E.T.C. si A.M.D. de Lelia Mihail publicat la 08.07.2014
E.T.C. si A.M.D.
     Asa deci si prin urmare, grecii fac comert pe mare, prin urmare si asa deci este vorba despre greci. Si nu numai.
Cine sunt grecii?
Toti credem ca stim. Eroare. Nici macar marea lor majoritate nu stie cine sunt?
Cine nu stie? Majoritatea grecilor.
Asa ca nu avem noi cum sa stim. DACA NU NE INTERESAM. Si daca traim pe apucate. Si nu ne punem intrebari?
Doamne fereste!!!!!!

     Tarmurile Marii Egee au vazut dezvoltarea primelor civilizatii europene, si anume cele ale minoanilor si miceenilor.
Dupa ce acestea au inceput sa cada, a urmat o Era Neagra pina in 810 i.Hr, cind a aparut o noua civilizatie elena. A fost Grecia oraselor-state care stabilea colonii in Marea Mediterana, care rezista invaziilor persilor si a carei cultura va fi baza civilizatiei elene, dupa caderea imperiului lui Alexandru cel Mare (rege al Macedoniei).
Aceasta cultura a avut o influenta majora asupra Imperiul Roman si romanilor, care desi au reusit sa treaca de armata greceasca decazuta in 168 i.Hr, au fost cuceriti ei insisi de civilizatie.
Pe cind era o provincie a Imperiului Roman, Grecia domina cultura Mediteranei de est, iar cind imperiul s-a impartit in 2, Imperiul Roman de Rasarit sau Bizantin, cu centrul la Constantinopol, a primit o natura greceasca.
Din secolul IV pina in secolul XV, Imperiul Bizantin a supravietuit atacurilor din vest si din est, pina cind pe 29 mai 1453, Constantinopulul a cazut in fata otomanilor.
Domnia otomana se va pastra pina in 1821 cind grecii isi declara independenta. Zi-sa noua wikipedia!. http://ro.wikipedia.org/wiki/Grecia
     Termenul Civilizatia elena ii apartine istoricului german Johann Gustav Droysen si se refera la raspindirea culturii grecesti in rindurile populatiilor ne-grece cucerite de Alexandru cel Mare.
Dupa Droysen, civilizatia elenistica a reprezentat o fuziune intre cultura greaca si acea a Orientului mijociu.
Principalele centre culturale s-au extins din Grecia continentala la Pergam, Rodos, Antiohia si Alexandria.
Istoricii moderni considera ca perioada elenistica incepe cu moartea lui Alexandru cel Mare din 323 i.Hr. http://ro.wikipedia.org/wiki/ Civiliza%C8%9Bia_elenistic%C4%83
     Si noi inghitim gogoritele astea de cel putin 1000 de ani.
Desi ne spun chiar ei ca acea cultura nu era a grecilor ci a civilizatiilor inaintase, despre care stim ca nu aveau nici cea mai mica legatura cu asa zisii greci actuali, noi continuam sa acceptam propozitiile invatate pe de rost la lectiile de istorie.
Si sa va fie rusine daca spuneti ca n-ati invatat pe de rost. Minciunica!!!
Daca ati fi gindit, ati fi observat de atunci ca lectiile din trimestrul doi le contrazic pe cele din trimestrul intai.

     Priviti cu atentie fotografia. Profilul artistei si decorul. Cu ce seamana? Este cintareata "grecoaica" Viky Leandros si in spate e un templu "grec".
     Sa revenim la greci.
Au venit de undeva, pe mare si s-au ocupat cu comertul. Au venit cam cu 2000 ani inaintea erei noastre.
Cine sunt parintii comertului si ai banilor?
Raspundem toti in cor: IUDEII. Pina azi tot asta fac.
Iar despre cultura... sa nu mai vorbim. Nici macar despre cultura pamintului n-au auzit, au oroare de efort.
     Podisul iranian se intinde pe o suprafata de trei milioane de kilometri patrati. Pe acest teritoriu s-au incrucisat  inca dea cum patru mii de ani (aprox. 2000i.e.n.)  numeroase drumuri comerciale care legau Orientul Apropiat, pe de o parte cu India si China, pe de alta parte cu tarile din bazinul rasaritean al Mediteranei.
