Data Titlul Articolului Autor Continut
05.02.2009 A murit arcasul de Vasile Plavan Arcasul Dumitru Străchinaru s-a dus dintre noi, punând capăt strădaniei si preocupărilor sale de îmbunătătire a traiului tăranilor nostri. I-a părăsit pe arcasii bucovineni, după o viată de 29 de primăveri,viată zbuciumată si trudită de clocotul gândurilor care se cereau înfăptuite spre multumirea tuturor băstinasilor.
09.11.2008 Lupta de la Câine CreĹŁ de Vasile Plavan Era prin anul 1866 in preajma Sf. Pasti. Ne venise la urechi, noua, soldatilor de rand, din regimental 41 din Cernauti, ca nu ne asteapta mese incarcate cu bunatati. Umbla vorba ca Prusul sta ca-ntre spini, isi cata de
19.10.2008 Dupa un sfert de veac de Vasile Plavan Împlinindu-se 25 de ani de când primii elevi români de la liceul III de stat din Cernăuti au dat bacalaureatul, un grup de fosti e Initiatorul acestei prăznuiri a fost Coroamă Christofor, profesor universitar,care
18.10.2008 Dionisie Mitrofanovici de Vasile Plavan Un semănător, un luminător sătesc de această categorie a fost Dionisie Mitrofanovici, directorul scolar din comuna Cupca. Satul acesta cu vatra revărsată pe ambele maluri ale râului Siretel, înspre miază-zi întinzându-se pe o coastă de deal presurată pe alocuri cu pădurici îmbietoare, îsi poate urmări, pe pânza trecutului, firul obârsiei până pe la 1400. Pe creasta dealului stă biserica veche, a cărei siluetă melancolică se poate distinge dela mari depărtări.
17.10.2008 Doua lumi de Vasile Plavan Ion Hangan era cunoscut în tot satul ca om gospodar, harnic si strângător ca albina, cu simtul de dreptate desvoltat si cu frica lui Dumnezeu. Dar avea si o meteahnă: era încăpătânat de n-avea păreche în tot satul.
16.10.2008 Per Aspera de Vasile Plavan Rusia a trimis ultimatum Bulgariei. La fel a facut Franta si Anglia. Situatia Bulgariei este cât se poate de grea. Poate ca Germanii o vor mâna la catastrofa. Românii asteapta cu o nervoasa atentie raspunsul
02.09.2008 Boabe de lacrimi de Vasile Plavan Soarele coboară spre brâul de munti care se desprinde în zare, albăstriu si învăluit în ceată. Pe ogoarele fără holde pasc vite în cârduri; din când în când se aude glas trăgănat de fluer. Melancolia tomnatecă a miristilor este alintată de razele soarelui care dă să scapete.
31.08.2008 Vatra Moldovitei de Vasile Plavan În vremurile acestea de trudă fără răgaz atât pentru cărturari cât si pentru plugari — trudă cerută de la toti cei ce năzuim întru consolidarea morală si materială a scumpei noastre tări —te hotăresti usor, dacă ti se dă prilej, să pui mâna pe toiag si să-ti îndrepti pasii spre locuri prielnice a-ti aduna gândurile de a-ti încălzi simtirea în oaze cari păstrează urmele vitejiei si vredniciei drepcredinciosilor nostri voevozi.