Istoria romantica - Partea II de Lelia Mihail publicat la 06.06.2014
Missy
     In imperiul victorian s-a creat o bresa. Daca regina ar fi fost la fel de atenta cu familia cum a fost cu imperiul, ar fi fost mult mai greu pentru Carol sa se strecoare acolo!!!!
     Pentru "fumurile" englezilor, Romānia nici nu exista. Iar Maria era aleasa lui George, viitorul rege, alegere cu care intreaga familie si toata Anglia era de acord, minus mama lui Missy, care a invins-o pe regina in toate disputele lor.
Dealtfel "rusoaica" spunea ca soacra ei, desi conducea un imperiu, si-a pastrat titlul de regina pentru ca pe cel de imparateasa nu putea sa-l duca.

     Si se pare ca avea dreptate. Desi conducea un imperiu nu a fost o imparateasa, indiferent cit "tam-tam" fac urmasi ca sa ascunda aceasta neputinta. Tocmai din acest motiv au facut atita "zgomot" despre "unica si inegalabila" lor regina.
Sunt intrutotul de acord. Dealtfel ea a facut Anglia ceea ce este astazi. Un popor de mici burghezi si mestesugari lipsit de cea mai elementara educatie. Doar mofturile le-au mai ramas. Actuala regina incearca sa stavileasca "americanizarea englezilor" dar nu prea are succes.
     Printesa regala si imperiala Maria, Ducesa de Edinburg, era o fire complicata. Fara a o intelege nu putem pricepe de fel ce a urmat.
Fiind fiica unui Imparat, autocrat, care se considera un fel de dumnezeu, ea a mostenit aceste idei. Era ea insasi tratata la fel. Printesele rusoaice erau foarte invatate; ele traiau mai mult la interior fapt pentru care lectura si muzica faceau parte din educarea lor.
Maria avea cei mai buni profesori, asculta pe cei mai de seama muzicieni si vedea cele mai bune spectacole. Deasemenea cunostea si limbi straine si citea multe opere literare in original.
La 15 ani se indragosteste si la 19 se marita in Anglia.

     Daca pretentiile ei de marire si de superioritate fata de regina Victoria, au indepartat-o de familia sotului, ea nu suporta nici modul "vulgar" de viata al englezilor, care erau inculti si needucati la modul in care se intelegea educatia in Rusia. Englezii nu stiau decit de dans si de sport. Erau gregari.
     Ducesa a facut tot ce a putut sa-si tina copiii departe de viata englezeasca.
Daca de mici au trait in preajma reginei Victoria, cand au inceput sa se mareasca a avut sansa ca sotul ei sa fie mutat in Malta ca si conducator al Marinei militare engleze - Navy.
     Copii ei au fost:

     Alfred, Print de Saxa-Coburg si Gotha - care a creat mari probleme familiei.

     Maria, regina a Romāniei - era menita de familia engleza sa devina sotia lui George. Copii se iubeau, bunica radia de incantare la gindul acestei casatorii, tatii lor la fel, dar mamele nu doreau aceasta casatorie si se straduiau ambele sa ii indeparteze pe tineri.
Motivele erau diferite.
Mama lui George, regina Alexandra o ura pe ducesa pentru ca se considera mai importanta decat ea si nu-i placea nici cum isi crescuse ea fiicele.

     Ducesa nu voia aceasta casatorie in primul rind pentru ca George era englez si ea voia sa-si indeparteze toti copiii de Anglia, in al doilea rind pentru ca Missy ar fi intrat sub inflienta bunicii, ceea ce era de neconceput pentru ducesa si in al treilea rind dar poate cel mai important motiv era faptul ca George era al doilea fiu si Missy ar fi fost numarul 2 in casa engleza, ceea ce pentru ducesa era de netolerat.
A avut mare grija sa lase impresia ca este de acord ca sa nu-si irite barbatul, se purta foarte bine cu George care era si el ofiter de marina, dar cauta cu ardoare un mire.

