arhivarii. Sunt conservatorii chestiunilor majore ale planetei cu privire la functiunile ei ca parte a sistemului si la relatiile ei cu guvernul universului. Functia lor consta in a inregistra chestiunile planetare, insa ei nu se ocupa de treburi referitoare la viata si la existenta individuale.
Rezervele. Corpul rezervelor serafimilor planetari ai Sataniei este mentinut in Jerusem, in strinsa asociere cu rezervele Fiilor Materiali. Aceste rezerve sunt indeajuns de abundente cit pentru toate fazele multiplelor activitati ale acestui ordin serafic. Acesti ingeri sunt, de asemenea, purtatorii mesajelor personale ale sistemelor locale. Ei servesc muritorii de tranzitie, ingerii si Fiii Materiali, precum si alte fiinte domiciliate in sediile sistemelor.
Cu toate ca Urantia este actual exclusa din circuitele spirituale ale Sataniei si Norlatiadekului, veti ramine, pe o alta cale, in contact intim cu treburile interplanetare, caci mesagerii Jerusemului vin frecvent pe aceasta lume, la fel ca pe toate celelalte sfere ale sistemului.

6. Slujitorii de tranzitie
Asa cum sugereaza numele lor, serafimii slujirii de tranzitie isi ofera serviciile oriunde pot contribui la tranzitia creaturilor intre starea materiala si starea spirituala. Acesti ingeri slujesc de la lumile locuite pina la capitalele sistemelor, insa cei de pe Satania isi indreapta, in prezent, cele mai mari eforturi catre educarea muritorilor supravietuitori de pe cele sapte lumi palat. Slujirea lor este diversificata in functie de urmatoarele sapte ordine de insarcinare:
1. Ingerii Serafici.
2. Talmacitorii Rasiali.
3. Organizatorii Mentali.
4. Consilierii Morontiei.
5. Tehnicienii.
6. Arhivarii Invatatori.
7. Rezervele Protectoare.
  7. Serafimii viitorului
Acesti ingeri nu slujesc prea mult in afara domeniilor cele mai vechi si a planetelor cele mai evoluate ale Nebadonului.
Un mare numar dintre ei sunt tinuti in rezerva pe lumile serafice apropiate de Salvington, unde se ocupa de cercetari relevante pentru epoca luminii si vietii ale carei zori se vor ivi intr-o buna zi pentru Nebadon.
Functia acestor serafimi se leaga de cariera muritoare ascendenta, insa ei se ocupa aproape exclusiv de muritorii supraveghetori ai unuia dintre ordinele de ascensiune modificate. In masura in care acesti ingeri nu sunt acum direct preocupati nici de Urantia, nici de urantieni, noi socotim ca este preferabil sa ne abtinem de la descrierea fascinantelor lor activitati.
8. Destinul serafimilor
Serafimii isi au originea in universurile locale, iar unii dintre ei isi implinesc destinul de slujire chiar pe tarimurile pe care s-au nascut.
Cu ajutorul si cu sfatul arhanghelilor seniori, unii serafimi pot fi inaltati la serviciile exaltate ale Stralucitoarelor Stele de Seara, in timp ce altii dobindesc statutul si serviciul de coordonati nearatati ai Stelelor de Seara.
Ei pot trai si alte aventuri intr-un destin al universului local, insa Serafingtonul ramine pentru totdeauna telul tuturor ingerilor.
Serafingtonul este pragul ingeresc de acces catre Paradis si de implinire a Deitatii, sfera de tranzitie dintre slujirea din timp si serviciul elevat din eternitate.
  9. Corpul de implinire serafic
Acesti serafimi ai universurilor locale au compensat prin experienta diferenta de potential divin care ii separa anterior de spiritele slujitoare ale universului central si ale suprauniversurilor. Ingerii Corpul de Desavirsire Serafic servesc in calitate de asociati ai seconafimilor suprauniversali si ca asistenti ai supernafimilor inaltelor ordine ale Paradisului si ale Havonei.
  Un mare numar de serafimi desavirsiti se intorc la universul lor natal pentru a-si completa slujirea de inzestrare divina cu slujirea de perfectiune experientiala. Nebadonul este, daca ar fi sa facem o comparatie, unul dintre cele mai tinere universuri, si nu numara atit de multi ingeri absolventi revenind de pe Serafington cit un tarim mai vechi, insa universul nostru local este inzestrat cu un numar adecvat de serafimi impliniti, deoarece este semnificativ faptul de a vedea ca tarimurile evolutive vadesc tot mai mult nevoia de serviciile lor, pe masura ce se apropie de statutul de lumina si de viata. Serafimii desavirsiti sunt acum, in majoritate, in serviciul ordinelor supreme de serafimi, insa unii sunt in serviciul fiecaruia dintre celelalte ordine ingeresti.