In acest spatiu s-au nascut, s-au dezvoltat, s-au infruntat regate, imperii si civilizatii diverse.
Istoria Persiei a fost strins legata  in antichitate si in perioada de inceput a Evului Mediu  cu istoria Asiriei si Babilonului, a Egiptului, Greciei si Romei, a Bizantului si Islamului.
Zona prin excelenta de contacte intre Orient si Occident, Persia a receptat si a asimilat, a transmis sau a intermediat experienta istorica a multor popoare din jur, creind ea insasi si difuzind forme culturale si de civilizatie originale.
Primele asezari omenesti sunt atestate arheologic pe podisul iranian chiar din mileniul al V-lea i.e.n.
Spre sfirsitul mileniului al IV-lea i.e.n. s-au inregistrat aici miscari masive de populatii nomade (bine cunoscute in istoria antica a Orientului Apropiat: elamiti, gutti, kasiti etc.) care, coborind din regiunile muntoase, isi indreptau turmele spre bogatele cimpii mesopotamiene.
Aceste triburi au dat vastei regiuni in care incepeau sa migreze numele Aryanam, “tara arienilor  ceea ce inseamna “a nobililor; de unde, denumirea tarii de Eran sau Iran, denumirea care (sub dominatiile succesive: araba, mongola si turca) a fost schimbata in Persia.
Despre asta am vorbit mult, nu mai insistam.
     Deci acei nomazi - numiti in limbile de atunci a celor peste care veneau, ARABI - erau evident pagini. Dar si cei din jur aveau tot o spiritualitate pe care o numim azi paginism. Asa la gramada, parca nu de aici s-ar fi desprins toata spiritualitatea si religiile actuale. Dar e in obiceiul nostru prezent "sa scuipam pe mormintul stramosilor", sa injuram cu "Mama matii", si nici nu ne gindim ca era bunica.
Ma exprim vulgar. Nu va place, nu-i asa?
Daca nu va place, de ce SUNTETI VULGARI?
     Fiecare imperiu isi impunea cultura si spiritualitatea.
Era in firea lucrurilor ca sa fie imbratisate mai multe religii si spiritualitati de-a lungul timpului.
Dar noilor stapini nu le placea asta si atunci cei care deveneau "problema" emigrau in zone in care aveau liniste. Iar stapinii coborau catre noi zone de exploatat si tot asa.
     Egiptul antic a fost o veche civilizatie din nord-estul Africii, concentrata de-a lungul cursului inferior al fluviului Nil, ceea ce este acum statul modern Egipt.
Civilizatia egipteana a prins viata in jurul aniilor 3150 i.en. (in conformitate cu cronologia egipteana conventionala ), cu unificarea politica a Egiptului de Sus si Egiptului de Jos sub conducerea primului faraon.
Istoria Egiptului antic se imparte intr-o serie de regate stabile, separate prin perioade de instabilitate relativ cunoscute sub numele de perioade intermediare:Vechiul Regat Egiptean, Regatul Mijlociu Egiptean si Noul Regat Egiptean.
Egiptul a ajuns la apogeul puterii sale in timpul Noului Regat, in perioada Ramesside care rivaliza cu Imperiul Hitit, Imperiul Asirian si Imperiul Mitanni, dupa care a intrat intr-o perioada de declin lent. Egiptul a fost invadat si cucerit de o succesiune de puteri straine ( canaanitii / hyksosii, libienii, nubieni, asirienii, babilonienii, persii, macedonenii si romanii ), in a treia perioada intermediara si Perioada tirzie.
In urma mortii lui Alexandru cel Mare, unul din generalii lui, Ptolemeu I Soter, s-a stabilit ca noul conducator al Egiptului.in 294 i.e.n., Ptolemeu I ajunse sa stapaneasca Palestina si Goelesiria (sau Talebena, regiune intre Liban si Antiliban, in sudul Siriei) in est, Libia si Gyrena in vest, precum si insula Cipru.