     Maria era foarte frumoasa si conta pe asta pentru alegerea unui tron pentru frumusetea de Missy.
Ar fi putut usor sa pretinda un mostenitor in Rusia, dar ea era ortodoxa si nu se admitea casatoria intre veri in aceasta biserica. Dealtfel ea era o practicanta religioasa.
Trebuia cautat in alta parte.
Aparusera noi tari pe harta Europei prin eliberarea lor din imperiul turcesc.
Regina Victoria semnase un contract de neamestecare in Balcani. Dar asta pentru ducesa nu conta.
Baiatul ei va fi mostenitorul ducatului Coburg, dupa tatal sau, era asigurat. Dar atitea fete, despre care nu avea o prea buna impresie, erau o grea problema sa le marite bine.
A uitat insa sa le spuna ce inseamna maritisul.
Si asta a costat-o scump.
Victoria, Mare Ducesa a Rusiei- care avea o fire capricioasa si era vesnic razvratita; s-a casatorit cu porintul mostenitor al Ducatului de Hesse, care era homosexual si cu care nu s-a inteles nici ca fire. A divortat de el, iar fiica lor a murit. Ura fostei cumnate, tarina Rusiei a urmarit-o toata viata (tarinei). Si i-a facut multe amaraciuni.

     Alexandra, Printesa de Hohenlohe-Langenburg - nefiind frumoasa a stat in spatele surorilor ei toata copilaria. A trait in Germania si a cochetat cu nazismul si ea si copiii ei.

    Beatrice, Ducesa de Galliera- Baby Bee. A avut o viata agitata la curtea Spaniei.
     Malta a fost pentru copii un rai.
Aceasta mama incapatinata la fel ca si Regina Victoria, ura tot ce e englez, dar paradoxal, si-a crescut copii englezeste. Toata ziua afara, sport, dar si mult citit si lucru de mina.
Probabil pentru ca tatal lor era englez, mama a avut o impresie proasta despre intrelectele copiilor si nu s-a prea ocupat de cultura copiilor ei.
Au crescut ca niste flori.
Nu au fost informate deloc, dupa moda vremii, despre ceea ce exista in viata, despre ce se asteapta de la ele si despre viata intima a unei femei.
Astfel ca la 17 ani, Missy este maritata cu Printul Mostenitor al coroanei Rominei fara a avea habar pe ce lume se afla nici ea nici noua ei tara. Atit stia, engleza, germana, lucru de mina sa patineze si sa calareasca. Era o persoana diurna, care petrecea toata ziua afara.
Mama le inoculase tuturor copiilor ca Rusia e un rai si ca baza societatii, inafara Rusiei erau germanii si cultura lor.
Nu va mirati. Desi Rusia si Germania nu erau in relatii bune, nu uitatica imparatii rusi erau de fapt germani. Cand au plecat din Malta in ducatul Coburg, copii au fost germanizati si cultural si religios, spre totala satisfactie a mamei.
Noul rege al Romaniei, ruda imparatului german, Wilgelm II, cauta un mostenitor, caci fiica lui murise.
Il gaseste in persoana nepotului Ferdinand, fiul mijlociu al fratelui mai mare Leopold.
Ferdinand era un om de cultura, german adevarat, catolic evlavios, timid si mare iubitor de botanica. Nu voia un tron dar nu a indraznit sa-si refuze tatal, mai ales ca fratele mai mare, refuzase deja, neacomodindu-se cu viata din Romania. Unchiul lui, Carol I era omul datoriei si pretindea ca si nepotul sa fie la fel. Acest mod de viata era o tortura pentru Ferdinand.

     Regina Elisabeta avea o domnisoara de companie, printesa Elena Vacarescu, pe care o considera o reintrupare a fiicei sale decedate. Si-a pus in minte s-o marite cu Ferdinand. Regina ignora faptul ca oficialitatile romine nu acceptau casatoria cu printese romince.
Si a incurajat idila, dat fiind ca Ferdinand era mult in preajma reginei care era si ea iubitoare de cultura.
Elena era si ea la fel si era si poeta. Se infiripa idila.

     Se afla de poveste, Ferdinand este pus in fata alegerii: Elena sau tronul. El nu voia tronul dar nu avea curajul sa-si dezamageasca parintii asa ca a cedat. Mai ales ca nu era vorba de o mare iubire.
Regina a fost exilata, trimisa la maica'sa cum am zice noi azi. A aflat toata lumea buna a Europei de scandal, si ...birfa si exagerarea era in toi.
Cum romantismul era la moda, povestea a devenit una foarte dramatica, ceea ce nu era cazul.
Ramine de discutat asprima pedepsei aplicata Elisabetei. Al cui joc era facut? Carol nu era un patimas, nici nu s-a insurat din amor. Ca a murit copilul, e mina destinului si el nu era un inconstient. Poate ca avea si el motive....romantice.
     Mai toate printesele libere, si erau destule voiau sa-l vada pe Ferdinand asa ca era mereu invitat la curtile germane cu fete.
Ducesa de Edinburg il intilneste la nepoata Charly, sora lui WilhelmII.