  Nebadonul este spatiul impregnat de Spiritul-Mama al universului nostru local. Ceea ce se intinde dincolo de aceasta prezenta de spirit a Spiritului-Mama este exterior Nebadonului, fiind regiunile spatiale extra-nebadoniene ale suprauniversului Orvontonului - alte universuri locale. Domeniul unui univers local poate cuprinde una sau citeva - si chiar mai multe - nebuloase si acesta este modul in care asamblarea fizica a Nebadonului provine de la progenitura stelara si planetara a nebuloasei Andronover si a altor nebuloase. Sferele Nebadonului au drept antecesori diverse nebuloase, insa ele aveau in comun un anumit minimum de miscare de spatiu, care a fost ajustata prin eforturile inteligente ale directorilor de putere, astfel incit sa se produca prezentul nostru agregat de corpuri spatiale. Acest ansamblu calatoreste dintr-o bucata pe orbitele suprauniversului. Aceasta este alcatuirea norului local de stele al Nebadonului care circula astazi pe o orbita tot mai bine stabilita in jurul centrului (situat in Sagetator) sectorului minor al Orvontonului caruia ii apartine creatia noastra locala. Nebuloasele spirale si de alta natura, rotile-mama ale sferelor spatiului, sunt pornite de organizatorii de fortei Paradisului. Cind evolutia nebuloasei o face sensibila la gravitatie, ei sunt inlocuiti in functiile lor suprauniversale de centrele de putere si de controlorii fizici, care preiau imediat deplina responsabilitate de a dirija evolutia fizica a generatiilor urmatoare de resturi stelare si planetare. La sosirea Fiului nostru Creator, aceasta supraveghere fizica a preuniversului Nebadonului a fost imediat coordonata cu planul sau de organizare a universului.

O suta de Centre Supreme de Putere de al patrulea ordin sunt atasate permanent universului nostru local. Aceste fiinte primesc liniile de putere sosind din centrele ternare ale Uversei si, dupa ce au coborit intensitatea circuitelor si le-au modificat, le transmit prin legaturi centrelor de putere ale constelatiilor si sistemelor noastre. Atunci cind aceste centre de putere functioneaza in asociere, ele produc sistemul viu de control si de egalizare care actioneaza la mentinerea echilibrului si la distributia energiilor; altfel, acestea ar fi fluctuante si variabile. Cu toate acestea, centrele de putere nu se preocupa de bulversarile energetice pasagere si locale, cum ar fi petele solare si perturbarile electrice ale sistemului; lumina si electricitatea nu sunt energiile fundamentale ale spatiului, ci doar manifestari secundare si subsidiare. Cele o suta centre de putere ale universului local sunt stationate pe Salvington, unde functioneaza exact in centrul de energie al acestei sfere. Sferele arhitecturale cum ar fi Salvingtonul, Edentia si Jerusemul sunt iluminate, incalzite si alimentate energetic prin metode care le fac in intregime independente de sorii spatiului. Aceste sfere au fost construite - facute la comanda - de centrele de putere si de controlorii fizici si concepute pentru a exercita o puternica influenta asupra distributiei energiei. Bazindu-si activitatile lor pe aceste puncte focale de control energetic, centrele de putere, prin prezenta lor vie, orienteaza si canalizeaza energiile fizice ale spatiului. Si aceste circuite de energie sunt fundamentale pentru toate fenomenele fizico-materiale si morontiale spirituale. Zece Centre Supreme de Putere de al cincilea ordin sunt afectate fiecareia dintre subdiviziunile primare ale Nebadonului, cele o suta de constelatii. In a voastra, cea a Norlatiadekului, ele nu sunt instalate pe sfera-sediu, ci in centrul enormului sistem stelar care constituie nucleul fizic al constelatiei. Un singur Centru Suprem de Putere de al saselea ordin are postul sau exact in centrul de gravitatie al fiecarui sistem local. In sistemul Sataniei, centrul de putere desemnat ocupa o insula de spatiu intunecata situata in centrul astronomic al sistemului. Controlorii Fizici Principali servesc pe linga centre de putere din intregul mare univers, insa functiunile lor intr-un sistem local, cum ar fi Satania, sunt mai usor de inteles.