La interior, pentru a impune dinastia sa si stapanirea grecilor, incerca sa creeze o legatura cu cultul dinastic egiptean, instituind cultul zeului Sarapis, care imbina trasaturile zeilor importanti ai grecilor si ai egiptenilor.

     Dinastia Ptolemeica a condus Egiptul pina in anul 30 i.en., cind, sub domnia Cleopatrei, Egiptul a fost cucerit de romani si a devenit o provincie romana.
NIMIC NOU SUB SOARE. E asa de clar incit mi se pare stupid sa mai comentez.
     Asa ajung iudeii care n-au acceptat teoriile lui Moise, (furate de la egipteni) sa plece unde mai puteau. Adica pe mare. Si s-au stabilit in insulele din Marea Egee numita atunci Marea Tracica?
Oare de ce? Din cosmopolitism?
Si conform obiceiului lor, goneau pe bastinasi. Pui de cuc. Si se mai mira ca-i fugaresc toti, instinctiv, desi s-au camuflat admirabil.
Ce sa munceasca ei? Sa care pietre? Sa oboseasca in vreun fel? Mai bine sa strice. Au distrus templele ca sa-si faca ei case.
Astea sunt "ruinele" pe care le comercializeaza si in prezent. Bineinteles ca i-a ajutat si timpul.
Dar daca templele erau ale stramosilor, le distrugeau?
Raspunsul il cunoaste toata lumea.
Si azi se vaita de templul distrus de unii si de altii. Credeau a au monopolul distrugerii.
Cind s-au extins romanii, situatia se repeta, doar ca acum au populat Roma si apoi intreaga peninsula.
     Au inventat crestinismul, l-au exportat tuturor in timp, cu multa varsare de singe.
Intre timp au inventat si islamul.( cititi articolele despre islam)
Ajungem in era crestinatatii cind rusii ii inving pe kazari si-i alunga din zona. Cum ajunsesera kazarii mozaici puteti citi in articolele despre kazari.
Astia se stabilesc in Spania si Germania, initial. La inceputul mileniului doi al erai actuale.
Doar ca iudeii iacobiti, stabiliti de cel putin 1000 de ani in peninsula iberica erau bogati, plecasera cu avere din Orientul mijlociu si o inmultisera pe parcurs prin camata si comert, kazarii erau saraci si fugariti de iudeii care se foloseau de puterea lor financiara ca sa-i ponegreasca in fata regilor din zona.
Asa ca au plecat in America, "descoperita de evreul Columb".
Deja se folosea denumirea de evreu in incercarea kazarilor de a li se pierde urma si pentru ca aveau aceeasi religie, populatia europeana i-a considerat unul si acelasi popor.
Cred ca nu e necesar sa mai subliniez ura iudeilor si dorinta lor de razbunare.
La inceput le-a mers, dar odata formata colonia americana, s-a dus puterea iudeilor. Acestia au plecat din vestul Europei, reintorcindu-se in sud si mai ales in est. Sunt cunoscuti acum ca evrei sefarzi.
Incepeti sa intrezariti povestea cu holocaustul si cine au fost cei care au suferit dintre evrei, alaturi de cei neagreati de regimurile totalitare de pretutindeni, evrei sau nu?
     Evident ca majoritatea iudeilor au trecut la crestinism, ca n-au avut de ales.
Biserica catolica, tot creatie iudaica, a avut ideea sa oblige pe crestini sa consume carne de porc obligindu-i sa manince in ziua de craciun, stiind ca iudeii nu consumau carne de porc.
Cei care au refuzat sa manince au fost omoriti.
De ce credeti ca au facut asta?
Din doua motive:
- micsorau numarul celor pe care nu puteau conta
- vindeau porcii care cresteau singuri prin paduri si smircuri, stim ca iudeii nu fac efort, si se imbogateau si pe seama porcilor.
Mai meditati asupra "sfinteniei porcului de craciun".
     Iudeii fugariti de Vatican in sud au format Imperiul Roman de Rasarit. Ei nu pot trai fara falsa maretie lumeasca. Sunt cei mai orgoliosi oameni.
