Jena de a fi român de Andrei Vartic publicat la 04.08.2006
Dimineata nimeni nu-i spune evreului: sa-ti fie rusine de etnia ta fiindca Trotki si Ana Pauker sunt evrei! Acelea sunt cazuri izolate, nesemnificative, spun rabinii, acei oameni nu reprezinta poporul evreu, nemernicii sunt nemernici de orice nationalitate ar fi.
Dimineata nimeni nu-i spune neamtului: "sede-ti-ar hamburgerul in gât fiindca Hitler este neamt". Ce are Hitler cu mândria de a fi neamt. Dar rusii? Inchipuiti-va ca rusilor li se ia si dreptul de a se mândri ca sunt rusi fiindca, comunistii au ucis peste 60 milioane de oameni. Inchipuiti-va numai ca fiecare suta de grame de vodca este insotita de motivul sumbru al vinei pentru organizarea progromurilor antievreiesti la inceputul secolului XX?
De ce, asadar, li se aminteste zilnic românilor ca din vina legionarilor, a lui CVT, a coruptilor, a violatorilor din scarile intunecoase ale blocurilor ei nu pot fi mândri de românitatea lor? De ce mândria de a fi român este asociata cu zonele obscure ale fiintarii, caracteristice intregului neam omenesc, zone pe care nu le putem ogoi nici la nivel global, nici la cel national? Poate mândria de a fi arab sa justifice genocidul contra siitilor din Iraq? Poate ura românului Voronin contra poporului român sa-i faca pe românii din Basarabia sa se rusineze de faptul ca sunt români, ca vorbesc limba româna si cânta doinele ca si toti ceilalti români?
Evreul, daca ar fi român, ar spune dimineata: Multumesc lui Dumnezeu ca sunt român, ca ma trag din vita de Basarabi si Musatini, ca Zalmoxis l-a invatat pe Socrate la Potidea, in 432 BC arta lecuirii sufletului omenesc cu ajutorul "rostirilor frumoase", ca oalele de la Cucuteni sunt dinaintea piramidelor si-s mai frumoase decât cele de la Suza si Samarra, ca neoliticul timpuriu de la Gura Baciului este una din minunile lumii etc, etc. Românul, insa, nu spune aceste cuvinte fiindca Noica e de fapt alt Noica, Eliade e alt Eliade, Cioran e alt Cioran si toti trei au fost elevii lui Nae Ionescu, care.... Care l-a invatat si pe Mihail Sebastian (evreu).

Sarmisegetuza Regia - sanctuarul mic de andezit

Dar, oare, uriasele temple din Muntii Orastiei, care mai stau si azi in zloata vremii si a muntelui fiindca stramosii românilor le-au construit din andezite taiate la milimetru, nu pot da amarâtilor de la Gradistea de Munte macar un dram de mândrie nationala? Oare pictura exterioara a bisericilor din nordul Moldovei nu are dreptul sa reprezinte poporul român in marea galerie de artaa lumii? Oare minunea arhitectonica de la Patrauti, construita de Stefan cel Mare in 1487, nu poate reprezenta omul peste tot in Univers?

Patrauti

Câmpul de unitate al unei natiuni (american nation se rosteste cu mândrie obligatorie in SUA) il constituie mândria de a fi anume bosiman, japonez sau francez. Câmpul umanitatii ar fi o inchisoare strasnica daca nu ar exista diversitatea ei etno-culturala. Echipa de fotbal a Majestatii Sale, premiile Nobel pentru fizica, cosmonautul Prunariu, mersul pe versete de Lao Tzu, cubul sacru de la Mekka, totemurile pigmeilor din Africa ecuatoriala, dar si brutele comunisto-fasciste, politicienii corupti, violatorii din scara blocului, fetele de romi maritate la 12 ani - toate, toate sunt ale oamenilor. Tot ce face omul este umanism, spunea Heidegger in vestita scrisoare adresata lui Sartre. Dar nici un neam nu inhama tot omenescul la carul de slava care il reprezinta. Fiindca nu exista pe lumea asta padure fara uscaturi.
Intrebarea cu privire la "mândria de a fi român" a fost relansata zilele trecute de catre distinsul intelectual Andrei Plesu. Cam in aceleasi timp si dl Cornel Nistorescu, editorialistul de la "Evenimentul zilei", se plângea ca România nu are mari personalitâti alâturi de care sa intre mândru in UE. Si dl Patapievici declara recent la TVR (la "Masina de tocat") ca poporul român este unul din cele mai dezlânate popoare ale lumii. Asa s-a intâmplat ca aceste idei au fost mediatizate cu putin timp inaintea aparitiei amendamentului Oostlander. Fara a face vreo legatura intre aceste evenimente mediatice si lectiile pe care le are de facut guvernul român ca România sa intre onorabil in UE, unele intrebari se isca, totusi. Oare italienii nu mai sunt mândri de tara lor din cauza afacerii "Parmalat"? Oare belgienii isi reneaga mândria de a fi belgieni si statutul de tara membra UE din cauza pedofililor, ucigasi in serie?

Constantin Noica

De ce nu s-ar mândri tot românul cu dnii Plesu, Nistorescu, Patapievici? Iar dl Nistorescu cu mama lui? Iar mama lui de ce nu ar intra in UE impreuna cu toate rudele ei de pe Valea Streiului? Cine, ce sunt tinerii matematicieni si informaticieni români premiati la atâtea olimpiade internationale? Cine, ce sunt uluitorul actor Marcel Iures, misteriosul sculptor Ion Irimescu, magnificul pictor Corneliu Baba, opera enesciana a lui Iosif Conta? Cine, ce sunt taranii de pe Târsa Orastiei care-si ara terasele dacice onomatopeizind vânarea de vânt? Dar impresionantele constructii ingineresti de pe Sebes? Dar portul maritim Constanta? Dar Marea Adunare Nationala a românilor din Basarabia de la 27 august 1989? Dar cea mai lunga retea de cai ferate din Europa? Dar cele 12 stratificari arheologice de la Ripiceni-Izvor, cercetate de arheologul Al. Paunescu, unicale pe tot Pamântul fiindca cuprind peste 100.000 ani de civilizatie mentinuta cu indârjire sedentara exact pe acelasi loc?
Chiar daca mândria de a fi român si-ar reduce actiunea numai cât tine o lunca unde-si cânta greirii printre frunze de brustur, si se fugaresc copiii printre sânziene inflorite, si suna inalt clopotul bisericilor din Strei sau Butuceni, tot ar trebui sa-i multumim Domnului pentru ca ne-a dat ochi sa vedem anume asa, româneste, lumea in care traim. Si cu stele-faclii, si cu mori aduse de furia apelor cind pe firul vertical, cind pe cel orizontal al acestui stravechi pamânt.
Andrei Vartic - Chisinau
www.cafeneaua.com