  Satania(Calea Lactee) este unul dintre cele o suta de sisteme locale care alcatuiesc organizarea administrativa a constelatiei Norlatiadekului. Exista drept vecini imediati sistemele Sandmatia, Assuntia, Porogia, Sortoria, Rantulia si Glantonia. Sistemele Norlatiadekului sunt diferite sub multe aspecte, insa toate sunt evolutive si progresive, la fel ca Satania. Punerea in circuit si canalizarea energiei sunt supravegheate de cinci sute de mii de manipulatori de energie vii si inteligenti, repartizati in intreaga Satania. Prin actiunea acestor controlori fizici, centrele de putere supraveghetoare detin controlul complet si perfect al majoritatii acestor energii fundamentale ale spatiului, inclusiv emanatiile globurilor incandescente si ale sferelor intunecate incarcate de energie. Acest grup de entitati vii poate mobiliza, transforma, transmuta, manipula si transmite aproape toate energiile fizice ale spatiului organizat.
  Aceste fiinte ale domeniilor energetice nu se ocupa direct de energie in calitate de factor component al creaturilor vii, si nici macar de domeniul chimiei fiziologice. Ei se ocupa uneori depreliminariile fizice ale vietii, de elaborarea sistemelor energetice care pot servi ca vehicule fizice energiilor ale organismelor materiale elementare. Intr-un anumit sens, controlorii fizici sunt legati de manifestarile pre-vii ale energiei materiale, tot astfel cum spiritele mentale adjutante se intereseaza de functiunile prespirituale ale mintii materiale. Controlorii Fizici Principali au responsabilitatea de a supraveghea energia-putere in lumile evolutive locuite, insa nu sunt raspunzatori de toate reglementarile de energie pe Urantia. Exista nenumarate cauze care genereaza aceste perturbatii, din care unele ies din domeniul si controlul conservatorilor fizici. Urantia se gaseste pe traiectul unor energii formidabile; este o mica planeta in circuitul unor mase colosale, iar controlorii locali folosesc uneori un numar enorm de membri din ordinul lor pentru a echilibra aceste linii de energie. Ei reusesc foarte bine sa faca acest lucru cu circuitele fizice ale Sataniei, insa incearca dificultati in izolarea planetei de puternicii curenti ai Norlatiadekului. Mai mult de doua mii de sori scinteietori deverseaza lumina si energie in Satania, iar propriul vostru soare este un glob incins mediu. Printre cei treizeci de sori aflati cel mai aproape de voi, doar trei sunt mai stralucitori.
  Sorii Nebadonului nu difera de cei ai altor universuri. Componenta materiala a tuturor sorilor, a insulelor intunecate, a planetelor, a satelitilor, si chiar si a meteorilor, este absolut identica. Diametrul mediu al sorilor este de aproximativ un milion sase sute de mii de kilometri; acela al globului vostru solar este putin inferior.

Cea mai mare stea a universului, norul stelar al Antaresului, are de patru sute cincizeci de ori diametrul soarelui vostru, si de saizeci de milioane de ori volumul sau. Insa este suficient loc pentru a gazdui toti acesti sori enormi. Prin comparatie, ei au la fel de mult spatiu ca o duzina de portocale circulind in interiorul Urantiei, daca planeta ar fi goala.
  Cind o roata-mama nebuloasa proiecteaza sori prea mari, acestia nu intirzie sa se fractioneze sau sa formeze stele duble. La origine, toti sorii sunt pur gazosi, cu toate ca ei pot exista pasager, mai tirziu, in stare semilichida. Atunci cind soarele vostru a atins aceasta stare semilichida de presiune supergazoasa, el nu era destul de mare pentru a se scinda la ecuator, acesta fiind unul dintre modurile de formare al stelelor duble. Cind sferele inflacarate au mai putin din a zecea parte a marimii soarelui vostru, ele se contracta, se condenseaza, si se racesc rapid. Cind sorii au mai mult de treizeci de ori marime sa, sau mai degraba de treizeci de ori continutul sau global de materiale efective, acesti sori se scindeaza prompt in doua corpuri separate, care pot fie sa devina centrii unor noi sisteme, fie sa ramina prizonierii cimpului lor de gravitatie reciproca si sa se invirta in jurul unui centru comun, conform unui tip de stele duble.