Au intaritat goimii din zona impotriva catolicismului, au acceptat, fara a practica, austeritatea religiei ortodoxe, pentru ca ii ferea de pierderea puterii in favoarea iudeilor catolici.
Lupta intre aceste ramuri crestine este de fapt lupta intre iudeii diferitelor culte crestine, lupta dusa prin sacrificarea goimilor. CA SUNT SI LASI.
In schimb ortodoxii neiudei sunt mai toleranti cu alte culte si nu i-au izgonit pe iudeii sefarzi din Rusia si Polonia si statele vecine.
     Doar ca Vaticanul nu suporta concurenta. ASA CA INTRODUCE ISLAMUL IN ORIENTUL MIJLOCIU care e un fel de crestinism adaptat la gindirea araba.
In mileniul doi al erei noastre, Islamul era suficient de puternic pentru a-l arunca impotriva Bizantului si a ortodoxismului. Sa-si lichideze arversarii dintr-o lovitura si, bineinteles, fara efortul si sacrificiul lor.
Asta dupa ce n-a mai tinut cu cruciadele, o patisera deja cu templierii si altii care mai aflasera cite ceva din matrapazlicurile lor.
Poate ca mai stiti cite ceva despre perioada "intunecata" a Evului Mediu. In aceasta perioada s-a sters din amintirea lumii cuvintul IUDEU fiind inlocuit cu cel de EVREU. Confuzia s-a generalizat.
Kazarii imbogatiti in America si Germania trec la atac. Nostalgici dupa fostul lor imperiu pe care se afla acum Rusia, la fel ca si fratii lor ramasi pe aici, numiti maghiari si mai tirziu unguri, se pregatesc sa-l instaureze.
Mai intii prin metoda veche, razboiul. Ii pacalesc de data asta pe germani ( cititi articolele drespre iezuiti - alta arma a catolicismului).
     Ca sa slabeasca zona estica a Europei, neindobitocita de catolicism, au introdus virusul cunoscut ca CIUMA ROSIE, comunismul. De ce in Rusia? Ca sa se razbune, un primul rind.
Decimeaza un sfert din europenii estici, dar nu era destul. Instalasera kazarii lor la putere in Rusia , caci ei erau comunistii, dar astia au luat-o razna.
Cind s-au vazut stapini pe Rusia bogata si cu destula populatie 'AU IESIT DE SUB MINA KAZARILOR AMERICANI' care, rau s-au suparat.
     Rezultatele razboaielor mondiale credem ca le cunoastem.
Au instaurat embargoul asupra tarilor comuniste, chipurile dusmanii civilizatiei vestice.
Care vest si care civilizatie? Dar despre asta, alta data, daca nu ati inteles intre timp cum ne-au "civilizat".
Acum au inteles, ca visul lor cu Ordinea Mondiala ar fi posibil. Razboiul "cald" nu-si mai are rostul decit daca ii usureaza pe unii de bogatiile naturale "luptind contra terorismului".
Am vazut si la TV cum i-a atacat pe "bietii americani" banditii de teroristi.
Ca aia au crezut, intelegem, dar ca au crezut si altii........
     Nu mai suntem in istorie. Suntem in prezent. Nu mai dormiti ca nu e momentul propice!!
Am ajuns in prezent sa traim cu ochii zgiiti la Tv sau pe computer.
Am inteles de ce s-au desfiintat atitea locuri de munca.
Ca nu le mai sunt necesare e un aspect.
Altul, mai diabolic, este timpul liber lasat unora care nu stiu ce sa faca cu el si care stau zgiiti la TV.
Incepe "spalarea creierelor". Putinul care le mai ramasese.

     http://savatie.wordpress.com/ Uneori am impresia ca nimic important nu se mai intimpla in lume. In sensul ca nimic din ceea ce se declara a fi important nu ma atinge.
Oamenii isi comunica de regula lucruri neimportante si care ii caracterizeaza prea putin sau deloc.
Oamenii isi comunica stiri, pentru ca stirile sint considerate importante. Pentru ca ceva sa fie important este nevoie ca cineva sa considere important acel lucru.