     Aceasta era si ea eligibila si era foarte amabila cu Ferdinand.
Dar mama rusoaica era deja hotarita. Missy merge in Romania.
Sa nu credeti ca il admira asa de mult pe Ferdinand dar Romania era aproape de Rusia si era o tara ortodoxa.
Faptul ca era un regat nou si foarte nesigur, ca era stiut ca inapoiat, fiind atitea secole sub turci, n-au impresionat-o pe ducesa. Spera ca spinoasa problema a Basarabiei sa fie aminata. O regina nu se teme. Avea posibilitatea sa faca ce vrea ea, mai ales ca Ferdinand era un om slab si era indragostit pina peste cap de Missy de la prima vedere. Atit de indragostit incat a avut curajul, prima oara in viata, sa-i grabeasca pe ai sai sa o ceara pe Missy.
Daca renunt la romantism si gindesc psihologic, poveste cu dragostea arzatoare cam......se duce.
Era disperat si din autoconservare "s-a aruncat in dragoste" - aici englezii s-au orientat cu caderea in dragoste - caci oricum Missy era mult mai pe gustul unui german.
Chipul asemanator cu a rudei sale Charly si mai dragut, convenabila pentru teribilul sau unchi, ce sa mai astepte?
Carol I a fost incantat de alegere. Pentru el, care se temea de rusi, apropierea de Anglia era o mana cereasca.
     Dar Missy habar n-avea de toate astea. Era foarte incintata ca este curtata. Nu-l placea pe Ferdinand dar era emotionata de dragostea lui patimasa.(citeste disperarea lui) Timid si cu fire patimasa, Ferdinand nu era capabil sa scoata un cuvint. Era terorizat ca George al Angliei i-o va fura pe Missy. Mai ales cand a ajuns print mostenitor.
Asa i-a placut Mariei sa creada, la cei 17 ani nu se putea altcum, iar mai tirziu, cind si-a scris memoriile nu i-ar fi convenit niciatit sa creada altceva. Mai ales ca era si narcisista. Si prea putin inteleapta,viata ei de familie si cea intima o dovedeste din plin.
     Intre timp fiul cel mare al regelui Eduard VII, moare si George devine print mostenitor. O cere in casatorie pe Missy si este respins spre stupoarea tuturor si bucuria ambelor mame.

     Missy merge sa-si cunoasca viitorii socri.
Pe tatal socru, Leopold l-a placut imediat, era neamt, barbat frumos si foarte amabil cu ea. Astea erau criteriile de alegere ale lui Missy.
Clar ca nu avea cum sa-l placa pe Ferdinand care era scund, timid si era si fiul preferat al mamei, Antonia de Bragantza , printesa de Saxa Gotha.
Mama lui Nando nu a prea placut-o pe Missy, fiind cam geloasa pe oricine intra in gratiile fiului preferat. Missy a fost amabila cu ea dar nu a placut-o asa ca pe socru.
Pe Unchiul nu l-a placut dar nici nu o se speria asa cum il speria pe Nando.
Nu s-a agreat de la inceput nici cu regina Elisabeta, care era la mama ei si pe care a mers s-o viziteze. A speriat-o la fel ca si pe Ducele de Edinburg cu 30 ani inainte cand fusese s-o ceara de nevasta.
     Nando era fericit. Singura atractie si singurul motiv de viata era Missy. Visa deja o casnicie fericita si plina de iubire. Totul parea acum mult mai usor de suportat.
Rapida indragostire de Maria nu se explica daca ar fi iubit-o pe Elena Vacarescu. Diferenta intre ele era enorma, atit fizic cit si ca valoare intelectuala, cel putin. Ori Ferdinand era un intelectual fin.
La virsta lui de atunci, era tocmai de insurat si era si necesar "pentru patrie si popor".
Si soseste si jucaria!!!. Unchiul e multumit, boierimea romina extrem de multumita in snobismul ei, fata draguta, bleguta, nu parea a le crea probleme. Putin romantism nu strica!