  Cea mai mare parte a sorilor giganti sunt relativi tineri; cea mai mare parte a stelelor pitice sunt vechi, insa nu toate. Piticele rezultind din coliziuni pot fi foarte tinere si pot straluci cu o intensa lumina alba, fara a fi cunoscut niciodata stadiul rosu initial al stralucirii tineretii. Sorii foarte tineri si sorii foarte batrini stralucesc de obicei cu o lumina rosie. Tenta portocalie indica o tinerete relativa sau apropierea de batrinete, insa stralucitoarea lumina alba este semnul unei vieti adulte, robuste si indelungate. Masa soarelui vostru este ceva mai mare decit o estimeaza fizicienii vostri, care o evalueaza la aproximativ la o mie opt sute de cvadrilioane de tone (1,8 x 1027). Densitatea sa actuala este aproape o data si jumatate aceleia a apei, si se situeaza la jumatatea drumului dintre cea a sorilor cei mai densi si a stelelor celor mai diluate. Insa soarele vostru nu este nici lichid, nici solid. El este gazos, si acest lucru este adevarat, in ciuda dificultatii de a explica cum materia gazoasa poate atinge aceasta densitate, si chiar densitati mult mai inalte.
  Starile gazoasa, lichida si solida sunt dependente de relatiile atomico-moleculare, insa densitatea este o relatie dintre spatiu si masa. Densitatea variaza direct cu cantitatea de masa in spatiu, si invers cu cantitatea de spatiu in masa, de spatiu dintre nucleele centrale ale materiei si particulele care se invirt in jurul acestor centri si, de asemenea, de spatiu in interiorul acestor particule materiale.

  Unul dintre sorii foarte apropiati de voi, care si-a inceput viata cu o masa aproape egala celei a voastre, s-a mentinut contractat pina nu a mai avut decit marimea Urantiei, si a atins o densitate de patruzeci de mii de ori superioara celei a soarelui vostru. Greutatea acestui solid gazos cald-rece este de aproximativ cincizeci si cinci de kilograme pe centimetru cub, iar acest soare straluceste inca de o slaba luminozitate rosie, ultima stralucire senila a unui monarh de lumina muribund. Interiorul soarelui vostru este un imens generator de raze X. Sorii sunt intretinuti din interior prin bombardamentul neincetat al acestor puternice emanatii. Sunt necesari mai mult de o jumatate de milion de ani unui electron stimulat de razele X pentru a-si strabate drumul sau de la centrul unui soare mediu pina la suprafata sa. El va porni in aventura sa spatiala, poate pentru a incalzi o planeta locuita sau poate pentru a fi captat de un meteor sau a participa la nasterea unui atom sau pentru a fi atras de o insula intunecata a spatiului puternic incarcata sau pentru a-si termina zborul sau printr-o plonjare finala pe suprafata unui soare asemanator celui de pe care a plecat.
  Fie ca lumina, fie sub alte forme, energia se misca in linie dreapta, in zborul sau spatial. Particulele actuale, existind material, traverseaza spatiul ca un glont. Ele se deplaseaza in linie dreapta, neintrerupta, sau in procesiune, cel putin atunci cind nu sunt influentate de forte superioare; dealtfel, ele se supun intotdeauna atractiei gravitationale liniare, inerente maselor materiale si prezente gravitatiei circulare a Insulei Paradisului.
Energia solara poate parea a se propaga in unde, insa acest fapt este datorat actiunii coexistente a diverselor influente. Orice forma inzestrata cu energie organizata se deplaseaza in linie dreapta, si nu in valuri. Prezenta unei a doua sau a treia forme de energii-forta poate face ca respectivulcurent observat sa para a calatori in formatiuni ondulatorii, tot astfel cum intr-o furtuna orbitoare, insotita de vinturi violente, ploaia ar parea uneori sa cada in snopi sau sa coboare in valuri. Picaturile cad, totusi,in procesiune neintrerupta de linii drepte, insa actiunea vintului da aparenta vizibila a cortinelor de ploaie si a valurilor de picaturi.