     Cum arata un lucru important?
Nicicum.
Pentru cineva e important ca ploua, pentru altcineva  ca nu ploua. Pentru cineva e important ca se casatoreste, pentru altcineva  ca se desparte.
Dar ce este cu adevarat important si ce face ca ceva sa fie important?
Cred ca ceea ce face ca un lucru sa fie important este bucuria. Daca ceva iti aduce bucurie  este important.
     Cind sufletul este apasat sau amarit, nimic nu i se mai pare important. Dar bucuria poate atribui importanta si lucrurilor celor mai marunte.
Am vazut oameni care se bucura de bomboane, de o pereche de pantaloni, de o calatorie, de o bataie in usa.
Pentru ca, intr-adevar, ce poate fi mai important decit o bataie in usa, decit o pereche de pantaloni sau decit niste bomboane? Poate doar un cutitas, un pix, o portocala, un zimbet, o pasare care se izbeste in geam
Paziti-va bucuria  e ceea ce face viata importanta.
     Femei cu barba au fost si vor mai fi.

     Altceva bate la ochi: ”Femeia cu barba, ”Regina Europei (cum a numit-o unul din crainicii Eurovision) a coborit pe scena in cadru Biblic, intrunind simbolurile apocaliptice.
Dincolo de grotescul parului fals de pe fata, cu tot ce presupune lipirea lui (nici macar nu e barba naturala), personajul in rochie de aur a coborit pe scena intr-un con de lumina aidoma lui Lucifer, ca, pe parcurs, sa se transforme intr-un ”arhanghel cu par negru purtat de flacarile iadului in viteza peste lume.
Aceste detalii vizuale, lucrate cu multa meticulozitate si multi bani de arhitectii Eurovision ne dau de stire ca acolo se citeste Scriptura, dar se face invers. Cel putin ca experiment sociologic.
De acum, pe linga Duminica femeii samarinence, Duminica femeii cananience, a femeii girbove sau a celei cu scurgere de singe, se pare ca vom avea si duminica femeii cu barba  intr-un alt fel de calendar.
     Cind imi amintesc ca de 1 mai, pionier fiind, ma scaldam, parca nu-mi vine a crede.
Intii parada, pe urma scaldatul  asta era lege.
Inghetata, film cu ”Nupagadi pe gratis la cinematograful din Calarasi  toate cele 16 episoade vazute dintr-odata!
Pe urma suc de mere cu ”rulet in cafeneaua de linga cinematrograf.
Pe urma 3 km pe jos pina la iaz ”la stat  prima scaldatura.
Pe urma un kilometru pe jos pina la iaz ”la Brigada  a doua scaldatura.
Pe urma inca 3 km pina ”la iaz la noi, la poalele satucului Oricova  a treia scaldatura. Asta da 1 mai, nu ca acum.
Acum iazul nu mai este, l-au secat ”oligarhii mici si mijlocii ca sa-l poata cumpara ca imas.
Acum nici nu mai zici ca a fost iaz acolo. Pamintul e cumparat de citiva ani, dar iaz nu au mai facut. Se vede ca micul oligarh care a avut ideea de a transforma iazul in pasune pentru a-l putea cumpara cu banuti intre timp a imbatrinit si nu-i mai arde de afaceri cu iazul.
Dar sa nu fim tristi. Chiar daca vremea a trecut, iazurile au secat, fermele din jurul iazului de la ”porcarie nu mai sint, totusi o mica speranta mai este.
Europa ne scoate de la naftalina si 1 mai, si 9 mai. Toata Rominia merge astazi la picnic  e sfint de 1 mai. 9 mai e Ziua Europei  tot un praznic frumos.
Daca o tine tot asa, tare ma tem ca va trebui sa incep iar sa ma scald de 1 mai. Daca nu de 1 mai, de 9 mai sigur.
Cred ca ar trebui sa o facem cu totii. In apa rece, sa ne mai revenim.
Un lucru nu-mi pot inchipui : daca aduc praznicile astea inapoi, cum o sa arate Lenin la ei ? - Savatie Bastovoi