Descifrind fenomenele spectrale, trebuie sa ne amintim ca spatiul nu este vid si ca, traversindu-l, lumina este uneori usor modificata de diversele forme de energie si de materie care circula in intregul spatiu organizat. Anumite raze, indicind materii necunoscute care apar in spectrul soarelui vostru, sunt datorate unor modificari de elemente binecunoscute, care plutesc in spatiu sub forma de fulgere, victime atomice ale unor intilniri violente, pe parcursul luptei elementelor solare. Spatiul este plin de aceste epave ratacitoare si, in special, de sodiu si de calciu. Calciul este, de fapt, principalul element al impregnarii de catre materie a intregului spatiu al Orvontonului. Suprauniversul nostru intreg este presarat cu piatra fin pulverizata. Piatra este, literalmente, materialul de constructie fundamental pentru planetele si sferele spatiului. Norul cosmic, marea manta a spatiului, este compus, in mare parte, din atomi de calciu modificati. Atomul de piatra este unul dintre elementele cele mai raspindite si cele mai tenace. Nu numai ca el suporta ionizarea solara, sciziunea, insa el persista ca identitate asociabila chiar dupa ce a fost bombardat de razele X distrugatoare si uzat de inaltele temperaturi solare.
  Calciul poseda o individualitate si o longevitate superioare celei apartinind tuturor formelor mai obisnuite de materie. Impregnarea spatiului local de catre calciu este datorata faptului ca el scapa sub forma modificata din fotosfera solara incalecind, literalmente, razele de soare emise. In ciuda greutatii sale relative, deoarece el contine douazeci de electroni in rotatie, calciul este cel care, printre toate elementele solare, reuseste cel mai bine sa scape din interiorul soarelui catre domeniile spatiului. Aceasta explica de ce exista pe soare un strat de calciu, o crusta de piatra gazoasa, groasa de zece mii de kilometri, cu toate ca nouasprezece elemente mai usoare si numeroase alte elemente mai grele se gasesc dedesubt.
  Nu pot straluci vesnic decit sorii care functioneaza in canalele directe ale principalilor curentide energie ai universului. Aceste furnale solare stralucesc indefinit, deoarece ele pot recupera pierderile lor materiale absorbind forta spatiului si a energiilor circulante analoge. Insa stelele foarte indepartate de aceste principale canale de reincarcare sunt destinate sa treaca prin epuizarea energiei lor, sa se raceasca progresiv si, in cele din urma, sa se consume. Astfel de sori morti sau muribunzi pot fi intineriti de o coliziune sau pot fi reincarcati de anumite insule neluminate ale spatiului sau furind, cu ajutorul gravitatiei, mai multi sori mici sau sisteme vecine. In majoritate, sorii morti vor fi reinviati prin aceste mijloace sau prin alte tehnici evolutive. Cei care, in cele din urma, nu vor fi reincarcati astfel, sunt destinati sa suporte o imprastiere prin explozie a masei lor, cind condensarea determinata de gravitatie va atinge nivelul critic in care ultimatonii se condenseaza sub presiunea energiei. Acesti sori care dispar se transforma astfel in energie de forma cea mai rara,admirabil adaptata pentru a activa alti sori situati mai favorabil.
  Reducerea continutului de hidrogen mareste luminozitatea unui soare. Pentru sorii destinati sa se consume, maximul de luminozitate este atins in momentul in care hidrogenul este epuizat. Apoistralucirea este mentinuta prin procesul rezultind din contractia de catre gravitatie. In cele din urma, o astfel de stea va deveni ceea ce numim o pitica alba, o sfera puternic condensata.
  Soarele vostru a atins de mult un echilibru relativ intre ciclurile sale de expansiune si de contractie, aceste perturbatii care provoaca gigantele pulsatii ale numeroaselor stele mai tinere. Soarele vostru a depasit recent virsta de sase miliarde de ani. Functionarea sa trece in prezent prin perioada de cea mai mare economie. El va straluci cu eficienta sa prezenta peste douazeci si cinci de miliarde de ani. Apoi va trece printr-o perioada de declin, partial eficienta, la fel de lunga ca ansamblul perioadelor tineretii sale si a functionarii sale stabilizate.
  Urantia este relativ izolata la periferia Sataniei. Cu o singura exceptie, sistemul vostru este cel mai indepartat de Jerusem. Satania insasi este vecina cu sistemul cel mai exterior al Norlatiadekului, iar aceasta constelatie circula acum pe bordura exterioara a Nebadonului. Lumea voastra se numara, cu adevarat, printre cele mai putin importante ale intregii creatii, inainte ca efuziunea lui Mihail sa fi ridicat planeta voastra la o pozitie de onoare si de mare interes pentru univers. Ultimul este uneori primul, insa cu adevarat cel care este mai mic a devenit cel mai mare.